:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Джордж Тенет става изкупителна жертва за войната на Джордж Буш

Хвърлят върху ЦРУ вината за гафа с Ирак

Доклад на американския Сенат критикува разузнаването, че подвело Белия дом
ПРИЯТЕЛ В НУЖДА
Поверителен доклад на американския Сенат, съдържащ много критики към работата на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) по отношение на Ирак, може би е бил причината за оставката на неговия директор Джордж Тенет, писа вчера в. "Ню Йорк таймс".

Документът от 400 страници критикува информациите на ЦРУ за иракските оръжия за масово унищожение, чието предполагаемо съществуване беше оправдание за американската интервенция в Ирак. Към ЦРУ се отправят упреци за непълни сведения, претупани анализи и недостоверни източници на информация. Част от доклада трябва да бъде оповестена публично до края на месеца.

При подаването на оставката си Джордж Тенет изтъкна лични причини. Висш служител от американското разузнаване заяви, че Тенет нито е чел, нито е бил информиран за доклада на Сената. По-рано директорът на ЦРУ бе отклонил покана да се яви на изслушване пред сенаторите, което трябваше да се състои завчера. Тенет обаче не бе дал никакъв знак, че възнамерява да подава оставка, твърди източник от Конгреса.

В книгата си "План за атака", разказваща за месеците преди началото на войната в Ирак, журналистът Боб Удуърд разкрива, че през 2002 г. Тенет заявил на не съвсем убедения Джордж Буш, че има безспорни доказателства за забранените оръжия на Саддам Хюсеин.

Пред Съвета за сигурност на ООН държавният секретар Колин Пауъл защити тезата за въпросните оръжия, която се оказа напълно невярна. После Пауъл поиска пълно обяснение от ЦРУ. Ахмед Чалаби, ръководителят на Иракския национален конгрес, който е обвинен, че е работил за иранското разузнаване и е накарал Америка да започне война срещу Ирак, изрази радост от оттеглянето на Тенет, когото смята за източник на проблемите си.
14
432
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
04 Юни 2004 21:32
АМИ, може, наистина, причините на Тенет да са му "лични" ?!
Тенет е човек, който разполага с много информация! Може би има някаква информация за началника си, или пък за Бин Ладен, и предпочита "да напусне кораба" преди да е станало късно, или преди да е станало невъзможно /физически!/ ?!? ЗНАМ ЛИ ?!...
04 Юни 2004 23:03
Стари номера за овчи американски мозъци - ще набедят ЦРУ, те ще си подадат оставките, а след няколко дни ще назначат уволнените на ново и по-добре платено място.
05 Юни 2004 00:29
George Tenet - американският спаймастър беше главната фигура на скандала в САЩ във връзка с невярната разузнавателна информация преди войната в Ирак. С вродения си византийски маниер (син на гръцки емигранти, реализирал фамозната American dream) той обясни на "the very intelligent" американска публика, че разузнаването е много неточен бизнес - "никога не сме напълно прави или напълно погрешни", както и призна, че е свършена sloppy (мърлява) работа, в опит да замете боклука под килима! Мисля, че този маниер на извъртане му помогна да бъде единственият високопоставен чиновник от администрацията на Клинтън, запазил поста си и достигнал седемгодишен престой на върха на пирамидата в Ленгли, предшестван от пет сменени директора на ЦРУ за шест години. За това време той пое достатъчно негативи to name but a few:
Неспособността да предвиди превръщането на Индия и Пакистан в ядрени държави и евентуална ядрена война между тях.
Неспособността да предотврати 9/11 и оставянето на Бин Ладен на свобода.
Бламажа с данните за войната в Ирак.
Провала с основния американски агент Чалаби в Ирак.
Вопиющата липса на качествена агентура. В Афганистан нямаха дори преводачи!
Разбира се горните негативи не са само по негова вина. Като добър послушник той подаваше изискваната и необходимата информация (при липса - такава се произвеждаше), но винаги на своя пост с подходящо нещо под ръка. Пред сенатската комисия си призна, че официални лица от Белия дом са настоявали за включването на подобна информация в обръщението на президента. Естествено при гафове поемаше вината, както миналия юли, относно лъжите в обръщението на Буш към нацията относно ядрени доставки и програма на Ирак.
Вездесъщото ЦРУ, в качеството си на координатор на 17-те разузнавателни служби на САЩ предостави данните за "блестящата" и "впечатляваща" презентация на Колин Паул пред СС на ООН подкрепена, с "неопровежима" мултимедийна симулация.
Независимо от горните случки, "изненадата" от оставката на администрацията и самия президент, както и на CNN (the retail department of DoS), можеше да се допусне, че Тенет се оттегля по лични причини (почувствал home and family sick), но последвалата оставка, обявена като пенсиониране, на най-важния негов заместник (по оперативната част) James Pavitt, отговарящ за шпионите, разузнавач от кариерата с 31 годишен стаж, вече говори за крупно мащабна PR операция за излъскване наакания президентски имидж.
Много подходящо е избрано времето за оставките - след изслушванията на сенатската комисия за 9/11 и преди Сената да публикува доклада относно дейността на разузнаването преди войната в Ирак, който се очаква да бъде изключително нелицеприятен за ЦРУ и някой трябва да бъде държан отговорен. Вече виновниците са налице и съответно посипали главите си пепел! Типичен "превантивен удар" на президента! Ето защо тези оставки не са случайни и явно са били поискани/внушени от президента и двамата надлежно се оттеглиха, за да се тушира провала на президента.
В едно интервю за CNN бившият директор на ЦРУ Stansfield Turner в прав текст заяви, че Тенет е бил принуден или е принесен като жертвен агнец - "I think he''''s being pushed out or made a scapegoat" ... The responsibility is not the CIA''''s, it is not anyone else''''s, it is the president''''s responsibility, " ЦРУ не е отговорно, друг е отговорен - президентът!
05 Юни 2004 00:55
Признатата грешка си е грешка-да го духат американците
05 Юни 2004 02:49
А бе тези американци отвратителни, бе!
Мозъците им овчи, бастардите им пишат на странна смесица от българо-английски (това ме кара да си спомня за шеговитата забележка на Тато към Гриша Филипов: "Вземи я членувай поне веднъж тая другарка Цола, бе!", постоянно го духат на разни надървени български юнаци (да не забравяме и, че "Господ е българин", а пък да не говорим, че са живяли, живеят и очевидно ще живеят с многократно по-висок жизнен стандард от останалата част на света! Откъде накъде?!
Я да видим какво пише Лафонтен по въпроса (за лисицата и гроздето, де)? Аха! И той, глупака не разбира нищо от български комплекс за малоценност!
05 Юни 2004 11:11
Може би причината в това че еврейте да не са доволни от Тенет, и смятат че н тои не е работил достатъчно за унещожаването на Ирак и избиване на палестинският народ.....за това налагаха косвено изпращането му.
Тенет е един от официалните хора които знаят с документи и факти че еврейте и админестрацията на бош стоят зъд " 11 септември "
05 Юни 2004 11:15
Я гледай, то имало и овчи български "мозъци"! Браво, lubopitko ! Според типично овчата логика, нещата пак опирали до комлекси ...
05 Юни 2004 12:07
Да му имам на Тенет П Е Н С И Я Т А ...!!!

05 Юни 2004 16:14
Цялата тази история е толкова наивна и плоска, колкото и нагла и цинична. То е ясно от самото начало, че тази война е скалъпена от наивни лъжи, от явни апетити за владеене на петрола и от там за доминиране на целия свят. Всичко е повече от явно и при тези невероятни средства за информация, американските и английски вълци се мъчат да се представят за най-големите човеколюбци. Тази явна демагогия, съчетана с мощни ядрени оръжия и една асиметрична съпротива от страна на унизения мюсюлмански свят не обещава нищо добро за близкото бъдеще. А ние нещастните българи отново сме набутани в огъня от скудоумието на нашите политици. Един ден някой ще се чуди как всичко това е било възможно, нима не е имало елементарен разум, елементарна логика, всички ли са били продажни, защо всички останали са мълчали съучаснически в самоубийственото съсипване на страната.
05 Юни 2004 16:21
Малеееей, бях забравил езика на вестник Работническо Дело... Мерси за напомнянето, другарю Иванов.
А иначе оставки трябва да има и в институцията на Ръмсфелд, ама ме съмнява

Редактирано от - Armadillo на 05/6/2004 г/ 16:23:01

05 Юни 2004 16:38
Армадчо , както винаги, няма да се съглася с тебе , ама този път от необичайна гледна точка. Ведомството на Ръми си върши работата според възможното в тези обстоятелства. Най-важното за него е да поддържа добре дезинформацията за USA-загубите , от което зависи до голяма степен поддръжката на войната от вътрешното обществено мнение. Еми кво ?? Справят се добре ! Всеки жител на Бушмения вярва , че са загубили 700-800 войника и си казва " Е -за такава епохална война , не е много..." . Както се вижда големи протести в САЩ , подобни на Виетнамските все още няма. Протестира останалия свят , където цензурата не е такава жестока. Така че "долу ръцете от Ръми !" , както би се изразило любимото ти "Работническо Дело"
05 Юни 2004 18:12
Zaq
06 Юни 2004 08:38
Zaq-чо,
Сполай ти за високата оценка, ама "български овчи мозъци" няма и не може да има! Аз само мисля малко на зиг-Zaq.
06 Юни 2004 21:21
e tva e KUHO! i samo ku*ovete go praqt
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД