:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Срещу $360 млн. България опрости дълга на Ирак

Министър Орешарски е доволен, че страната ни е първият кредитор, договорил парите да бъдат платени бързо и наведнъж
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Пламен Орешарски
България се отказва от 3,51 млрд. долара дълг на Ирак срещу бързо изплащане на 360 млн. долара. С това приключват неколкогодишните преговори за дълга на Багдад, натрупан през 80-те години на XX век към българската държава. "Парите трябва да бъдат преведени през първата половина на 2008 г. Така ставаме първата страна, която постига споразумение с Ирак за еднократно плащане в брой", съобщи вчера финансовият министър Пламен Орешарски.

-----------------------

Споразумението с Ирак е одобрено от българското правителство на 8 ноември.

Министерството на финансите даде вчера няколко интерпретации какъв процент от дълга представляват договорените 360 милиона. Ако се вземат главницата и лихвите към 2004 г., които са общо 1.860 млрд. долара, сумата, която страната ще получи, е около 20%. Ако се смята само главницата - 1.259 млрд. долара, България ще си събере 30% от вземанията. От данните на министерството стана ясно, че Ирак всъщност е приел актуализиран размер на задълженията си - 3.51 млрд. долара заради допълнителни лихви за забава. Според тези сметки България ще си върне 10.25% от дълга.

"С това приключват дълговите взаимоотношения с Ирак", каза Орешарски, което означава, че страната опрощава останалата част от парите. Допълнително ще бъде обявено за какво ще бъдат изразходвани възстановените 360 млн. долара.

"Ние сме изключително удовлетворени от успешния финал на близо 2-годишните преговори с нашите иракски партньори", коментира Орешарски.

Министърът обясни и какви са били другите варианти за уреждане на задълженията на Багдад. Единият от тях е предвиждал да се опростят 80% от дълговете, а останалите 20% да се разсрочат под формата на 23-годишни облигации, като плащанията по тях започват след 6-годишен гратисен период. Според Орешарски става дума за облигации за 640-650 млн. долара в номинал, но тъй като котировките им вървят на под 50% от стойността им, бихме взели 270-300 млн. долара. Другият вариант е бил дългът да бъде продаден.

Министър Орешарски поясни, че по договора няма допълнителни обвързващи условия за България. "По време на преговорите през последните 2 години не са ползвани услугите на лобистки или консултантски компании", каза още той.

Дългът на Ирак към България е натрупан основно през 80-те години от оръжейни доставки на "Кинтекс". През 2004 г. страните-кредиторки от Парижкия клуб решиха да опростят 80% от задълженията на Ирак, а останалите 20% да бъдат разсрочени. САЩ, Малта, Словакия и Кипър се отказаха напълно от вземанията си. Дългът на Ирак към България представлява около 12% от БВП на нашата страна, което я превръщаше в един от най-големите кредитори.

През 2003 г. правителството на Симеон Сакскобургготски оправда изпращането на военни контингенти в рамките на т.нар. Коалиция на желаещите, оглавявана от САЩ, и с възможността страната ни да си върне иракския дълг. България беше притискана неколкократно да опрости напълно иракските милиарди. Обсъждаше се и страната да се откаже от пари в брой, а да участва в проекти по възстановяването на инфраструктурата в Ирак, но това така и не се осъществи.

Повечето икономисти реагираха положително на новината за връщането на част от дълга. "На фона на предишните предложения да се опростят всички задължения, каквото и да се вземе, е успех. Все пак става въпрос за задължения на предишния режим на Саддам Хюсеин. Постижението е достатъчно добро", коментира финансистът Емил Хърсев. "Това е добра новина, макар че в миналото искахме нефт в замяна, но не получихме такава концесия", заяви пък доц. Георги Генов, декан на Факултета по международна икономика и политика в УНСС. "Това е много добро постижение на фона на незавидното състояние, в което се намира икономиката на Ирак. Мисля, че екипът на Министерство на финансите заслужава поздравление", коментира бившият финансов министър Милен Велчев.

Депутатът Мартин Димитров от СДС е подразнен, че решението не е обсъдено в парламента. "Омръзна ни да се вземат решения от тройната коалиция в някоя тъмна стаичка. Не бих казал, че това е изгодна сделка, защото правителството си връща 30% от главницата, но като включим и лихвите, всъщност си връщаме 18-19% от дълга. Подобни огромни орязвания могат да си позволят страни като Великобритания и САЩ, но няма логика да го прави България", коментира той. Като "утешителен резултат" определи споразумението специалистът по международни финанси проф. Милчо Стоименов.

В началото на август българското правителство се отказа от 56 млн. долара дълг на Либия срещу условието парите да бъдат внесени в международния фонд "Бенгази" за подпомагане на заразените със СПИН деца. Това стана, след като българските медици, които прекараха 8 години в либийски затвори, се завърнаха в София.
152
13492
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
152
 Видими 
11 Ноември 2007 23:32
това опрощаване означава, че дългосрочните перспективи за Ирак са повече от лоши. С други думи Ирак е новия Виетнам.
Вземаме нещо дорде можем, щото после като избягат американските войници от Ирак и стотинка няма да можем да вземем обратно...
11 Ноември 2007 23:34
поредната престъпна сделка ...
11 Ноември 2007 23:36
И с тиа пари ще купим техника за наще юнаци у братски Ирак...
Хем вълкът сит-хем агнето цяло.
11 Ноември 2007 23:37
получаваме едва 10 процента от дължимите ни 3 милиярда и половина долара
11 Ноември 2007 23:40
Министър Орешарски е доволен, че страната ни е първият кредитор, договорил парите да бъдат платени бързо и наведнъж

тоя не е добре.нито е бързо нито е наведнъж.толкова години ни дължат тези пари и едва сега се сетиха да ни върнат 10 процента от дълга.
12 Ноември 2007 00:02
Бих редактирал уводното изречение със следната добавка: "България се отказва от 3, 51 млрд. долара дълг на Ирак под натиск от американска страна..." Ирак си има нови стопани, те със стари дългове не се занимават.
12 Ноември 2007 00:02
Голям финансист, голям ум! Работи по сложната система: дал Кольо, взел Кольо.Пък и лесно се опрощават дългове, щом парите не си ги изкарал ти. Още повече, че пак ще ги дадеш като разходи за нашите гурбетчии-башибозук в Ирак.
12 Ноември 2007 00:04
12 Ноември 2007 00:06
имали бол пари - дали заем. имали бол пари - опростили го. прави впечатление, че една и съща партийка и дава, и опрощава.

ако беше друга партийка, бих запитал какво сме получили в замяна. за червенотиквеничковчетата нема нужда да питам, даже салфетките да си избършат устенцата след акта сами са си ги донесли.

обаче още са на власт, и то с избори. прост народ, слаба държава, лесно се управлява.
12 Ноември 2007 00:10
Manus manum lavat
12 Ноември 2007 00:18
нема кво да се чудите и маете господа селяне - не това му се вика комунистическа солидарност. Опростиха им дълг, който е излязал и от моя, и от твоя джоб, без да ни питат... ашколсун. При това под мотото "половин хляб е по добре от никакъв", Е да, ама тук става дума за милиарди - което прави състава на престъплемието квалифициаран.
Един призрак броди по Европа, дами и ггоспода... а, те са навсякъде, мамка им.
12 Ноември 2007 00:25
поредната престъпна сделка ...

"Престъплението" беше извършено от комунистическа България която продаваше на кредит или направо подаряваше оръжие на "братски"терористични страни.
12 Ноември 2007 00:35
Ха, ха, ха!Колко е щедра Българската държава!Напира ме смях На бедните пенсионери в Бг.никой не опрощава дълговете за парно!На нещастните болни в Бг.никой не опрощава невнесените здравни вноски!Но на чужденците се опрощава в пъти, пъти повече!Нямало пари за заплати, пенсии, образование, култура и здравеопазване!Престъпна сган не се сваля с избори!А с тояга!
От друга страна има някакъв морал и в това да не получим нищо от тази държава!Та ние участваме активно в нейното разрушение и унищожението на народа им!

Редактирано от - Бай Желязко на 12/11/2007 г/ 00:59:53

12 Ноември 2007 00:37
Голяма грешка е това опрощаване на дълга.Решението на проблема по този начин, поставя България в смешна позиция.От една страна изпращаме малък/жалко малък/ военен комтигент в Ирак, който защитава интересите на Ирак, а от друга страна в момент на най-тежки години за Ирак само и единсвено ние искаме да вземеме пари от Иракското правителство.Задайте си въпроса -защо опростиха дълга към Ирак-УСА, Словения, Словакия, Кипър, Малта ?Смятате, че тези страни се водят от мазохистични цели?Едно ще кажа, че комунистическото управление в България ще доведе България до просешка ситуация.Така не се печелят съюзници и приятели.Цел свят се смее на българското малоумие.От една страна управляващите комунета лъжат българския народ, че са под "американско управление", от друга работят срещу интересите на САЩ.Е нема да видите тия паре също.Я съм готов да се фанем на бас.Те, заради това, че го дуате , друаре като вашите саветски другаре, които взимат пенсийка по 80 долара на месец.
12 Ноември 2007 00:41
а защо не ни пращат барели с петрол, ?
като нямат пари да ни варнат петрол.!
тя цената му като гледам само се дига.
12 Ноември 2007 01:15
От осемдесетте петролни извора в Ирак, 65 са под контрола и експлоатацията на Държавния департамент. Това, че Щатите са се " отказали" от иракските дългове си е форма на заблуда, защото те си помпят нефт без пари. Някой може ли да се усъмни, че горното решение е наложено на българското правителство, защото демократичния принцип е за-бан за кой ли път. Та тези милиони са една малка част от печалбата , която реализираха същите играчи от продажбата на БТК, пари ограбени с една елементарна схема наречена
" принудителна приватизация" , която ни наложиха все по същите политически причини. Така че нашето съсипване, ускоряване на пътя към гробищата и освобождаване на територията България си е също политическо решение, което няма нищо, ама нищо общо нито с интересите на българския народ, нито има нещо общо с така упорито прокламираната демокрация. .

12 Ноември 2007 01:22
А освен това изпуснах да добавя, че по този начин търсейки си дълга натрупан по време на комунистическото управление, българското правителство легитимира"комунистическото управление".Наглостта и арогантноста са взели връх сред българския управленски и полтически елит.Просто на човек да му се приповръща от такава безпардонна наглост-комунетата, заедно с техните деца и внуци, навсякъде са поникнали из българските структури и се държат провокативно и предизвикателно/правят всичко обратно, което една страна членка на ЕС може да си позволи да прави, и напълно съвпадащо с позицията на отдалечаваща се от ЕС и‌ УСА Русия/, та дано ги зхвърлят от ЕС и "повлекат" крак на други. Но това скоро ще отмине и тогава трябва наистина да станем европейци или комунистическата клоака -България ще потегли към Сибир.
12 Ноември 2007 01:30
Смарти
Много на дълбоко дълбаеш, а няма смисъл!Колкото и да се върти и да се сучи, сте наясно, че това е едно добро решение.Парите са си пари и при тях цинизъм няма.Взима се толкова колкото може да получиш, а не колото ти си иска.Пак добре, че и за толкова са се договорили.До преди няколко години шансовете да получим и 1$ от този дълг бъха твърдо 0%.
12 Ноември 2007 02:06
Чета, чета, и се чудя няма ли един НЕпървосигнален коментар. Докато стигнах до Уотсъп-а
10% от нещо е по-добре от 100% от нищо, господа... проста математика. Не се наемам да определям дали тези 10% от дълга са добра сделка или лоша, дали $360 млн. днес са по-ценни за България от $3.5 млрд след 20-30 години. Който има понятие от икономика е наясно, че да получиш $1 днес и да получиш $1 утре не е едно и също. Но пък и тези, дето си нямат понятие, не им пречи да реват с глас как не трябвало да се опрощава нищо и да се настоява Ирак да плати сума, дето я няма.
12 Ноември 2007 03:13
Не секи е умен кат тебе, Динаине.
Не, че се иска много акъл да проумееш, че парите само ке се преместят от единийо в другийо джоб на същийот каубойски панталон, де...
Ти наистина ли си верваш, че парите ще додат от Ирак, брато?
12 Ноември 2007 03:13
Аааа напредваме.... От 3, 7 млрд.$ на Либия само 56 млн.Сега сме по на далавера.... Смешници...
12 Ноември 2007 03:38
Не разбирам за какво плачете. Като не сте доволни от това правителство, свалете го. Ама не, гласувате за него на избори, а после го плЮете. Типично поведение на лумпени. Дето за Гаврош пишеше: "Той имаше две задачи: първата беше да намери конец да си зашие гащите, другата беше да свали правителството".
Голям позор е за БГ, че си иска СЕГА тези пари. Иракчаните се намират в трудно положение, дайте да го направим по-трудно. Това няма да го забрави нито Ирак, нито УСА, нито ЕУ.
Някой беше писал по-горе: "Прост народ - слаба държава". А какво става, когато народът е безкрайно тъп? То всичко що - годе свястно се изнесе. Остана шлаката.
12 Ноември 2007 03:43
тука има нерколко тъпанара дето главите им нема да уврът докато са живи!Пари не се опрощават!Второто нещо което е парите носят лихви и се увеличава право пропорционално!Кой ни опрости на нас некой милиард?Тъпи глави тъпа държава тъпо управление и всичко тъпо!
12 Ноември 2007 04:19
A бе гле'йте сега... що не поставоме въпроса под друга перспектива? Като ганювци ние требе да си гледаме нашиот интерес, сиреч имаме ли келепир или немеме. Та..., от дека идат тея оружия дето сме ги продали на "братски" Ирак, оставаме факта че сме дали твърде много на кредит, а не е трябвало? Да кажеме, , че т'ва като едни върли комуници и плановици не сме го взеле под внимание. Ами от къде? От нашиот ВПК дека сами си го изградихме обаче чрез кредити от гнилио запад. Начи к'во става. Ние взимаме кредит, правиме завод, продаваме стока на кредит, а пари йок. Та значи част от тези кредити дека сме ги теглиле лани са биле за да произведеме продукцията дека сме я изнесле у Ирак, обаче като няма плащания по кредитите за продукцията и ние немаме паре да си пратиме наште си кредити. Сега ако западот се праи на загрижен за Ирак, оти не ни опрости част от наште задължения, а па ние част от Иракските, един вид да си разделиме подеянията за "братският" Иракски народ? Оти наште продавници не поставят така въпросот?
12 Ноември 2007 05:09
Някой да излезе на мегдана и да обясни.Има ли генетична предпоставка славяните да сме толкова тъпи като общност?Визирам руснаците и нас, които си мислим, че има война само когато от небето падат бомби.Иракският дълг, Либийският дълг, опрощаваме ги ларж.Дупките по пътищата са като по време на война.Хората имат мобилни телефони, но за да оцелеят физически махат намазани филии.За да оцелеят зимата изсякоха дърветата.Това не е ли война?Която освен че е страшна, за сметка на това е и продължителна, вече 18 г.
12 Ноември 2007 05:10
garamel, схемата ти е точна , обаче има нюансик : на западот не му пука за Ирак. Нито пък за България. Ако някой се е замислил за държавните вземания на България - да не гласува повече за селски парчоци , дека си мислят че мое да го вкарат на гяволо в окото.
12 Ноември 2007 05:18

А то и доларът вече не е долар. От тогава до сега (или докато доде нещо) се е обезценил два пъти. Значи не 10%, а 5% получаваме (и не сега, а сигурно след поне половин година). С една дума - поредната чаша студена вода... И отново решение взето на тъмно и без никакво обществено обсъждане. Отново няколко човека решиха, че са достатъчно умни да решат това сами. Може и така да е. Може и да имат повече информация. Но ако наистина са толко умни и информирани, чудя се как не забелязват, че все сме прецакани. Как не забелязват, че каквото и да правят резултат няма (или е толко мижав и отложен във времето, че не се забелязва). И как при това положение продължават да имат самочувствието, че те са най-умните и знаят най-добре какво трябва да се направи. Наистина трябва да имаш доста дебела кожа за да може при тия резултати да не те е срам да се показваш пред хората. Нооо... всичко сме си заслужили. И явно още доста горчиви чаши ще изпием.


________________________________
Морал - това са интересите на другите
12 Ноември 2007 05:29
VOCI, привет.
Т'ва го постнах повече за майтап, но считам също че въпросът е уместен. За жалост няма да получи отговор.
Ти къде се губиш?
12 Ноември 2007 05:59
Грамел, въпросът е политически, а ние все още нямаме изчистена политическа физономия.На такива, "без физономия,"-не опрощават дългове.Е, правителсвото на Ирак играе с отбора на УСА, т.е. "ясна физономия", както виждаш опрощават му дълга.А България хем си продължава да играе за отбора на Русия, хем иска от Запада да и опрости дълговете.Не става.
Данаине, разглеждаш случая чисто икономически или както би постъпил един добър бизнесмен.Въпросът с дълга , ще повторя, е политически и е наивно да си правиш сметки за напред с тези пари.По принцип харесвам мненията ти, но в случая не съм съгласен с теб.
12 Ноември 2007 06:08

Smarty, я кажи тогава, коя политика налага вземането на нови заеми (от запада) при положение, че има сериозен резерв и излишък? Пример: наскоро е взет заем от 90 млн. евро (май за пътища беше). Като сигурно лихвите по този заем са по-големи от доходността, която носят резерва и излишъка (ако те изобщо носят доходност де)? От сума време чакам някой да ми обЯсни каква е тая политика и икономика дето са по-силни от математиката?!


Редактирано от - Сирена на 12/11/2007 г/ 06:53:03

12 Ноември 2007 06:40
Когато такива операции се извършват от държавни чиновници с обществени пари , отговорът винаги е един и същ. И понеже руснаците са много напред с материало, те са измислили много точен термин - ОТКАТ. Това е сумата , която държавният чиновник получава за да се разпореди с държавни пари в угода на частен субект и в ущърб на държавата ( виж "преструктурирането" на външнио дълг от Велчев ).
12 Ноември 2007 06:46
Мараба garamel ! Правейки анализ на двуякото отражение на цените на нафтата върху скромнио ми бизнес съм натиснал поредната бутилка шираз на австралийскио " Yellow Tail " . Пробвай и дай коментар. Наздраве !
12 Ноември 2007 07:00
Милен Велчев бил доволен. Само че, под негово ръководство бяха изплатени 100% нашите брейди облигации. И това ли според него беше добра сделка? Или може би е била добра сделка за него лично и приятелчетата му от "Мерил Линч" и "кръгът около принц Кирил".
И още нещо. Що за конституция имаме, че да разрешава правителство да сключва споразумения по опрощаване на дълг? Това би следвало да е правомощие единствено на народното събрание и то с квалифицирано мнозинство..
12 Ноември 2007 07:02
VOCI, наздраве!
Бе тука гледам, че от доста време го рекламират т'ва Yellow tail ама още не съм го сефтосал. Но скоро ще ти обадя, сезона на червеняка дойде. При теб даже по-рано от при мен. Аз съм малко по на юг. Имахте ли сняг вече в Торонто?
12 Ноември 2007 07:06
А моето "непървосигнално" експесно мнение е следното:
1.САЩ и войните които водят, имат за цел да превърнат т.н. световна сила в разпределител на петролните богатства на Персийския залив, Каспийско море, Грузия, Азербайджан, Чечения и Авганистан.
2.По думите на Томас Фоули, директор за развитие на частната собственост към администрацията на Ирак вече е стартирал първият етап от плана за приватизацията в Ирак, който предвижда да се прехвърлят в частни ръце 150 до 200 държавни компании от нефтената промишленост, енергетиката, държавните банки и застрахователните дружества.
3.Страните, към които Ирак има задължения с пълно право биха могли да предявят претенциите си на кредитори и при раздържавяването да получат собственост срещу дълг. Ирак дължи 383 милиарда долара. 199 милиарда от тях са репарации. Решението във Вашингтон за опрощаване на дълговете се отнася само за 127-те милиарда заеми от различни държави, сред които е и България.
За да се ликвидират всякакви евентуални претенции на държавите-кредиторки, външният дълг на Ирак на всяка цена трябваше да бъде опростен, редуциран или дори погасен преди началото на раздържавяването. Но забележете - без този за репарациите!
4.Под натиска на САЩ външният дълг на Ирак фактически беше намален с 80% след като на 21 ноември 2004 г. бе сключено споразумение между Франция, Германия и САЩ в рамките на Парижкия клуб .
5.САЩ призоваха Русия, Германия и Франция, както и другите страни членки на ООН да "забравят за иракския дълг", но също така заявиха нагло и открито, че "ООН нямат място в американския план за следвоенен Ирак".
6.Преди не знам колко си време нашият заместник-министър на финансите Красимир Катев се изрепчи пред "Всеки ден": "България няма да отпише 1, 7-те милиарда, които Ирак дължи. Немислимо е да опростим дълга на Ирак, тъй като той е много голям за мащабите на нашата икономика."
7.И както отдавна сме свикнали да се съмняваме във всяко изявление на нашите политици, днес четеме във вестника заглавието "Срещу $360 млн. България опрости дълга на Ирак" и подзаглавието "Министър Орешарски е доволен, че страната ни е първият кредитор, договорил парите да бъдат платени бързо и наведнъж"
8.Сега след като е открит пътя на разбойническата приватизация на богатствата на Ирак и документално уредени дълговете на тази страна, остава да се надяваме да получим и тези обещани 10% за да закупим с тях оръжие от САЩ, така нужно ни за превъоръжаване на контингентите ни в Ирак и Авганистан. За Иран няма да стигнат. За там ще вземеме нови заеми от СБ и МВФ.

Редактирано от - Zmeja на 12/11/2007 г/ 07:17:20

12 Ноември 2007 07:14
garamel , все още не сме имали сняг в Торонто. Като си говорим със сестра ми в София - излиза , че Торонто е с 4-5 града по-топъл. А се намират на една географска ширина. Ташаци !
А за червеното има страхотен лаф ( и си е истина ). Питаха главнио технолог на Винпром преди 5-6 години кога се пие бяло и кога червено. Той отвърна - бялото се пие когато свърши червеното. Айде пак наздраве !
12 Ноември 2007 07:25

Змея,

12 Ноември 2007 07:26
Ето, затова трябваше да има референдум, но не. Както винаги първи в надупването. Не можеше ли, от кумова срама поне да сме втори, то е ясно, че никога не можем да си вземем борчовете от една несъществуваща вече страна.
Срам ме е, срам ме е, че съм гражданин на тая утрепана, престъпна...антидържава. Пу!
12 Ноември 2007 07:37
Пък на мен тази история с дълга ми мяза на продажбата на БТК дето струваше толкова, за колкото некои другари беха решили да се облажат, постфактум видехме, 400- 500% е бързата печалба
В очакване на нови строители по черноморието
12 Ноември 2007 07:42
Жълта книжка,
не се излагай! Има интереси и всеки трябва да си защитава своите! Какво, ти ако си дал на някой пари на заем и той ти каже: абе виждаш ли много съм задлъжнял, към теб към Нане, към Вуте, Към геле, мани, мисля да се покрия в чужбина... Толкова пари мога да ти дам, давам ти ги щото си ми най-добрият приятел. А ти ще му кажеш ли: Не бе задръж си парите, ше ми ги върнеш когато имаш, какво ще си кажат другите като научат.
Едно време имаше хора така вперили очи в царя, че се обаждаха по телевизията в предавания, в ефирно време, да кажат колко ги е СРАМ, че еди кой си журналист задавал неодобни и настойчиви въпроси на царя. Негово величество идвал от далеч и бил златна личност, какво щял да си помисли за поданиците си?
Е като дойде за постоянно видеаме що за знатна личност е. Опраи ни сите!
12 Ноември 2007 08:13
Змея-кефиш!!!
А петрола американците да не се гласят много-много да го разпределят, защото инженерът от Пловдив научи една кола да върви с вода, колко му е да се научат и другите.Странно защо обаче не се дава гласност, нито се опровергава, нито се потвърждава официално.Но си мисля, че ако наистина се е получило и се разгласи и продължи да се работи в тая насоко, това ще бъде краят на света такъв, какъвто го познаваме.
12 Ноември 2007 08:30
За водата не знам, но по-любопитните нека се поинтересуват от откритията на нашия учен Чуканов. Това наистина можеше да преобърне света, но му скроиха капата.
12 Ноември 2007 08:35
Присъединявам се към мнението на Dinain, че връщането на една част от лош и несъбираем заем е по-добре отколкото да не получиш нищо или нещичко след време.
12 Ноември 2007 08:38
Споко! Светът ще бъде преобърнат когато му дойде времето.
12 Ноември 2007 08:44
Големият брат ни плаща авантюрата в Ирак с нашите пари! Престъпници!
12 Ноември 2007 09:10
А колко милиона изхарчихме за нашия контингент в Ирак? Някой знае ли?

А това с дълга го разбирам така:
Взимам от една банка $ 1 млн назаем, например, и вместо да го връщам с лихвите 30 години, да върна на банката кеш 10% следващата година и да си стиснем ръцете, че всичко е ОК.
12 Ноември 2007 09:14
Хубаво нищите световната политика в Ирак, обаче аз искам да ви попитам, какво продължават да правят там външнотърговските дружества , които имахме там още по живкото време и които са живи до ден днешен? Чия им е собствеността и не държаха ли още в старо време както активите на дълга, така и концесиите за добиване па нефт?
Определено изпращането на контингент в Ирак не беше само за сините очи на чичо Сам, а за подсигуряване гърба на тези наши фирми там. Направете си простата сметка. Фирмите ни бяха получили правото(концесии) да добиват нефт от предишния собственик- Иракската държава. С войната там се смени собственика на нефтените залежи- Чейни и компания. Сега вече нашите трябваше да получат разрешение от Мириканците да добиват нефт.
Това беше главната причина за изпращане на контингента ни в Ирак- трябваше да „умилостивим” чичо Сам и той даде нови концесии на нашите или правото да добиват нефт. Истината е, че няма опрощаване на дълг, или поне имаме най-малко правото да вземем 50%, нефт ще продължава да се добива и продава там от нашенци. Тези 360 милиона са за близалки на баламите и отвличане вниманието какво се прави в Ирак. Останалите проценти и милиони ще отидат в личните авоари на бившите външнотърговски фирми, които седят там от време живково и вече са станали фирми на обединената и обезцветена олигархия на управляващите партии прехода. Последните 3 правителства заедно с Първанов са в кюпа на тази мръсна игра, наговорили са се помежду си!!! За това няма да чуете нито един коментар по въпроса от т-.н.”опозиция” в НС. Всички са крадци от един и същ калибър! Всички са маскари! Крайно време е да бъдат изгонени от Парламента и да им се потърси за всичко отговорност, за делата им в управлението на България през последните 17 години и докарването на България и народа й до четвъртата национална катастрофа! Така са постъпвали и постъпват към подобни управляващи развитите демокрации в Западна Европа. Време е да научим приложим техния опит! Първанов трябва да даде ПУБЛИЧЕН ОТЧЕТ ПРЕД НАРОДА за фирмите ни в Ирак!





Редактирано от - ritorno на 12/11/2007 г/ 09:24:47

12 Ноември 2007 09:23

Ха-ха, Риторно! Българина го мързи да иде една бюлетина да пусне ти искаш революция да прави. То ако толкова искаше да изхвърли досегашните, само преди две седмици имаше чудесна възможност да го направи. Ама явно така си му харесва.

12 Ноември 2007 09:33
Сирена, ти нещо не четеш тези форуми, нали? „Мързи” е тежко и незаслужено обвинение към народа ни. Българският избирател не отиде да гласува, защото не припозна своята политическа сила в изборите. Над 70% не гласуваха, но и не си продадоха гласа- това е ДОСТОЙНА И ЧЕСТНА ПОЗИЦИЯ, това е ПРОТЕСТЕН ВОТ на народа. Независимо, че бат ти Бойко цяла банка продаде и хвърли над 100 милиона в тази своя кампания, той получи една 9% от гласовете на избирателите. Това е максимума, който политиците успяха да купят от избирателите. Аз мисля, че българският народ прояви много по –голяма мъдрост и зрялост от година 2000 когато избра лумпена „цар” наивно. Година 2007, при липсата на нови политически алтернативи, народът ни се оказа ПОМЪДРЯЛ и се доближи до развитото демократично съзнание на западнооврепеските си събратя!



Редактирано от - ritorno на 12/11/2007 г/ 10:10:12

12 Ноември 2007 09:35
Затова, че правехме напоителни системи в Ирак съм сигурен, че строехме болници в Либия и имахме там нефтени концесии - също. Но че сме имали нещо общо с добива на нефт в Ирак при Садам - не съм сигурен. Тоя гадняр, Садам де, искаше да запази държавни целия нефтодобив, нефтопреработката, външната търговия и финансовите институции. Лош човек!

Редактирано от - Zmeja на 12/11/2007 г/ 09:38:30

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД