:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 183
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът на Румъния пак иска оставката на премиера

За втори път в рамките на 10 дни Йоханис настоява Данчила да напусне поста, за който не е компетентна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Румънският президент Клаус Йоханис отново поиска оставката на премиера Виорика Данчила и обвини министрите, че не са способни да управляват публичните финанси.
Румънският президент Клаус Йоханис отново поиска оставката на премиера Виорика Данчила, това става за втори път в рамките на 10 дни. Данчила трябва незабавно да подаде оставка и да отстъпи поста на "отговорни и компетентни хора", заяви Йоханис в понеделник вечер. Той критикува правителството и управляващата партия, че не са способни да управляват публичните финанси, и ги обвини в липса на предсказуемост и в генериране на несигурност, писа "Романия инсайдър". Според президента управляващата Социалдемократическа партия пренебрегва инвестициите и залага на увеличение на заплатите и пенсиите, макар че дори хората с увеличени доходи не са доволни от ситуацията в страната. Той каза още, че правителството не е успяло да превърне икономическия растеж в ръст на приходите в държавния бюджет и само харчи все повече и повече. Президентът изтъкна също, че усвояемостта на еврофондове е ниска и че управляващите воюват срещу централната банка и чуждите инвеститори.

В тв интервю лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня обвини президента, че е изредил "списък лъжи" по адрес на правителството и управляващите и че икономическите данни за първите четири месеца на годината сочат положителна тенденция. Той добави, че няма причина Данчила да подава оставка.

На 27 април президентът Йоханис поиска оставката на Данчила заради посещението й в Израел и ангажимента Румъния да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим, без за това да са проведени консултации и да е взето решение в Букурещ. Освен това президентът обвини Данчила и управляващата партия за груб политически натиск върху централната банка. Данчила обаче категорично отказа да напусне поста. По закон тя може да бъде свалена от власт с вот на недоверие в парламента.



ПОЗИЦИЯ

Премиерът Виорика Данчила е кукла на конци на Социалдемократическата партия, тя има по-малко власт от телохранителите си, а повечето от членовете на правителството й са избрани не заради качествата си, а заради подчинението си на партийния лидер Драгня, заяви в края на миналата седмица лидерът на основната опозиционна Национално-либерална партия Людовик Орбан. Не е имало толкова глупост в румънско правителство от революцията насам, каза Орбан, цитиран от Медиафакс и "Романия инсайдър".
986
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД