:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
БСП поиска уеднаквяване на практиката за кметските вотове

Шефът на ВАС лично ще сочи съдиите по изборните дела

Константин Пенчев отрича политически натиск върху ВСС, Станишев се опасява от "засади"
Шефът на ВАС Константин Пенчев вероятно вече лично ще определя съдиите по изборните дела. Това се разбра след среща между шефа на ВАС и делегация на БСП, водена от лидера Сергей Станишев. Идеята Пенчев да подбира съдиите е на социалистите - това било гаранция срещу прилагането на двойни стандарти в правосъдието. Поводът за вчерашното рандеву бе скандалът с пернишката кметица Антоанета Георгиева от СДС - окръжният съд касира избора й заради далавери с гласовете, 3-членка на ВАС отмени касирането. Общински съветници-социалисти пък пратиха писмо, че чули за плащани пари на върховните съдии. Посланието е предадено на Константин Пенчев, но не е сезирана прокуратурата.

Обясних, че решението на ВАС е окончателно и не може да се преразглежда, обяви Пенчев след срещата. А за обвиненията за подкупване на съдиите каза: "Всеки има право да се съмнява". Шефът на ВАС разяснил още на гостите, че съставите по изборните дела се подбират на произволен принцип, но ще помисли дали да не ги посочва лично.

Пенчев е склонен да откликне и на другото искане на БСП - да свика Общо събрание на съда за уеднаквяване на различната практика по изборните дела. Получа ли такова искане, ще свикам събранието, каза той.

Социалистите, които онзи ден в декларация заклеймиха като недопустим политическия натиск върху независимата съдебна власт, отрекоха вчерашната среща да е опит за влияние от тяхна страна. Ние публично сме изложили съмненията си, а не сме се договаряли по кьошетата, каза Сергей Станишев.

На рандевуто станало дума и за бойкотираното от парламентарната квота заседание на Висшия съдебен съвет тази сряда. Върху ВСС не може да има политически натиск - там са избрани висши магистрати с 5 г. мандат, отговори Пенчев. Той също не отиде в съвета в сряда, оттам обявиха, че бил командировка. Бях тук, но давах важно и спешно интервю, коригира Пенчев.

Това беше опит за "засада" от парламентарната квота, опасявам се другия път да няма "засада" от квотата на прокурорите и следователите, обяви Станишев. И настоя заседанията на съвета да станат публични, както е по закон.
2
616
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
05 Юни 2004 11:25
Шефът на ВАС Константин Пенчев вероятно вече лично ще определя съдиите по изборните дела... Идеята Пенчев да подбира съдиите е на социалистите... Пенчев е склонен да откликне и на другото искане на БСП - да свика Общо събрание на съда за уеднаквяване на различната практика по изборните дела.... Социалистите, които онзи ден в декларация заклеймиха като недопустим политическия натиск върху независимата съдебна власт, отрекоха вчерашната среща да е опит за влияние от тяхна страна.


Без коментар.
05 Юни 2004 17:54
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД