:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Подписваме договора за членство в ЕС на 25 април

Западни вестници засипват България и Румъния с критики
България и Румъния ще подпишат договора за присъединяване към ЕС на 25 април в Люксембург, ако всички процедури, включително одобрението на Европейския парламент, бъдат изпълнени до тази дата. Съобщението направи вчера в Букурещ представителят на люксембургското председателство на ЕС - посланик Фернан Картайзер, предаде БТА, позовавайки се на агенция Медиафакс. На 13 април е предвидено Европарламентът да се произнесе по въпроса за договора с Румъния и България, съобщи неговият председател Жозеп Борел в Брюксел преди месец.

Така се открива пътят към членството на България и Румъния в ЕС през януари 2007 г., както е записано в Заключенията на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 17 декември м. г. Дотогава документът трябва да бъде преведен на всички езици на общността. С подписването България и Румъния стават "активни наблюдатели" в ЕС, т.е. български представители могат да участват във всички форуми и даже да вземат думата, само няма да имат право да гласуват до деня на членството. Освен това 18 български депутати могат да станат наблюдатели в Европарламента. Ще бъде открита и процедура за конкурси и назначаване на българи в европейските институции.

Фернан Картайзер, който е посланик на Люксембург в Атина, акредитиран и за Румъния, представи там приоритетите на люксембургското председателство. Сред тях са започване на преговори по присъединяване с Хърватия и подготовка за началото на преговорите с Турция. По думите на посланика Румъния и България имат вече сигурност, че ще бъдат част от ЕС, макар че двете страни продължават да се сблъскват с икономически и финансови трудности.

Люксембург иска по време на мандата му като ротационен председател на ЕС да се реши бюджетът на съюза за периода 2007-2013 г., когато Румъния и България вече ще бъдат членки на ЕС, каза още посланикът.

Германският вестник "Генерал анцайгер" писа вчера, че срещу двете страни се сипят забележки, а ден по-рано френският в. "Монд" съобщи, че Брюксел заплашва да забави присъединяването на България и Румъния. Кореспондентката на "Монд" в Брюксел Рафаел Риве писа, че закъсненията на двете страни в прилагането на европейското законодателство, борбата с корупцията и зачитането на свободите тревожат Европейската комисия и някои страни-членки на ЕС.

Авторката припомня решението, взето в Брюксел на срещата на върха на Европейския съюз през декември, според което присъединяването на двете страни може да се забави с една година, ако се установи, че Букурещ и София не са в състояние да спазват условията за членство "във важни области". Прогнозира се, че основното препятствие ще се окаже ратификацията на съвместния Договор за присъединяване на България и Румъния в националните парламенти на страните-членки. Признава се, че България не е била отделена от Румъния по настояване на Франция и обвързването е в ущърб на София.

В отделна статия под заглавие "Двете страни продължават да

практикуват изтезания и грубо отношение" в. "Монд" изтъква, че въпреки предстоящото присъединяване на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007 г. там продължават да се нарушават грубо човешките права. Припомня се, че през 2004 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург издаде две присъди срещу Румъния и четири срещу България. Описани са конкретни случаи на мъчения и действия, унижаващи човешкото достойнство срещу граждани на двете страни, извършени от силите на реда.
9
418
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
13 Януари 2005 00:39
: НА 28-МИ ТОЗИ МЕСЕЦ, ЩЕ ОТ БЪЛГ.СП.ТОТАЛИЗАТОР- 2.455.178ЛВ.!-/ако имам 6 познати числа/
13 Януари 2005 01:14
Нагли и слаби политици си имаме. То за НАТО и Евро-съюза си бе ясно, ония там ни искаха, значи ще влезем. И на мен си ми харесва да пътувам из Европа и до САЩ без да ме спират на границите (особено акто сравня с Шенген ...) Но да подписваме без да е направено дори формално допитване до народа ... Плохо товарищ Герджиков, работаете, очень плохо. Професор по право, дрън, дрън ярина
13 Януари 2005 11:30
уважавам референдума като демократично средство, но едва ли трябва да се проведе такъв в БГ, относно членството ни в Европейския съюз, защото хората са ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ НЕначетени и ще решат "za ili против" една партия в случая, а не "за или против" определен въпрос.

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
13 Януари 2005 13:04
Аз по принцип съм против референдумите, тъй като те се използват от популистки настроени политици, за да се прокарват популистки решения, които най-често не са правилни. Ако ви дам пример, че Конституцията на България от 1971 година (определяща ръководната роля на БКП) и тази на Иран след революцията от 1979 (определяща че жените са длъжни да раждат правоверни мюсюлмани) са приети от референдум, сигурно ще ми кажете, че това са недемократични държави. Да си поговорим обаче за Швейцария - предпоследната държава в Европа дала на жените си право да гласуват (през 1974г.) А, защо толкова демократично решение се е взело толкова бавно? Ами защото са гласували мъжете, които винаги и твърдо отговаряли, не! Накрая се наложило швейцарския парламент да разреши на жените да гласуват, по по – недемократичния начин на представителната демокрация.
13 Януари 2005 13:06
Аз франсетата ги уважавам ама те нещо много зеха да ни гъбаркат!
Да им дадем да построят АЕЦ Белене та да мирясат!Ама тез Румънци не знам как ги привличат обаче голяма опора са зад гърба им
13 Януари 2005 13:14
По въпроса за референдумите - твърдо ДА!
Господа това е демокрация пти нея право да решават има народа това че има избираеми орган е само защото няма как технически държавните въпроси да се решават от толкова много хора и всеки път да се допитва до тях!
Тази система има много недостатъци!Ако обаче някой има по-добра идея да я кажа и след като тя бъде приета по съответния ред ще започнем да взимаме решение по новата система на обществено устройство!
Народа може да е глупав, неграмотен, неинформиран, но той е суверен на властта и има право да взима основните рещение за бъдещето си на референдум, защото той най-пряко изразява волята му!
Меко казано е смешно, хора които твърдат че са демократи да отказват да провеждат референдум защото хората не знаели и няма да вземат правилно решение!Това господа е някаква друга обществена система която не е демокрация и моля да ни я обясните, а не да твърдите че сте демократи!
13 Януари 2005 13:20
zoroaster това с народа суверен ми изглежда теоретичтна конструкция, която вече изживява времето си. Реално суверен е този, който владее медийте. Убеден съм, че в края на този век това ще бъде облечено и в законова форма.
13 Януари 2005 17:01
Kaligon това че е теоритична е вярно, но именно тази конструкция стои в основата на обществения строй демокрация.Както всяка теоритична конструкция така и тази в практиката не се прилага съвършено.И затова всяко общество се стреми да приложи теоритичните конструкции на практика!И човешките права са теоритична конструкция и целта е именно единство на теория и практика!
Отречем ли тази теоритична конструкция, която както казваш е изживяла времето си това значи че отричаме демокрацията - в което няма нищо лошо стига дас е предложи нещо по-добро!
Но не може едновременно да викаш аз съм демократ и същевременно да отричаш суверенитета на народа, а с него и реферундума, защото е логическо противоречие!А нашите политици именно това правят!
Аз пледирам просто за честност - нека кажат демокрацията има такива и такива недостатъци затова ние я отричаме и предлагаме еди какво си!
Останалото е нагаждачество.Значи когато има избори и нашата партия спечели народа е много умен, а когато трябва да се взима някое важно за страната решение народа е прост и не може да се произнася!
13 Януари 2005 20:09
Браво!Само че това "ако" ми звучи някак странно...Като "може би не"...Може да си фантазирам, разбира се - всички сме хора и всички по един или друг начин грешим.Струва ми се обаче, че нещо ни мотаят отново...По доста гаден начин...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД