:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Красиво международно положение кацна на рамото на Борисов Трети

Бежанската вълна намаля, ЕС няма да се разпада, конфликтът в Донбас стихна, световната война се отлага – каква по-добра външна среда за настоящата българска власт?!
ЕПА/БГНЕС
--------------
"Роди ме, мамо, с късмет, па ме хвърли на смет!", гласи българската поговорка. Без да отдаваме значение изцяло на късмета, следва да отчетем, че настоящата българска власт получава комфорта да управлява в една спокойна международна среда - доста по-тиха, отколкото бе в предишни години. Птичето кацва точно в навечерието на европредседателството и е възможно да чурулика на клона през неговия период. Източните и западните циклонни фронтове се усмириха, отваря се циганско лято.

Бежанската вълна се укроти. По някаква причина натискът спрямо границите на България намаля, а това предоставя прекрасната възможност на властта да не се занимава с нерешими проблеми. Пък и й дава повод да отчита успехи - "Ето, справихме се!". Още по-интересно е, че се кротна положението на целия Стар континент. Мигрантите все така създават грижи, но Европа няма да се разпадне заради тях или по други причини. А точно преди година изглеждаше, че е стъпила на ръба. След референдума за Брекзит обаче се



случиха ред събития с обратен знак -



в Холандия Рюте победи Вилдерс, във Франция два вота (президентски и за Национално събрание) спечели Макрон, Наполеонът на либералния свят, в Австрия Александър Белен надви крайнодесния Норберт Хофер. Забележителен бе начинът, по който се случиха събитията в Австрия - през май 2016 г. на балотажа Белен имаше едва 31 000 гласа преднина, а през декември, вече след Брекзит, на повторения втори тур победи с 350 000. Във Великобритания консерваторите спечелиха, но губейки мнозинство. Какво означава всичко това и как се отразява на България? Означава, че Брекзит, напук на страховете, в противовес е родил интеграция, която създава спокойствие на целия континент и по-малко нерви на ръководещите го "началници" (по Борисов). Вещае по-спокойно председателство на България. А специално за ГЕРБ е и един малък празник - вятърът, който довчера събаряше кулите на ЕС, се обърна и почти сигурно ще даде победа на Меркел през септември във вота за парламент; каква по-голяма радост за Борисов - и християндемократическа, и лична?

Освен това имаше години (при тройната коалиция), когато София за Брюксел бе грешникът за всичко. После в тази роля влезе Будапеща, а сега, изглежда, шамарите ще ги яде Варшава. Няма вариант да ни плашат с изгонване и наказания скоро. Дори в един момент, ако Борисов е все така пресечна точка на различните европейски интереси, може да бъде възнаграден с отпадане на механизма за сътрудничество и проверка.

Успокоиха се страстите и по източните граници на Европа. Конфликтът в Донбас е мина, която поне на този етап никой не настъпва, а помним как се възпламени преди 3 години. У нас Волен Сидеров бродеше из страната и най-отговорно заявяваше, че САЩ всеки момент ще нападне Русия. А и Русия ще ни нападне нас като член на НАТО - лидерът на "Атака" посочваше датата, часа и мястото на инвазията. Не малко хора му вярваха, БСП дори направи митинг под надслов: "Не щем да нападаме Русия!". На Борисов Втори му се налагаше да обяснява, че желае платноходки в Черно море, а и оправдаше с "надвисналата голяма война" редица свои вътрешни действия и бездействия.



Няма такива рискове за политическото и психично здраве на нацията сега,



не само защото Сидеров е във властта. Просто липсва причина. Няма да има война, "сатрапът" Путин и "неконтролируемият" Тръмп не ще се сбият, дори Ким Чен Ун няма да нападне САЩ - нелепо е да се обясняват тези неща, но колкото и несериозни да изглеждат, често разбъркват стъклените топчета на политици, медии и електорат у нас. Спокойно, още дълги години българите ще намаляват и без война!

Изключително позитивно се стекоха процесите и по отношение на Македония. Българската власт със сигурност има роля в договора за добросъседство, но главната причина да се подпише отлаганото с 18 години споразумение е фактът, че от двете страни на границата се оказаха прозападни (проамерикански) правителства. Договорът даде западна перспектива на Македония, това бе публично аплодирано от американските посолства в София и Скопие, а също и публично нехаресано от Русия (помните ли думите за азбуката на Владимир Путин на 24 май в присъствието на македонския му колега Георге Иванов; това бе знак, че Русия в перспектива е благосклонна към Македония, иска да я задържи в своя орбитата, точно в контекста на отношенията с натовска България). Важното в случая за страната ни в тази голяма геополитическа игра е, че



тя наистина се оказа мост, по който Македония



прави стъпки в западна посока. Малки, но важни. И сега съвсем резонно българското правителство кандидатства за ролята на "умиротворител" на Западните Балкани, напира да чертае и на тях светли евроатлантически перспективи. Международник се оказа Борисов, какво да го правиш.

Всичко това не на шега дава външни и вътрешни бонуси на настоящото българско правителство. Ситуацията е нарисувана и за плодотворно европредседателство, и за български ползи, и за уют във вътрешен план. Ако се провали, това няма да е заради международното положение.
ЕПА/БГНЕС
Предричат победа на Ангела Меркел на изборите във ФРГ през септември. Каква по-голяма радост за Борисов - и християндемократическа, и лична?
 Изключително позитивно се стекоха процесите и по отношение на Македония. Българската власт със сигурност има роля в договора за добросъседство, но главната причина да се подпише отлаганото с 18 години споразумение е фактът, че от двете страни на границата се оказаха прозападни (проамерикански) правителства.
23
3346
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
03 Септември 2017 20:52
Просто липсва причина. Няма да има война


Да, ама не. Тов. ЗИП е обосновал десетина причини, посочил е мястото и времето (най-късно - веднага след следващото световно по футбол), дори и за възможни сценарии можеше да знаеш, ало четеше повече преди да пишеш
03 Септември 2017 20:52
Международното положение се изплаши, нали Баце ще сяда на европския трон догодина. А иначе да ви имам венцехвалните външнополитически анализатори, светът е тръгнал към нова рецесия без да е излязъл от предходната, всеки който може е извадил по нещо за да го направи по-несигурен, европата е затънала в популистки и икономически противоречия, а тук пак раздаваме розови очила.
03 Септември 2017 21:03
Пак ли международното положение ви е виновно? А сушата и кишата?
03 Септември 2017 21:06
Причина има, но тя съществува само от гледната точка на САЩ. Не мога да им вляза в положението, знаейки че те сами са си виновни.
03 Септември 2017 21:53
Бежанската вълна намаля, ЕС няма да се разпада, конфликтът в Донбас стихна, световната война се отлага
- касае се по-скоро за илюзии.
03 Септември 2017 22:06
дописка пълна с неистини...
03 Септември 2017 22:07
Не знам нищо за автора, но анализа е дилетантски.
03 Септември 2017 22:46
Оставете задълбочените анализи и догадки, тук важна е тънката ирония - да я подхванем от автора, като нишка избавителна. Борисов си е повярвал, че е международник, ама ние ще го отнесем. Сметката ще си плати и той. Как да му го кажеш, ако не така, белким схване, че вече прошка няма да има.
03 Септември 2017 22:50
Единствената "интеграция" в Брасълс след Брекзит е от страх. Сплотяване поради студено изпотяване. Иде Ойропа на няколко скорости, ама пложението се било кротнало... Тра-ла-ла и дрън-дрън.
Ким гърми бомбички, Владимирович и Дончо се гледат под вежди и си гонят дипломатите... Но всичко било спокойно и ни чакало "благотворно" предсеадателство... Ъхъм. "Всички тука парле ву франсе", флорални министерки с дисаги, Лилето с шал и вратовръзка, а Той - балканският Бисмарк...
А корабче плава ли в очето?
Явно новата мантра е, че Той е безалтернативен и трябва да бъде търпян, за да може "държавата да трупа мазнинка" във фискалния резерв с борчове... Евтини били...
Именно председателството и наследството от него (хесапа, демек) ще са Му лобният камък.
03 Септември 2017 23:17
Хубава статия, ама няма нищо общо с реалността. Процесите от изминалите години не само, че не са се променили, а са се задълбочили. Единствената разлика, е че свикнахме с тях и вече ги приемаме за нормалните. А те и са нормалните, защото просто няма норма. Може едно, а може и друго.
03 Септември 2017 23:28
Най-голямата промяна е в крайното усложняване на външната политика за хора, които просто са свикнали да слушат "началниците". Тръмп (САЩ) ли да слушат или Брюксел, който все още е под влияние на соросоидите ? Българските интереси от бизнес с Русия ли да гледат или американските, които искат никой да няма никакви отношения с Русия. Комшията Ердоган ли да гледат или любимите "европейци", които си правят пиара пред избирателите си, като плюят по Турция и обтягат отношенията.

Колко лесно беше преди - дрънкат празнословни мантри за евроатлантически ценности, слушкат за да папкат и готово
03 Септември 2017 23:58
Политическата есен и в Западна Европа, и в САЩ, ще е много бурна. Отпуските свършиха и всички ще се юрнат с нов плам и от страх да не са ги забравили. Краката на Мей се клатят. Маню ще слуша цяла есен профсъюзни песни по улиците. Фрау Мерк ще трябва да се заеме с доста неудобни проблеми. Четата на Жан Клод ще храбрее на двата фронта, които си отвори - срещу султана и срещу централноевропейците...
Дончо е пред затваряне на дюкяня, щото ще му свършат жълтиците. На Пьотърчо от горилка и тъпота не му остава нищо друго, освен да се покръсти и с хуругви да поведе укрите на поход срещу изедниците му в Москва... Кимчето явно му хареса да си пуска ракетки и да гърми бомбички...
И насред целия този рахат и спокойствие Той ще председателствува катуна. Благотворно и то, защото управленският Му капацитет и кадри са недостижими. Какъв разкош! Една нирвана направо!
04 Септември 2017 00:42
Когато нещата вкупом тръгнат тъй добре, купувайте ... кибрит и сухари.
04 Септември 2017 06:40
В тази ситуация Борисов ми напомня за онзи петел, който решил, че Слънцето изгрява благодарение на неговото кукуригане.
А как завършва приказката ... - вероятно и това ще видим на живо.
04 Септември 2017 09:00
Това е типичен образец на пожелателно мислене
04 Септември 2017 09:17
Баце ще хареса дописката
04 Септември 2017 09:25
Фрау Мерк ще трябва да се заеме с доста неудобни проблеми.


Първо ще трябва да спечели на изборите, освен ако не предпоставяш победа. Кампанията, която води в момента, сама по себе си е достатъчен проблем....но поне така cе виждат ясно очертанията на плановете във вътрешно и външнополитически аспект. От последния й дебат с Шулц личи, че и Реджеп Тайип също го чака напрегната есен край Босфора. Там шум ще се вдига.
04 Септември 2017 09:56
В тази ситуация Борисов ми напомня за онзи петел, който решил, че Слънцето изгрява благодарение на неговото кукуригане.
04 Септември 2017 10:11
Още по-интересно е, че се кротна положението на целия Стар континент. Мигрантите все така създават грижи, но Европа няма да се разпадне заради тях или по други причини. А точно преди година изглеждаше, че е стъпила на ръба.

С нищо не се е променило положението. Проблемите остават и, може би, дори се задълбочават.
Увяхнаха, обаче, апокалиптичните надежди и прогнози, които ни заливаха до неотдавна. Те и тогава си бяха нереалистични, ама на мнозина толкова им харесва да вещаят свършека на света ...
04 Септември 2017 10:56
А специално за ГЕРБ е и един малък празник
А за останалите - още по-малък!
04 Септември 2017 11:01
Рано е да се радваш кога ти кацне на рамото- обикновено е за да се изцвъка,
04 Септември 2017 11:02
У-хоу однажды беседовал о государственных делах со своими приближенными, и те не могли понять его. Прекратив беседу и удаляясь из дворца, он казался внешне довольным. У-цзы подошел к нему и сказал: в прошлом Чжуан-ван однажды обсуждал государственные дела с высшими чиновниками, но они не могли понять его. Прекратив беседу и удаляясь из дворца, он имел грустный вид. Шэнь-гун спросил его: «Почему, государь, вы грустны?» Чжуан-ван ответил: «Я слышал, говорят, нет мира без мудреца, а страны без талантливых людей. Тот, кто может заполучить их себе в учителя, становится ваном (государем); тот, кто может дружить с ними, становится баваном (гегемоном). Ныне я стал малоспособен, а мои приближенные еще хуже меня. Поэтому царство Чу в опасности». Вот почему Чжуан-ван — правитель царства Чу выглядел грустно, а вы, государь, радуетесь этому. Я за вас обеспокоен, государь.
Тогда У-хоу устыдился


У дзъ


04 Септември 2017 16:56
конфликтът в Донбас стихна

Кво, кво стихна?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД