:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Диляна Грозданова: По-лесно е един да мисли, всички да изпълняват. Но нали затова падна Костов?!

При нас има грешното разбиране, че ръководителят е началник на останалите, а не пръв сред равни, казва депутатката от НДСВ
Снимка: СЕГА
Диляна Грозданова е родена на 4 ноември 1957 г. в София. Тя е журналист с дълъг стаж в БНТ. Първи мандат депутат, избрана с листата на НДСВ в Габрово. През декември стана учредител на Съюз "Свободни демократи" на Стефан Софиянски и бе избрана за секретар по вътрешната политика. Много от колегите й в НДСВ я обявиха за предател, а ръководството излезе с декларация, че отношението към нея ще зависи от бъдещото й поведение. На заседание на жълтата парламентарна група във вторник зам.-шефът Владимир Дончев обяви, че в редиците им има шестима души, които редовно гласуват алтернативно. Според много депутати една от "предателките" е Грозданова.



- Г-жо Грозданова, как се чувствате като един от шестимата предатели в НДСВ?

- Аз от вас чувам, че съм включена в такъв списък. Много бих искала да го видя, защото като дългогодишен журналист съм свикнала да проверявам нещата, да се основавам на факти и на тяхната база да правя някакви заключения. Ако видя такъв списък, бих могла да го оборя. Мога само искрено да се засмея, че са ме включили в групата на предателите, защото не знам кого предавам.

- Според ръководството предавате НДСВ, като гласувате все различно от колегите си.

- Спомням си кога гласувах различно - по медийния закон. Аз настоявах генералните директори на БНТ и БНР да се избират с квалифицирано мнозинство. Предлагах и различна квота за СЕМ - 6-има да са излъчени от парламента, 3-има - от президента, а не както после се запази съотношението 5:4. Тогава защитавах позицията си и в медийната комисия, и от парламентарната трибуна. Моята позиция бе подкрепена и от медийната комисия, но в последния момент някой някъде реши, че не трябва да е така.

---------------------

Тогава бе бламирана цяла една парламентарна комисия, включително и председателката й Милена Милотинова, и бе гласувано противоположно становище. Смятам, че човек, който си държи на името, трябва да държи и на мнението си и да не гласува веднъж едно, а само след 2-3 минути да се обърне като палачинка и да започне да поддържа обратното. За мен това е много недостойно.

----------------------------

Всъщност председателката на медийната комисия беше в чужбина, когато се представяше на първо четене медийния закон. Дълго беше коментирано кое все пак е по-важно: дали законът, който ти като шеф на комисията трябва усърдно да прокарваш, или да отидеш в чужбина по някаква работа.

- Имате ли чувството, че ръководството на групата и някой ваши колеги непрекъснато ви подозират просто защото сте член на ръководството на ССД?

- От страната на колегите не чувствам такова нещо. Даже когато станах член на съюза и ме избраха за секретар по вътрешната политика, получих много поздравления от членове на групата на НДСВ. Очевидно обаче, въпреки че не ми беше казано в очите, някой депутати от НДСВ ме атакуваха чрез медиите. Много интересно беше, че преди да излязат техните интервюта или пък веднага след това, идваха при мен и казваха: "Ти нали не вярваш на вестниците? Ние винаги сме зад теб". Това ми беше като червена лампа, че има хора и хора - има такива, на които може да вярваш, има и други, които много често се изказват по медиите и си сменят мнението. Просто трябва внимателно да се следи кой какво и кога казва. Аз много обичам да работя с архива и да питам: "Ти в оня момент каза това, защо сега си сменяш мнението?"

- Взимате ли ги навътре тези атаки?

-------------------

- Аз не се чувствам предател на нещо. Напротив, смятам, че трябва да се отстояват обещанията, които даде НДСВ. Силно съм разтревожена от спадащия ни рейтинг и специално на депутатите от нашата група. Дълго време съм следила социологически проучвания и виждам, че досега няма такъв рекорд, какъвто ние поставихме. Всеки би трябвало да се разтревожи от този факт и да види как може да помогне да не се излъжат надеждите на хората. Хората си спомнят какво говорехме по време на предизборната кампания. Най-важното беше да се показва ново поведение, а то не изисква нито много пари, нито кой знае какви промени в икономиката.

---------------------

- Как ще коментирате искането на ръководството ви да се направи регистър на политическите гласувания?

- Това е смущаваща идея. В кръга на шегата ще ви кажа как тия дни сънувам, че съм в 6-и клас. Малко съм стара за това, всички около мен обаче са в 6-и клас, карат им се, пишат им отсъствия, намаляват им оценките за дисциплина, поведение и т.н. Народното събрание не е учебно заведение, дори не е ВУЗ, ние сме завършени личности и носим отговорност. Трябва да гласуваме по съвест, всеки да си изразява мнението и да го отстоява.

Вярно е, че когато се вземе политическо решение след дискусия, то трябва да бъде подкрепено. Няколко пъти в нашата група бяха взимани такива важни решения, въпреки че голяма част от депутатите първоначално бяха против. И те бяха отстоявани, включително от мен и други хора, които чета по вестниците, че са спрягани като предатели. Това е политическо поведение. Когато обаче се правят закони, трябва да надделява не някаква политическата логика, която днес може да е една, а утре - друга, а разумът.

- След оповестяването на идеята за регистъра остана усещането, че параноята започва да завладява началниците ви. Как иначе може да се обясни желанието да следиш непрекъснато по разпечатките кой депутат как е гласувал?

- Това не е ново явление за българския парламент, но винаги е било посрещано с насмешка. Такова нещо имаше и в предишния парламент, та да стигнем чак до Великото народно събрание, когато един депутат се беше качил на дърво, за да следи как гласуват останалите при таен вот. Това са обаче детски болести, които би трябвало отдавна да се изживени. Никой не е пъдар на никого.

- Но все пак това насажда страх у редовите избраници, че шефовете им после ще проверят какъв вот са дали.

-----------------------

- Аз лично не се притеснявам от това и може би това пък е причината някой да ме нарича предател. Не съм от страхливите и смятам, че депутатите не са избрани от хората, за да бъдат такива. Напротив, те трябва да отговарят с името и действията си за всичко, което правят, а не да се крият зад нечий гръб. Винаги е по-лесно да си част от някаква група и все да имаш еднакво мнение с всички. Тогава един мисли, а всички изпълняват. Само че аз си спомням, че в предизборната кампания именно това особено дразнеше хората. Иван Костов мислеше заради всички в ОДС и те всичките мислеха еднакво, т.е. не мислеха. Ние обещахме, че точно това ще избегнем.

------------------------------

- Преди дни се появи информация, че Емил Кошлуков по поръчка на Стоян Ганев е писал оценки на депутатите. Вие какво знаете - има ли такова нещо?

- Кошлуков отрече това. Той е от депутатите, които често се изказват, обича публичната изява. Харесвам някой негови публични изяви, други - не. За него е характерно, може би поради темперамента му, че често си сменя мнението. Аз лично съжалявам за журналистката от в. "Монитор", която, както той твърди, е била уволнена заради това, което е публикувала. И аз съм имала случай, когато не съм била съгласна с публикации, но много рядко съм си позволявала да се обадя във вестника. Аз също съм звъняла на Петьо Блъсков за едно очевидно невярно твърдение, без да съм искала уволнения, но той ми каза, че не може да се бърка в тази работа. Чудно ми е как сега изведнъж при едното звънване на г-н Емил Кошлуков той е уволнил журналистка.

- Впечатлява информацията, че оценките са поръчани от шефа на премиерския кабинет. Нима той надзирава работата на депутатите?

- Не бих искала да има нищо такова. Що се отнася до оценките на г-н Кошлуков, останах с леко неприятно впечатление от негово изказване пред групата за това как да се оценяват депутатите. Даже му и казах: "От това твое изказване оставам с впечатлението, че ти действително си писал оценки". Той пак отрече, че това е истина.

Колкото до г-н Стоян Ганев*, всеки си има своите задължения, избран е на определена длъжност или е назначен, както е в неговия случай. Той е назначен от премиера за началник на неговия кабинет и това е неговата длъжност. Не се е явил на избори, не е бил избран за депутат. Оттук нататък народните представили имат отговорност при писането на законите, да ги правят разумни, а не да ги поправяме скоро, след като сме гласували и т.н. Г-н Ганев очевидно е натоварен с други много важни функции, но те са свързани с чиновническата работа в Министерския съвет.

- Очевидно те не му стигат, защото обича да се изказва за работата на депутатите от НДСВ.

------------------------

- За депутатите всички обичат да се изказват. Очевидно е удобно да не говориш конкретно срещу този или онзи, а общо срещу тези депутати - магарета, които седят там и ядат кюфтета. Това е действително образът на народния представител и аз съм леко смутена, защото като журналист сякаш имах по-добро име, отколкото сега, след като станах депутат.

---------------------

- Така ли си представяхте работата като народен представител?

- Общо взето имах впечатления каква е работата на депутатите, но се надявах, че в този парламент и специално в групата на НДСВ ще е различно. Говоря с мои колеги и те също казват, че са се надявали да е различно, а е и можело да бъде така. Сега с тревога забелязвам, че ние с бързи крачки вървим по извървяната пътека от предишните мнозинства, които знаем как завършиха.

- В такъв случай струваше ли си да ставате депутат?

- Е, все още ми се струва, че не сме изчерпали възможностите и се надявам да си е струвало.

- Ръководството на групата ли така уби ентусиазма и инициативността на народните представители?

- Мисля, че никой не трябва да бяга от своята отговорност. Когато някой е избран за ръководител, независимо дали е на парламентарната група или на комисия, той не е избран на този пост само за да ползва някакви облаги в повече от другите, а за да върши повече работа и да организира добре и функционално работата на останалите. Така че ръководството е това, което има най-голяма вина, за да не вървят нещата. Тук има грешно разбиране, че ръководството на нещо е началник на останалите. В Народното събрание няма такива началници, всички са равни и някой е пръв сред равни.

-------------------

* Интервюто е взето в четвъртък, преди да стане известно, че Стоян Ганев вече няма да е началник на кабинета на министър-председателя.
2297
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД