:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Даракът се завърта

Калин Донков


Като всяка друга световна мерзост и кризата има повече от едно лице. Тя сковава живота, обрулва го, но го и калява. Оставя го, все пак, да продължи. Човекът също има някакъв избор - да се предаде, или да й се опъне. Открива, че и едното, и другото зависят от него. Окопитва се гражданинът и неохотно, без ентусиазъм си припомня, че съществуват планини от опит как да се изплува и в тази каша. Опит личен, семеен, национален, хм, и глобален. Това е наследството на малкия човек. Всевъзможни дяволии за черни дни, чрез които на всяка криза й се строшава зъбът, ако трябва да перефразираме класика. Само животът на нашите баби каква енциклопедия се оказва, стига да има кой да го помни!



Странното е, че към този опит протяга ръка и политиката



(Поправка: защо да е странно, тъкмо там е пълно с отракани и с тарикати, естествено е те първи да се сетят.) При този недоимък на обществена суровина и на всякакъв матр'ял за партийно строителство точно някои класически бабини техники разцъфтяват сред кандидатите да ни управляват.

Безспорно е, че в България има свръхпроизводство на партии, съюзи и сдружения, прицелени във властта. А в предизборна година те се пораждат като от нищото (както в нищото най-често и отиват),заплюват си празни квадратчета и почват да се конструират. Провъзгласяват попаднали под ръка идеи и платформи, ако няма свободни - импровизират. Публиката не е придирчива, не ги чете, нито ги изслушва до края. Повечето са сглобени от части "втора ръка", понякога дори от различни марки. Как ще се пуснат в движение, не интересува никого. Остава въпросът кой ще го направи. Развихря се набирането на персонал. Това е същността на състезанието. Като се попълнят ваканциите, работата се смята за свършена - могат да застанат пред камерите.

Но човешките ресурси, както се разбрахме, са съвсем ограничени, да не кажем (а защо да не кажем?) изчерпани. Нови лица - трябва със свещ да ги дириш, речните камъни да обръщаш. И ето я спасителната бабина хитрост: дарак.



Дарак беше ключова дума в най-ранното ми детство



На село и в малките градчета даракът се явяваше важна машина на техническата цивилизация. Неговата роля не само в оцеляването, но и буквално в облика на българското общество остава забравена и недооценена.

След войната, както и предполагате - криза. Нямаше олио и шоколад, гьон и кашкавал, конци и кибрит. Сутрин съседите си услужваха с жар от печката, за да си запалят огън. Каквото го имаше беше с купон. Облеклото - и то. Вълна и памук - държавата ги прибираше. Говореха, че си обличала войската. Народът обося и оголя, не беше чувал за диети за отслабване. Можеше да те нахрани и облече само черната борса, с озъртане се пееше песничката за Дундаки - митичния герой, за когото няма глад и закон.

А сега - и за дарака

Даракът е една машина, ранен представител на техническия век, която разкъсва, разчепква и облагородява грубата вълна и суровия памук. Но при липсата на такива, както вече обявихме, тя служеше повече за преработка на износените и изпокъсани облекла в някаква твърде странна маса, която можеше да се преде и после да се плете, да се тъче.

Храбрите наши баби трепереха над всяко парцалче ("дрипел" по плевенски), дори най-окаяната дреха не се изхвърляше, събираха се в торби и чували, после стопанките ги задяваха на гръб и отиваха "на дарак". Там понякога чакаха с денонощия да им дойде редът. В онези времена това трябва да е било експедиция вълнуваща и незабравима. Впечатления от нея се разказваха с месеци. На дарак, както и на воденица, се разпространяваха всякакви новини, политически клюки, слухове, просто сензации.



Запомнил съм разказа за някакъв мъж,



който се обличал като жена и се навъртал около дарака. Доста шокиращо в онези времена, съседките го описваха с блеснали очи: един такъв, забраден, пък с мустаци. Някакъв друг свят изпращаше сигнали в техния; това, което днес ни втрещява от екрана, тогава се излъчваше от дарака.

В чувалите и бохчите донасяха от дарака някаква сиво-синьо-виолетова маса, която затъкваха на хурките, предяха и после изплитаха в пуловери и жилетки, в чорапи и ръкавици - груби, почти твърди на пипане и забележително нетрайни. Късаха се бързо и не държаха топло. Да, не топлеха. Изглеждаха като истински, но мат'рялът си беше калпав. В студовете ги избягваха: остави го това, то е от разбивано. "Разбивано", "разбито", "бито" се наричаше онова, което се получаваше от бившите качествени материи, преминали през дарака.

Е, ясно е защо го разказвам...

Предизборният дарак се завъртя. Минават през него всякакви изхвърлени от употреба юнаци, някои от тях и откровени дрипели, някои от тях - неведнъж вече "разбивани", "бити". Други още чакат реда си, опашката се вие. Каквото ни изплетат от тях, каквото ни изтъкат - все за ново ще ни го продадат. Но това, разбиваното, нито ще ни стопли, нито ще ни премени. Помнете ми думата...

30
7197
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
26 Юли 2012 20:19
26 Юли 2012 21:27
26 Юли 2012 22:00
.
26 Юли 2012 22:03
Чудесно, г-н Донков. Благодаря.
26 Юли 2012 22:27
E, който беше по-умен, се спаси и избяга от дарака, наточен за всички в татковината.
Иначе, за статията
27 Юли 2012 04:07
мат'рялът не топлеше даже и като беше нов. а пък след даракът....
27 Юли 2012 05:20
Добро
На мода иде ДараКуневото битаче.
27 Юли 2012 08:47
Да -
Битото се използваше за вътък при чергите. Там издържаше нужното време.
-----------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
27 Юли 2012 08:54
И в по-големите градчета си имаше дараци, ходил съм и аз като дете, беше някъде около Колхозния пазар, зад зимно Тракия. Помня грохот и страшен прах. И циганки с потури, не бях виждал, нямаше ги тогаз в центъра.
Даракът разчепква тъканите до основните им нишки, от тях се пълнеха и дюшеци.
Процесът, значи, е нещо като рециклиране. Разпадане до основни съставни елементи и създаване с тях на нещо ново.

В политиката, с постоянно възникващите партии наистина е така.
Но при хората които ги правят май става въпрос по-скоро за Втора употреба, по-скоро Многократна употреба.
Вероятно у всеки народ има такъв един контингент от хора, които са готови да се включат във всяка нова партия, стига това да им донесе предимства.
Опортюнизма е важен за оцеляването.
Може и иначе да се каже, че ние си имаме една постоянна партия, с постоянни членове - Партия на Далаверата.
Генеричното й име е БКП, а търговските й имена постоянно ги сменят, маркетинг.



27 Юли 2012 14:00
Метафората с дарака е страхотна!
27 Юли 2012 14:02
Калин Донков
Кой си прави сега труд и да ги чепка. Ролята на "дарака" играе парата. Спасените в Швеция ромале дали ще гледат какво им предлагат? На тях ще им е предплатено с обратната екскурзия.
27 Юли 2012 14:57
"Предизборният дарак се завъртя. Минават през него всякакви изхвърлени от употреба юнаци, някои от тях и откровени дрипели, някои от тях - неведнъж вече "разбивани", "бити". Други още чакат реда си, опашката се вие. Каквото ни изплетат от тях, каквото ни изтъкат - все за ново ще ни го продадат. Но това, разбиваното, нито ще ни стопли, нито ще ни премени. Помнете ми думата..."

Великолепно, авторе !

И пак народната мъдрост го е казала, по-кратко и малко по-грубовато, но не по-малко точно и цветисто: "Със стари ку*ви нов бардак не се прави !".
"Помнете ми думата"
27 Юли 2012 15:17
Лошото е, че става дума за бардак и к@рви и то буквално.
27 Юли 2012 16:37
За съжаление Системата на пост-тоталитарния ни бардак така е направена (с главен архитект Луканов-Лукавия), че в политиката вече десетилетия циркулират само многократно притоплени манджи (стари мастии), от които единственото, което може да хване човек, е яко разстройство, ужасни колики, силно повръщане и световъртеж, с риск като последна фаза - обезводняване на организма, мъчителна агония и последваща (политическа ) смърт на индивида = апатия и пълен отказ от гласуване.

Имайки предвид броят на евтино продаващите се избиратели, основно от някои етнически групи, подобно развитие им идва дюшеш на основните стари партии-мастии, така те безпроблемно си осигуряват вечно участие в политиката, 100% разбирана като бъркане в кацата с мед и оглозгване на дръжавния кокъл, докато са на власт, и достатъчно натрупана лой за времето в евентуална (циклична ) опозиция, като всички те се ръководят от осн. принцип: "Гарван гарвану око не вади !" ... Или, както го е казал геният - "Всичките са маскари !".
27 Юли 2012 16:47
27 Юли 2012 20:08
Силни точни сравнения.
27 Юли 2012 20:40
.
27 Юли 2012 21:44
E, сравнението щеше да е точно, ако сред политиците ИЗОБЩО е имало нещо НОВО и КАЧЕСТВЕНО, което да ТОПЛИ.

Такова обаче не е имало, ще прощавате.

***

Иначе и в цивилизованите страни даракът работи по същия начин. И там са все същите, дори да не сменят партиите си...

Винаги ми е било чудно как във Франция, например, министър на здравеопазването, примерно, при рокадите става министър на отбраната, а този на отбраната - на финансите... Ще кажете, че всички са завършили Сианс По, т. е. политически науки и са готови да запълнят всяка дупка, затова и са номенклатура, но къде отива експертността? Излиза, че не е нужна.
27 Юли 2012 21:44

потури




27 Юли 2012 22:58
Браво, г-н Донков! Напомнихте ми и за парцалените черги. И за филма "Господин за един ден", за оня тарикат дето пробута едни ножици на Тодор Колев. Нарязаха всичко де що има в къщи и децата се радваха: "Тате, още 5 лева ... , още 5 лева.".
27 Юли 2012 23:02
Boatswain Spyder
27 Юли 2012 20:40
И циганки с потури,
- градски, да не са били шалвари, бе...

Ърц!
Виноват!
Ама тогава нали много не правех разлика, та ...
27 Юли 2012 23:06


За съжаление народът ни е
... "разбивано"-то, "разбито"-то, "бито"-то ... ,
... онова, което се получи от бившите качествени материи, преминали през дарака ...


А дарака го "въртят" пак същите "юнаци".


27 Юли 2012 23:50
.
30 Юли 2012 15:02

Много вярно, и много тъжно, за съжаление...
30 Юли 2012 16:59
Я сега да помислим, кой от 25 години играе ролята на политически дарак у нас, който в нужния момент и по предварително подготвен сценарий, размества и омесва родните политически дрипи, за да се получи уж нова политическа организация, която е също толкова нетрайна, колкото дрехите, изплетени от така получения материал?
30 Юли 2012 18:06
.
30 Юли 2012 18:14
Нерви и утехи
Даракът се завърта


Най-сполучливото, което съм чел от г-н Донков. Поздравления!
31 Юли 2012 02:26
Затворете дарака на Позитано -20, сложете му катинари и вериги. Забранете фашиската БСП! Изгонете служителите на съветското посолство и нещата сами ще се оправят след това.
31 Юли 2012 03:41
При наличието на дарака и в София си набивахме дюшеците, понякога юрганите и ония шарени наденици между двойните прозорци срещу течение - от собствени парцали. Смътно помня един дарак по течението на Сливнишка река.

Калине,
06 Август 2012 15:09
Добра метафора. Онзи ден един от т.нар бизнесмени се хвалеше в пресата, че е направил партия и ще печели избори. Значи той смята, че с парите си може да си осигури място в следващия парламент." Хвала" на такава избирателна система.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД