:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Министър и депутати от управляващата коалиция не зачитат публичния регистър

10% от държавниците скриха доходи и имоти

Станимир Илчев го било срам, че обеднял. Камен Влахов се бои, че ще го окрадат
72-ма души на висши държавни длъжности не са се отчели пред публичния регистър, в който са длъжни да декларират имотите и парите си. Сред нередовните са енергийният министър Милко Ковачев, шефът на жълтата група Станимир Илчев, царските депутати Ирена Варадинова, Камен Влахов, Недялко Калъчев, Теодора Дренска, Явор Милушев.



Шефът на Сметната палата Георги Николов публично огласи имената на неспазилите закона. Длъжни да декларират имоти, доходи и разходи за 2002 г. са 751 души. Документи са представили 689. От тях в законовия срок са се отчели 422-ма, а със закъснение - 267.

Сред нередовните депутати са още зам.-шефката на ДПС Емел Етем и колегите й Кемал Еюп и Рамадан Аталай. Единственият от БСП е Михаил Миков. Той традиционно не декларира доходи и имоти - смята, че законът е безсмислен, след като няма санкции. Всички депутати от СДС са изрядни.

Не са се отчели зам.-министрите на икономиката Димитър Ивановски и Димитър Хаджиниколов, на културата Анда Палиева, на финансите Красимир Катев и Нахит Зия. Ивановски и Хаджиниколов заявиха пред "Сега", че са забравили и скоро ще подадат декларации, Катев и Зия - също. Милко Ковачев прати своята декларация в Сметната палата вчера.

В черния списък са зам. областните управители на Велико Търново, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, шефът на Агенцията за малки и средни предприятия Ангел Деспотов, новоизбраният шеф на КЗК Петко Николов, бившият управител на БНБ Светослав Гаврийски и бившият подуправител Мартин Заимов. Не са се отчели членовете на надзора на Агенцията за приватизация Димитър Христов и Теодор Стоев, шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров и шефката на Агенцията по заетостта Цвета Наньова. Документ са били длъжни да представят и бившият вицепремиер Костадин Паскалев, бивши зам.-министри на здравеопазването, икономиката, образованието, отбраната, транспорта.



Блюстители на закона---------------

34 съдии, прокурори и следователи не са декларирали имуществото си в публичния регистър. Последните промени в съдебния закон наредиха да се отчитат всички магистрати, а не само висшите.

Имоти и доходи за миналата година е трябвало да декларират 3312 съдии, прокурори и следователи. Задължението си са изпълнили 3280. Сред неподалите декларации са двама от Върховната касационна прокуратура - Людмил Петков и Петя Маринова. Петков по принцип не се отчита - мотивът му е, че щом не се проверява дали декларациите са верни, всеки може да обяви каквото си иска. "Тези, които са приели закона, са си измили ръцете, колкото да отчетат дейност", обяви той пред "Сега". Маринова отказа коментар.





Оправдания--------

Станимир Илчев:

Декларацията ми е попълнена преди 15 дни, но съм забравил да я подам. Другата причина е, че съм обеднял и ме е срам електоратът да види, че спестяванията ми са много по-малко в сравнение с миналата година.



Валери Цеков:

Утре ще я подам, просто съм забравил.



Камен Влахов:

Аз няма да подам декларация, докато всичко това се помества във вестниците и се коментира. Това е нездрав интерес, провокиран към определени среди. За всеки крадец това е добре дошло. Имота може да го декларирам, него няма как да ми го вземат, но това, което е в него - няма да стане. Може да подам декларация към Нова година, когато отшуми т. нар. обществен интерес.



Емел Етем:

Догодина ще подам. Няма никакви изменения в сравнение с миналата година и затова няма нужда да се занимавам.



Кемал Еюп:

Забравил съм. Преди 2 месеца имахме напомнително писмо, но покрай изборите съм забравил.



Петко Николов, шеф на КЗК:

Декларирам, че повече никога няма да подам такова нещо, докато не се въведе наказателна санкция. Но и тогава ще искам гаранция, че няма да се разпространява информацията. Имам основателна причина. Миналата година, два дни след като по вестниците ми изписаха имотите, ми разбиха офиса и го ограбиха до шушка. Бандитите само това чакат.



Калоян Нинов, бивш зам.-министър:

Проспал съм го този момент и знам, че сега ще ме пишат по вестниците, ама какво да направя. Имал съм много работа. Ако има възможност, сега ще си подам декларацията.
20
1027
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
30 Октомври 2003 21:44
Влахов да подава веднага декларация, че "да не станем на кълбета, да има падни-стани"...
30 Октомври 2003 21:54
Пълен цирк. Само дето не ми е смешно
-
Не само трябва да им съдират задниците за неподадени декларации, но и данъчните чинно трябва да проверяват дали са си платили данъците върху обявеното имане. Както правят там, на където сме се запътили и където ще стигнем с този "политически елит", когато дойде Годо.
31 Октомври 2003 00:30
Айде стига бе!
САМО 10 %?
31 Октомври 2003 00:33
Айде бе САМО 10%?
31 Октомври 2003 04:50
Хвърлете едно око:Натиснете тук

Patilanec
31 Октомври 2003 05:40
То па едни държавници.........
31 Октомври 2003 07:16
Брависимо за всички наши държавници.Хвала на такива достойни хора които творят законите за нас , но не искат да ги спазват защото са "богопомазани" . А данъчните къде са в случая.ОДС са изрядни защото нама от къде да крадат.Затвориха им кранчето.За останалите ще им дойде времето.
31 Октомври 2003 08:07
31 Октомври 2003 09:17
Сега следва да им натресат яки глобиь не само да ги напишат по вестниците. В читавите страни за такова нещо се искат оставки и се лежи в затвора, но ние не сме от тия.
31 Октомври 2003 09:17
Ха, как спокойно и нагло обясняват, че ще нарушават закона "Щото не ми харесва!", а тоя от БСП пък "Щото нищо не можете да ми направите."

31 Октомври 2003 09:28
Ето пълният списък, както го дава Сметната палата: Натиснете тук - кликнете на "Бюлетин по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности".
31 Октомври 2003 09:32


========================================= ============
Станимир Илчев:
Другата причина е, че съм обеднял и ме е срам електоратът да види, че спестяванията ми са много по-малко в сравнение с миналата година.
========================================= ============

tova se kazva -BEZO4LIV KELE6 OT KLASA!
ABE TIKVENIK, A TEBE NE TE LI SRAM, 4E NARODA OBEDNIAVA GODINA SLED GODINA.
ELEKTORATA GO E SRAM OT VAS!
ISKA6 LI DA SI SMENIM DOHODITE, A AZ NEKA SE SRAMUVAM !!!

KOLKO SE PROMENIAT VSI4KI KATO DOKOPAT VLASTTA !

SRAM ME E OT VAS, AMA NE E ZARADI NISKITE VI DOHODI !
31 Октомври 2003 09:32
Безсмислено е да се гледат тези регистри сега.Нека имуществата на политиците се оповестяват предварително.Имам предвид още преди да тръгнем да ги избираме.Така де, ако нямат какво да обявят в публичния регистър- няма да влизат в политиката.И респективно, избирателите ще гласуват само след като докажат, че са си платили данъците.Щом не им искат на държавните ни мъже образователен ценз- нека им искат имотен.
31 Октомври 2003 09:49

От незапомнени времена процентът на обявилите беше точно 0%. Което всъщност означава , че само за 2 години има 90% напредък в тази насока.
Наистина тема за реален размисъл....
31 Октомври 2003 10:25
Вижда се как не спазват дори и закона, който сами си изготвиха и приеха. Та в този закон не са предвидени никакви санкции за нарушилите го. Обикновениият гражданин трябва всичко да изпълнява, а пък необикновенните лица заемащи висши държавни длъжности - не. Господа изпълнявайте законите на РБългария!!!

Обичам я тази БЪЛГАРИЯ!
31 Октомври 2003 11:52
Забравили, поради много други и много важни ангажименти, притеснителни, страхливи, срамежливи - какви прекрасни политици имаме! С всички възрожденски добродетели...
31 Октомври 2003 12:14
Единствената файда от тази демагогия с декларирането и публикуването на имуществото на властимащите е, че така могат да видят помежду си кой колко се е облагодетелствал от властта и да започнат да си подлагат крак един на друг, пък може и да се избият Има опасност обаче и това да ги настърви и да го ударят на конкуренция кой повече ще завлече А това все е на наш гръб. Пък и избирателите са обезсилени и обеззъбени от закона и не могат да търсят отговорност, нито да отзовават по време на мандата, та....май най-добре ще е професията "депутат" да бъде заличена от Единния класификатор на длъжностите . Народното събрание да се свиква 2-3 пъти годишно, а депутатите да си работят по местата и със заплатата, където са си работили преди да ги изберат.
31 Октомври 2003 12:15
Станимир Илчев действително е обеднял - синчето му е в испански затвор, защото се е занимавал с незаконен мафиотски бизнес с проститутки и др. ведно с роднини на министър Червеняков, не без неговата мощна закрила.
Та затова татенцето е обеднял - зер охарчил се е и по адвокати, пък кранчето е спряло. Какво ли мисли мама по този въпрос? Въпреки намесата на високо ниво, от Испания не пускат лесно бандити. Защо? Ами ясно - това е европейска държава, в която законността и редът се спазват. Но Испания мина през диктатура - ФРАНКО.
Четох горе на Дайнов статията, че сме бедни и болни и не сме граждани, а поданници - всеки си заслужава собствената съдба. Ние им дадохме да се "нагушат" още от началото на 80-те и така до ден днешен. Не е луд който яде баницата.
31 Октомври 2003 15:54
Hehe -napravo chovek da se spuka ot smjah s tija darjavnizi-deto samo ni se prechkat.Po dobre ste e da stane kato s Al Kapone-kato ne moje da gi razkarame inache, pone za danazi da gi osadime
31 Октомври 2003 19:08
Честито на "Локо" - Пловдив. Браво на нашите и сини, и червени!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД