:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН проверява училище в Благоевград за отказ да приема роми

Поне 160 са сегрегираните школа, смятат от Център "Амалипе"
Регионалното управление по образованието - Благоевград започва проверка в 9-о основно училище „П. Яворов" в областта заради съобщение, че няма да приема повече ромски ученици. Това обявиха от просветното министерство по повод скандален пост във "Фейсбук" на директора Василка Величкова.



В края на миналата седмица Величкова написа във "Фейсбук" профила на училището съобщение, с което уведомява родителите на бъдещите първокласници от жк "Ален мак" от село Изгрев, че записването на ученици продължава, тъй като имат 12-14 свободни места. То обаче е придружено с дискриминационното уточнение: "Не записваме деца от ромския етнос". Пред Би Ти Ви Величкова обясни, че причината да напише този пост е, че училището е в процес на десегрегация. По думите й според неясно каква квота се допускат до 2 деца роми в клас и ако те бъдат повече, има опасност от вторична сегрегация, както и от закриване на училището.



"Каквито и да са контекстът и аргументите, посоченото изречение е не само нарушение на базисни нормативни и законови актове. То е недопустимо и абсурдно, като хвърля петно върху усилията на стотици и хиляди директори и учители, работещи ежедневно за по-доброто образование на всички деца!", реагираха възмутено от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе", откъдето настояха за незабавното уволнение на директора. Оттам коментираха, че без да го заявяват така открито, десетки директори на училища следват същата „политика". "В резултат в големите и по-малките градове се оформиха "елитни" училища, посещавани само от деца от българския етнос, а над 100 училища в същите населени места вече са вторично сегрегирани: макар училищата да се намират в български квартали, в тях се обучават преди всичко или само ромски деца, а живеещите до тези училища български деца са записани в „елитните" училища без ученици от етническите малцинства. В допълнение в ромските махали на областните центрове и по-малките градове функционират и над 60 първично сегрегирани „цигански" училища", написаха от "Амалипе" в свое съобщение.



Пред "Сега" председателят на неправителствената организация Деян Колев даде пример с Дупница, където преди месеци горяха скандали кое училище колко роми трябва да приеме. По сходен начин стоят нещата и в Гарбово - Общинският съвет там реши да закрие сегрегираното ромско училище "Ц. Дюстабанов", като учениците се разпределят в останалите учебни заведения в града. "Част от тях обаче отказват да записват роми, заради съпротивата някои родители дори ходят с наши колеги при записване на децата си в първи клас", коментира Колев. По думите му подобни случаи има във Варна, Шумен, Самоков, както и в почти цялата страна, тъй като липсват адекватни действия и политики за стопиране на процеса на сегрегация.



Освен за отстраняването на директора от "Амалипе" настояват за целенасочена проверка от РУО-тата в населените места с вторично сегрегирани училища относно наличието на прикрити практики за отказ на училищни директори да записват ромски деца в поверените им училища. "Тези проверки трябва да са особено интензивни в градовете, в които протича процес на целенасочена или спонтанна десегрегация, като Габрово, Самоков, Дупница, Сливен, Пловдив, Шумен, Варна и др.", смятат оттам. От организацията апелират и за законодателни промени - например въвеждане на ограничение за годините, които едно дете може да прекара в сегрегирано училище.







НА МЯСТО



От МОН заявиха, че РУО-Благоевград е започнало вчера проверка на начина на прием на документи в 9-то училище и спазването на водещия критерий за прием на първолаци, който е близостта на училището. "Ако някъде действително се получат повече деца в един клас с майчин език, различен от българския, тогава директорът може чрез консултации и изричното съгласие от родителя да пренасочи детето му към друго училище", коментираха от МОН. Оттам обаче бяха категорични, че директорите нямат право да въвеждат квотен принцип на база на етноса, тъй като това е нарушение. Ако такова се открие, директорът ще понесе съответните санкции, казаха непределено от м
11
2594
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
02 Юли 2018 20:09
По думите й според неясно каква квота се допускат до 2 деца роми в клас и ако те бъдат повече, има опасност от вторична сегрегация,


Логично е, вместо да проверяват жената, не е лошо да направят така, че да стане ясно откъде е квотата и действително да няма вторична сегрегация.
02 Юли 2018 20:26
Ще задължат директорката да приеме всички циганчета, в резултат на което българите ще преместят децата си в други училища.
И така... Както навсякъде става.
02 Юли 2018 20:43
К'ва квота? К'ва проверка?
Апартейдът да не е станал официална политика на Министерство на образованието?
Уво...
02 Юли 2018 20:46
реагираха възмутено от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе"
А как реагираха, когато циганчета намушкаха с нож в трамвая момчето, което им направи забележка за люпене на семки? Че съм забравил.
А тези хубавци да не харчат грантовете за вдигане на шум, а да ги използват да разберат защо, когато успеят да посадят 2-3-4 чавета в някой клас, родителите местят децата си от него.
03 Юли 2018 07:54
Абе, хубаво си имаше цигански училища, кумата ми работеше в такова.
03 Юли 2018 08:50
Мисля че и на последния глупак му стана ясно че интеграцията на циганите се извършва посредством циганизация на всички останали. Да живее мултикулти бойко благодарим ти.
03 Юли 2018 09:44
Първично сегрегираните училища се получават съвсем ествствено поради териториалния принцип на разпределение на децата. Аз не виждам в това нищо лошо, защото там могат да се въведат допълнителни часове по български език и по други дисциплини с цел изравняване на нивото с другите училища.
Трябва да се разбере, че практиката да се записват няколко циганчета в други училища, започвайки от първи клас е тотално погрешна. Много от тези деца имат нужда от по-целенасочено обучение с повече часове за да могат след това поетапно да се преместват в други училища/класове веднага щом покажат добро ниво на знания. Иначе губят интерес към училището, защото им е трудно.
Децата, които нямат нужда от допълнителни часове и биха могли да се справят добре да се записват заедно с българчетата.
Същото важи и за децата с интелектуални затруднения, които също би трябвало да бъдат в специализирани училища, където да са по няколко деца в клас и повече учители. Така чението им ще бъде по-пълноценно.
03 Юли 2018 11:26
Трябва да се разбере, че практиката да се записват няколко циганчета в други училища, започвайки от първи клас е тотално погрешна.


Разбира се, че е погрешна и сте напълно прав във всичките си разсъждения, само че изхождате от презумпцията, че целта на "реформите" и на НПО-тата е да образоват
циганите, а това съвсем не е така. Други са им целите и задачите, не за това им плащат.
03 Юли 2018 15:40
Проблемът няма решение в обозримо бъдеще. Или ще бъдат прецакани способните циганчета, на които се отнема шанса да се цивилизоват, или някои българчета ще учат в неблагоприятна, циганизираща се среда. Но това не е закон.
Пример от първа ръка, че нещата не са чак толкова страшни - моя братовчедка води втори клас с 9 българчета и 7 циганчета и всичко е наред. Най-ученолюбивото било циганче.
03 Юли 2018 15:46
Пример от първа ръка, че нещата не са чак толкова страшни - моя братовчедка води втори клас с 9 българчета и 7 циганчета и всичко е наред. Най-ученолюбивото било циганче.

Писала съм и друг път - за циганите не трябва да има общ знаменател. Те си се различават на племена, кланове...Тук трябва сериозна експертиза и точно сред тях да се отделя зърното от плявата вътре в етноса.
***
Патагонец -
03 Юли 2018 16:14
Натисни тук
За неварненци - последното в класацията училище ''Отец Паисий'' е в най-голямата ни циганска махала - ''Максуда''. Там по местоживеене е почти невероятно да има деца от други етноси. Предпоследното в класацията - ОУ ''Иван Рилски'' е на границата на махалата. Там някои ''заблудени'', или незаинтересовани ''бели'' хора са записали по недоглеждане децата си. Училищата на чело в класацията са далеч от смесените райони на града.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД