:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Депутатите ще забранят на Симеон II да ползва имотите си?

Мистерия около царския нотариален акт за "Врана"

Документът от 1928 г. няма подпис на нотариус, а от архива излиза акт със същия номер за друг имот, твърди адвокат
Истинска мистерия чии са дворецът и паркът "Врана" край София се заплете вчера. Няма подпис на нотариус върху нотариалния акт от 1928 г., с който Интендантството на цивилната листа на Борис III е придобило имота и въз основа на който той е върнат на сегашния премиер Симеон Сакскобургготски. Това обяви на пресконференция адвокат Атанас Железчев, бивш зам.-председател на парламента.



Железчев защитава интересите на Тодорка и Цветан Хаджибоневи - правнуци на хаджи Боне Петров, който е притежавал имота във "Врана" преди цар Фердинанд. Както "Сега" пръв писа, онзи ден те внесоха в Столичната община жалба срещу заповедта, с която Стефан Софиянски реституира парка и резиденцията "Врана" на Симеон II и сестра му. Дадоха и сигнал в Софийската районна прокуратура - да провери дали длъжностни лица не са извършили престъпление при връщането на имотите.

Адвокатът раздаде нотариален акт от 12 септември 1928 г. С него по обстоятелствена проверка и със свидетели е призната собствеността на Интендантството върху имота във Врана. Актът носи номер 159 и е по нотариално дело 328 от 1928 г. Там е посочено, че нотариус е Тодор Капитанов, но на раздадения документ липсва подписът му. Има подписите само на свидетелите Петър Талев и Коста Георгиев, които са удостоверили, че Интендантството владее имота още от времето на Фердинанд - т.е. повече от 20 години.

Железчев разказа, че отишъл в съда, за да види оригиналния нотариален акт, но там се натъкнал на още по-голяма мистерия.

От архива му предоставили нотариален акт със същия номер 159, но от 14 септември 1928 г. и по друго нотариално дело - 257 от 1928 г. Той се отнася до съвсем други имоти на друго място - село Обрадовци, Софийска област, и за други лица. Актът е издаден от същия нотариус - Тодор Капитанов, който този път се е подписал. Под акта за имота в Обрадовци стоят подписите на същите свидетели, както и за "Врана" - Петър Талев и Коста Георгиев. Те са били сигурно от вида "кошаревски" свидетели, които само чакат и адвокатите ги използват, за да доказват едно или друго обстоятелство, смята адвокатът.

Според него именно този акт е основанието за заповедта от януари 2001 г., в която столичният кмет Софиянски нарежда "да се отпише от актовите книги за общинска собственост резиденция "Врана" и да се предаде владението на наследниците на царете Фердинанд и Борис".

Железчев обясни, че е ходил в кантората на нотариуса, който сега е подписал нотариалния акт, признаващ собствеността на премиера върху имота във Врана. Искал да види нотариалното дело и нотариалния акт от 1928 г. Оттам обаче му отказали с мотив, че информацията е конфиденциална. После му обещали, че ще му представят исканите данни до 25 януари, но така и не го направили.

"Сега" забеляза, че раздаденият от Железчев акт от 1928 г. за имотите в с. Обрадовци носи актуална заверка с печат от Софийския градски съд, че е официален препис. В раздадения акт за "Врана" без подпис на нотариус такава заверка няма.

Юристът Асен Ошанов, който се занимава с реституцията на царските имоти, отказа пред "Сега" да коментира информацията, изнесена на пресконференцията.

Железчев раздаде и справка от персоналната партида на софийските имоти на Симеон II. Според нотариален акт от 2 май 2001 г. премиерът и неговите роднини са продали реституирани имоти до кино "Изток" на фирма за близо 300 000 долара. Според адвоката е интересно да се види как масивна къща с разгърната площ от 400 кв. м и близо 4000 кв. м земя са продадени за 41 000 долара, а други само 1910 кв. м земя в същия парцел - за цели 146 000 долара.

На пресконференция бяха лидерът на ОБТ Кръстьо Петков, шефът на БЗНС Яне Янев, председателят на НДПС Гюнер Тахир и наследниците на хаджи Боне.

Според Петков вече е готов законопроектът, с който ще бъде наложена временна забрана за разпореждането с имоти, възстановени на Симеон Сакскобургготски. Левият депутат ще започне консултации за придвижването му в парламента още от днес. Трябва да има мораториум върху сделките с тези имоти, докато не се приеме отделен реституционен закон, смята лидерът на ОБТ. Той ще настоява и за създаването на комисия от всички парламентарни групи, която да изследват фактите около т. нар. царски имоти и тяхното връщане.



От народа----------

Яне Янев съобщи, че е учреден граждански комитет, който също ще изяснява законно ли е връщането на царските имоти. Там са се записали 20 адвокати. Комитетът готви кръгла маса, в която ще участват бившият главен прокурор Иван Татарчев, проф. Александър Джеров, проф. Владимир Петров, преподавател по вещно право в СУ "Св. Климент Охридски", и още правни корифеи.

След "Врана" ще бъде атакувано връщането и на други имоти на премиера. Според Янев има данни, че голяма част от горите, възстановени на Сакскобургготски в Рила, са били винаги държавни.



Имотът-----------

Според декларацията на Симеон Сакскобургготски, подадена в публичния регистър, към края на 2002 г. той и сестра му Мария-Луиза владеят във "Врана" дворно място и сграда с площ 21 400 кв. м. Отделно са описани като необитаеми една масивна сграда на 3 етажа и 2 масивни сгради на по 2 етажа с обща застроена площ от 2013 кв. м, друга масивна сграда на 2 жилищни етажа и гараж на площ 528 кв. м, горска къща в парка от 64 кв. м, клуб от 140 кв. м, към 1000 кв. м оранжерии. Има освен това има склад, хамбар, помпена станция, караулка.
27
1383
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
26 Януари 2004 05:55
Наистина много интересно. И поучително.
26 Януари 2004 06:24
Както и предполагах, най обикновен испански мошенник, дошъл само за да лапа. Да ви е честито новото време, ама е рано да се каже.........
26 Януари 2004 06:25
Малее, голям гювеч ще лапне народа
Царските имоти!
Милярди, милярди, замъци, гори, върхове, съкровища!
А да му е честито!
Също като след 1944 - големото лапане!
26 Януари 2004 06:54
Поредният кокошкар
26 Януари 2004 07:43
Ако не е Царят, друг ще ги налапа, ама няма да е никой от нас. Ние можем само да злорадстваме и да се кефим от напъните на лапачите. Но едва ли ще бъдат занесени в Испания тия имоти.Споко!
26 Януари 2004 07:53
Отивам за кафе. Още. Това дето го пих сутринта ми е било малко.
Вместо "Врана" съм прочел "Варна".
И се чудя къде ще се излежавам лятото ...
26 Януари 2004 08:28
А на бас, че ще излезе кьорфищек!
Ако требе и Конституцията ще променят,
но ще му се отплатят -
за депутатстването и държавните службички!
26 Януари 2004 08:53
Няма мистерия, а мистрия. Някой е позамазал това-онова, друг е примижал, потупвайки се доволно по джоба, трети пък угоднически е дооформил цирка. Мижитурки от класа!
26 Януари 2004 09:16
Къде са гледали юристите на Софиянски при работа с преписката по реституция? Или изобщо не са я гледали? Айде сега обл.на София да отмени реституцията, както отменя други заповеди на кмета. Да, ама не, нали е пръв царедворец макар от друга партия.
26 Януари 2004 09:22
За пореден път се убеждавам, че България е страната с неограничени възможности. Жалко е, че това не са възможности, човек да се развива, да твори, както е в някои други страни с необходимите условия. Може би и от това има нужда???
26 Януари 2004 10:36
Това можеше да се очаква – благодарни служители връщат имоти на шефа си дето им е гласувал доверие. Росен Владимиров и Олимпи Кътев актуват, актуват. Татарчев се кълнеше, че рилските гори на цяря се секат. Да де, ма нали има забрана за износ на дървен материал. Е, сигур човека ги дава на бедните за огрев – пък медиите си мълчат наместо да похвалят добрата постъпка. Хеле Валя Ахчиева дето е спец по горските фондове.
26 Януари 2004 10:38
Поредната лъжа не ме изненада. Където се въртят голямите пари е пълно и с голями лъжи. Обещаното бързо и несимволично нещо за 800 дни се случи, но той имал предвид само себе си. А колко много глупаци му повярваха. Дали ще загреят сега за какво всъщност са гласували.
26 Януари 2004 10:54
Поредния балон на някои пишман политици да напомнят за себе си. Царят им е виновен....
Ако БКП, т.е. БСП+СДС бяха управлявали отговорно България, Царят никога нямаше да помирише властта.
26 Януари 2004 10:59
Неблагодарен народ! Първо го избират, величаят, а сега му ядат опинците. Горкия Цар! Той който от сутрин до вечер си блъска главата как да ощастливи този народ, сега ще трябва да си я блъска как да си спаси имотите. Кой ще загуби от това? Разбира се, народа. Негово Величество вместо да очертава щастливото бъдеще на България, ще трябва да чертае границите на имотите си за да не попаднат отново в алчните ръце на народа. Как може един прост народ да се грижи по-добре от Височайшата Особа за тези имоти? Следователно, да му се оставят и да му се тури пепел. Негово Величество сигурно ще знае как да изрази благодарноста си към народа. Не се тревожете!
26 Януари 2004 11:01
по-добре да ги лапне някой българин вместо това копеле на италиянска проститутка
26 Януари 2004 11:33
След 2 национална катастрофа Фердинант е изгонен от България и са му отнети всички имоти. Симеон никога не е признавал референдума от 1946. Имаше само един начин да си върне имотите, като проведе нов референдум. Сега това е модерно. Но вече е късно.
26 Януари 2004 11:49
Na forumcite koito se samouspokoiavat che imotite "ne moje da si gi vzeme v kufar Caria" iskam da kaja che mnogo lesno moje da si gi prodade i da si iznese parichkite kakto Ognian Doinov i dr. bivshi velichiq navremeto.
Po v'prosa za carskite imoti imestno bi bilo da se pouchim ot susedite gurci. Kakvo naprviha te s imotite na kral Konstantin? (koito m/u drugoto naistina e bil kral a ne 6-godishno hlape s regenti....). Ta kakvo napravi GR pravitelstvo? Ne samo ne mu gi v'rna no i obeshtetenieto koeto poluchi beshe kraino mizerno v sravnenie s istinaskata stoinost na imotite: 13.5 mln. EURO. Da ne govorim che ne go priznavat za GR grajdanin i ne mu davat passport i beshe prinuden da si izvadi datski passport za da vleze v GR. Taka bi triabvalo da se otnesem i s nashiqt Simeoncho ako bihme iskali da se narichame vse oshte REPUBLIKA.
26 Януари 2004 12:01
Тя самата личност Симеон 2 е най-голямата мистерия-човекът с няколко висши и др. образования, но нито с една диплома, големият бизнесмен с най-големия, изцяло виртуален бизнес, човекът-връзки и познанства и прочее.....
26 Януари 2004 12:47
Мафия е паразитна структура, която смуче кръвта на държавата.
26 Януари 2004 13:40
Защо ползвате наименованието "Нотариален акт" след като на този лист хартия няма подпис и печат на нотариуса.Нова е нищожен акт, кйто го е
ползвал носи наказателна отговорност, считам че има място да се повдигве обвинение за измама/чл.308 и сл.НК/
26 Януари 2004 14:17

Нещо ми мирише на умрело от тая пресконференция. Щом освен стария земеделец Железчев, там са и Кръстьо Петков и Яне Янев-Димката, повече прилича на пропаганда, отколкото на действителен казус. Знае се от историята, че Фердинанд е купил Врана и е платил строежа с пари, взети назаем от Русия, които после му били опростени. Фердинанд - гаден, Борис - гаден, Симеон - гаден. САмо че земеделците и Кръстьо Путков - е те гадни. И много миришат. Ами що гласувахте за реституция, бе земледелци смотани? Що ривахте за царот 10 години? Сега, понеже ви дръпна килимчето под краката и ще видите парламент през крив макарон, дай да му вземем имотите.
26 Януари 2004 15:46
БЛИКА НОВ МОРАЛ ЯКО!!!
26 Януари 2004 15:52
Ех, Симеоне, що се върна да те потъпчат пак?...
26 Януари 2004 17:31
А Дявола го няма! Оставил е казана "България" на самотек и сигурно пак се е запил някъде....
26 Януари 2004 17:48
Нищо ново под слънцето. След приватизация, обичайно следва национализация.....
26 Януари 2004 18:35
На това човекоподобие му "връщат" имоти без нотариален акт, а на мен и
тримата ми сънаследници вместо земя ни дадоха хартийки/ком.боневе/защото
имало ограничение за горната граница на размера на зем.земи които могат да
са в частна собственост.След като "приключиха" с "възстановяването" на
зем.земи отмениха ограничението.А ние вместо 15, 000 /питнадесет хиляди/
дка, практически нищо.Това са престъпници, които само Пиночет ще ги постави
на полагащите им се места.Този олигофрен дйде от п............м...........и хоп
на тепсия гори, дворци, а защо на нас реалните наследници на реални имоти, с годни документи ни погодиха този номер?за дригугите имоти не ми се говори
Тези "демократи" след 1989 год. са престъпна , ненаситно алчна банда, готови
и маййките си да продадат заради парата.
27 Януари 2004 09:38
Като чета цялата тази помия , минаваща за "мнения", и клатя тъжно глава - някой хора просто са заблестели, но не с начетеност. Ето например наша Виолетка - редува някакви национални катастрофи, някакъв ФердинанТ, някакъв референдум от 1946... Да, достойна е за вице на Яне Янев , който също блести с непомръкващ блясък. Не пада по-долу и "лелка"... Тя леко е позабравила за закона, с който се национализиралат не само царските, но и ред други имоти, забравила е и решението на Конституционния съд, изобщо - правно компетентно се изказва...Но спри сърце! Стига сме се ровичкали в умотворенията... Зер тези бисери са плод на неуморни часове проучвания, търсене на материали, сравняване на доказателствата...
Сигур 20-тината нотариални акта за "Враня" са изчетени кора до кора. Може би даже са привикани из отвъдното свидетелите на онази прочута игра на покер, когато хаджи не-знам-кой си профукал своя парцел...
Такива "мнения" просто доказват тезата, че и Яне си има електорат...Да им обособим една общиничка тогава и да ги заселим там - да градят светлото бъдеще заедно...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД