:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 192
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мнение

Само 9% може да се откажат от "Фейсбук" заради скандала с личните данни

Хората са склонни да наказват доставчици като ЧЕЗ и "Топлофикация", но не искат да наказват доставчик на социалната мрежа
Атаките срещу социалната мрежа не спират, но реномето й в България не е разклатено сериозно
42% от хората в страната постоянно ползват "Фейсбук" (ФБ), а всеки пети (19%) - понякога. Това показват резултати от национално представително изследване сред 1021 пълнолетни граждани на България, проведено от Агенция "Афис" през април т.г. Въпреки че би трябвало да се интересуват от събитията, свързани с тази социална мрежа, само 34% от ползващите са изцяло осведомени за разкритията в САЩ и Великобритания за използването на данни за поведението на потребителите за политическа и друга манипулация. Половината от запитаните (52%) са осведомени едва отчасти.
А как смятат да постъпят осведомените? Като се има предвид, че става дума за нарушено доверие между оператора на услугата и потребителите, най-естественият отговор би бил те да се прехвърлят към друга подобна мрежа или изобщо да не ги ползват.
---
Напоследък на Запад тече скандал заради това, че "Фейсбук" продава информация за потребителите си на други фирми. А чрез тези данни фирмите подтикват потребителите към желано поведение. Осведомен ли сте за този скандал?
Да, изцяло22.0
Да, но не достатъчно39.2
Не30.8
Без отговор8.0
Общо 100%

Ползват ФБ:
ПостоянноПонякогаНикогаБез отговор
Да, изцяло 22.045.19.43.3
Да, но не достатъчно39.244.967.520.58.8
Не30.89.318.862.232.4
Без отговор8.00.74.214.058.8
100.0100.0100.0100.0100.0
----
Но такова е намерението на едва 9% от осведомените. Всеки десети от осведомените се колебае или няма отговор. А преобладаващата тактика е да "не правя нищо" . Към това решение клонят 58% от хората. Други 28% от осведомените ще изчакат ЕС да забрани продажбата на данни за потребителите. Ако информацията за скандала е променила нещо, парадоксално, но тя само засилва пасивността. Бездействието е по по-често предпочитано от напълно информираните по темата, отколкото от всички осведомени (Такъв е изборът на 64%, т.е. с 6% повече.)
---
Вие как сте по-склонни да постъпите?
(отговори на потребители на ФБ)
Няма да правя нищо59.0%
Ще изчакам Европа да забрани продажбата на данни за потребителски данни24.0%
Ще се дерегистрирам (отпиша) от "Фейсбук"10.8%
Без отговор6.3%
100.0%

Реакцията в България не прави изключение. След като се вдигна шум, по света се наблюдаваше краткотрайно забавяне на темпа на новите регистрации във ФБ, но после той се възобнови. В Индия те нараснаха с 12% на годишна основа, в САЩ с 4 %, в Индонезия с 8%, във Великобритания с 5%.
Множество наблюдения и изследвания показват, че българинът се отнася предпазливо към споделянето на лични данни, но както виждаме от социалните мрежи, доверчиво обнародва името, рождената дата, местоработата, образованието, настроенията, възгледите, спомени (сред които и такива, чието място е в изповедалнята). Многобройните съобщения, че социалните мрежи незримо трупат към неговия личен идентификатор още лични данни от други източници, например местоположение, движенията му, обичайния му дневен цикъл, не пораждат масови практически стъпки. (Фактът, че главният директор на ФБ Марк Зукърбърг поставя непрозрачна лепенка на камерата на собствения си лаптоп също остава незабелязан).
Обяснението на могъществото на социалните мрежи показва изобщо силата на мрежовите услуги от типа на пътища, телефония, водоснабдяване, електроснабдяване. За разлика от други пазарни отношения почти е невъзможно потребителят да "накаже" доставчика, като откаже услугата. (Например не може да се откажеш от електроснабдяване, като прокараш собствено подаване от ТЕЦ до дома си, защото цената му би била непоносимо висока). Представена като диалог, мотивацията за включване в социалните мрежи е следната: Защо да се запиша? Защото там има интересни хора и много приятели. А защо толкова хора са там? Защото са се записали.
И така, без да си даваме сметка за крайния ефект, ставаме на свой ред причина нови хора да се включат. В резултат например в България участниците във ФБ вече се доближават до точката на насищане. Общо 70% ползват интернет постоянно (49.4 %) или понякога (20.2 %). Респективните числа за "Фейсбук" са 42.2% и 18.7%. Иначе казано, ползвателите са 87% от теоретически възможните.
Но подобна логика важи за желаещите да напуснат. - Ако се дерегистрирам, оставам без множество контакти, някои от които се дължат на мен самия. Ако пък се прехвърля в друга мрежа, "ятото" от мои приятели и познати едва ли ще "долети" след мен. Защото те на свой ред имат други контакти, с които не искат да се разделят. Така че господството на ФБ и специализираните социални мрежи по интереси е необратимо, дори ако фалират или се преименуват. В САЩ например" покритието на ФБ достига вече 93%.
---
Ползвате ли интернет?

Да, постоянно49.4%
Да, понякога20.2%
Не30.0%
Без отговор0.4%
Общо100.0%
---
Ползвате ли "Фейсбук"?

Да, постоянно42.2%
Да, понякога18.7%
Не35.7%
Без отговор3.4%
Общо100.0%
----
Когато съществува мрежова услуга, тя обикновено се регулира от обществото чрез закони и публични институции. В случая обаче ФБ е акционерна собственост, регистрирана по законите на САЩ, докато мнозинството от 1.7 милиарда (от общо 2 милиарда) потребители не са граждани на САЩ. Остава възможност за регулация според юрисдикцията, в която живее самият потребител. По силата на новите разпоредби на ЕК от 25 май т.г. участникът в социална мрежа трябва да може сам да определи кои видове лични данни могат да бъдат използвани за целите на търговската и/или политическата реклама. Това е позитивна стъпка, но недостатъчна.
Изпреварвайки събитията, ФБ наскоро предостави възможност за индивидуално ограничаване на достъпа до биографични данни, съобщения и т.н., но на практика тя масово не се използва. А както видяхме от измерването на общественото мнение, осведомеността по въпроса само увеличава обреченото примирение.
Проблемите около социалните мрежи (от които ФБ е само една) тепърва ще нарастват. Регулации като споменатата лесно се заобикалят. Непосредственият повод за скандала с фирмата "Фейсбук" бе, че университетски учен е получил възможност да събере всички текстове на 87 милиона потребители под предлог, че прави изследване, а след това "погрешка" е предал целия масив записи на частната фирма "Кеймбридж Аналитика", която се занимава с "микротаргетиране" на всеки индивид. Този термин се дефинира като "анализиране на данни с цел предвиждане на поведението, интересите и мненията на специфични групи хора, а след това отправяне към тях на посланията, на които е най-вероятно да откликнат".
Засега става дума за непознато допреди десет години средство за влияние върху масовото поведение чрез детайлно "конфекциониране" на информацията, стигайки до създаване на инициативни движения по кройката на поръчителя. Бъдещето обещава още и прилагането и на изкуствен интелект към данните - начинание, в което ФБ не крие големите си амбиции.
Мнозина обясняват победата "на косъм" на Доналд Тръмп през 2016 г. сред неочаквани категории хора (напр. работници), при това в ключови за изборите щати с манипулиране чрез социалните мрежи. Просто главният спонсор на Тръмп, тайнственият милиардер Robert Mercer е наел "Кеймбридж Аналитика".

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Александър Никс - подалият оставка изпълнителен директор на "Кеймбридж Аналитика" - нанесе щети и по реномето на социалната мрежа.
1
1431
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Май 2018 19:43
Фейсбук, бидейки поредната комунистическа/интернационална измишльотина, създадена с единствената цел да прави пари от въздуха и същевременно да громи капитализЪма, е чудовищно вреден проект, който в скоро време окончателно ще промие каквото е останалото от мозъците на човеците. Съветвам всички да изтрият всякаква лична информация от Фейсбук--знам, че е късно, но поне достойнството си можете да запазите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД