:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

Този "Александър" не е велик

Но дори в най-слабите си моменти превъзхожда оная юношеска боза "Троя"
снимки: "александра филмс"
Левичар, визуалист, търсач на скандали и силни усещания, политически ангажиран, мегаломан, маниак на детайлите, носител на 11 номинации и 3 награди "Оскар" - всичко това е Оливър Стоун. Мнозина споделят мнението, че най-добрите му филми ("Среднощен експрес", "Взвод", "Доорс") са останали в миналото. И действително Стоун нещо се беше позагубил от хоризонта - в последните пет години след не особено успешния "Всяка една неделя" той се занимаваше с три документални филма - два за Фидел Кастро и един за Близкия изток с участието на покойния Ясер Арафат. Те така и не успяха да постигнат обществен отзвук, съпоставим с този на далеч по-изобретателния му и краен колега Майкъл Мур.

За дълго подготвяния проект на Стоун "Александър" се зашумя още преди премиерата на "Троя" - филм с много подобни исторически корени, таргет-аудитория и гигантски бюджет.

Волфганг Петерсен обаче избуха своето зрелище пръв. С Брад Пит в авангарда "Троя" се превърна в един от хитовете на лято 2004 въпреки съмнителната си художествена стойност.

"Александър" изчака коледния тираж, но това едва ли ще му помогне да се класира за "Оскарите" догодина - той не е от типа филми, които се харесват на Академията.

Нито пък се хареса на публиката - от разпространението в САЩ филмът не успя да избие дори половината от 150-милионния си бюджет. Нещо повече, "Александър" бе буквално размазан с топора от всички американски критици. Дали не са харесали ирландския акцент на Колин Фарел или пък русите му къдрици? Е, едва ли някой смята 29-годишния ирландец за подходящ избор за ролята на човека, завладял целия древен свят, преди да навърши 27. По-интересен е образът на неговия любовник Хефестион, чиято роля трябвало да се изпълни от Брад Пит. Той обаче се отказал поради идейни различия с образа и в крайна сметка в обятията на Александър се оказал Джаред Лито. За разлика от Петерсен в "Троя" Оливър Стоун нито за миг не се е посвенил да демонстрира хомосексуалността на древните гърци.

Чувствително по-интересна роля прави Вал Килмър като едноокия Филип Македонски, баща на Александър. Много се изписа за това, че връстничката на Фарел Анджелина Джоли играе неговата майка - но всъщност според митологичната версия за произхода си Олимпия следва да е вечно млада и красива. Амбициозно съскаща и увита със змии в почти всеки кадър, Анджелина изиграва кръстоска между Горгоната Медуза и Мортиша Адамс. Силните моменти на "Александър" не са свързани с актьорската игра. Оливър Стоун винаги е бил прекалено себичен режисьор, за да оставя на други да правят впечатление. Както във всичките му филми, доминиращи са панорамните кадри, масовките и визуалните фойерверки. Има две бойни сцени, които могат да се мерят с най-добите образци в жанра.

Едната пресъздава в двайсет минути триумфа на Македонски при Гавгамела, а другата е падението му в индийската джунгла, където едвам оцелява.

Именно оттам е и най-култовият кадър в целия филм, показан от над двайсет ъгъла на камерата: конят на Александър се изправя в неравен дуел срещу слона, яхан от противника.

Да беше малко повече фокусиран върху баталните сцени, "Александър" само би спечелил. В този си вид е разлят, хаотичен, дълъг и неубедителен в частите, където се опитва да блесне с психологизъм. Най-лошият пример за много излишни приказки са наративите в началото и в края на филма, където старият Птолемей (сър Антъни Хопкинс) разказва за подвизите на великия пълководец, по това време покойник.

Саундтракът на Вангелис обаче е безупречен. И въпреки всичките си слабости, филмът често успява да се доближи до един цитат от собствения си сценарий: "Неговите провали са по-велики от успехите на другите... "
 
Анджелина Джоли
 
Колин Фарел в ролята на велик пълководец.
38
1869
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
13 Януари 2005 21:07
Слаб Фарел, слаб Килмър. Силна игра на Jared Leto.
Както и на любимата артистка на Митничаря.
13 Януари 2005 21:40
Слаб филм, и от историческа, и от кинематографическа гледна точка. Вал Килмър е доста убедителен като бащата-алкохолик, друг е въпросът дали точно такъв е образът на Филип Македонски - човекът създал македонската фаланга, както и повечето предпоставки за падането на Персия... А и Александър не е Велики заради хомосексуалните си отношения...
13 Януари 2005 21:53
Ама и педераст ли го изкарват Сашко The Great?
14 Януари 2005 00:11
анушка, дарагая... ний, фъкин имигрънц очень ъпришиейтваме ваште усилия да ни държите в течение на кво си мисли the фъкинли куул интлекшуъл сосайъти ъф the софия фъкин сити големо... бът... май адър таварищи здесь, вервам киснат инъф из фъкин кръчми, та са наясно... от техно име бих ви спрасил, плийззз, да споделяте... ако е възможно, ъф корс... и некой ваши съображения... та да имаме матриял за размишление хиър... твърде боринг зе да става фъкин малолитражная газета лейтли... спасиба и най-сърдечни поздрави от the фъкин грейт лейкс брюъри (бара в бейсмънта, ако требе да съм спесифик)...
14 Януари 2005 00:16
Значи можем и да пропуснем този филм.
14 Януари 2005 00:44
Ми този "филм" го гледах на рс-то и добре че беше така, та можех да скролирам през досадните епизоди. Отдавна не бях гледал по-голяма тъпотия.
На фона на него бозата "Троя" изглежда вече съвсем прилично. Брад Пит явно е усетил нещата и овреме си е плюл на петите.
14 Януари 2005 05:41
г-це Анита,

много късо гледаш на нещата - виж ги все пак през погледа на вечността - тач някой може и да знае кой е Оливър Стоун, но виж за в-к СЕГА и интелектуалния му екип - не съм сигурен, надежда много няма, нъл тъй, както казвате по вашия край.

Нека не се подвеждаме и да се считаме достойни да оценяваме работата на другите - и за мен Волфганг е Педерсен, също не смятам, че Троя е голям филм, но светът знае него, а не мен, нали. Жалко за света, разбира се...
14 Януари 2005 08:15
чак пък толкова крайности - филмът определено не е шедьовър, но пък и не е толкова слаб. като си платил за dvd-то $2.5 ти е все тая.
14 Януари 2005 09:00
Този "Александър" не е велик Но дори в най-слабите си моменти превъзхожда оная юношеска боза "Троя".



Е ти Анитке ако това си го имислила с мозъчето си колкото мандаринка просто наистина трябва да те уволнят. Ти всъщност представтелка на кое мнение си ? На американските критици, на жълтата преса, на кварталната кръчма, на своето собствено, на кое ?
Филма и жалък, разпокъсан, претупан, непоследователен, тъп. Просто не може да се сравни с Троя макар, че и Троя не е шедьовър. Просто обещавам от тук нататък да не чета твои статии . По-дабре да прочета някои форум със зрителски мнения.

П.С. .... а и Don вместо да задаваш тъпи въпроси вземи да прочетеш нещо ... например нещо по история. ДА Александър е бил хомосексуален което не трябва да те очудва имайки в предвид по кое време и в коя част на света е живял и разбирасе имайки в предвид положението му в обществото !
14 Януари 2005 09:41
Повечето историци споменават за добрите приятелски отношения и симпатии от най-рано детство между Александър и Хефестион, до смърта на последният ... във всеки случай не с това го помни светът, то бива политкоректност, бива права на малцинства (дали са такива обаче)... ама....

14 Януари 2005 09:58
Самото име "Александър" предполага известна хомосексуалност/ поне буквалният превод от древногръцки/
14 Януари 2005 10:17
booya, вие сте полиглот
14 Януари 2005 10:26
И самото време ги предполага, безспорно...
14 Януари 2005 10:30
Дори само поради факта, че подразни целокупното гречество, филмът си е струвал направата
14 Януари 2005 10:45
14 Януари 2005 11:06
О. Стоун е един изключително предан на фактологията режисьор. След като историята не оспорва факта за бисексуалността на А. Македонски, значи той (О. Стоун) трябва да я отрази добросъвестно, независимо дали е в хармония с текущата представа за героичност.
Явно античността е на мода и да очакваме в обозримото бъдеще нещо и по Одисея и Енеида.
14 Януари 2005 11:15
Анита е много добронамерена.
Филмът е претенциозен боклук. Възможно е да се тиражира в съседна Македония...защото е по-приносен от писанията на всите македонски историчари. Американците измислят македонска история. Но за това вече писах преди 2-3 седмици.
14 Януари 2005 11:33
Аз искам да попитам - да каква степен се дизроубва на сандо мамата? Всичко друго ми се струва маргинално

Beherit,

that time of the motn, huh?
14 Януари 2005 11:34
Среднощен експрес е на Алън Паркър.
14 Януари 2005 11:41
vlade, вие сте простак. поне можехте да се поинтересувате и с какво се е напивал татко му. аз пък се чудя защо няма и думичка за буцефал?
14 Януари 2005 11:47
Моля, моля, Буцефал е родоначалник на съвременната македонска нация! Неговата история ще бъде разгледана в друг филм.
-
break, ти нямаш сърце, но за сметка на това имаш зрение
14 Януари 2005 11:54
на сандо мамата не очень, жена му, удивително напомняща негърка - по самое некуда
14 Януари 2005 12:02
Оливър Стоун е сценарист на Среднощен експрес.И на Конан Варварина btw
14 Януари 2005 12:23
E, да, участвал е в адаптацията на сценария или тем подобно, както и на "Белязаният" напр., но това не прави "Среднощен експрес" един от най-успешните му филми
... хеле пък при наличието на толкова други уместни примери, ама нейсе...
14 Януари 2005 12:37
forza, сакън. ще обидите македонските комити, та буцефал беше един такъв плашлив - боеше се от сянката си.
14 Януари 2005 12:45
Вярно, бях забравил, повелителю, че ти си съвременник на описваните събития и сигурно си виждал наживо Буцефал по ония краища, да?
14 Януари 2005 12:49
booya
по кои краища?
14 Януари 2005 12:58
Всичко си има край Само кренвиршите - два
14 Януари 2005 13:05
Ами то по Букефалията, където денеска виреят наследниците му, само агитката на Вардар се наричат комити, така че да се обиждат, ако сакат...
14 Януари 2005 13:06
Три.
Третият е между зъбите ви.
14 Януари 2005 13:21
Графит от WC: Умоляват се посетителите да не стават
преди края на представлението




оттук: Натиснете тук

tanx to Gonzo
14 Януари 2005 13:21
kj_fisher, е жена му е била афганистанка все пак...
*
На мен не ми е ясно що наричат империята на Александър най-голямата в древността.
Персия при Дарий (около 200г. по-рано) е с горе-долу същите размери. Който не вярва да сравни:
Натиснете тук - Александър
Натиснете тук - Дарий
14 Януари 2005 13:51
vlade, защо пък само кренвиршите?
14 Януари 2005 13:51
PR, Amilcar, PR
14 Януари 2005 14:07
Бай дъ уей, писаното за "Санде" в Програмата заслужава внимание. Там се споменава и за алтернативния проект на Баз Лурман с Леонардо ди Каприо и Никол Кидман (вместо К. Фарел и Анджелина Джуки съответно), за който веднъж говорихме с некои граждани или по-точно не говорихме, щото липсваше съответна масова осведоменост
14 Януари 2005 21:44
няма страшно, нали си феникс поне александра нека види кяр от александър...
14 Януари 2005 22:18
Първо - филмът изобщо не е чак толкова лош, нито пък ми е бил скучен дори за една минута. Изненадващо спокоен и целенасочен филм, като се има предвид кой му е режисьор.
Второ - Троя си е боза отвсякъде, на всичкото отгоре не е и чак такъв касов хит, какъвто авторката твърди че е - едвам си покрива разноските по производство и маркетинг. Но не е и чак такъв касов провал като Александър, разбира се.
Трето - че Александър Велики е бил бисексуален, това е вън от съмнение. Както и че в предхристиянските времена това е било приемано за нещо съвсем нормално.
Четвърто - това че тъпите американци бойкотираха този филм може да учуди само някой тъп форумец тук. В Европа Александър се радва на сравнително голям интерес, британската преса го хвали, а списание Емпайър му даде 4 звездички от 5 възможни.
17 Януари 2005 14:12
Филмът е много добър, напук на критикарите по-горе, които с тошотошевска енергия оплюват всичко и всички.
1. Баталните сцени са фантастични;
2. Филмът внушава много стилна и ненатрапчива философия и етика - за свободата и равенството между хората (е, без робите, но такова е било времето), за приятелството и предателството, за триъгълника син - баща - майка, за смелостта и благородството и много други полезни неща. Има възпитателен характер, ако щете. Пък който иска повече от холивудски филм - да ходи да чете Киркегор или гледа някой мазохизъм на Тарковски, все пак киното е ентертейнмънт, нали?
3. Има великолепна музика;
4. Исторически е доста правдив, за разлика от много други филми, които прекрояват историята като комунисти от времето на Жданов. Пропуснати са битките при Ис и Граник и направо се отива към Гавгамела, но това може да се прости, все пак тази битка е най-решителната;
5. Триумфалното влизане във Вавилон (какъв град само ...) е забележително;
6. Струва си всяка стотинка дадена в "Арена". Ако бяхте видели в събота и неделя какъв Вавилон беше мултиплекса, шоуто бе пълно, място за паркиране се намираше на половин километър ...
Това е!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД