:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
В ГОРАТА

"Те": Не берете гъби по книжка!

Вокалистът Любо и пианистът Ясен предупреждават, че е добре да се търси вкусното лакомство само в компанията на опитен човек
снимка: АБА
Есен. Сутрин - мъгла. Валят дъждове, после грейва слънце. Просто идеално време за гъби. И всеки, който поназнайва нещо за вкусното лакомство, се втурва в гората със самочувствието на опитен гъбар и започва да пълни кошницата с всичко примамливо, което му се изпречи пред очите. В този смисъл най хващат окото едни красиви гъби с бели пънчета и червени шапчици с бели петънца по тях. Друг е въпросът, че въпросните красавици, наречени Червени мухоморки, са едни от най-опасните горски обитатели, които трябва да се заобикалят отдалеч. Е, в някои части на Русия разказват, че ги ядяли силно изсушени и смлени на брашно. Получавали интересни халюцинации. Но това е само легенда. Фактите са категорични: тези гъби не са за консумация!

Малцина знаят, че момчетата от група "Те" са почитатели на гъбите. Сред тях има и любители-гъбари. Това са вокалистът Любо и пианистът Ясен. И двамата, когато имат свободно време,



обичат да се качват в планината



на спокойствие. Покрай качването се пробват и като гъбари. Но само при едно условие - с тях да има доста по-опитен човек, който действително познава гъбите добре! И да не се бере по книжка!

"Любими са ми боровите гори, но там за жалост не се срещат много гъби", обяснява Ясен. А Любо веднага допълва, че той лично се пази да събира от вкуснотията сам. "Не съм от най-големите познавачи. Но сестра ми, която завърши екология, познава доста разновидности. И лесно може да отличи две гъби, които на външен вид изглеждат съвършено еднакви, но на практика не са. С такъв човек е добре да се ходи в гората". А ако нямате такъв познат, Любо съветва: "Може да берете гъби с някой местен дядо-гъбар.



Хората добре си познават региона



и знаят къде какво расте. В някои случаи гъбите се различават, макар и в дребни детайли, в зависимост от мястото, където виреят".

Ясен пък издава, че като малък се е тровил. Но не заради вида на гъбите, а от лакомия. Просто погълнал огромно количество и пострадал, естествено. "Бях доста малък. Май на 5 годинки. И една година не ядох никакви гъби. Но после продължих да си ги хапвам с огромно удоволствие. Не парниковите обаче, а истинските, които растат в гората и си миришат на гъби", казва той.

Любо пък си припомня с удоволствие разходките с дядо си, който бил добър гъбар. "Събираше най-различни. Но



аз най-много харесвах сърнелите,



които той приготвяше на скара, леко намазани с масло. Страшно ставаше".

А за Ясен няма по-добра гъба от манатарката. Той си признава чистосърдечно, че сърнели яде рядко.

За съжаление музикантите надали скоро ще имат възможност да отскочат до гората. Причината е, че им предстои доста работа. "Утре пристига Карен Бернод за голям концерт в зала 1 на НДК в понеделник. Жената е пяла с Лутър Вандрос, с Чака Кан, с Ерика Баду, в саундтрака на "Бодигард". Чудо е, че имаме шанса да свирим с нея. Дори в момента вадим парче, което ще изпълним заедно", обяснява Любо. Другата добра вест за групата е, че пускат нов сингъл от новия си албум. "Ще те намеря" има и нов прекрасен видеоклип.
 
Група "Те" в поредно превъплъщение.
 
Общото между четиримата е, че обожават гората.
1
697
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Септември 2003 11:22
БЕЗДАРНАБАНДА ГЕЙОВЕ
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД