:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 228
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И Москов ще въвежда задължителна акредитация на болниците

Започва пореден опит за ограничаване на появата на нови лечебни заведения
Петър Москов
Болниците за пореден път ще бъдат задължени да се акредитират, ако искат да получават пари от здравната каса. Оценяването става задължително за всички болници, диализни центрове, спешни центрове, лаборатории и медицински центрове, предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, подготвени от здравното министерство. От 2017 г. договор с НЗОК ще могат да сключват само лечебните заведения с положителна оценка, а на тези, които два пъти поред са получили отрицателна акредитация, ще бъде отнеман лицензът за дейност, пише още в проекта.

Целта е "повишаване на качеството на предоставяните здравни услуги", а също и пациентите да бъдат информирани каква апаратура и персонал има в съответната болница, пише в мотивите към законопроекта.

В момента акредитацията на лечебните заведения е доброволна, но идеята договор с касата да имат само болниците с добра оценка е на поне 15 г. Още в началото на здравната реформа се проведе задължителна акредитация. По време на тройната коалиция тя беше нужна за договор с касата, но при първия кабинет на Бойко Борисов това изискване отпадна, тъй като самата процедура по оценяването беше определена като неефективна, а лечебни заведения се оплакаха от високи и произволни такси за оценяване от страна на МЗ. Последният министър преди Петър Москов, който искаше да върне задължителната акредитация, беше Таня Андреева от кабинета "Орешарски".

Сегашният екип на МЗ опитва да осъществи още едно старо, но неизпълнено досега намерение - въвеждане на задължителна национална здравна карта, която да ограничи възможността всяко ново лечебно заведение да сключва договор с НЗОК за финансиране. Предвижда се комисии във всяка област да опишат настоящия брой лечебници и лекари по специалности, броя на леглата, апаратурата, демографската структура, заболеваемостта и хоспитализациите. Така ще се оформи и националната здравна карта, като ще стане ясно къде има излишък на болници и лекари и къде недостиг. В областите с излишък НЗОК ще сключва договори с клиники, "избрани по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването". Не е ясно обаче какви ще са тези критерии, как ще се решава кои болници ще имат договор и дали всички ще получат такъв.

Но когато някой иска да открие нова болница или да разкрие нова дейност във вече съществуваща, ще трябва да поиска разрешение и от комисията за изработване на националната здравна карта. Ако органът прецени, че в даденото място няма нужда от нова болница, тя няма да бъде включена в здравната карта и няма да може да работи с касата.

В момента здравната карта е с пожелателен характер, като последният министър, който се опита да я направи задължителна, беше Стефан Константинов от първия кабинет на Бойко Борисов, но не успя.

------ОБЕДИНЕНИЕ

Лечебните заведения ще могат да се обединяват в консорциуми и като такива ще могат да сключват договори с НЗОК, предвиждат още поправките. Директорите на болници пък вече няма да са длъжни да имат квалификация по здравен мениджмънт.
4
4495
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
27 Април 2015 04:28
И тате рече,че ще ми купи колео ама друг път..!!!!!!!!!!! Колко време му трябва на тоз на направи нещо толкоз елементарно като спре роенето на нови болници????????? Така направиха и с ВЕИ-тата...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27 Април 2015 08:15
Спирането на роене е лесно при положение , че към държавни и частни болници има еднакви изисквания и права. Не може да точиш от ресурса за държавните болници и да искаш допълнителни регламентирани и нерегламентирани плащания . При такъв подход скоро няма да има държавни болници и в съществуващите частни задължително ще се заплаща.
27 Април 2015 08:28
...
27 Април 2015 10:46

Из делниците на един луд (20-24 април)
Тони Филипов, д-р
...
По данни на ЦРУ обаче още в средата на 2014 г. сме били под 7 млн. - 6 924 716. Което е с 277 хил. по-малко от числото на НСИ и показва, че ще изчезнем след 1 384 943 часа и 15 мин. 158 г. Според ЦРУ по прираст на населението сме на 229-то място от 233 държави. Само малко пред Сирия, където бушува война. И още един факт, за пълно настръхване на космите. България е на 6-то място сред анализираните 225 държави по смъртност с 14,3 на 1000. Триумф на здравната каса над българина. Пред нас са само Гвинея-Бисау, ЧАД, Лесото, Украйна и Южна Африка. Изпреварваме дори Афганистан и Сомалия, в които от години се водят военни действия.


Натисни тук

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2002rank.html#bu

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2066rank.html#bu
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД