:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Промени в ГПК слагат край на пълното запрещение

Институтът на пълното запрещение да бъде отменен изцяло, а ограниченото запрещение да се използва само в изключителни случаи, и то за определен период от време, не по-дълъг от 2 г. Това предлага правосъдното министерство с поправки в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и в Закона за лицата и семейството (ЗЛС). Проектоизмененията са качени на страницата на МП за обществено обсъждане.

Измененията се налагат заради ангажимента на България с ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (КПХУ). Освен това има и осъдително решение на Европейския съд по правата на човека по делото "Станев срещу България" (Stanev vs. Bulgaria, Жалба No. 36760/06, Решение на Голямата камара на ЕСПЧ от 17.01.2012 г.).

В момента двата закона разрешават на прокурор, съпруг или роднини на човек с проблеми да поискат от съда той да бъде поставен под пълно запрещение. Така на практика му се отнема всякаква възможност за вземане на каквито и да е решения, включително и да се разпорежда с личното си имущество. Променя се и режимът на заместващо с подкрепено вземане на решения за хората, които се нуждаят от съдействие при упражняването на техните права. Под подкрепящи мерки се разбират примерно насочване на лицето чрез съответната дирекция "Социално подпомагане" към подходяща социална услуга. Може да се определят и условия за разпореждане с имущество над определена от съда стойност.

За да се гарантират правата и дееспособността на хората с увреждания, е предвидено в производството по определяне на подкрепящи мерки или налагане на ограничено запрещение те да извършват действията в съда лично, както и да имат правото да поискат в процеса да се включи техен близък.

При налагане на мярка ограничено запрещение съдът ще взема предвид конкретните житейски сфери и дейности, за които лицето изпитва затруднение.
3
2559
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
04 Август 2014 21:03
Една сюрия луди бяха измамени от жилищната мафия за която в ООН не са и чували.
04 Август 2014 22:17
А така, сега вече тези хора ще бъдат обрани окончателно. С най_добри намерения от законодателя...Вече 24 години всичко се прави с най добри намерения...
04 Август 2014 22:17
А така, сега вече тези хора ще бъдат обрани окончателно. С най_добри намерения от законодателя...Вече 24 години всичко се прави с най добри намерения...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД