:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Въвеждат винетната система от 1 януари 2004 г.

50 лв. глоба, ако караме без стикер

Само колите с постоянни буркани ще са без стикери
Глобата за водачи на леки коли, които карат без винетка от 1 януари 2005 г., ще е 50 лв. Толкова струва и самата винетка за 1 година. Това реши кабинетът вчера, одобрявайки промените в Закона за пътищата, внесен от Николай Василев.
Винетките, които ще заменят пътния данък за леките коли от тази дата, ще бъдат три вида - за година, за месец и за седмица. За леки коли ще се плащат 3,60 лв. за седмица и 9 лв. за месец.
Годишният стикер ще дава право на шофиране по пътищата един месец след изтичането на едната календарна година, а месечната ще дава право на 2 дни гратис. На седмичната винетка ще бъде перфориран точният ден от следващата седмица, до която водачът може да ползва пътищата. Винетките ще се лепят в долната дясна част на предното стъкло, каза Иво Стефанов от Института по транспорт.
С промените в закона се въвеждат и паралелни тол-такси за преминаване само по определени автомагистрали. Най-вероятно те ще се появят веднага след като някой от съществуващите наши аутобани бъде взет на концесия. Концесионерът ще има право да сложи бариера и да събира такса и за вече построената част от магистралата. Въвеждат се и такси за преминаване на единични съоръжения - примерно тунели и мостове.
От плащане на винетки ще бъдат освобождавани само колите на армията, полицията и колите със специален режим на движение с трайно закрепени сигнални лампи.
Инвалидите ще получават безплатно по 1 годишен стикер.
Всяка година цените на винетките за българските возила ще се повишават, докато не се изравнят с тези за чуждите коли.
Всеки собственик на кола сам ще определя в коя от трите категории попада автомобилът му - тежкотоварен камион с две оси, автобус и камион или лека кола. Притежателите на ванове до 8 места, микробуси и джипове например ще могат да плащат мита и такси като превозни средства от 3,5 т и годишна винетка от 50 лв. като за лека кола. Няма да има разделение и по отношение на мощността на двигателя. Мотоциклетите и мотопедите няма да плащат нито пътен данък, нито винетки.

ЦЕНИТЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА

За българиЗа чужденци

Тежкотоварен камион500 лв.689 евро (от 1 януари 2004 г.)
Камион и автобус250 лв.344 евро (от 1 юли 2004 г.)
Лека кола50 лв.69 евро (от 1 януари 2005 г.)
1
1055
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
31 Октомври 2003 09:47
Поради големия интерес, с който вестник Сега следеше скандалите около предходното ръководство на ЕА Пътища )пък и някои по-скорошни събития), очаквах по-професионално написана статия. За съжаление това не е така. Не е обяснено защо се въвежда винетна такса, не обяснено за кои пътище се изисква валидна винетка, посочената категоризация на МПС не отговаря на представеното по време на прес-конференцията (как иначе може да обясни, че в други вестници тя е представена коректно?), не е посочено, че отпада пътния данък за МПС, включени в системата (напр. през 2004 г. товарните автамабили с 2 оси ще заплащат винетна такса само за половин година, но няма да заплащат пътен данък) и т.н. Впрочем, твърди се, че ще се въвеждат тол-такси за автомагистрали и отделни съоръжения, което не отговаря точно на истината. Такса по Дунав мост (Русе) се заплащат и в момента, а кога и дали ще има тунел под Шипка изобщо не е ясно, както и кога и дали ще има концесия върху автомагистрали. Законът урежда законодателно възможността, ако се даде под концесия автомагистрала, концесионерът да събира такси за да възстанови направената от него инвестиция (защото, очевидно, нашата държава не може да си позволи да отдели такива суми в близка перспектива) и в този смисъл разликата е огромна. Накрая, никой никого не задължава да ползва автомагистрала или да си купува винетка, за разлика от пътния данък. При данъка караш-не караш, плащаш. Сега плащаш само ако ползващ и пропорционално на това, което ползваш. Изобщо, потвърждава се мнението, че новина е само лошата новина. Иначе е много лесно да се пълнят 2-ра и 3-та страница с новини за дупките по пътищата, а как се финансира оправянето им, не е наш проблем! Знаете ли за какво се ползваха парите, събирани до сега от пътния данък? Ами, за общодържавни нужди, тъй като по закон данъчните приходи не са целеви. Е, с новия закон се гарантира, че това, които се плаща за ползването на пътищата, ще се разходва само за тях. А кой колко ще плаща е въпрос на лична преценка на ползващия: ако пътува повече, ще плаща повече, ако цяла година пътува само в града или до близкото село - няма да плаща нищо. Това не е ли важно и по-добро отколкото досега?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД