:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК готви реформа на кохезионните фондове

Страните от Източна Европа се опасяват, че ще бъдат пряко засегнати от това
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мартин Зелмайер
Нов начин за изчисляване на средствата в кохезионните еврофондове обмисля ЕК, което силно притеснява източноевропейските страни - членки на ЕС, съобщи електронното издание "ИЮ Обзървър". Идеята се очаква да бъде оповестена в сряда, когато ЕК ще представи предложенията си за новата бюджетна рамка за периода 2021-2027 г.

Досега отпускането на средствата от кохезионните фондове се базираше на брутния вътрешен продукт на глава от населението в ЕС, но ЕК планира да въведе социални индикатори като нивото на младежка безработица и приема на мигранти, както и такива, свързани с опазването на околната среда. Дипломати изразяват съмнения относно законността на прибавянето на нови индикатори за кохезионните фондове, тъй като целта на политиката в тази област е икономическо сближаване между регионите и тя се съдържа в договора на ЕС. "Ако добавим нов критерий, то това вече не е кохезионната политика", коментира дипломат и добавя, че "това е начин да се използва кохезията за други цели".

Източноевропейските държави членки се притесняват, че в резултат на новите правила ще получават по-малко пари от кохезионните фондове, които вероятно ще бъдат орязани с поне 6% в следващия дългосрочен бюджет. Представители на някои от тези страни подозират, че това може да отклони потока на средствата на Юг. Преди дни за това писа и в. "Файненшъл таймс". "Разбираме, че нашите южни партньори са изправени пред проблеми. Но кохезионната политика има за цел да помогне на региона ни. Те имат структурни проблеми, които изискват друг тип помощ", коментира дипломат пред "ИЮ Обзървър".

"Обезпокоени сме. Чувстваме се, сякаш ни се подиграват", каза друг дипломат от ЕС пред "ИЮ Обзървър". "Ако придадем много голяма тежест на друг критерий, това е значителна промяна и тя се прави без анализ или консултация", допълни дипломатът, според когото промените са "много политически", а не технически. "Трудно е това да не бъде интерпретирано като отмъщение", коментира друг дипломат, имайки предвид, че някои държави в Централна и Източна Европа не искат да приемат бежанци и имат спорове с Брюксел относно върховенството на закона, например Унгария и Полша.

ЕК твърди, че иска да модернизира кохезионните фондове, за да се справи с нови предизвикателства като миграцията. "Не става въпрос за санкции, а за факта, че дадена държава членка прави много по отношение на миграцията и трябва да плаща много пари, тогава това трябва да играе определена роля в изчисляването на правото й да получава кохезионни фондове", обяснява еврократ.

РЕАКЦИИ

Посланици в ЕС на някои от страните членки на среща с генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер са изразили безпокойство от възможността кохезионни фондове да бъдат пренасочвани от Изток на Юг, след като той представил новите бюджетните планове, твърди "ИЮ Обзървър". Той обаче е защитил предложенията за реформа на еврофондовете.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ЕК планира утре да обяви предложенията си за новата бюджетна рамка, която ще е за периода 2021 -2027 г.
1184
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД