:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евростат завиши двойно дефицита на България за 2014 г.

Дупката в хазната вече се изчислява на 5.8% от БВП
Фалитът на КТБ продължава да поражда негативи за публичните финанси. Вчера Евростат преразгледа дефицита на България за 2014 г. и го завиши над два пъти - от отчетените от нашата статистика 2.8 на 5.8% от БВП. Така страната ни попада в групата на държавите със свръхдефицит за 2014 г. От финансовото ни министерство все пак не очакват наказателна процедура заради еднократния характер на проблема.

Причината за промяната е позицията на Брюксел, че заради зависимостта му от държавата приходите и разходите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) вече трябва да се включат в пресмятането на дефицита. Преди фалита на КТБ и изплащането на гарантираните депозити със заем от държавния бюджет фондът не влизаше в тези сметки.

Ревизията на дефицита не е изненада - още през април тази година Евростат изрази резерви към предоставените от България данни за 2.8% дефицит за 2014 г. Повод за уговорките тогава бе, че Фондът за гарантиране на влоговете не се отчита като част от сектор "Държавно управление". В този сектор, извън държавните органи, общините и социалноосигурителните фондове попадат и финансово и управленски зависими от тях юридически лица като държавните и общинските болници, НКЖИ, БДЖ, Националната компания индустриални зони и др. За тях се приема, че са непазарни производители и приходите, разходите и дълговете им също трябва да се следят. Списъкът се изготвя от Националния статистически институт, като се следва общоевропейска методология.

Вчера не се разбра защо НСИ не е включил ФГВБ в сектор "Държавно управление" след пряката намеса на държавата за финансирането му покрай кризата с КТБ. От институцията обясниха разминаването с методологически затруднения около прилагането на новата европейска система от сметки. Подобни проблеми са имали и други държави. Разяснения за фонда е искала през 2014 г. и Полша, коментира икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество". Той допълни, че тази година Евростат е изразил подобни резерви и към Португалия. Ревизията при Португалия е по сходен казус - наливане на средства за разделянето на две и спасяването на част от фалиралата банка "Ешпириту санту", като дефицитът е завишен от 4.5 на 7.2% от БВП.

След ревизията на дефицита за 2014 г. България вече попада в групата на 14 държави от ЕС със свръхдефицит. С по-висок минус от нас са Кипър (с дефицит от 8.9% от БВП), Португалия (7.2% от БВП), Испания (5.9% от БВП). Въпреки отчетения свръхдефицит финансовото министерство не очаква срещу страната ни да започне наказателна процедура, защото поетите от ФГВБ задължения през 2014 г. са еднократни и няма да имат отражение в други години. От МФ изтъкват, че Европейската комисия е имала такава практика и с други държави, отчели свръхдефицит с еднократен характер като Люксембург, Финландия и Белгия. "Не очаквам промяна в отношенията между България и ЕК след тази ревизия. Любопитно ще бъде дали Евростат ще прилага този подход и в други държави извън България", коментира и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Сметките показват, че новото третиране на фонда ще има отражение и върху дефицита за 2015 г., защото малка част от депозитите бяха платени със закъснение. "В години, в които няма да покрива разходи, фондът ще влияе положително върху салдото, защото ще се отчитат и приходите му", обясни още Георги Ангелов.



АНАЛОГ

Евростат ревизира сериозно дефицита на България и за 2009 г. Тогава страната ни първо отчете минус в хазната от 1.9% от БВП. От априлските данни на Евростат през 2010 г. изведнъж се оказа, че дефицитът е бил преразгледан и реално е 3.9%. Правителството обясни разминаването с "внезапно" изскочили от чекмеджетата договори, сключени по времето на правителството на Сергей Станишев. В крайна сметка се разбра, че е имало съзнателно отлагане на плащания, за да не се товари дефицитът на касова основа. През октомври 2010 г. дефицитът за 2009 г. бе повторно ревизиран и стигна 4.7% от БВП. Тогава като една от причините бе посочено включването на БДЖ в сектор "Държавно управление".
12
2934
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
21 Октомври 2015 19:33
Има нещо гръцко в тая работа.
21 Октомври 2015 19:39
Нещото е, че нашите политици са хванали пътя на Гърция - да лъжат с дефицита и да теглят и харчат заеми.
21 Октомври 2015 19:50
Фалитът на КТБ продължава да поражда негативи за публичните финанси.


Поражда, но за това е виновно самото правителство. Що теглиха заем, за да го предоставят на фонда? Че изкараха едни парички - изкараха, но можеше само да го гарантират, а фонда да се финансира на пазара. Но положението с бюджета е трагично. И сега ще се види при приемането на новия. И всички облъчвания от медиите за уникални приходи ще лъснат като дупе на месечина.
21 Октомври 2015 20:19
преди 15 години нямаше пари сега от кьде се взеха толкова милиарди
печатницата здраво е печатала стотачки
21 Октомври 2015 20:29
А за 2015-та, какво чудо има да става:

"- Не преувеличавам, разбира се. Преди седмица излязоха статистики за бюджетния дефицит. Независимо от всичките свищовски опити на Владислав Горанов да залъгва ЕВРОСТАТ, бюджетният дефицит е 3,8%.
- В момента?
- Така е и то е все пак по официална статистика, а ако приемем за невъзвръщаеми държавната помощ към Първа инвестиционна банка, какво би се получило тогава? А ако не се върнат и средствата, които са предоставени на Фонда за гарантиране на влоговете от държавния бюджет за изплащане на гарантираните депозити в КТБ, знаете ли, че отиваме към 8-9% бюджетен дефицит? И тогава нашата привидна финансова стабилност отива по дяволите."


21 Октомври 2015 23:08
Напазарувалите Бочко ще го крепят като Папандреу, дорде народа започне да пали подред ...
22 Октомври 2015 01:22
кормиснош
21 Октомври 2015 23:08
Напазарувалите Бочко ще го крепят като Папандреу, дорде народа започне да пали подред ...

Освен да се самопали, този народ друго няма да направи. Проверено...
22 Октомври 2015 08:27
Банките трябваше да си напълнят с допълнителни и завишени вноска Фонда за гарантиране на депозитите, а не младия айдук Горанов да го пълни с пари от бюджета! Бил ги дал Горанов назаем на Фонда, а Фондът щял бил да му ги върне с лихва! Ама КОГА ще му ги върне - самото Горановче се изпъчи гордо-гордо и рече, че било подписало анекс ли, или пък в самия договор е вписано, че Фондът щял бил да плаща лихвите и главницата СЛЕД цели 5 години! Дотогава - свръхдефицит, наказателна процедура! Може би на свръхинфлация разчита Горанов, като гледа как Драгия Марио излива трилионите с надеждата този потоп ликвидност да подгони цените в Европата нагоре! А дано, ама надали!
22 Октомври 2015 10:14
И занапред ще е така - на Баце и ГЕРБ парите никога не стигат.
А си имат и празен чек за 16 млрд.
22 Октомври 2015 10:53
ГРБ на власт- дифцита веднага скача
22 Октомври 2015 16:19
Пътят е ясен-с Герб ни чакат все по големи дефицити.Запазването на властта на всяка цена,магистралите,безплатното саниране само за определени иначе заможни хора,условията на еднолична власт без опозиция и възможността лидера да преценява на кого колко да се дава,при липса на икономика,изискават наличието на милиарди.Герб получиха празен чек от парламента ни за над 16 млрд.лв.и днес ги харчат по преценка на лидера им.Спортни зали,златни парични добавки за иначе презадоволени и недоказали се спортисти,артисти и др.презадоволена паплач са в дневния ред на властта.За здраве,наука,култура,образование,пенсии постоянно липсват пари.Но това не пречи един генерал летец да получи за минути 70 милиона лв.само срещу "заплаха" с оставка.Президентът ни отива в Уелс и без да пита правителството се ангажира с преъоръжаване на армията за милиарди.Всички тези произволни действия,при една вече разграбена икономика,налагат външни заеми далеч извън планираното преди.И сега вземането на нов милиард външен дълг е вече въпрос само на формален разговор на премиера с финансовия министър.Въпреки правилата на ЕС приятелите ни от Брюксел си мълчат за новите ни борчове.Та нали става въпрос за пари за НАТО,демек за общото ни добро.И така сме вече на правата по която търчат и южните ни комшии.Приятен път!
22 Октомври 2015 21:43
Горанов обясни за шантавата методология на Евростат. Според нея все едно да напишеш в графата дефицит и заплатите на държавните служители. Нали пак са пари излезли от държата, само че те никога няма да й се върнат, а тези за КТБ ще се възстановят след продажбата на активите й. Истинският проблем идва от това, че наистина лъха ама много здраво на беззаконие в този случай. Как може вече повече от година и половина поне Цветан Василев да не бъде екстрадиран и разпитван за КТБ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД