:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Красимир Вълчев: Има основание НИМХ да бъде изваден от БАН

 
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не е типичният научен институт и протестът на служителите му беше насочен към Общото събрание на БАН заради неразбирането, с което са посрещани нуждите му. Това коментира пред бТВ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Вчера метеоролозите протестираха заради недостиг на средства за дейността им и срещу начина на разпределяне на допълнителнте пари, кото получи БАН.

„По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях”, посочи Вълчев. Според него има основания НИМХ да е извън БАН и да е на подчинение, например, на МОСВ.

„Поехме ангажимент техният бюджет да е на отделен ред”, заяви Вълчев, като обясни, че субсидията на БАН е била увеличена с 25%, но тези пари не са стигнали до метеоролозите, защото са се разпределяли на база научни резултати, а НИМХ има предимно оперативна дейност.
Министърът подчерта, че ако друг институт от БАН може да си позволи изцяло да излезе в отпуск през август, то за НИМХ това просто не е възможно.

От пресцентъра на МОН по-късно през деня обясниха, че министърът не е искал да каже, че институтът ще се мести под шапката на екоминистерството, а е говорил в исторически план.
16
1672
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
22 Юни 2018 08:49
„По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях”, посочи Вълчев. Според него има основания НИМХ да е извън БАН и да е на подчинение, например, на МОСВ.


Института по метеорология си е бил към министерството на земеделието и едва след активното съдействие на акад. Кръстанов той е включен в БАН. Може би е добре да си се върне към министерството.
22 Юни 2018 08:57
И аз недоумявам как може иксперти, даващи прогнози като "...със слаби, до умерени, на места и засилени ветрове и променлива облачност тук там с превалявания" да са в състава на академия на науките, пък било то и българската.
22 Юни 2018 08:58
Министърът подчерта, че ако друг институт от БАН може да си позволи изцяло да излезе в отпуск през август, то за НИМХ това e просто невъзможно.


При раздвоението – да излезе или не НИМХ от БАН, точно за тоз аргумент нямаше да съ сетя.
22 Юни 2018 09:20
Закривай! Ще гледаме прогнозите по cnn
22 Юни 2018 09:21
И до сега спирката на автобусите там си се казва просто ХМС, както си беше едно време. Та разумно е ХМС-то си остане ХМС, а тези, на които им се броят научните достижения, да си бъдат в БАН, няма лошо. ХМС-то да си го хареса някое министерство. Може където е борбата с градушките. Пък кой на кого ще се подчинява - нека те сами да си решат.
22 Юни 2018 10:30
О, значи в МОН четат коментарите тук и са взели предвид и моя, появил се на няколко пъти.

Да, то и Атомният център се казва по същия начин, въпреки че на входа му пише БАН - Комплекс 2 или нещо подобно, а на вратата ви посреща не друго, а дъска с обедното меню на лавката, от което може да се предположи, че служителите на БАН са достатъчно богати (хм) да се хранят там - комбинация от първо и второ обаче е поне 7 лв. с кафето, а заплатите на същите тези служители са около 500. Смятайте, значи, колко ще им остане за други нужди след 20-22 обяда.

Затова тук се хранят предимно работници от близки строежи, контрольори от градския транспорт и, странно, служители от отсрещната страна на булеварда, далеч по-имотни от учените...

Надявам се от министерството да прочетат и това.
Вчера един докторант от ИХМ пак каза, че не върви чистачката да е с 510, а професорът - с 610.

Ами не върви, прочетете го.


Не върви и 3/4 от персонала - научния - да е с онкологични заболявания и службата за безопасност и труд да нехае. Тези заболявания се отключват и под стрес. Четете.

22 Юни 2018 10:52
Как да не се опитваш да разбиеш БАН, като има толкова много имоти на доста апетитни места...



Специално НИМХ е на супер място на Цариградско шосе. А до него вече се е настанила една специална чужда болница...



За Ботаническата градина до Южната дъга да не говорим - ква ботаника бе, там може да се изперат стотици милиони,а може би и милиарди, а вместо това златна земя стои окупирана от феодални старци, които ни губят времето с глупости (наука и т.н.)...

22 Юни 2018 11:09
Във ВСИЧКИ развити държави метеорологичната служба е държавна институция.
Поради важността на синоптичните прогнози за сигурността на населението.
В България все още е като в СССР (В Русия отдавна е федерална служба).

Същото се отнася и за Института по Геофизика.
22 Юни 2018 11:17
Спецялно НИМХ-а и Сеизмологията треба да се преформатират в Агенции, със съответното финансиране. А то не трябва да е оскъдно и на остатъчен принцип. Аз тъй мисля.
22 Юни 2018 12:34
Имаше предложение за промяна в закона, при която институтите да минат към министерствата, ама тогава БАН яростен отпор и предложението не мина.
Някаква параноя, че реформирането на БАН е едва ли не светотатство. Иначе и тогава имаше служители, които казваха, че дори предпочиташ да минат към министерствата, но голяма част се бяха панирали.
22 Юни 2018 12:36
Даже към президента да минат. Тва са важни неща
22 Юни 2018 12:52
Спецялно НИМХ-а и Сеизмологията треба да се преформатират в Агенции, със съответното финансиране. А то не трябва да е оскъдно и на остатъчен принцип. Аз тъй мисля.

22 Юни 2018 13:08

http://www.segabg.com/profile.php?id=33361
22 Юни 2018 13:23
Според него има основания НИМХ да е извън БАН и да е на подчинение, например, на МОСВ.

И Деси Банова директор.
22 Юни 2018 13:31
И Деси Банова директор
Специалистът по климатични промени Деси Банова.

24 Юни 2018 14:21
Закривай! Ще гледаме прогнозите по cnn
Нега и томителна отмала като прочета лишен път този вик на душата
А CNN отде си взима данните, душата?

БАН нищо няма да загуби във финансово отношение, ако НИМХ отиде към Министерския съвет.
Всъщност ще спечели, защото сега голяма част от бюджета на БАН отива за НИМХ.
Ако това прехвърляне стане, МС ще трябва да плаща и за услугитне, които досега НИМХ ползва служебно -- примерно машинното време на суперкомпютрите в БАН. А тези суми съвссем не са малки.
https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2018/06/22/3203630_shum_tok_i_superkompjutri/

Едно е сигурно -- учените ще загубят естествената си работна среда, а оттам ще пострада и качеството на работата им.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД