:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТОВА - НЕ

Внимание: опасно за живота!

Бяла мухоморка

Неопитните гъбари много често я бъркат с печурката. Шапката й като млада е полукълбовидна, а после дъговидна и достига от 4 до 7 см в диаметър. На цвят е бяла, само на върха има малко жълтеникаво. Пластинките й са дебели и бели. Пънчето е цилиндрично от 8 до 10 см на височина. В основата има подобие на луковица. Расте в широколистни гори от юни до октомври. Смъртоносна гъба. Отличава се от печурката именно по белите пластинки под шапката. При печурката те са розови. Отличава се и по бялата луковица в основата на пънчето.



Червена мухоморка

Това е гъбата, която всички деца обичат да рисуват. С червена яйцевидна до дъговидна шапка на бели точици. С бели пластинки под нея и снежнобяло пънче. Расте в иглолистни и по-рядко в широколистни гори от юли до ноември. Много красива гъба и много отровна, тъй като съдържа мускарин и микоатропин.



Дяволска гъба

На пръв поглед много прилича на манатарката. Шапката й е полукълбовидна и достига от 10 до 30 см в диаметър. На цвят е белезникава, маслиненосива, сиво-жълтеникава или светлокафява. Тръбичките под нея са жълти, маслинено-жълти, дори жълто-зелени. При нараняване посиняват. Пънчето е като бухалка. Върхът му е жълтеникав, в средата червенее, а в основата е кафеникаво. Расте в светли широколистни гори от юли до септември.

Основното, по което категорично се отличава от ядливите гъби е сивкавата шапка.



Пантерка

Като млада гъбата има полукълбовидна шапка, после става дъговидна и достига от 8 до 12 см в диаметър. На цвят е бледокафява, жълтеникаво-кафява, по-тъмна в средата. Посипана е с бели петънца. Пластинките под шапката са гъсти, мъхести и бели. Пънчето е цилиндрично, стройно и също бяло. Расте предимно в широколистни гори от май до октомври. Може да причини по-тежко отравяне и от червената мухоморка. Отровата й действа бързо, около половин час след консумация. Микоатропинът поразява мозъка. Гъбата много прилича на ядливата бисерна, така че внимавайте!
577
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД