:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 63% от обвиняемите се измъкват с условна присъда или глоба

Едва 2.2% са обявени за невинни. Шестима са получили доживотен затвор през 2016 г.
Над 60% от обвиняемите не влизат в затвора, а получават условни присъди или биват освобождавани от наказателна отговорност, т.е. санкционирани са с глоба. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година. Когато все пак има ефективно наказание, то най-често е до 6 месеца. Това е срокът при над 54% от присъдите. Между 6 и 12 месеца са присъдени в 28.2% от случаите.

През миналата година обвиняеми са били 34 101 души. Условни присъди са получили 16 548 души, което е 48.5% от тях. Други 14.6%, или 4966 обвиняеми, са освободени от наказателна отговорност. Така броят на разследваните, които не са стигнали до затвора, стига до над 63%. Същевременно се запазва ниският брой на оправданите. През миналата година за невинни са обявени едва 2.2%, или общо 767 души. Този показател редовно се цитира от прокуратурата като оценка за добрата работа на разследващите. На практика обаче в масовия случай оправдателните присъди срещу висши чиновници, депутати, министри и по други шумни дела са концентрирани именно в този малък процент.

В данните на НСИ не са отбелязани осъдените за корупция, която уж се води за приоритет. Но в доклад на прокуратурата отпреди няколко месеца бе записано, че ефективните наказания за корупционни престъпления през миналата година са едва 26. Заедно с тях условно са осъдени 225 души. Пробация са получили 103, а глоба - 113 души. В доклада на прокуратурата се посочва и друго число - 371 окончателно осъдени и санкционирани за корупция през 2016 г. Тук обаче вероятно става дума само за окончателно приключилите през миналата година дела и не е ясно колко години те са се точили из съдебните зали, преди да стигнат до третата инстанция. 121 от тези присъди са за подкуп.

Малко са осъдените и при най-масовите престъпления като кражби и грабежи, отчита НСИ. Осъдителните присъди за тези престъпления са 22%.

Най-много престъпления се вършат от младите хора на възраст между 18 и 24 години, сочи статистиката. В тази възрастова група осъдените са 1250 на 100 хил. души. "С нарастването на възрастта стойността на коефициента намалява и за лицата на възраст 50 и повече години той е 133 на 100 000 души от съответното население", пише в доклада. Най-често престъпления сред непълнолетните пък вършат 17-годишните - 670 души на 100 хил. души население.

Под 200 са осъдителните присъди и за друго разпространено през последните години престъпление - каналджийството. През миналата година за 144 незаконни превеждания през границата са осъдени 193 души. Далеч по-голям е броят на осъдените за незаконно преминаване - 1771 души. В тези случаи масово се дават условни наказания.

През 2016 г. на доживотен затвор са осъдени шестима души. В един случай е постановена и най-тежката присъда - до живот без право на замяна.
15
3773
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
16 Юли 2017 18:57
Доколкото знам, затворите са претъпкани, няма места.
16 Юли 2017 19:04
Любопитно би било Димитров да си направи труда да направи един сравнителен анализ между постиженията на родното правосъдие и на държавите от континентална Европа, към правната система на която принадлежим. Трудоемко е, но би му спестило глупостта за "измъкването".
16 Юли 2017 19:15
На Димитров туй не му влиза в поръчката - други внушения е цанен да прави, оти да се мори с обективност.
16 Юли 2017 19:19
Proculus " Любопитно би било Димитров да си направи труда да направи един сравнителен анализ между постиженията на родното правосъдие и на държавите от континентална Европа, към правната система на която принадлежим. Трудоемко е, но би му спестило глупостта за "измъкването""

Ами, да направи и един сравнителен анализ с правната система , към която сме принадлежали .
В т.ч и колко метал за решетки , блиндирани врати, камери и т.н. в повече харч има , поругани стари хора и деца .
Тогава и сега .Tам и тук.
16 Юли 2017 19:35
Червената съдебна с-ма в действие. Хвала!
16 Юли 2017 20:06

Zashko
16 Юли 2017 19:19
Ако слагате за граница 1989 г. и смяната на политическата система, то бих си позволил изказването, че тази промяна не касае съществено правната система, особено наказателно - правната. Действащият Наказателен кодекс, например, е от 1968 година. Принципите, въз основа на които е изградена, са константни и важат за цяла Европа, без Великобритания, частично и за някои от скандинавските държави.
16 Юли 2017 20:10
Червената съдебна с-ма в действие. Хвала!
Преобладаващият брой магистрати на районно и окръжно ниво, а те са мнозинството действащи магистрати, са набор след този от 1970 година. Т.е. били са на около 18 или по - малко години, когато ни споходи демокрацията. Много са червени, до посиняване са червени.
17 Юли 2017 07:12
Преди дни писах, че другаде е заровено кучето... ето ви го! какъв респект, каква борба с престъпността? машината лашка на пълни обороти и ражда смях.
17 Юли 2017 07:49
Е, ако имаше ПОНЕ един и ПОНЕ още един нов затвор , или поне един цех за лопати номер 9 , можеше и ефективни присъди за корупционни практики да има , МОЖЕ БИ и магистралите за ЕС да са отдавна изградени......та , както се пееше в една песен от зората на "ПРЕХОДА" ...ДАНО,ДАНО,ДАНО.....
17 Юли 2017 09:12
в доклад на прокуратурата отпреди няколко месеца бе записано, че ефективните наказания за корупционни престъпления през миналата година са едва 26. Заедно с тях условно са осъдени 225 души


Къде е СърДжон? Ще ми се да прочета, как прокуратурата, и лично Цацаров, са виновни за ниската ефективност на съдилищата...
17 Юли 2017 11:23
Наказателен кодекс, например, е от 1968 година


И принципа на съкратеното съдебно производство ли е от тогава? Когато срещу самопризнание*, на престъпника се признават "многобройни смекчаващи обстоятелства", без да е имало такива. Ето от къде идват многото условни присъди. За жалост не открих в статията статистика относно броят на делата водени по съкратена процедура.

* А самопризнанието впрочем не е основание за осъждане на обвиняемия. Тази процедура определено противоречи на презумпцията за невинност и позволява чрез натиск и манипулация да се осъждат невинни. Ето какво пише великият прокурор Вишински по темата:

Было бы ошибочным придавать обвиняемому или подсудимому, вернее, их объяснениям, большее значение, чем они заслуживают этого… В достаточно уже отдалённые времена, в эпоху господства в процессе теории так называемых законных (формальных) доказательств, переоценка значения признаний подсудимого или обвиняемого доходила до такой степени, что признание обвиняемым себя виновным считалось за непреложную, не подлежащую сомнению истину, хотя бы это признание было вырвано у него пыткой, являвшейся в те времена чуть ли не единственным процессуальным доказательством, во всяком случае считавшейся наиболее серьёзным доказательством, «царицей доказательств» (regina probationum).

…Этот принцип совершенно неприемлем для советского права и судебной практики. Действительно, если другие обстоятельства, установленные по делу, доказывают виновность привлечённого к ответственности лица, то сознание этого лица теряет значение доказательства и в этом отношении становится излишним. Его значение в таком случае может свестись лишь к тому, чтобы явиться основанием для оценки тех или других нравственных качеств подсудимого, для понижения или усиления наказания, определяемого судом.

Такая организация следствия, при которой показания обвиняемого оказываются главными и — ещё хуже — единственными устоями всего следствия, способна поставить под удар всё дело в случае изменения обвиняемым своих показаний или отказа от них.

17 Юли 2017 11:31
Обвинчемите не се "измъкват".
Тях ги" измъкват" срещу заплащане , което идва от нови престъпления . От дребни кражби, та до големи.
17 Юли 2017 11:35

17 Юли 2017 11:36
Какво чета- прокуратурата е заета да се занимава с кокошкари, щото сме криминализирали простъпки които са в компетентността на администрацията, Едновременно с това се набляга на количествения показател и осъдените надхвърлят като процент и показатели на тричленки (дори военно-полевите са признавали за невинни над 10%, при нас са под 3 ). За да се държи този показател делата срещу истинските криминали просто не стигат до съд.

Има нещо сбъркано в цялата история.
17 Юли 2017 19:37

инсп.Мегре
17 Юли 2017 11:23
Говоря за принципи, а не за примери. Примерът с НК е само илюстративен. Мога да изброя стотици правни институти, които институционално, процесуално или материално - правно след 1990 г. променят такива преди посочената година, а не само един такъв, който сте посочил несполучливо. Но това няма общо с коментара ми и темата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД