:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Банките в Гърция затвориха до 7 юли

Снимка: ЕПА/ БГНЕС
Гръцкият премиер Алексис Ципрас прие аплодисментите на кабинета, след като парламентът гласува "за" провеждането на референдум.
Банките в Гърция ще останат затворени в понеделник и ще се наложи контрол върху капиталите в тях, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в телевизионно обръщение в неделя вечерта, в което призова гърците да останат спокойни и гарантира сигурността на депозитите им.
Затворена ще остане и фондовата борса. Очаква се банковата ваканция да продължи до 7 юли. По-късно тази вечер се очаква и заседание на правителството, на което ще бъде определен дневен лимит за теглене на суми от банкомати. Според "Гардиън" сумата ще е 60 евро на ден.
Според "Файненшъл таймс" Гърция планира да наложи ограничения на банковите преводи, тегленията от банкомати, осребряването на чекове и ранния достъп до срочни депозити. Длъжностни лица заявиха, че банките ще бъдат затворени в продължение на няколко дни, което ще бъде съпроводено с все още непотвърдени ограничения, като забрана за банкови преводи в чужбина и тегления от банкомати.
Това решение може да доведе до истерия сред гърците, след като през уикенда се извиха опашки пред банкоматите, които се изпразваха с висока скорост и зареждането им отнемаше време. Само в събота от банкоматите са били изтеглени около 600 млн. евро, прераде Ройтерс. В неделя гърци се събраха на импровизирани протести пред представителствата на европейските институции в столицата Атина, където демонстративно палеха банкноти евро.
Над една трета от банкоматите в цяла Гърция се изпразниха в събота след отказа на финансовите министри от еврозоната да продължат спасителния план за Атина и заявения от премиера Алексис Ципрас референдум, съобщи Ройтерс. Устройствата обаче отново са били заредени с пари, уточнява агенцията. В опашките, продължили и в неделя, се включили и гръцките депутати, които веднага след одобряването на допитването се отправили към банкоматите край парламента и ги изпразнили, съобщава местното издание "Прото тема", цитирано от Лента.ру.
До банковата ваканция се стигна, след като Европейската централна банка не вдигна тавана от около 89 млрд. евро на помощта за гръцките банки, а финансовите министри на еврозоната решиха, че няма да удължат спасителната програма на страната. Атина разчиташе на допълнително финансиране от ЕЦБ, за да покрие дълговете си в идните дни. Страната трябва да плати на МВФ над 1.6 млрд. евро на 30 юни, а референдумът за съгласие с мерките на кредиторите, който обяви премиерът Ципрас, ще се проведе на 5 юли.
При създалото се положение голяма е вероятността Атина да изпадне в дефолт по плащанията и страната да бъде обхваната от банкова паника. Пред банкоматите и вчера се извиха дълги опашки от хора, теглещи парите си, предават агенциите. От 35% от терминалите вече не може да се теглят пари, като само за един ден от банките са били изтеглени близо 600 милиона евро.
Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви пред Би Би Си, че правителството ще обсъди "какво да направи, за да намали натиска върху нашия народ, задето Европа му отказва да ни даде демократични права". Експертът на Би Би Си Робърт Пестън коментира, че страната вероятно ще трябва да обяви банкова ваканция днес. В "Туитър" Варуфакис написа, че "Капиталов контрол във валутен съюз е противоречие по дефиниция. Гръцкото правителство е против тази идея". Подобна мярка бе въведена за кипърските банки през 2013 г.
Ключът за решаването на кризата е в германския канцлер Ангела Меркел, заяви Варуфакис в интервю за "Билд". Той посочи, че гръцкото правителство е отворено за нови предложения на институциите след провала на преговорите в Брюксел в събота.
Повечето гърци предпочитат да останат в еврозоната и да бъде постигнато споразумение с международните кредитори, показват две проучвания на общественото мнение, цитирани от в. "Катимерини". 57% от гърците искат Атина да се споразумее с ЕС, ЕЦБ и МВФ, гласят данните на "Алко" за в. "Прото тема", а според допитване на "Капа рисърч" за в. "То вима" - 47% от респодентите искат същото.
41
10261
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
28 Юни 2015 21:09
Значи и аз да се готвя за евтина ваканция догодина!...
28 Юни 2015 21:27
Е намериха най-после "правилната новина".
Голем зор бре

Да видим, ама .......
28 Юни 2015 21:49
Това 'дефолт по плащанията' същото ли е като 'неплатежоспособност' или е някакъв по-усукан мурафет ?
28 Юни 2015 21:52
Ключът за решаването на кризата е в германския канцлер Ангела Меркел, заяви Варуфакис в интервю за "Билд"

Защо ? Нали Гърция търси споразумение ЕС, ЕЦБ и МВФ ? Меркел да не би да е началник на някоя от тези три институции ?
28 Юни 2015 22:00
Много му пука на гордия и трудолюбив гръцки народ за банкови ваканции! Всеки що годе разумен грък, е изтеглил парите от банката и ги е прибрал под дюшека или в чужбина! ЕЦБ, ЕС и банките да го духат!
28 Юни 2015 22:02
Както би казал един спортен коментатор:
Каква поредна финансова драХма.
28 Юни 2015 22:04
Трапезите са празни Затворени за една седмица като начало.
τράπεζα - банка
28 Юни 2015 22:23
Няма лошо, да си с гордо вдигната глава, кога задникът ти е нас@ан! Само ми е чудно, къде се покри подофицер Енчев, да ни агитира за българската БезРиза!
28 Юни 2015 22:26
"Европейската централна банка не вдигна тавана от около 89 млн евро на помощта за гръцките банки"

Това кърти мифки. Що не написахте 89 евро?
28 Юни 2015 22:31
правителството ще обсъди "какво да направи, за да намали натиска върху нашия народ, задето Европа му отказва да ни даде демократични права"

Изобретателите на Демокрацията...без демократични права!?!?
28 Юни 2015 22:36
Гледам, че единият министър си е сложил вратовръзка. Да не е сключил индивидуални условия с ЕС?
28 Юни 2015 22:45
Еврокомисията публикува всички свои предложения, които е направила към Гърция до този момент и те са получили отказ от нейните държавници, съобщи TАСС и публикува конкретните точки. Нещата са разделени на три основни блока. В първия е мащабна данъчна реформа, която включва промяна в системата на ДДС (с евентуално негово повишаване за много стоки), увеличение на корпоративния данък, въвеждане на нови данъци за предмети на лукса, като яхти и скъпи коли.

Вторият и най-проблемен раздел - пенсионната реформа. За момента с нея се разрешаваше на хора от различни категории на труд да се пенсионират на 53-55 години. Според Еврокомисията от 2022 година тази пенсионна система трябва да изчезне и единствената пенсионна възраст за всички трябва да стане 67 години или 62 години, ако имаш трудов стаж 40 години.

Третият блок - реформа на пазара на труда и въвеждане на единна система за заплащане на труда в определени сектори.

Заедно с това кредиторите настояха Гърция да повиши ефективността на администрацията си, да активизира борбата си с корупцията и със сивата икономика.

"Ние предложихме тези точки на Гърция, защото само така тя можеше да увеличи постъплениата в бюджета си", казват от Еврокомисията.

http://www.faktor.bg/novini/svjat/48916-evrokomisiyata-publikuva-konkretnite-si-predlozheniya-kam-gartziya.html
28 Юни 2015 22:46
Дзипе, дека си бре?
Окурок, че помага ли или?!
Нема ли дежурни от "Драган Цанков"?
28 Юни 2015 22:49
"Банките няма да работят до 7 юли (вторник), а лимитът за теглене на пари е 60 евро на ден, съобщава "Гардиън", цитирайки финансовото министерство в Атина. Сумата е шокиращо малка."

Да дойдат Генералите!

28 Юни 2015 23:08
една от шегите във "Фейсбук" е:

- Кеш ли ще платите или с карта?
- С референдум, не ме унижавайте!

Не е ясно кой е първоизточникът й.
Друг често публикуван статус от потребителите е
"Отивам на банкова ваканция в Гърция".
28 Юни 2015 23:16
В опашките, продължили и в неделя, се включили и гръцките депутати, които веднага след одобряването на допитването се отправили към банкоматите край парламента и ги изпразнили, съобщава местното издание "Прото тема", цитирано от Лента.ру.

Ципрас и Варуфакис редили ли са се на опашката или предварително са си трансферирали парите в чужди банки?
28 Юни 2015 23:19
Изгледайте и двете клипчета...пита ги "Гласувахте ли за СИРИЗА"!

http://www.protothema.gr/greece/article/488526/o-kuprios-pou-trolarei-tous-psifoforous-tou-suriza-sta-atm/

28 Юни 2015 23:21
Не ги знам за какво си пляскат. Тия са идиоти и това, което причиняват на народа си, е безобразие. Да ги измитат и да идва някой нормален като Самарас.
28 Юни 2015 23:21
В Гърция ще има банкова ваканция до 7 юли! Нашето правителство трябва да поиска войски на НАТО на наша територия, защото в Гърция ще започнат безредици и брожения на терористични партии и групи (гърците имат сериозно голяма армия и много въоръжение, така че едни въоръжени гладни бунтове ще са заплаха за нас)! Заплашени сме, докато НАТО не гарантира сигурността ни и не предприеме действия за блокиране на идването на нов "режим на полковниците" в Гърция!
28 Юни 2015 23:24
гръцкият народ рано или късно ще да се преобърне на спекулативен пролетариат
Е, направи го, като си избра това правителство. Думите на Ботев са от 1874-та и са по друг повод, но добре описват какво се случи.
28 Юни 2015 23:40
Не се учат от нашия опит когато пенсиите бяха 3-4 $, Да извикат Жан от Пловдив да им обясни някой работи.
28 Юни 2015 23:51
Овца последна, ако пенсиите им паднат до 3-4 долара/месец, те ще се избият, като либийците!
28 Юни 2015 23:55
Ще дойде време, когато ООН ще трябва да вкара "сини каски" в Гърция - минат ли определено ниво на разпад, ще започнат масови брожения, а може и гражданска война (гърците си имат много характерен манталитет)!
28 Юни 2015 23:55
Не се учат от нашия опит когато пенсиите бяха 3-4 $, Да извикат Жан от Пловдив да им обясни някой работи.


Да, сега са на фаза Виденов, а после Костов им трябва!
Що има за разпродажба...
29 Юни 2015 00:03
До сега познах, че Гърция ще се срути - аз съм си една готова врачка - Гърция я очаква много мрачно бъдеще!
29 Юни 2015 00:26
Не тази събота,а миналата Волгин беше поканил двама "експерти'',които както винаги говориха на един глас за причините за кризата в Гърция.След като обвиниха целият Евпопейски съюз и американците,даже и намек не направиха да споменат,че една от причините е ,че Гърция години наред е харчила повече от колкото е произвеждала и този ,който дава заем има право да поставя условия.БРАВО вОЛГИН...
29 Юни 2015 00:34
Думите на Ботев са от 1874-та и са по друг повод, но добре описват какво се случи.


Точно, защото са по съвсем, а много по съвсем друг повод няма начин да описват какво би могло да се случи при подобна ситуация. Възможно ли е да не си позволявате да използвате подобни личности от нашата история като нефелен аргумент за "футболните" си пристрастия? Малко хигиена, а?
29 Юни 2015 02:35
Ако имаме късмет, съседите ще гласуват 'НЕ'.
Майната им на парите, важно е да се солидарността
29 Юни 2015 03:37
Точно, защото са по съвсем, а много по съвсем друг повод няма начин да описват какво би могло да се случи при подобна ситуация.
Напротив, думите съвсем точно описват какво вече се случи. Затова ги цитирах.
29 Юни 2015 03:41
Възможно ли е да не си позволявате да използвате подобни личности от нашата история като нефелен аргумент за "футболните" си пристрастия?
Не използвам Ботев като аргумент. Останалите брътвежи можеше да си ги спестиш. Като си със седемнайсет хиляди мнения, искаш ли поне да те науча как да не оставяш два празни реда след всеки цитат?
29 Юни 2015 03:42
Малко хигиена, а?
Кое за теб е хигиена? Да наричаш България "слугинска колониална държава", това ли?

Цитатът е абсолютно точен. И да искам, няма как да ти намеря цитат от Ботев, който да е на нивото на твоята хигиена, затова ето ти още от същата статия "по съвсем, а много по съвсем друг повод":
Гърция от началото още на своето освобождение и досега не се е занимала с друго нищо, освен с мечтания за някаква си Византийска империя, която да заключава в себе си повече от половината на Балканският полуостров, заедно с нейната стара столнина и заедно с крайбрежията на Черно и Адриатическо морета. Тя е гледала и днес даже гледа на Албания, на Македония и на Тракия като на свои бъдещи провинции
гръцкият народ, даже и после смъртта на Турция, ще да си остане в изолировано положение и ще да бъде заключен в днешните граници на своята безплодна и неспособна за по-нататъшно развитие земя.
още се надеем, че рано или късно Гърция ще да се откаже от своето нечовеческо преминало
Това е положението. Явно не се е сетил, че един ден такива като теб ще търсят сметка за пристрастие към България. Прости му...
29 Юни 2015 03:47
Ако имаме късмет, съседите ще гласуват 'НЕ'.
Ако пък те имат акъл, ще гласуват с "ДА" и ще се надяват Ципрас да си хвърли оставката, щото иначе жална им майка.
29 Юни 2015 03:51
Извинете ме за дългия текст, но нямаше как да дам линк към фейсбук, а ми изглежда интересно и по темата:
На 04.04.2015г. в Гръцкия парламент бе създадена Комисия за истината за държавния дълг, която имаше задача да разследва по какъв начин е натрупан този дълг, от кога, каква сума, кой го е натрупал и пр.?
В комисията участват учени, специалисти, депутати, нобелови лауреати от Гърция, Германия, Франция, Испания, Великобритания, Русия, Аржентина, Китай, Португалия, Италия, Бразилия, ООН (Организация на Обединените нации) и др., които помагат със своите знания, разследвайки детайлно от 1980г. до 2015г. БВП и „дълг“ на Гърция, търговски и военни сделки, сключвани от Гърция с други държави, организации и юридически лица, създаване, нарастване на дълга, кредитите, отпуснати от Тройката кредитори: Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК). В доклад от 9 глави в директно заседание, излъчвано на живо от телевизията на Гръцкия парламент и чужди телевизии- вчера от 11:00 до 15:00ч. и днес от 12:00 до 17:30ч. беше представен подробно от различните експерти с правни доказателства- съгласно вътрешното право на Гърция, Правото на Европейския съюз и Международното право, научни аргументации и анализи на специалистите от различни области на науката, с превод на английски, френски и испански език, наблюдавано и следено от милиони хора по целия свят... В момента има пресконференция на тази комисия с медии от всички контитенти, които излъчват директно.
Заключение: Гръцкият държавен дълг Е НЕЗАКОНЕН, не е държавен и не е гръцки!!! В следствие, на което Гърция няма да плаща чужди задължения. Дългът е частен, създаден чрез международна престъпна икономическо-финансова група от френски, немски и нидерландски банки със съучастието на МВФ, ЕЦБ, ЕК, политици от висшите етажи на властта във Франция, Германия и Европейския съюз чрез измама, подправяне на документи, подкупи на политици от доста държави ( от гръцка страна- Нова демокрация и ПАСОК), служители на международни финансови организации, обучаване в семинари и плащане на ЖУРНАЛИСТИ от Гърция и всички държави, които са взели заеми от МВФ (почти всички държави в света, вкл. и България). Тези журналисти чрез медиите, където работят са имали задачата, така да бъде преставена кризата в Европа и особено в Гърция, че да се създаде впечатление у хората, граждани на Европейския съюз, че Гърция е натрупала този дълг с годините, тъй като взимала заеми, които не е погасявала, че е жизнено важно да се сключат първото и второто споразумение (договор) с Тройката кредитори за „спасяването“ на Гърция и ЕС от фалит. Проблем не е имало, създаден е изкуствено, за да се платят чужди дългове чрез Гърция (предполага се, че и чрез Португалия, Испания и Ирландия- в тези държави също са заинтересовани и също имат желание да създадат подобни комисии и да получат този доклад от Гръцката комисия, за да започнат и те разследване). Например: Жан Клод Юнкер, председателят на ЕК, който постоянно укоряваш Гърция, че трябва да си плаща задълженията и пр., се оказва, че е доста замесен в тази престъпна международна организация, още от времето, когато беше министър-председател на Люксембург. Той лично е съдействал на мултинационални фирми и организации, действали в държави от ЕС, вкл. Гърция, Испания, Италия, Португалия, Ирландия, дори и България, да избегнат данъчно плащане и заплащането на данъци в Люксембург, т..е. изнасяване на пари от тези държави. Действията, които са извършели, според едни специалисти се квалифицират като престъпления срещу човечеството. Отделно, всички договори и споразумения за кредитите с Тройката кредитори са незаконни и противоречат на Международното и гръцкото право, поради което те няма да произведат никакво правно действие!!!
Това е, което мога да Ви споделя, за сега... Нещата са много сложни. В Европа се чудят, как да прикрият престъпленията си, освен чрез медийно затъмнение и манипулавция чрез техните медии. Гърция иска да излезе, а Европа не я пуска... Защо ли? Вече има няколко варианта за отговор..
Анализ и коментар: Йордан Георгиев
29 Юни 2015 07:08
***
29 Юни 2015 07:09
Гледам някои почнаха да злорадстват.Малко избързват.Ако имат малко акъл, гърците ще предпочетат да изтърпят няколко години трудности, но да си спестят агония без край.По красноречив пример от нас, дето сме им пред погледа, здраве му кажи.По добре фалит, няколко трудни години, и тръгване нагоре, пред нашето безкрайно "проспериране".
29 Юни 2015 07:11
Този последния пост ме разби!!! Целият престъпен свят начело с УСА и ЕС са застанали на рубежа и искат да затрият Гърция, вай, вай. Може ли да има толкова елементарни хора да повярват в това?
29 Юни 2015 07:37
.Може ли да има толкова елементарни хора да повярват в това?

Изтъркан прийом.Ако си на моята позиция, значи си умен, ако не, значи си елементарен.Само тъпанар би се вързал на нещо подобно.
29 Юни 2015 07:50
OldTen 29 Юни 2015 07:11
Този последния пост ме разби!!! Целият престъпен свят начело с УСА и ЕС са застанали на рубежа и искат да затрият Гърция, вай, вай. Може ли да има толкова елементарни хора да повярват в това?

Разбираемо е! Такива "крайни" сценарии наистина приличат повече на конспиративни, отколкото на реални, НО:
Един въпрос само...
Когато голяма фирма с огромни дългове се "продава" на безимотен циганин, ей така, с цел замитане на дългове към бюджет и банки, а Държавата спи (а понякога и участва в схемата с партийна и законова закрила за политици на власт)...това, приказка за "елементарни хора" ли е???
А защо, мащабите да не са по-големшки ...а???
29 Юни 2015 07:59
"...да намали натиска върху нашия народ, задето Европа му отказва да ни даде демократични права."

добре е, че гръцкото правителство не носи, и никое предходно гръцко провителство, отговорност за дмократичните права на гърците...
29 Юни 2015 08:30
[
European Commission – Press release
Information from the European Commission on the latest draft proposals in the context of negotiations with Greece

Brussels, 28 June 2015


Тук е официалното становище, подписано от Юнкер, относно преговорите с Гърция

пълният текст-тук-https://sindbadsi.wordpress.com/2015/06/29/information-from-the-european-commission-on-the-latest-draft-proposals-in-the-context-of-negotiations-with-greece/
29 Юни 2015 09:53
Може ли да има толкова елементарни хора да повярват в това?

Може. Примери - предостатъчно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД