:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 193
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Момент, поспри! Ти тъй си хубав...

Да превъртим рубикона на съдебната реформа!

Водещ, НТВ: Как ви звучи, че премиерът на Румъния ще бъде съден? Вчера имаше такова съобщение и това в контекста на неприетия закон "Кунева"... Въобще, накъде вървим? Само да се възползваме, когато сме в силна позиция да бъдем неприкосновени и надявайки се да не употребят този ресурс на злоупотреба с правосъдие, когато сме извън властта?

Цветан Цветанов: Първо искам да кажа, че трябва да бъдем нетърпими към корупцията и корупционните схеми, защото те ощетяват републиканския бюджет и не дават възможност да се правят реални политики с обществените пари. В тази посока какво очаквате от мен като коментар да направя? Ние винаги сме били за борба срещу корупцията и мога да ви кажа, че когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, не знам дали си спомняте, но договорът за "Сименс", точно от преговорите, които водих предоговорих договора и го намалихме със 17 милиона евро. Това са 34 милиона лева, които могат всеки един по всяко време да го провери.

Водеща, НТВ: Вие имате ли сигнал, стигнал до вас, по време на съдебните дирения срещу вас, за това че на някои от съдиите им е влияно, защото имаше период, в който едни определени медии ви удряха, после отново ви заобичаха.

ЦЦ: Кои са ме заобичали, кои са ме...

В-ща: Имате ли сигнали тези съдии да са злоупотребили със служебно положение и някой да им е казал "Осъди го сега, удари го този". Имате ли такива сигнали и ако имате - дадени ли са в прокуратурата, например?

ЦЦ: Нямам такива безспорни доказателства и в тази връзка ще се въздържа от коментар, но това, което мога да кажа е, че съм проследил и съм си направил от открити източници съответния анализ за всеки един поотделно кой кой е и кой какво прави!... Само мога да кажа едно - смятате ли, че ще дойде да бъде мой защитник специалният докладчик за България в Бундестага и депутат в Бундестага Ханс Петер Ул? Той за да дойде, за да ме защитава, значи той си е направил достатъчно добра равносметка за моите професионални качества, и за това, което съм направил като вицепремиер и министър на вътрешните работи, защото ако ви върна в периода 2009-2013 година, знаете какъв огромен дефицит на доверие имаше към страната ни, и точно затова бяха и най-критичните доклади преди встъпването ми в длъжност като вицепремиер и министър на вътрешните работи.

В-ща: Не се ли интересувате и да бъде наказан човекът или хората, които ви "сготвиха", както се казва?

ЦЦ: Момент, момент. И, ако погледнете реално - и отвличанията и въоръжените грабежи, и само ще ви дам за пример последната година, когато бях министър, 2012 година, 14 тона хашиш задържан на територията на страната, които бяха за Холандия и за Белгия. 3 тона кокаин с испанските и с американските служби бяха задържани в Испания. За тази операция аз съм награден със Сребърен кръст!... За "Кокаинови крале" - знаете, че това беше операция, която е осуетена 2008 година поради изтичане на информация от българска страна. 2012 година ние реализирахме тази операция. Ноември месец на Интерполската среща аз станах почетен член на Асоциацията на карабинерите. Това е оценка за моята работа, а всичко останало...

В-ща: Г-н Цветанов, а не се ли интересувате кой или кои са хората, които, както разбирам от вашите думи, ви причиниха това, и повлияха на съда, съдия, или съдии така че да бъдете ударен или осъден когато трябва...

ЦЦ: Това, което аз искам и това, към което ще се стремя, разбира се във всичките тези години - по никакъв повод да няма подобно набеждаване на когото и да било, и не трябва подобни случаи да бъдат вкарвани в политическата игра!... За мен е важно всичко това, което приключва, да не се случва на никой друг, защото по този начин не можем да се борим за правова държава, и по този начин не може да се говори за демокрация! (...)

В-ща: Кой повлия на съдиите?

ЦЦ: Има много обстоятелства, много ситуации, които са се развили през всичките тези години, и вие сте достатъчно добри журналисти, за да може в интернет пространството да си прочетете и да видите, и да си направите съответните заключения.
1566
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД