:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Исторически реализъм

Кратък курс по изключителност

Френският благородник Алексис дьо Токвил бе първият, който в средата на XIX в. в своя труд "Демокрацията в Америка" въведе понятието за "американската изключителност" като отличителна черта на американското общество. От 50 години жителите на Съединените щати слушат отново и отново, писа Токвил, че са единственият религиозен, просветен и свободен народ на земята: "И те имат изключително високо мнение за самите себе си, което не е далеч от вярата, че са особен подвид на човешката раса."

Чувството, че представляват някакво изключително явление, обаче е донесено още от първите пилигрими в Новия свят и е присадено там. Никога то не е било изразено по-ясно, отколкото в прочутата проповед на Джон Уинтроп от каравелата "Арабела", когато тя приближила до бреговете на Масачузетс през 1630 г. "Образец за християнско милосърдие" нарече Уинтроп, станал по-късно първият губернатор на щата, проповедта си, с която той веднъж завинаги беляза новата нация.

Но още Уинтроп предупреди - нещо, което мнозина американци предпочитат да пренебрегнат - какво ще стане, в случай че този висок идеал бъде загърбен... "Ние сме като град на хълм. Очите на всички хора са обърнати към вас - проповядва пуританът, - така че ако излъжем очакванията на нашия Бог в делото, с което сме се захванали, и той оттегли подкрепящото си присъствие, то ние ще изчезнем от лицето на земята и ще се превърнем в посмешище за целия свят."

Нима робството, избиването на първите местни жители, ловът на вещици от сенатор Макарти или избиването на 500 виетнамци в Ми Лай през 1968 г. не промениха нищо в това чувство за образцовост? Нима то не е поне малко пострадало? Защо сега се стига до такъв дълбок прелом, до такова сриване от върха на идеализма?

Посочените възражения срещу американската изключителност все пак не отминаха без отзвук в Съединените щати и предизвикаха бурни реакции. Преодоляването на трагедията в Ми Лай например отне две десетилетия. Абу Гариб обаче представлява качествено ново ниво на злото. Средностатистическият американец е отвратен от чистия садизъм, с който военнослужещи от собствената му страна са измъчвали беззащитни пленници. Това е ниво на покварата, което може да бъде наречено по-скоро "европейско", типично за израждането на Стария континент, с което обаче бе приключено още преди 300 години.

Няма да се поколебаем да говорим за втори 11 септември. Докато терористичният удар от 2001 г. разби веднъж завинаги чувството на абсолютна физическа неуязвимост, картините от затвора "Абу Гариб" в Багдад бяха неговият еквивалент на морално равнище. Те показаха уязвимостта на идеала за хомо американикус като абсолютен пример за подражание.

Може би този срив на идеала трябваше да стане. Никоя нация не може да поддържа дълго време незасегната претенцията, че е изключително морално явление. Дали борбата срещу тероризма не спомогна за насърчаването на една погрешна форма на американска изключителност, според която войната срещу "терористите" освобождава американците от правилата на цивилизацията?

(Из статията "Заради мъченията в "Абу Гариб" американците загубиха вярата си в своята морална непогрешимост", от Томас Килингер, в. "Ди Велт")
 
Джон Уинтроп
8
488
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
11 Май 2004 08:51
Интересно, няма мнение на професионалния правозащитник и кадрови дипломат под тази статия... И от другарката му няма мнение. Дори и брата на другарката не се е изходил. Защо?
11 Май 2004 09:35
"Това е ниво на покварата, което може да бъде наречено по-скоро "европейско", типично за израждането на Стария континент, с което обаче бе приключено още преди 300 години."
-
Интересно звучи в устата/клавиатурата на един германец... Явно времето в Райх-а тече с по-различно темпо - между 6 и 30 пъти по-бързо
-
А иначе е ясно - "Арабелите" са виновни за всичко
-
Братът ли? И брат ли има на хоризонта?
11 Май 2004 09:38
"Пич от Манхатън" бе разконспириран от будни граждани като брат на другарката. Не знам, вярно ли е или не, само ще кажа, че дълго време ги считах за едно и също... хм... лице, с два ника
11 Май 2004 09:58
Аз пък си мислех, че и тримата са едно лице. В смисъл Нелочка е завързала с вериги горкия Фичо, пъхнала го е в хладилника и го принуждава да тезисира, след което го препоства. В зависимост от температурата на хладилника, тезисите се нагаждат под характера на съответния лирически герой
11 Май 2004 10:01
Мноо сложна таз конструкция ... работата е далеч по-елементарна...
11 Май 2004 15:03
Авторът (и подобните нему западни журналисти) които с право се възмущават от издевателствата в иракските затвори могат да посетят все пак и либийските затвори... Могат и там да научат много неща относно задържане на невинни хора и издевателствата над тях. Хайде, ще чакаме най-накрая будната им журналистическа съвест да се събуди и за по-тривиални неща.
13 Май 2004 08:52
Е, дай понеже в Либийските затвори бият, да бием и ние! Жестока логика! С какво факта, че в Либойските затвори е зле омаловажава факта, че американски войници издевателстват над ХОРА(пак макар и лоши хора)?
13 Май 2004 09:52
Круелка и логика ???
То акъла не и достига даже да се изруси...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД