:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Скандал в МОН заради подозрения в корупция, шефка на дирекция вини колеги

Чиновничка призна: Чужденци влизат във ВУЗ като българи

Така плащали много по-ниски такси за обучението си у нас
Приемът в наши университети на младежи от българските диаспори в чужбина е опорочен. Прилагат се двойни стандарти. Част от местата се заемат от хора с чужд етнически произход. Те се класират като българи и ползват без право сериозни отстъпки от таксите за обучение. Това обяви Мариана Георгиева, шефка на дирекция "Студенти и специализанти" в МОН, която пряко участва в приема. Георгиева обаче отказа да поеме каквато и да е било отговорност и вместо това обвини анонимни свои колеги. Поиска и разследване по случая.

Скандалът се разрази вследствие на публикация във в. "Новинар". Според материала 9 албанци и един сърбин били приети срещу подкуп да учат при облекчени условия като българи. В резултат те получили 70% намаление от таксите за останалите чужденци.

Георгиева първо не желаеше да обясни как е възможно да се случи това, защото нямала самочувствието да коментира недостатъците на нормативната уредба. После обаче каза, че в процедурите зее врата за злоупотреби.

Съществуват два облекчени режима за прием във ВУЗ на български младежи, живеещи в чужбина. Ежегодно МОН отпуска 400 места държавна поръчка за студенти от всички български диаспори. Те плащат същите такси както и българите. Некласираните могат да кандидатстват в платено обучение. Те обаче плащат 70% по-малко от останалите чужди студенти.

И за двата режима българският произход се доказва с един и същ документ - акт за раждане, кръщелно свидетелство или друг акт за гражданско състояние, паспорт или друг официален документ за самоличност, документ, издаден от организация на българска общност в чужбина. Съществува възможност обаче българският произход да бъде признат по изключение и на лица без такива документи. Именно с тази възможност се правели злоупотреби.

Георгиева не можа да отговори колко от приетите студенти не са показали никакъв документ за произход. Според нея вината е в друга дирекция на МОН, която нерегламентирано участвала в процедурата и действала на своя глава. Георгиева дори намекна, че отговорност носи и бившият зам.-министър проф. Камен Веселинов, който също я заобикалял. "Имам документи, знам факти, ще защитавам името си с всички конституционни средства", обяви чиновничката.

Единствената друга дирекция в МОН, която участва в приема, е "Евроинтеграция и двустранно сътрудничество". "Не е вярно, че нямаме право да участваме, ние отговаряме пряко за българските диаспори, пише го в длъжностните ни характеристики", коментираха източници от дирекция "Евроинтеграция и двустранно сътрудничество". Те обясниха, че въпросното изключение не е направено случайно и е предназначено за българи от Македония, които не разполагат с документи.

По закон страната ни приема годишно 150 граждани на Македония, които плащат същите такси като българите. При тях обаче не се изисква български произход. "Ситуацията е точно обратната - Георгиева ни заобикаля и сама си прави класирането", коментираха още източниците. Проф. Веселинов не бе открит за коментар.
6
1058
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
25 Февруари 2004 10:08
Аман от комисионери
25 Февруари 2004 10:50
S vsichko u nas e taka. Oshte dokato pravyat zakon, naredba i t. n., predvizdat vratichka za zaobikalyane. S edna duma, na kucheto vikat DRYZJ, na zaeka - BEZJ. Tova e dialektikata na razni juristi, chinovnici i prochee pasmina.
25 Февруари 2004 10:55
Корумпе!


Да я обесят по Закона за Висшите училища!
25 Февруари 2004 16:57
Surbinut ako si priznae che e bulgarin ot Belgradska okolia v Severozapadna Bulgaria - preporuchvam da mu se otpusne stipendia.
Za albancite - samo ako se pokrustiat.
25 Февруари 2004 17:12
докато има възможност за безплатно обучение, ще има и корупция. Колко му е да се извади акт за раждане-менте в Сърбия или Албания? При бесарабските българи номерът е малко по-труден, т.к. има изпити по български език, ама при макетата... Питам се на какво основание трябва ли да смятаме априори всеки македонец за българин и да му спонсорираме обучението за сметка на българчета, които може да са способни, но не могат да си платят таксата. Меродавни трябва са владеенето на български, знанията, способностите и готовността за интеграция в българското общество. И таксите трябва да са еднакви. Германците проумяха, че произходът не трябва да меродавен, след като си внесоха"чистокръвни арийци" от Казахстан, дето нито немския нито немците ги имат за нещо...
25 Февруари 2004 18:36
Dobro utro! Nashite universiteti se slaviat s goliamata korupcia i nekadurnost. 5 godini sum im surbal poparata. Diplomite ne im se priznavat navun. Deca, uchete v chuzbina, ne pulnete gushite na prudlivite ni profesori!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД