:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Швеция е обвинена в дискриминация от граждани на други страни от ЕС

300 европейци внасят оплакване в Еврокомисията и ЕП
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сесилия Викстрьом, евродепутат, председател на комисията по петициите: "Миналата година заведох колеги от ЕП в Швеция, за да се запознаят с проблема на място, да разговарят с правителството и данъчните власти по въпроса, както и с експерти. Всички те разбраха, че в Швеция проявяваме дискриминация: не към хората, които работят, тъй като те получават почти веднага ID номер. Ако обаче са граждани на държави от ЕС - например германци - закупили имот в Швеция, те не могат да получат такъв номер и не могат да си открият сметка, да сключат договор за мобилен телефон, дори да си вземат книга от обществена библиотека. Това е пълен абсурд".
Швеция дискриминира гражданите на останалите държави от ЕС с въведения от властите ID номер, заяви евродепутатката Сесилия Викстрьом, която е член на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП и председател на комисията по петициите в институцията. Самата тя е родом от Швеция. Гражданите на страната използват този номер за почти всичко - от откриването на банкова сметка до сключването на договор с мобилен оператор и участие в лотарии, организирани от супермаркети, и др. ID номерът се издава от данъчните власти в Швеция и без него животът в скандинавската страна е направо невъзможен, показва разследване на електронното издание "Локал".

През ноември организацията The EU Rights Clinic внесе оплакване в ЕК, както и петиция в ЕП заради отказа на шведските данъчни власти да издадат лични идентификационни номера на граждани на други държави от ЕС, които живеят временно в скандинавската държава. Според юристите от The EU Rights Clinic това е нарушение на европравилата за свободно движение. От организацията казват, че около 300 жители от държави от ЕС са се оплакали, че са им били отказани идентификационни номера. Те са сред хората, подписали се под подадена жалба.







СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Активисти отбелязаха с демонстрация Световния ден за правата на човека в Манила. На 10 декември 1948 г. в ООН е приета Всеобщата декларация за правата на човека, която признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо отношение и наказания, които засягат човешкото достойнство. В тази връзка не може да има дискриминация по пол, раса, религия, език, възраст, характер, мислене, национална или общностна принадлежност, материално положение.
1361
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД