:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 179
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Слово и пустословие

113-ото място в световната класация по свобода на медиите ни позори като държава - така, както държавата ни пък позори свободното и независимо слово
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Димитър Бочев
"Управленията, които потискат свободата на словото,

защото истините, които те разпространяват, са им

непоносими, правят това като децата, които си

затварят очите, за да не бъдат видени."

Карл Бьорне

Допреди трийсетина години живеехме в страна, която имаше незавидния международен имидж на най-предан съюзник на Москва. Впрочем не на най-предан, а на най-лакейски. Става дума за различни морално-психологически категории - предаността изключва лакейщината. А всички източноевропейски държави и вождове, които декларираха вяра и преданост към Великия братски Съветски съюз, не вярваха в него - не му бяха и предани. Само наплашени бяха. Това пришпорено от страха неверие протичаше надолу по вертикала от номенклатурните върхове, та чак до редовите граждани. Георги Марков разказваше в "Задочни репортажи за задочна България", че в целия си така наситен и многолик живот не познава, не знае нито един искрено вярващ комунист. Не зная и аз - поне на родна земя. (Виж, сред западняците, които не познават комунизма от собствен опит, съм срещал и комунисти романтици.) Като Георги, в НР България и аз зная само безчет демонстрации на вяра и преданост - не и вяра и преданост. Надеждата, че гибелта на комунизма ще сложи край на тази гражданска мимикрия и ще поведе нацията ни по нов, достоен път,



проработи само донякъде



Става дума за обстоятелството, че като граждани на едно новодемократизирало се общество от десетина години ние, българите, имаме нерадостната участ да живеем не само в най-бедната, а и в най-несвободната европейска страна. Не ще и дума, че и като най-несвободна държава днес ние сме далеч по-свободни, отколкото като част от Съветската империя вчера, но за мен това е слаба утеха - утеха, която не теши, а безпокои. Безпокои с едно безпокойство, породено от една убийствена фактология. Според най-престижните международни класации, докато през 2006 г. страната ни е на 6-о място по свобода на информацията в света, през 2016 г. е вече на 113-о място, попадайки в групата на най-недемократичните, на най-ретроградните държавици на Азия и Африка.

Колкото и плачевно да е, това състояние на нещата си е наше собствено дело. Както си е наше дело и социалната мизерия, в която се давим, и духовната нищета, която бавно, но сигурно ни обезчовечава, и най-мръсният роден въздух, който ни трови ден след ден. Не го е довял космосът при нас, не са с космически произход и останалите бедствия. Цитираните статистически проучвания за родната медийна несвобода не анализират факторите, причинили деградацията - те само констатират и осветляват фактите. Генезисът на явлението ще се наложи да проследим ние. Да опитаме...

За целта ще тръгнем от обществената практика, която младата ни демокрация унаследи преди трийсетина години. Установената с деветосептемврийския преврат тотална, тоталитарна зависимост на всичките ни национални медии от комунистическия режим означаваше на практика тотална и тоталитарна несвобода на журналистите от всички средства за масова информация. Тези средства бяха изцяло впрегнати в служба на партийната идеологическа пропаганда. Не да оповестяват истината бе задача на медиите - задачата им бе да легитимират и популяризират една деспотична партийна политика, чийто авторитет ден след ден падаше неудържимо дори в собствените й очи. Докато в края на 80-те години от този разклатен авторитет нищичко не остана



освен разклатеността му,



и цялата система се срина неудържимо с всемогъщата и демонична Държавна сигурност барабар. Под върховенството на партийността в литературата, изкуството и журналистиката легитимирането и популяризирането на опетнената от безмерното идеологизирано насилие партийна политика най-често ставаше не посредством истината, а за сметка на истината - както за нас самите, така и за света. Този селективен подход към информацията, който можем да окачествим като издевателство над словото людско и словото Божие, ставаше чрез еднопартийната цензура.

Такава цензура днес, разбира се, няма, има обаче подобна цензура. Днес никой не арестува като някога, не пребива като някога по кварталните милиционерски участъци и не затваря в изтребителни наказателни лагери за това, че си слушал западни радиостанции или че си чел западни вестници. Не съм чувал и за санкционирани с наказателни присъди волнодумни журналисти. Чувал съм обаче за уволнявани журналисти. Това е малко по-различно, но не е много по-различно. Така че присъденото ни 113-о място в световната класация по свобода на медиите си има своето основание. То ни позори като държава - така, както държавата ни пък позори свободното и независимо слово. Ако на фона на ежедневното изобилие от медии, възгледи и тези някой родолюбец, а театрални родолюбци дал Бог на Балканите, реши, че световната статистика ни дискриминира като нация, че класацията на "Репортери без граници" незаслужено ни поставя редом със Замбия, Нигерия и Парагвай и след държави като Уганда, Габон, Кения и Бутан, ще го посъветвам да се взре по-внимателно в съдържанието на споменатите медии. Направи ли го с нужната честност, ще открие зад показното медийно изобилие едно убийствено еднообразие. Ще открие и една завоалирана, но несъмнено налична сервилност към властимащите - от една страна - и към най-крупните олигархични структури - от друга. Всъщност страната е една и съща - една-единствена страна е. И една-единствена сервилност - адресатът й е общ.



Политика и олигархия на родна земя са така неразривно свързани,



така симбиотично преплетени, че "Репортери без граници" вижда в тяхното единство корена на злото. Сега вече става ясно защо сред стотиците, за да не кажа хиляди, медийни трибуни изданията, които си позволяват критичен тон към правителството и олигарсите ни, се броят на пръсти. И защо в най-цивилизованите държави това съотношение е обратно. В страни като скандинавските, като Великобритания и Германия преобладават критичните коментари по адрес и на правителствените, и на икономическите структури - у нас преобладават хвалебствията; в белите страни медиите държат под око и министри, и олигарси - у нас министри и олигарси държат под око медиите.

Саморазправата на обединените ведно властови институции и олигархични кръгове със свободното слово преследва две цели: тактическа (краткосрочна) и стратегическа (дългосрочна). Тактическата цел е държавната номенклатура и олигархията да не позволят да бъде изваден на показ развратът, в който те тънат. И тази цел вече е постигната - политическата, държавната и олигархическата престъпност е неразобличена публично именно поради беззъбата ни журналистика. Стратегическата цел е да се държи електоратът в неведение, защото само неинформираните граждани могат да бъдат манипулирани - не и информираните. В постижимостта на тази дългосрочна цел на родна земя съмнение няма - тя предстои да бъде постигната. А тъй като без свобода на словото всички останали свободи се превръщат в пустословие, стане ли това веднъж, от днешната ни демокрация, която и в момента е до голяма степен фасадна, ще остане само фасадата.



 Георги Марков не беше срещал нито един искрено вярващ комунист.
 Според най-престижните международни класации, докато през 2006 г. страната ни е на 6-о място по свобода на информацията в света, през 2016 г. е вече на 113-о.
34
1919
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
03 Септември 2017 19:20
Според най-престижните международни класации, докато през 2006 г. страната ни е на 6-о място по свобода на информацията в света, през 2016 г. е вече на 113-о място, попадайки в групата на най-недемократичните, на най-ретроградните държавици на Азия и Африка.


А Бочев през 2006 нямаше колонка в голям вестник, пък през 2016 имаше.
03 Септември 2017 20:03
Това 113-то място е пълна олигофрения, която дължим на местните соросоиди. И не заслужава коментар, но все пак. Преди нас са държави с десетки убити журналисти годишно и с по 1 вестник, държавен естествено. След медийното отразяване на президентската кампания в САЩ през 2016 година и на фона на днешната истерия в големите медии на Запад, да се говори за свобода на словото там е просто неприлично. Колкото и да е смешно, медиите в България са по-свободни от поне половината медии в различните демокрации.

Бъдете здрави!
03 Септември 2017 20:07
И, Бочев, извинявай, но това, че някога у нас убиваха журналисти, а днес (може би) уволняват, не е "малко по-различно". Безкрайно по-различно е, ако правиш някаква разлика между живота и смъртта.

Жалко, но никога не е късно човек да стане за резил. Ама голям!

И бъди здрав, естествено!
03 Септември 2017 20:35
Георги Марков не беше срещал нито един искрено вярващ комунист.


Срещал е. Работил е с баща ми във в. Народна младеж. Имам и снимка.

03 Септември 2017 21:06
Статията щеше да каже нещо вярно, ако вместо да споделя личните преживявания и впечатленията на този или онзи, бе уточнила заглавието:
Имаше слово преди 1990 г., пустословие след 1990 г. Само това.

Проф. Константинов,
можете ли да посочите БВП на България след 1990, по петилетки?
Бас ловя, че не можете.
А кой е виновен, че български професор, математик и статистик, не може да назове данните за един-единствен, ключов показател? Мълчанието на управниците ни след 1990. Затова е пустословието и журналистите нямат нищо общо с него. Повтарям, за вас с г-н Бочев, журналистите нямат нищо общо със свободата на словото.
Каква свобода, като няма слово?
Слово имаше преди 1990 година, защото имаше държавни планове, отчети и анализи. А последният доклад за състоянието на България е четен през 1986 пред 13-я конгрес на БКП. Останалото е мълчание.
И журналистите, както и сега, не бяха кой знае колко необходими. Сега, защото не могат да кажат нещо важно и вярно, просто няма откъде да го вземат. Тогава, защото и без тях ни надуваха главите с числа и сравнения. И днес мога да изброя стотина показателя от 1939-а и да ги сравня с 1985-а. Нищо, че не съм математик и статистик

03 Септември 2017 21:26
"Генезисът на явлението ще се наложи да проследим ние. Да опитаме..."

И май с опита си оставаме, защото нищо не обяснява мястото през 2006 и сега, а се връщаме пак към "комунизма", ама 2006 е между "ония" времена и сега, че на всичкото отгоре и управляваха "наследниците". А иначе нещата са ужасно прости - разделено общество, което постоянно се насъсква срещу другите и което не вярва на никой.
03 Септември 2017 21:27
И къде е словото? А пустословието крещи и тук...
03 Септември 2017 21:33
"Георги Марков не беше срещал нито един искрено вярващ комунист."
Срещал е. Работил е с баща ми във в. Народна младеж. Имам и снимка.

Имаше и много други.
Не ми се говори за Марков.

Можеш ли да ми помогнеш, Дорис, като спомена Народна младеж?
Към 1980 имаше една редакторка там, при която направих прощъпулника си.
Името й - Недялка, помня. Мога да я нарисувам, а фамилията й забравих
03 Септември 2017 21:45
От Писмо на Георги Марков до Димитър Бочев (Лондон, 02.1977 г.):
"... между мене и всички тия радиоорганизации (има предвид BBC) съществува точно същият вид разминаване, което съществуваше между мене и българските партийни организации... отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува... Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки... Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти, всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава... разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо...
Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите – източните. Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието, основите на несправедливостта са много по-дълбоки и парфюмът на демагогията (за да прикрие миризмата на лайната) – много по-силен."
03 Септември 2017 21:47
Няма свобода на Словото, щото все още няма открита постоянна рубрика тукана на
https://www.youtube.com/watch?v=3e7jCvZVHj4
03 Септември 2017 22:01
Можеш ли да ми помогнеш, Дорис, като спомена Народна младеж?
Към 1980 имаше една редакторка там, при която направих прощъпулника си.
Името й - Недялка, помня. Мога да я нарисувам, а фамилията й забравих


Съжалявам, Безстрашен. Понятие нямам от вестникарските кадри тогава.

След прощъпулника продължи ли? Желая ти успехи!
03 Септември 2017 22:22
чак ме е срам, че съм от Силистра..
да не напомням как се "изявяваше" там най противни с а пребоядисаните...- нито цвят нито гланц......
03 Септември 2017 23:29
Недоумявам защо се дава трибуна на този клет чичка точно тук. Имам смътен детски спомен за някакъв соц-халтурник, който се препитаваше, пишейки разкази за някакви измислени случки от детството на Жоро Тарабата и ролята на майка Парашкева (представена като родител на бъдещ коминтерновски джедай) за формирането на този нечовек като личност, но дори и това ми изглежда като един приемлив начин за изкарване на прехраната, в сравнение с преживянето на и без това доста нискокалоричното гуано на Г. Марков.
03 Септември 2017 23:30
Аз бях пионер и убеден комунист до 11 годишна възраст, но по това време във Варна дойде на посещение японският кораб-плаваща изложbа Shin Sakura Maru и след като разгледах изложбата, вярата ми в комунизма бе силно разколебана. За съжаление нямах честта да познавам Георги Марков.
04 Септември 2017 00:04
Ако Георги Марков го нямаше, интересно за какво щеше да пише Бочев, за да пробута обсесивните си мантри? С години цикли едно и също. Явно страда от инсомния заради червените ескадрони под кревата му.
04 Септември 2017 05:26
А и аз ги помня тези митологични същества истинските комунисти. Ето някои от характерните им особености:
1. Никога не уреждаха децата си с връзки.
2. Ако разберяха, че някой друг комунист е уредил детенцето си с връзки, веднага го изобличаваха публично, без страх от партийни наказания и лишаване от кастови облаги.
3. Първи хващаха рейса за Странджа Сакар за да дадат личен пример.
04 Септември 2017 07:10
Колчакова?
04 Септември 2017 08:21

Дорис
След прощъпулника продължи ли? Желая ти успехи!
пил_и_пял
Колчакова?

Не продължих. Двайсетина публикации.
Ковачева. С 95% вероятност.
Благодаря!!!

Запомних урока на Недялка: Хората ще ти напишат материала.
Журналистиката в пет думи.
В десет: Задължението да информират народа е на управниците. Медиите са посредници.
QED


04 Септември 2017 08:26
"3. Първи хващаха рейса за Странджа Сакар за да дадат личен пример."

4. На 10 ноември 1989г. с оръжие в ръка излязоха да спасяват комунизЪма и най-истинския комунист - другаря Т. Живков...
04 Септември 2017 09:17
Ганий
Няма свобода на Словото, щото все още няма открита постоянна рубрика тукана на
https://www.youtube.com/watch?v=3e7jCvZVHj4

Тцъ.
В началото бе Словото (Йоан, 1:1)
Представям си таблица на сайта на Народното събрание. 7 колонки: 6 за годините след 1990, по петилетки и 1 с показатели. Население и възрастова структура. БВП в цени 1990. Структура по икономически дейности. БНД. Националност на собствениците, по ик. дейности. Заетост, по възраст и дейности. Доходи, по децилни групи. Внос и износ, по групи стоки. Потребление на основни стоки, по видове потребители. Производство, по основни позиции и стокови групи, натури и стойности.

Три екселски страници.
Ще питаш защо не ги направи някой друг?
Докладвам: неизбежно ще стигне до милите думи "Вътрешно ползване".

Без тези странички, не Жеков, а Егон Ервин Киш или Джо Пулицър да слязат...
04 Септември 2017 09:31
Допреди трийсетина години живеехме в страна, която имаше незавидния международен имидж на най-предан съюзник на Москва. Впрочем не на най-предан, а на най-лакейски.
ха, ха, ха, тоз Бочев га се напъне да каже нещо, и все глупости излизат. Абе лакейщина, не лакейщина, ама Тодор Живков винаги успяваше да изкрънка големи ползи за България. Пък и СССР неикога не е забранявала да се строят западни заводи у нас. Почти цялата химическа промишленост беше със западни заводи.
Докато сегашната лакейщина на Боко и другите политици е винаги в ущърб на България. Кога се появиха американскиете сенатори и той бастардиса 3 важни енергийни проекта. Заради неговата лакещина сега всичко ни заобикаля. И газовите и нефтени коридори и "пътя на коприната" и какво ли не. Защо през Гърция може да има турски поток за Европа, а през България не може Южен поток.
Авторът да си изтрие гурелите от очите и да види реалността, къде е по-голямата лакейщина.
Георги Марков разказваше в "Задочни репортажи за задочна България", че в целия си така наситен и многолик живот не познава, не знае нито един искрено вярващ комунист. Не зная и аз - поне на родна земя. (Виж, сред западняците,
Както не е знаел така този субект написа романа "Комунисти", във възхвала на комунистите.
Като Георги, в НР България и аз зная само безчет демонстрации на вяра и преданост - не и вяра и преданост.
Не знаеш, щото не искаш да знаеш.
Според най-престижните международни класации, докато през 2006 г. страната ни е на 6-о място по свобода на информацията в света, през 2016 г. е вече на 113-о място, попадайки в групата на най-недемократичните, на най-ретроградните държавици на Азия и Африка.
ха, ха, ха, е що стана така. То било наше дело. Сега да му светна на този автор нещо много важно: "За да е свободен човек, той трябва да бъде осигурен, нахране, отоплен, и т.н. Да има переспектива и възможности в живота. Това е на първо място, а свободата на словото е мноого, а мноого назад. А престижните международни класации гледат само последното. И винаги слагат начело САЩ, където се видяха големите лъжи на медиите по време на изборите там. Медиите са винаги зависими, дали от държавата или от собствениците. В САЩ медиите са зависими от нео-либералната глобалистка политикан на една свръхбогата група от хора, Ротшийлд, Сорос, покойния Рокъфелър, и друго обединени от кръга Билдербергови.
Политика и олигархия на родна земя са така неразривно свързани,
Ами то е характерно за всеки каиталисъм бе чужум. И олигарсите на Запад дават тон на мейстрийм медиите. Аз гледам и CNN, и CBS, BBC, и др. ,там няма разлика от политиката на техните олигарси, аз ги споменах по-горе. Нещо повече ако гледате руските TV каналище видите кръгли маси с журналисти, политолози, политици, гледани и разпитвани от широка публика. Те имат различни мнения. Това въобще не може да се види в западните медии. Що се отнася до нашите медии основните, така нарчени национални медии са подчинени на "Америка за България" и на Сорос
Кеворкян написа една статия в последния "Уикенд", защо нашите медии не казват нищо за подсъдимия Прокопиев и хората около него. Ами защото тези подсъдими са закриляни от Американското посолство.
И защо в най-цивилизованите държави това съотношение е обратно. В страни като скандинавските, като Великобритания и Германия преобладават критичните коментари по адрес и на правителствените, и на икономическите структури
Опппа, пардон значи. Тук наш Бочко си е сложил розови очила, с които гледа Запада. Аз лично не съм видял такива неща в медиите, които споменах по-горе.
04 Септември 2017 09:50
Мишо Константинов
Бочев, Васуки ти го тури много яко цитирайки писмото на Марков до теб.
04 Септември 2017 10:56
И аз през целия си "демократичен живот" не съм срещал нито един "истински демократ".
Все келепирджии и майстори в пребоядисването.
Мишо Константинов
А за комунисти - срещал съм. Такива, които не ламтят да крадат и трупат, да властват, а за общото благо дават труда си и съня си.
04 Септември 2017 11:01
Георги Марков не беше срещал нито един искрено вярващ комунист.

Освен това Георги Марков, а и не само той, не са срещали нито един искрено вярващ фашага...
04 Септември 2017 11:24
Свобода на словото винаги съществува,но някои хора са слепи за този факт и поради това пишат направо казано глупави "анализи"!
Преди "10-ти" имаше свобода на словото в лицето на "Свободна Европа",ББС,и т.н.,които цялата страна слушаше. Днес също имаме напълно свободни медии,които цялата страна слуша и чете. Телевизия БиТиАй,например. Или дори "Дойче веле" където е пълно с разгромяващи писания срещу българската мафия/държава и лично срещу топ-мафиота Борисов. Доказателство са и самите статии на г-н Бочев,които се печатат не само във в.Сега,но редовно и във в.Култура. И всеки може свободно да си ги купи или прочете в интернет. Българите не само са информирани за развратът и корупцията в които тънат управляващите у нас,но и го виждат с очите си.
Тогава защо българите не са свободни?! Защото се страхуват конкретно за насъщният. (Уволнение от работа,например.) И по-общо - от смъртта. (Убийство,затвор.) Но тъй като човекът е изключително гордо животно,той не си признава този страх от смъртта,изтласква го в подсъзнанието и си намира какви ли не оправдания да бездейства и се покорява,включително и това "оправдание",че другите били...страхливи и затова той не можел нищо да направи освен да се примири!
И всичко това е описано от гениалният Шекспир в монолога на Хамлет:

https://chitanka.info/text/4531/9
04 Септември 2017 12:12
Свобода на словото винаги съществува.
Българите не само са информирани за развратът и корупцията в които тънат управляващите у нас, но и го виждат с очите си.
Тогава защо българите не са свободни?!
Защото се страхуват... човекът си намира какви ли не оправдания да бездейства и се покорява, включително и това "оправдание", че другите били... страхливи и затова той не можел нищо да направи освен да се примири!

До въпроса включително е така, но обяснението не струва.
Страхът си е страх, но за да направиш нещо, трябва да знаеш защо го правиш.
Ето по този въпрос се мълчи вече 30 години.
Фактите се заменят с празнословия, анализът - със заклинания.
Кой разумен човек ще жертва и едно сусамено зрънце за пустословия?

04 Септември 2017 12:48
И вие искате да надъхате масите с...факти,статистика?! А не с нов ИДЕАЛ! Няма как да стане.
Като за постигането на този Идеал пак ще са нужни безстрашни хора.
04 Септември 2017 14:19
И вие искате да надъхате масите с...факти,статистика?! А не с нов ИДЕАЛ! Няма как да стане.
Като за постигането на този Идеал пак ще са нужни безстрашни хора.

Не можеш си наскуба "идеали" само от емоции и понятия. Безусловно са необходими, но не са достатъчни. И сега, ако събереш в чувал партийните заклинания ("програми" и ги разтърсиш, ще събереш емоции, понятия и "идеали" да павираш с тях площад "Народно събрание".
Новият ИДЕАЛ е нова истина, а истината не може да бъде друго, освен анализ и критичен прочит на фактите. Затова и властта не се бои от "идеалите", но се страхува от фактите.
04 Септември 2017 14:26
Според най-престижните международни класации, докато през 2006 г. страната ни е на 6-о място по свобода на информацията в света, през 2016 г. е вече на 113-о място, попадайки в групата на най-недемократичните, на най-ретроградните държавици на Азия и Африка.


Договор за присъединяване на България към ЕС на 1 януари 2007 г.
(туй от уикито!)

Естествено - нали тоз ЕС ни анексира и наложи евро-атлантическите си стандарти - вкл. за СМИ - т.е. абсолютна цензура, невиждана по нашите земи, всичко пречупено през единствено правилната евро-атлантическа линия, свръхконцентрация на СМИ в ръцете на шепа олигарси и пр.
04 Септември 2017 18:31
А и аз ги помня тези митологични същества истинските комунисти. Ето някои от характерните им особености:
1. Никога не уреждаха децата си с връзки.
2. Ако разберяха, че някой друг комунист е уредил детенцето си с връзки, веднага го изобличаваха публично, без страх от партийни наказания и лишаване от кастови облаги.
3. Първи хващаха рейса за Странджа Сакар за да дадат личен пример.


04 Септември 2017 19:04
то конфуцианството победи либерализЪма вече, а др. Бочев се бори още с комунизЪма.
05 Септември 2017 04:41
*
05 Септември 2017 06:02
Дорис 03 Септември 2017 20:35
Георги Марков не беше срещал нито един искрено вярващ комунист.
Срещал е. Работил е с баща ми във в. Народна младеж. Имам и снимка.


Тати пък , не само, че не беше убеден комунист, а направо беше аполитичен безпартиен. Не ме уреди ни за гимназията, ни за университета, ни на служба.


Моят баща също. И беше най-уважаваният външен министър на НРБ - от хиляди българи и от колеги като Алдо Моро /Италия/, Кув дьо Мурвил /Франция/, У Тан /ООН/.

Завиждате ли? На един покойник с наистина завидни качества?

На мен няма защо. Никога не съм била в чужбински университет, а можех, нито на завидна служба.

На вас аз не завиждам за лъжите, хистеричния антикомунизъм и недостойното ви изсипване на клевети върху 70-годишна жена заради потеклото ѝ. И за вярността към идеите, с които е закърмена. С извинение, не сте достоен мъж! Може би и мъж въобще.





06 Септември 2017 01:34
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД