:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парите за лечение извън болниците ще скочат двойно

Целта е личните лекари да поемат по-голяма част от грижите за пациентите
Пренасочване на все повече дейности от болниците към извънболничната помощ предвижда актуализираната национална здравна стратегия за периода 2014 - 2020 година, качена на сайта на здравното министерство. От ведомството дори си поставят цел парите, които здравната каса отделя за първичната медицинска помощ, да скочат на 12% от общите й разходи. Тази година НЗОК ще плати на личните лекари 178 млн. лв., или 6.6 на сто от целия си бюджет за лечение.

За целта ще се разшири пакетът, който в момента покриват джипитата. Идеята е с пренасочване на средства от по-скъпата болнична помощ към извънболничната да се свият разходите на касата и да се осигури по-добра профилактика и ранно откриване на хроничните болести.

"Пакетът здравни дейности, осъществяван в първичната извънболнична помощ, следва да бъде разширен и финансово обезпечен при усъвършенствани механизми на регулация, които отчитат индивидуализираните потребности на обслужваните лица и не допускат ограничаване на медицински обосновани диагностични и лечебни дейности", пише в стратегията. Заплащането на лекарите трябва да се промени и да се обвърже с качеството на лечението и постигнатите резултати по отношение здравето на пациентите. Парите за записан пациент ще съставляват по-малка част от бюджета на личните лекари, а делът на плащането за дейност ще се увеличава.

Повечето практики на лични лекари са в големите градове, а в отдалечените райони има недостиг на общопрактикуващи. Джипитата не желаят да ходят на домашни посещения, което затруднява достъпа на пациентите до базова медицинска помощ и натоварва спешната помощ. Липсват условия и стимули за общопрактикуващите лекари за участие в дейностите по превенция и управление на хроничните заболявания и поддържане на активна обратна връзка с пациентите и с другите специалисти, участващи в грижите за тях, се отбелязва в стратегията. Освен това общопрактикуващите лекари са натоварени с голям брой несвойствени административни дейности, припомнят от МЗ.

Идеята е в бъдеще лекарите в първичната медицинска помощ да бъдат насърчавани за непрекъснато повишаване на квалификацията и развиване на умения за консултиране, комуникация и работа в екипи за медикосоциални интервенции. От МЗ мислят и да въведат ръководства за поведение на общопрактикуващите лекари в практиките им и за мениджмънт на случаите. Целта е за пациентите да има система от координирани грижи, включваща и структурите за обществено здраве, специализираната помощ и различни социални услуги. Така болните ще получават по-лесно поддържащо лечение, специфични здравни грижи, социална рехабилитация в амбулаторна или домашна обстановка и ще намалее потребността от прием в болници за активно лечение.

От МЗ смятат да развиват телемедицината, която да осигурява дистанционни консултации и здравен мониторинг най-вече за пациенти в труднодостъпни и отдалечени райони, както и за хора с хронични болести или възрастни.



ЛЕКАРСТВА

"Следва да се прецизира въвеждането на индикативни бюджети за предписване на лекарства в извънболничната помощ със съпътстващ механизъм за мониторинг на предписването и с предоставяне на конструктивна обратна връзка към предписващите", предвижда стратегията.
9
2926
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
28 Юни 2015 22:34
Време е да се види малко разум в системата! Това е едно добро начало, стига разбира се да не остане само на хартия.
29 Юни 2015 04:25
Личните доктори са едни чиновници. За парите си пациентите не получават нищо, дори направления за изследване и специалист. Повече получават една рецепта, колкото да не е без хич. Не само няма домашни посещения, но и се чака с часове, защото няма записвания. Как да не товариш Спешвната помощ???????? Има ли лекар, който може да обслужи толкова много пациенти, колкото те са записали?! Просто ни измамиха, че ще имаме лични лекари! Които уж щели да ни познават семейството, да ни знаят заболяванията, да идват в къщи като по филмите. След време се оказа, че не можели да работят по 24 часа, че ги безпокоим, ако звъним по телефона, ако искаме нещо въобще. И така: имаме си пак поликлиники, където да висим, но не можем да се прегледаме при друг лекар, да си вземем час предварително и никой вече не ги контролира. Защото си нямат началници. Ако откажат направление, можем да се оплачем само на..арменския поп. Ако сбъркат диагнозата ни също. За това българите си плащат и се лутат като обезумели. Това с пари не се оправя. Парите ще потънат. А болниците пак ще се пълнят, само че вече с по-тежки, занемарени случаи, които ще струват повече. Здравната ни система съвсем се изврати от първоначално обещаната. От всичките " реформи" накрая българите ще останат без всякакви права и лечение.
29 Юни 2015 08:25
Няма такова правно понятие "личен лекар", има "общопрактикуващ лекар". Личен лекар имаше Тодор Живков. Лична ти е четката за зъби, щото от нейните услуги се ползваш само ти. След като не можеш да си позволиш личен лекар, а го споделяш с още 1000 или 2000 човека,това става по общи за всички правила. За справка-на лекар в Германия се падат 500 пациента при 160 здравни каси. Унас бяха над 5000 лекари, сега са по-малко и намаляват, разпределени на 7 500 000, падат се по 1500 пациента на лекар. И не са " записали " пациенти, а пациентите се записват сами. Има си точно определени часове за домашни посещения, ма никой не се интересува кои са. И какво, като те посети у дома със слушалка и апарат за кръвно, а ти си спешен-да не би да разполага с реанимобил ? Системата с доболничната беше по-добра, преди оня пияница д-р Игнатов и СДС да разбутат за нула време цялото здравеопазване1999 _г.
29 Юни 2015 08:35
Просто ни измамиха, че ще имаме лични лекари! Които уж щели да ни познават семейството, да ни знаят заболяванията, да идват в къщи като по филмите

Остави филмите, ами наистина имахме такива лекари - преди "демокрацията".
У дома идваше редовно лекар да преглежда баба и дядо, да им мери кръвното налягане (без да са имали оплакване), и наистина този лекар познаваше всичките си пациенти и болежките им.
Да не говорим колко посещения имаше, че и вечер късно, ако наистина имаше проблем.
Поклон пред тези хора, някои от тях вече не са между живите, но бяха истински лекари.
А в контекста на сегашното време и темата - самата система им го позволяваше и насърчаваше точно това - да бъдат лекари и да лекуват, независимо къде и в каква позиция.
Днешната порочна система опорочава и самата професия, и практикуването ѝ, и целите на здравеопазването.
Амин!
29 Юни 2015 08:45
Поликлиники няма-това са сгради, в които лекарите са наели помещения и си плащат. Този израз "да се прегледам при лекар" кърти мивки-забележете-не да ме прегледа", а да се прегледам -ми прегледай се, що трябва изобщо да е при лекар
Друг лекар освен при спешност няма смисъл да те преглежда, щото не разполага с медицинското ти досие. Тая митична електронна здравна карта ще си остане в неопределеното бъдеще. Но парите за нея ще бъдат усвоени
29 Юни 2015 09:20
Личните лекари ще заменят частично хоспитализациите. Единственото по авангардно решение , и по-евтино е фелдшерите да го правят. Може и парамедици. Автоматично отпада нуждата от болници и специалисти в извън болничната.
29 Юни 2015 11:51
А какво искате щом лекарите станаха еднолични търговци?
29 Юни 2015 13:14
Ето така ще ни лекуват вече
https://www.youtube.com/watch?v=SArQEw7x_HI
29 Юни 2015 19:04
Единственото по авангардно решение , и по-евтино е фелдшерите да го правят.
|Има по-авангардно и по-евтино решение - вместо фелдшери траурни агенции . Един път "хоспитализиран" и цял живот повече няма да си губи времето човек.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД