:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Делото на общината за Халите дойде като гръм от ясно небе

"Ащром" е жертва, защото се поставя в опасност проект, в който фирмата е инвестирала много време и пари, твърди адвокатът на компанията Йенс Дюбиевр
Снимка: Юлиян Савчев
Йенс Дюбиевр е завършил право в Брюкселския свободен университет. Работи като адвокат по публично и административно право. Член на Белгийската адвокатска колегия. Специализира във фирмени дела и публично-частни партньорства. Работи за юридическата кантора "Lontings&Partners".



- Г-н Дюбиевр, вие пристигнахте в България, за да се запознаете с делото, заведено от Столична община срещу "Ащром груп" за собствеността на Централните хали. Защо се заинтересувахте от него?

- Преди време нашата юридическа фирма беше наета от "Ащром БВ", която е холандска компания. Тя е собственик на "Ащром груп", която участва заедно със Столична община в смесеното дружество "Централни хали". Ръководството на "Ащром БВ" беше много изненадано, когато научи за делата около "Централни хали". Както вероятно знаете, кметът Стефан Софиянски се разследва за злоупотреби. Една от тях е, че е вкарал общината в смесеното дружество "Централни хали" АД, от което тя не е спечелила достатъчно. Обвиняват го, че е апортирал сградата и терена на Халите на твърде ниска цена.

След това кметът заведе дело срещу "Ащром". В иска той твърди, че апортът на сградата и прилежащия към нея терен не е извършен и че де-факто смесеното дружество не притежава Централни хали. Има и много политически фактори около двете дела.

За ръководството на холандската компания-майка беше доста трудно да разбере защо изобщо се водят те, след като "Централни хали" АД е много успешно предприятие, а магазинът работи и е на печалба. За "Ащром" от икономическа гледна точка това начинание е успешно. Холандската компания ни помоли да дойдем в България и да се запознаем с фактите от нашата гледна точка, която е гледната точка на Европейския съюз, и да получим представа за причините, които стоят зад делото.

"Ащром груп" има доста добър екип от български адвокати. Ние нямаме за задача да им помагаме или да ги коригираме. Нашата задача е да подходим с известна обективност към юридическите процедури и да погледнем от позицията на жители на ЕС, за да направим сравнение с това какво би се случило, ако това дело беше заведено в съд от ЕС. Помолиха ни като специалисти по публично право и публично-частни партньорства да се запознаем с това смесено дружество.

Нашият клиент поиска да оценим влиянието на подобни дела върху имиджа на "Ащром" и на българския пазар, на възможностите за външни инвестиции, така че ясно да представим на "Ащром" какви могат да бъдат бъдещите гаранции не само за този, но и за други проекти, които са все още на ниво планиране, но могат да се осъществят в България.

- Запознахте ли се вече с делото за Централни хали? - Показаха ми някои документи, но не мога да изпадам в подробности, защото са фирмена тайна. Запознах се с основните аргументи на защитата на кмета Софиянски, която от гледна точка на външен наблюдател мога да определя като до известна степен странна. Според мен те са имали и други възможности за защита, но не аз съм човекът, който трябва да казва каква да е тяхната защита.

От друга страна, разглеждайки делото като външен наблюдател, ми се струва, че искът на общината към "Ащром" да се върне собствеността на сграда на общината, е много необоснован. След като прочетох тези документи, не мисля, че имат голям шанс да спечелят. Ако правната система се прилага както трябва, разбира се.

- Защо смятате, че искът е неоснователен?

- В иска има някои липсващи неща, които ме карат да мисля, че ще им е много трудно. Но целта на моето посещение беше да събера впечатления за различните мотиви, които стоят зад съдебните дела. "Ащром" изобщо не е въвлечен в делото срещу кмета. Това също ми се струва странно. Когато разследвате престъпление, трябва да имате намерение и цел на престъплението. В случая целта трябва да е да осигури някаква неправомерна и незаконна изгода за "Ащром".

Според прокуратурата, като собственик на 75% от смесеното дружество, "Ащром" е получил имота твърде евтино. Ние обаче не мислим така. Според нас по онова време това е била добра цена и общината е направила добра сделка, като е получила 25%.

Прокуратурата твърди, че кметството не е получило достатъчно голям дял срещу апорта. Но ако в делото се твърди, че "Ащром" се е възползвал от тези т.нар. "престъпления" на кмета, тогава се пораждат подозрения, че фирмата е работила с кмета и е негов съучастник. Обаче "Ащром" по никакъв начин не е въвлечен в първото дело. Негов единствен обект е кметът.

Това ме кара да мисля, че има нещо повече зад всичко това освен предполагаемите престъпления, в които обвиняват кмета.

Другото дело, заведено от общината срещу "Ащром", обаче застрашава целия проект и лично според мен би било трагично за Централни хали. Магазинът е станал много добър, но има риск да бъде затворен заради тези дела, в които нито моят клиент, нито "Ащром груп" са страна.

- Смятате, че има опасност Халите да престанат да работят?

- Ако общината спечели делото и си върне правото на собственост върху сградата, дружеството "Централни хали" ще загуби основния си актив. Тогава, разбира се, ще се реши какво ще се прави. Но не е логично да продължим да експлоатираме нещо, което не е наша собственост. За международната компания, както и за дъщерната й фирма, "Ащром груп" е много важно да е сигурна, че при вече изградени обекти ние ще можем да ги ползваме дълги години успешно. Искам само да подчертая, че линията на защита, която предприе кметът Софиянски, ни изправи пред евентуални драстични решения, от които никой няма полза. Във всички тези дела "Ащром" е жертва, защото се поставя в опасност проект, в който фирмата е инвестирала много време и пари.

Преди "Ащром" да вземе Халите, те бяха една развалина, която трябваше да бъде изцяло ремонтирана. Естествено, че "Ащром" трябва да има печалба от този проект, защо иначе да се захваща с него? Но, разбира се, бихме искали Халите да работят все така успешно дълги години. А ни предявяват иск, основан на съмнителни аргументи. Аз пак подчертавам - сградата е апортирана в смесеното дружество и е негова собственост вече 6 години. Така че това дело дойде като гръм от ясно небе за "Ащром".

- Но очевидно има правни проблеми при внасянето на апорта, щом кметът се позовава на липсата на тройна експертиза. Според вас има ли възможност съдът да реши, че Халите все пак са собственост на общината?

- Нека изчакаме края на делото. Да не забравяме обаче, че ви предстоят и парламентарни избори през юни, които могат много да променят политическата ситуация. Това изглежда е основният мотив зад тези дела. След като политическата ситуация се промени, ще трябва да преразгледаме фактите и да видим дали ще има друго дело или изобщо няма да има вече дела. Всички решения за Халите са официални и са известни на обществото. Кметът само е действал като представител на общината. Но в това дело той е разследван за злоупотреба, а единствената злоупотреба е, че търговският закон предвижда при апорт да се прави оценка. Оценката, направена по онова време, била твърде ниска. Естествено е тогава да е била използвана балансовата стойност на имота.

- Често ли се случва в страните от ЕС при създаване на такива смесени дружества апортът да бъде оценяван по балансова стойност?

- Не трябва да смесваме двете неща. Имаме оценка на сградата, за която бъдещите съакционери решават заедно, или поне акционерът, който я апортира. Тя не може да е твърде надута, трябва да е близка до пазарните. По това време Халите са имали много ниска стойност, защото са били само парче земя и четири стени. В други страни - Франция, Германия, Белгия, се правят такива публично-частни партньорства. Много често съответната администрация апортира имот или право на строеж, защото общините имат земя, но нямат пари да изградят това, което искат. Разбира се, срещу оценката се получава дял. Дяловете се оценяват по номинал, те представляват част от капитала на компанията, но тя струва много повече, отколкото самия капитал. Прокуратурата се съсредоточава върху балансовата стойност на дела - определена сума, но тя е само част от собствения капитал на "Централни хали" АД. Самото дружество струва много повече.

- Но ако оценката не беше по балансова стойност, а по пазарна или поне близка до пазарната, общината можеше да има доста по-голям дял, не 25%, а, примерно, 40%.

- Да, но трябва да се запитаме каква е пазарната цена. Балансовата стойност е постоянна величина, не можеш да я промениш. Ако се запитате коя е справедливата пазарна цена на тази разрушена сграда, въпреки че е на много добро място, идва и въпросът коя оценка да се използва. Прокуратурата представя една оценка, направена от експерт. Ние не сме страна по това дело, коментирам само от лична гледна точка. Но аз мога да намеря експерт, който да каже, че апортът не е толкова скъп. Така че коя е истинската пазарна цена? По онова време тя е определена от страните, които са сключили договора и са създали смесеното дружество. Сега тези 25% струват много повече от цената на апорта.

- Ако апортът е извършен правилно, както твърдите, защо кметът Софиянски залага защитата си на това, че Халите все още са собственост на общината?

- Аз не знам почти нищо за първото дело срещу него. Той вероятно има причини да избере тази защитна тактика. Вероятно заради големия натиск.

- Адвокатите на "Ащром" твърдят, че апортът е извършен, а тези на общината - че няма апорт. Не е възможно да има такова разминаване, нали има документи, какво казват те?

- Документите, които са публични и всеки може да ги види, съдържат всички стъпки по извършването на апорта и ще ги използваме като доказателство. Можем само да кажем, че за нас апортът е извършен. Разбира се, съдът е този, който ще реши в крайна сметка.
86
1049
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
86
 Видими 
27 Януари 2005 22:03
Не може да му се отрече на Софиянски хитрия ход. Или евреите го спасяват от делата или губят халите. А придобиването на халите за тях бе стратегическа задача за изграждане на общ комплекс със синагогата. Момчета няма да ви е лесно със Софиянски. Абе тоя кмет май ще започне да ми става симпатичен....
27 Януари 2005 22:21
да се запознаем с фактите от нашата гледна точка, която е гледната точка на Европейския съюз


А бе, този много нагъл бе. Кого плаши той с Европейски съюз? Какъв се явява той в Европейският съюз, че не разбрах точно? А-а-а-а, ГРАЖДАНИН бил. И като такъв е дошъл да обясни тука на съда и на прокуратурата, че не може така. Или може би е адвокат на ЕС. Не бе, не бе, само е гражданин, по професия адвокат. (Дано не се окаже, че превода на драгите репортери от СЕГА е фриволен и напразно съм се хабил ....)

И друго много ми хареса: Значи, какъв е проблема, че общината е прецакана, нали Халите са на печалба? Ми никакъв! (Нали е ясно къде отива печалбата, някой да не е разбрал?)
А бе, my friend, какъв ще им е проблема на Ащтром, или както там се казват, ако общината има дял, адекватен на инвестiцията й, нали халите са на печалба? Да не би да ги боли, че няма да е цялата за тях?
27 Януари 2005 22:25
Да, сработила е някоя еврейска нишка за спасяване на лигавия Стефчо. Ще видим този плужек откъде ще наднича и ще се хили: от екрана, съда, затвора или парламента.
27 Януари 2005 22:29
Йенс Дюбиевр е завършил право в Брюкселския свободен университет

Па да не става дума за Бургаскио свубоден унивърситет?
27 Януари 2005 22:45
Много ми хареса този белгийски адвокат.
Цитираната по-горе от Булдог фраза на адвоката е много на място. Защото в България няма правосъдие и съдебна система. Има една Бай Ганйовска гледна точка и Бай Ганйовски правила, които нямат нищо общо с европейските правила и гледна точка.
Та много точно го е казал адвокатът - коментирам от гледната точка на Европа. И го е коментирал добре. Едва ли някой наш съдия или прокурор ще го разбере. Те акъл не щат, пари искат.
27 Януари 2005 22:46
BullDog
"Дано не се окаже, че превода на драгите репортери от СЕГА е фриволен и напразно съм се хабил ...."
фриволен е много, много оптимистична ДУМА.
27 Януари 2005 23:03
Къде го има това.Един адвокат-Йенс Дюбиевр , един обикновен адвокат -да изнася политически речи , открито да ни прави на глупаци как сме спечелили от това , че Софянски се е одупил .И даже да говори за вероятни политически вмешателства в делото.И дори да му препоръчва начин на защита.
Тоя ни има за аборигени , за каквито ни смята и Мафянски.
А вероятно сме и такива.Нали ни е гот като си купим захарно петле от централните хали.
27 Януари 2005 23:10
Това не го ли видяхте .А има и други такива моменти.

, , Нека изчакаме края на делото. Да не забравяме обаче, че ви предстоят и парламентарни избори през юни, които могат много да променят политическата ситуация. Това изглежда е основният мотив зад тези дела. След като политическата ситуация се промени, ще трябва да преразгледаме фактите и да видим дали ще има друго дело или изобщо няма да има вече дела. Всички решения за Халите са официални и са известни на обществото. Кметът само е действал като представител на общината. Но в това дело той е разследван за злоупотреба, а единствената злоупотреба е, че търговският закон предвижда при апорт да се прави оценка. Оценката, направена по онова време, била твърде ниска. Естествено е тогава да е била използвана балансовата стойност на имота. "

Тоя е направо откачен.
27 Януари 2005 23:25
Спомняте ли си, преди години в Парламента имаше един депутат Васил Михайлов с прякор нубиеца? Та той на всяко заседание на Парламента излизаше и правеше "процедурното предложение" България да се присъедини към НАТО. Развеселяваше всички, някои му се и присмиваха, ама.... България сега е в НАТО. Та.., като стана дума, да кажа пак за дръвника...
27 Януари 2005 23:45
Тодаре, дръвнико е за единични случаи и по бавната процедура.
Тук става въпрос за отстрелване на стада диви зайци, що опоскаха зелето в градината.
Аз викам вместо избори за парламент, да изберем първата група отстреляни.
28 Януари 2005 00:18
На мен историята ми прилича на случая "юкос" в Русия. И решението трябва да е в стил Путин - който е налапал кокала за без пари и неще да го пусне, има си (законни!) начини. я да питаме Ходорковски как се чувства в панделата и колко пари има след като фирмицата си я взе общината ... пардон държавата.
28 Януари 2005 01:20
НЕ кметът Софиянски е виновникът в този случай, а съдията, който е регистрирал това Дружество по българския Търговски закон! Защото, по българските закони, апортната/НЕпаричната/ вноска се оценява от трима "вещи лица"-експерти, а НЕ се договаря /по размер/ между бъдещите съдружници!!! В случая с регистрацията на "Софийски хали" АД НЯМА оценка от 3/три/ вещи лица-експерти, на апортната/НЕпаричната/ вноска!!! Българският Търговски Закон НЕ допуска , априоре, оценка, която да е равна на "балансовата стойност", ако тази оценка НЕ е направена от вещи лица!!! Всъщнодт, българският закон НЕ допуска никакви пдруги оценки на апортна вноска, а САМО и единствено оценка на вещи лица!!!
А за този адвокат..?! Ами, те ВСИЧКИ адвокати по света и у нас са такива- йезуити!
.............
ТЪРГОВСКИ ЗАКОН
...
Непарични вноски
Чл. 72. (1) Ако някой съдружник, съответно акционер, прави непарична вноска, дружественият договор, съответно уставът, трябва да съдържа името на вносителя, пълно описание на непаричната вноска, паричната й оценка и основанието на правата му.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 84 от 2000 г.) Вноската в дружество с ограничена отговорност, акционерно дружество или командитно дружество с акции се оценява от 3 вещи лица, назначени от съда, пред който ще се извърши регистрацията на дружеството, по искане на вносителя. Заключението на вещите лица трябва да съдържа пълно описание на непаричната вноска, метода на оценка, получената оценка и нейното съответствие на размера на дела от капитала или на броя, номиналната и емисионната стойност на акциите, записани от вносителя. Заключението се представя в търговския регистър при вписване след приемането му от съда.

...................................

Редактирано от - paragraph39 на 28/1/2005 г/ 01:33:41

28 Януари 2005 03:32
Аналогията с Ходорковски е много добра. Тя и неговата фирма работеше и печелеше. Ама и той е беше гушнал по балансова стойност.
28 Януари 2005 07:15
Халите са по същата схема, като общинската банка.Софиянски твърди, че са собственост на общината, а се оказва, че не са. Особено за халите, щом са собстевост на общинвата що водиш дело бе тарикат. А тука политическите подгласници веднага се нахвърлиха върху адвоката, а той казва само едно няма проблем по собствеността, тя е на евреите и точка!
28 Януари 2005 08:13
Страхотен ход!Потзи начин няма да е нужно да върне и бакшиша, който е взел за сделката!Разбираме ги ние тези работи!
28 Януари 2005 09:04
, , Във всички тези дела "Ащром" е жертва, защото се поставя в опасност проект, в който фирмата е инвестирала много време и пари. "
Това казва адвоката на криминалната задруга.
Или не помните на кое еврейче Мафянски първо даде халите да ги разруши.
И как се стигна да ги купи друго еврейче.
Едното се пожертва-само какво саможертва.Станаха съборетина.
Другото сега пък е жертва.

Еврейски цирк.Трудно е да се каже и даже е неправилно.
А фактите са точно такива.
28 Януари 2005 09:21
Параграф .
Смяташ ли обаче, че е недоглеждане при регистрацията или е предварително подготвен ход? Защото този ход може да се задейства и ако някой не е изпълнил други предварително договорени условия, а?
28 Януари 2005 09:32
Направо се срамувам, че съм българин. Софианецо си гу турете........ Той е ясен. Но тъжното е, че щом още сега, когато сме суверенна държава извън ЕС, всеки гьотферен може да дойде и да назидава държавата, когато влезем там трябва да ни придадат към Унгария.
28 Януари 2005 09:51
Така е, еврейски им работи. Но на наш гръб и за наша сметка. То не бяха през тези години Соломонанжелци, не бяха Крауси, не бяха "Ащроми", Гд Зеевита и още много Гадове. Като надникнещ внимателно, зад всяка по-голяма далавера виждаш Гадовете. както в Русия. Аме организирано е от тях още по времето на юдокомунизма. Сега реват като бесни, че някой иска да пусне поне малко светлина над поне няколко то нпай-върлите грабежи.
Тоя чичка ционист или шабес-гой затова е дотърчал, да спасяват един от главните юнаци ционисти мафиянеца. Това интервю е наредено с тази цел. Щом можаха на накарат Пърдю да си плюе на пагона и да си позволява да атакува главния прокурор, могат още много мръсотии и подлости да вършат. Турили са под контрол Вашингтон и удрят с него всеки, който заплашва с нещо престъпната им дейност.
28 Януари 2005 09:59
Делото което води Софиянски срещу аверите си, с които играе в АД - то за Халите, потвърждава поговорката -"Удавник и за сламка се лови".
Това дело от където и да се погледне е загубено за кмета. Но, той разчита на силният си адвокатски екип, за да го отлага поне 5-6 години, за да му служи като щит срещу наказателното дело за апорта на Халите, докато изтече давността по това обвинение!
Може пък сламката да стане спасителна лодка в случая, въпреки абсурдноста за отричане на апорта!
28 Януари 2005 09:59
Холандската компания ни помоли да дойдем в България и да се запознаем с фактите от нашата гледна точка, която е гледната точка на Европейския съюз
"Спукана е работата" на Усмивката щом ЕС вкара софийските хали в "ГЛЕДНИТЕ СИ ТОЧКИ И ЗАПЕТАЙКИ" ?!?!
28 Януари 2005 10:10
Документите, които са публични и всеки може да ги види, съдържат всички стъпки по извършването на апорта и ще ги използваме като доказателство. Можем само да кажем, че за нас апортът е извършен. Разбира се, съдът е този, който ще реши в крайна сметка.



Ако имаха документ за апорта, щяха да го публикуват на цяла страница в германските вестници...Мафиянски май ще е първият, спечелил пари от евреи на покер...
28 Януари 2005 10:12
Не разбирам от право, но си мисля, че елементарна логика трябва да има в тоя т.нар. казус
Европейският гражданин-юрист е сигурен, че апортът е факт - документиран, процедурно издържан, а ... в 2/3 от интервюто си внушава, че едва ли не осъществява мониторинг на бг правосъдие и се занимава с политически "хипотези" и завоалирани заплахи Ами да демострира европейско правно мислене бе!
Софиянски пък е сигурен, че няма извършен апорт, но на обвиненията на прокуратурата ... отговаря със завеждане на дело срещу Ащром. Не отхърля обвинения, а завежда ново дело и забърква България в международен скандал
Няма според мен тук никакво право - нито българско, нито европейско
28 Януари 2005 10:13
Докторе , холандците са германско-еврейски мелез, а банките им са еврейски ...

28 Януари 2005 10:29
Втасахте като тесто за палачинки.

А магазините по най голямата търговска улица кой ги владее , кой по същия начин , със същите номера за жълти стотинки се обзаведе , с тези луксозни търговски обекти.
И там ли я няма тази , , солидарност"- не ми се казва каква е , че е срамота.
И кой е лудия.Дето яде зелника.Или дето му дава зелника.
И кой бяха тези дето го коваха божествения ореол на Мафянски.
Пак същите.

А къде са българите.Зяпачи и публика.Пък и избирачи-на големото кмет на София.И тълкователи на прехода и пазарната икономика.
Пардю изпусне нещо от гайдата и викачите се стояват
Срам и резил.
Даже до скоро я тълкувахте работата като насилие над големото политик -Мафянски.Но на ударени от градушка не се правете.

Айде нещата си отиват по предназначението.
Стига синьото съд да не види ведрите хоризонти на КАПУТализма
28 Януари 2005 10:33
...пишете, пишете, той Чичо не спи..... догодина пак ша са видите у доклада на мериканскио департмънт... антисемити таквиз
28 Януари 2005 10:34
Параграфе
а може ли да бъде отменено Решението на съда за регистрацията, и каква е процедурата или начина ?
28 Януари 2005 10:42
Хуне, с кого се сражаваш днес Ами то по тая тема - никакво разногласие, направо скукаааа. И една забележка, ако позволиш Консинстенцията на палачинковата смес не се нарича "тесто" и няма нужда от втасване Да не вземеш сега да насочиш оръдията към мен
28 Януари 2005 10:43
Не се притеснявай, че не разбираш от право Калина Малина, във форума участват достатъчно адвокатчета, кой на сивия бизнес, кой на кюлевата банка, кой на нещо друго, веднага ще дотичат да ти предложат услужливо обясненията си.
28 Януари 2005 11:15
за хората които се интересуват ето регистрацията на "Централни хали" АД от апис, в регистрацията е описано на кого е сградата .Ето и пълния текст , като е посочен и публикацията в ДВ.: ДВ, бр. 152 от 22.12.1998 г.
Софийски градски съд

Софийският градски съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 174, ал.
2 ТЗ с решение по ф.д. № 14108/98 вписа в търговския регистър акционерно
дружество "Централни хали" - АД, със седалище и адрес на управление София,
район "Средец", ул. Гурко 39, с предмет на дейност: реализиране на
приоритетен инвестиционен проект по смисъла на Закона за чуждестранните
инвестиции, а именно: проучване, проектиране, строителство и експлоатация
предимно чрез отдаване под наем на площи от собствения на дружеството обект
"Централни хали", представляващ масивна сграда с площ 4014 кв.м, състоящ се
от общ салон, магазини и помещения за продажба на зеленчуци, колониал, риба и
месо, заключени между бул. Княгиня Мария-Луиза, ул. Екзарх Йосиф, ул.
Георг Вашингтон и ул. Средец, заедно с дворно място, цялото с площ 7015
кв.м, съставляващ квартал 193 по плана на София, местността "Зона Б-2",
както и друга дейност, незабранена със закон. Дружеството е с капитал 50 000
000 лв., разпределен в 5000 безналични акции с право на глас по 10 000 лв.,
с неопределен срок, управлява се от съвет на директорите в състав: Дан Герон
- председател, Цадик Цадик - изпълнителен директор, Акива Шиф и Илиян Павлов
Николов, и се представлява от изпълнителния директор Цадик Цадик.
51424

Промени в регистрацията и връзка с БУЛСТАТ: 121778048
28 Януари 2005 12:03
Обвинения, следствия, съдебни дела.... Нали се сещате за какво Софиянски отделя по-голямата част от времето си. Междувременно проблемите на София си стоят нерешени. Нека всички главанаци дето гласуваха за него, макар и "с отвращение", сега да се покаят.
28 Януари 2005 12:10
Да, ма аз знам, че и вещи лица си имало, и сичко, как си му е редът.
Дайте имената на тия вещи лица!
28 Януари 2005 12:13
MIKELE,
PARTNER,
НЯМА проблем да бъде атакувано Решението за вписване /Регистрацията/ на "Софийски Хали" АД и да бъде обявена от Съда за НЕДЕЙСТВИТЕЛНА частта от Устава на Дружеството, която съдържа данните за "вида, и стойността на непаричните вноски, ако има такива, лицата, които ги извършват и, броя и номиналната стойност на акциите, които ще им бъдат дадени"/чл.172 от Търговския закон/ !
Проблемът е, че "порокът" на Решението и на Устава в частта му за апортната вноска НЕ може да бъде изправен- тъй като "онези" Хали вече НЕ съществуват и НЯМА КАК да им се направи ОТНОВО обективна оценка от три вещи лица?!? В такъв случай би трябвало Дружеството да бъде ПРЕКРАТЕНО, СОС да си върне собствеността върху "онези" Хали, като заплати/или ще дължи/ подобренията, направени от Дружеството !!!
Допускам, че вноската на "Ащром"- при учредяването на Дружеството -също е в НАРУШЕНИЕ на закона, ако е представлявала сумата /стойността/ на бъдещите подобрения- защото, съгл. ал.4 на чл. 72 от Търговския закон: "Вноската не може да има за предмет бъдещ труд или услуги".
Изобщо, Казусът става абсолютно сложен! И НЕ съм убеден, че българският Съд ще УСТОИ и ще реши този казус единствено и само според Закона!!!
Но пък става МНОГО ИНТЕРЕСНО!
28 Януари 2005 12:25
MAMUT,
Постни онази част от Решението за регистрация или Устава, в която е посочено с какви дялове/ ВНОСКИТЕ им/ и как участват СОС и "Ащром" в "Софийски Хали"АД. Защото имам съмнеж, че и участието /вноските/ на "Ащром" е в нарушение на Търговския закон- участва, май, със стойността на БЪДЕЩИТЕ подобрения, които ще направи, за своя сметка, на "онези" Хали?!?
28 Януари 2005 12:57
ЗА ДА НЕ СЕ ХАБИТЕ ИЗЛИШНО- ОТ ИЗВОРА
"Софийският градски съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 174, ал. 2 ТЗ с решение по ф.д. № 14108/98 вписа в търговския регистър акционерно дружество “Централни хали” - АД, със седалище и адрес на управление София, район “Средец”, ул. Гурко 39, с предмет на дейност: реализиране на приоритетен инвестиционен проект по смисъла на Закона за чуждестранните инвестиции, а именно: проучване, проектиране, строителство и експлоатация предимно чрез отдаване под наем на площи
от собствения на дружеството обект “Централни хали”,
представляващ масивна сграда с площ 4014 кв.м, състоящ се от общ салон, магазини и помещения за продажба на зеленчуци, колониал, риба и месо, заключени между бул. Княгиня Мария-Луиза, ул. Екзарх Йосиф, ул. Георг Вашингтон и ул. Средец, заедно с дворно място, цялото с площ 7015 кв.м, съставляващ квартал 193 по плана на София, местността “Зона Б-2”, както и друга дейност, незабранена със закон. Дружеството е с капитал 50 000 000 лв., разпределен в 5000 безналични акции с право на глас по 10 000 лв., с неопределен срок, управлява се от съвет на директорите в състав: Дан Герон - председател, Цадик Цадик - изпълнителен директор, Акива Шиф и Илиян Павлов Николов, и се представлява от изпълнителния директор Цадик Цадик.
51424 Извадка от Неофициален раздел бр.152 от 1998 г. на ДВ"

----------------------------
Според Държавен вестник, сиреч според СЪДИЯТА има апорт на сградата и двора = собственост е на новоучреденото АД;
--------------------------
По ТЗ член 72 (2) - този член обаче не е цитиран в решението по-горе -оценката на непаричната вноска (апорт) се прави от три вещи лица, назначени от съда ПО ИСКАНЕ НА ВНОСИТЕЛЯ = Общината - изобщо не може да става реч за балансова стойност; Заключението се представя в съда при вписването;
--------------------------
От друга страна, цитираният член 174 от ТЗ изисква да е записан целия капитал и да е внесена предвидената в устава част от стойността на всяка акция;
-----------------------------
Изобщо батакът е грандиозен
28 Януари 2005 13:10
Интересна е цифрата на апортната вноска (масивна сграда с площ 4014 кв.м, състояща се от общ салон, магазини и помещения за продажба на зеленчуци, колониал, риба и месо, заключени между бул. Княгиня Мария-Луиза, ул. Екзарх Йосиф, ул. Георг Вашингтон и ул. Средец, заедно с дворно място, цялото с площ 7015 кв.м, съставляващо квартал 193 по плана на София, местността “Зона Б-2”, ). Тя е 9 375 000 неденоминирани лева. Или в сегашни пари към 4 800 евро.
Трудно ще стигнат за тоалетна в съвременен апартамент в Лозенец.


Редактирано от - Doctora на 28/1/2005 г/ 13:13:15

28 Януари 2005 13:11
Прощавайте, че дублирах мамута, ама който няма глава има крака, извинявайте за неудобството
28 Януари 2005 13:50
[ред][/ред] Ей, хора, какъв е този антисемитизъм? Та нашето бъдеще в Европа ли е или в нацисткото минало! Мои близки от Пловдив ми разказваха колко са се радвали техни съседи, когато са ги прибрали, за да ги пращат в Освиенцим, а аз не им вярвах - нали сите българи вкупом сме ги спасили тогава! Да се видим какво представляваме в дните, в които се чества 60-годишншната от освобождаването но Освиенцим и се заклеймява Холокоста, при който са унищожени 6 млн. евреи!
28 Януари 2005 14:19
Професоре, .
Останалото е бла-бла. Жална му майка на Пришкавия. Пък може и да оживее, ама - едва ли. БУУУМ!

Редактирано от - Старшината на 28/1/2005 г/ 14:22:33

28 Януари 2005 14:45
От такива мъдри изказвания и разсъждения се забравя най-важното, че СофиЯМски отдавна трябваше да гние в затвора. И след това да си чешем езиците.
28 Януари 2005 14:55
, , Делото на общината за Халите дойде като гръм от ясно небе"


А гепеното от тая фирма , сигурно е било златен дъжд от ясно небе.

Няма фирма която да не се грижи сключеният договор да е валиден.
Затворили са си очити , или са другарчета в гепенето.
Другарчета са.Достатъчно е да кажем за парцела зо руската черква , за това което искат да правят при БУТНАТИЯ мост при Опълченска.
При Мафянски случайни работи за имоти няма.
И тяхната работа е същата.
Като на тоя потурко от Европа.
28 Януари 2005 14:56
§39, можеш ли да коментираш текста, цитиран от проф.дървингов
28 Януари 2005 15:26
Много весело взе да става
Не стига, че общината не е направила апортната вноска,
ами и "Ащром" не са внесли паричната си вноска.....
Много весело дело се заформя......
28 Януари 2005 16:08
Lacey



Щото много чинно и простичко го обясняваш, та давай натам.
Дотук излиза, че по закон Софиянски може само да се застреля незаконно?
28 Януари 2005 16:41
LACEY,
Първо, твърдението ми , че вписването е НЕдействително направих к уговорката, че ще е такова, ако НЯМА приета от СЪДА /!!!/ експертна оценка от 3/три/ вещи лица на стойността на апортната вноска, която прави СОС в Дружеството!
Справка:
......................
ТЪРГОВСКИ ЗАКОН:
Непарични вноски
Чл. 72. (1) Ако някой съдружник, съответно акционер, прави непарична вноска, дружественият договор, съответно уставът, трябва да съдържа името на вносителя, пълно описание на непаричната вноска, паричната й оценка и основанието на правата му.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 84 от 2000 г.) Вноската в дружество с ограничена отговорност, акционерно дружество или командитно дружество с акции се оценява от 3 вещи лица, назначени от съда, пред който ще се извърши регистрацията на дружеството, по искане на вносителя. Заключението на вещите лица трябва да съдържа пълно описание на непаричната вноска, метода на оценка, получената оценка и нейното съответствие на размера на дела от капитала или на броя, номиналната и емисионната стойност на акциите, записани от вносителя. Заключението се представя в търговския регистър при вписване след приемането му от съда.
.......................
Второ: НЕ е вярно, че учредителита на АД се договарят предварително за стойността на вноската! Те се договарят за дяловото участие /или за брой записани акции/на всеки от тях! Сиреч, ако апортната вноска е оценена на ПОВЕЧЕ от договореното предварително дялово участие на внасящия апортна вноска- това НЕ означава, че стойността на апортната вноска НАД предварително уговорената се губи, по дефиниция, от внасящия апортна вноска! А означава само, че или на внасящия апортна вноска или ЩЕ му бъде увеличен дела , съразмерно на стойността й, посочена от вещите лица /съответно, намален дела на другия/ите/, или ще му бъде отказана от другия/ите/ тази апортна вноска, или той ще се откаже от участие в дружеството/ако НЕ е съгласен с оценката на вещите лица, при положение, че тя е ПО-НИСКА , обаче!/ ! Защото, ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ в Устава на Дружеството и в съдебния Регистър апортната вноска ще бъде записана в капитала по размер, посочен в оценката на вещите лица - сиреч, НЕ може да има разлика между стойността на внесения капитал и стойността на всички акции по номинал при учредяването!!!
Вярно , че "Оценката/на апортната вноска-б.м/ в дружествения договор, съответно в устава, не може да е по-висока от дадената от вещите лица пред съда"/чл.72 ал.2 изр. посл./. Но това е в защита на интересите на "Трети лица"/- за да НЕ се допуска те да участват или да имат вземане-заване с дружеството, което да е учредено с "кух, НЕреален, капитал"!!! Вярно е и, че вносителят на апортна вноска може да се съгласи тя да му бъде вписана в дружествения договор или в устава на по-нисък от установения от вещите лица размер/стойност/! Но е вярно, че в случая кметът Софиянски НЯМА ПРАВО еднолично да дава такова съгласие, ощетяващо СОС- тъй като той НЕ внася собствено му, а ЧУЖДО- на СОС!- имущество!!! Най-малкото- трябвало е да иска съгласие от СОС за внасяне на апортна вноска на стойност ПО-малка от посочената от вещите лица!!!
По-интересното е: внесени ли са били в капитала на дружеството записаните от "Ащром" суми/пари/ за дяловото й участие?! Или "Ащром" е участвал/?!/ със размера на сумата на стойността на бъдещия ремонт на Халите- което е ЗАБРАНЕНО от Търговския закон!!! И това би направило Устава и регистрацията на дружеството НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ !!!

28 Януари 2005 16:55
СТАРШИНАТА,
ПРОФЕСОР ДЪРВИНКОВ цитира членове от Търговския закон! И аз съм ги цитирал в началото! А след това съм правил коментари по казуса- във връзка с тези законови текстове и НЕавтентичната информация с която разполагам, относно регистрацията на "Софийски хали" АД.
Нямам разминаване на моите текстове с тези на Професора- така че, нямам какво да коментирам по тях!
Конкретизирай си питането- ще ти дам моето скромно становище!
28 Януари 2005 17:16
LACEY,
В материала и казуса, които сега коментираме, ставаше дума, че апортната вноска на СОС в Дружеството "Софийски Хали" АД е била записана в капитала на Дружеството по "БАЛАНСОВАТА СТОЙНОСТ" ! Ако НЕ това е заключението на вещите лица, значи, че това е нечие предложение! ЧИЕ ?!? Освен това, земята, върху която са построени Халите НЯМА "балансова стойност"- за разлика от сградите и другото движимо и недвижимо имущество, представляващо имотът "Хали" !!!
Напълно съм съгласен с теб, че така както е представен в медиите този казус- ВИНА има кметът/който еднолично се е съгласил/ако?!/ на по-ниска стойност на апортната вноска на СОС в Дружеството, отколкото е оценката на вещите лица! Но кметът сега твърди, че НЯМА направена от СОС апортна вноска- т.е., че НЕ е давал съгласие за вписване на такава - на по-ниска стойност- на каквато е записана?!?
Но по-интересното е: била ли е внесена от "Ащром" в капитала на Дружеството СУМАТА/пари/, равняваща се на записаните от фирмата брой акции по номинал?!? Или фирмата е "влязла" в Дружеството със стойността на БЪДЕЩИ "труд и услуги", която тя ще предостави на Дружеството- РЕМОНТА ?!? Ако е така- това прави Устава и регистрацията на Дружеството НИЩОЖНИ и унищожаеми- поради това, че ПРОТИВОРЕЧАТ на повелителни норми на Закона/чл.26 от ЗЗД във връзка с чл.72 ал.4 от Търговския закон/!!!
28 Януари 2005 17:28
LACEY,
А ти НЕ разбра ли досега, че аз НЕ споря за това, което е искала да направи Общината- няма лошо в желанието й! Аз споря за това, което се е получило РЕАЛНО, благодарение на внасяне на апортна вноска по стойност значително по-ниска от посочената от вещи лица- според информацията в медиите!

......................................... ........................
/:/ ...Следователно, ти уважаеми инвеститори, ще внесеш такава вноска в капитала (разбирайте инвестиция), която да е три пъти повече от моето участие"
.........
При учредяване на Дружество ИЗОБЩО НЕ може да се говори за "инвестиция"- в строгия смисъл на това понятие! Инвестиция може да се прави във вече СЪЩЕСТВУВАЩО Дружество!

Редактирано от - paragraph39 на 28/1/2005 г/ 17:41:48

28 Януари 2005 17:52
А кой го е било грижа и на кого му влиза в работата да сочи "Балансова стойност" в този казус?! На вещите лица едва ли им е било възложено да определят "Балансовата стойност" на Халите- та тя фигурира във всеки счетоводен годишен отчет?!
Следователно, ако някой/вещите лица?!/ е приложил/ВМЪКНАЛ!/ тази "балансова стойност" като СЪВПАДАЩА с "пазарната стойност" - значи този някой/вещите лица!/ е изчислил ПРЕДИ ТОВА и пазарната стойност и е установел съвпадение! А щом я е изчислил- защо ще става дума после за "балансова стойност", а НЕ единствено и само за "пазарна стойност" ?!?
28 Януари 2005 18:06
paragraph39

Искам да се свържа с теб по ICQ или да ти напиша писмо....
На какъв е-майл мога да ти пиша ?

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД