:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,126
Активни 245
Страници 2,028
За един ден 1,302,066

Иракчани твърдят, че българските власти знаели за заложниците от вторник

Младеж видял двамата шофьори в Мосул на 28 юни, на другия ден открил автовозите празни
Двамата българи са отвлечени още на 29 юни, а българските власти бяха уведомени за изчезването им на 6 юли. Това съобщи председателят на Асоциацията на иракчаните в България Мохамед Хасан. Но той категорично отказа да каже на кого точно от българските власти са съобщили.

Асоциацията научила за отвличането от иракчанин, роден у нас, който се бил уговорил да пътува от Мосул за България с един от шофьорите. Той насочил българите да пренощуват на паркинг извън града, но когато отишъл на сутринта на 29 юни, не ги намерил там. Само автовозите били непокътнати. Момчето все пак се е добрало до България, но е в шок и отказва да говори.

Информацията за изчезването на двамата шофьори стигнала до асоциацията този понеделник, а тя съобщила на властите във вторник. "Казали сме на наши приятели, близки до правителството", загадъчно се изрази Мохамед Хасан.

И външният министър Соломон Паси, и шефът на разузнаването ген.Кирчо Киров, и от канцеларията на президента заявиха, че за отвличането са узнали, след като "Ал Джазира" излъчи кадрите със заложниците. Катарската телевизия показа записа в четвъртък около 23 часа. Българка, която гледала "Ал Джазира", познавала единият от отвлечените, й се обадила във Външно министерство. Държавната машина у нас се завърта около 1 ч. през нощта в петък.

Информацията, че българите са отвлечени около 29 юни, се засича и с твърденията на Людмила Алексиева, съпруга на Лазов, че е получила последен SMS от мъжа си на 27 юни.

Иракчаните у нас не уведомили медиите за българските заложници, защото очаквали официално съобщение за инцидента. А и нямали и представа дали отвличането е дело на бандити или на терористична група.

Мохамед Хасан твърди, че собственикът на благоевградската фирма "Димитрова-Стоименов-Грация-Ева" първи е научил за отвлечените шофьори. Питайте него, посъветва Хасан. Вчера от фирмата отказаха изявление. Те само уверили зам.-министър Грънчарова, че спират пътуванията към Ирак.

От асоциацията на иракчаните предполагат, че в 10-те дни, преди терористите да дадат ултиматума, са транспортирали отвлечените от град на град. Тъй като в Мосул бе предприета голяма акция по разчистване на бандитски и терористични формирования, иракчаните у нас смятат, че българите са във Фалуджа, на около 300 км от Мосул. Смята се, че там е щабът на организацията на Заркауи.

Членовете на асоциацията Те се свързали с мюфтията на Мосул да търсят съдействие. Саади ал Джебури, който е баща на бившия зам.-финансов министър Гати ал Джебури и на един от съветниците в Министерство на икономиката Марио ал Джебури, каза, че според двамата му сина има надежда да се отложи 24-часовия ултиматум.

По молба на иракчаните в България от Мосул тръгнали трима души към Фалуджа, които да оказват съдействие. Мюфтията на Мосул ги посъветвал българският мюфтия да изпрати послание, че това са цивилни, а не военни.

Трябвало и да се разбере, че нашите мюсюлмани настояват за освобождаването на пленниците. По този начин, според асоциацията, са били освободени египтянин, турски шофьори и пакистанец.
30
1336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
10 Юли 2004 00:40
Борбата срещу тероризма има само 2 варианта - икономическа блокада - пълна на районите населени с тези типове , вкл. Ирак, Афганистан и пр.

И втори за съжаление краен вариант - тотална война, със съответните бомбандировки на терористичните лагери.

Но на първо място Еврпоа и САЩ трябва да се съюзят за икономическа блокада - нека спрат да им купуват нефта пък да видим тогава.
10 Юли 2004 00:41
Колко типично насрано от наште ебани шибани политици ...
Ако е могло да им резнат главите на шофьорчетата (което за съжаление ще стане ) и всичко да мине тихомълком, убеден съм, че всички са щели да си отдъхнат ...
10 Юли 2004 00:57
Всичко е далавера, мислите ли че ще им пуснат аванта на наште.
Никога, да знаете.Защото там си е както в Бг, плащаш, бачкаш.
Тарабуката от Германиа си го е знаел.
Язък за момчетата.
10 Юли 2004 01:01
Жалко за момчетата!
Правителството, дори да иска нищо не може да направи. Най-много да навреди. Имаме войски там и нееднократно сме изразявали подкрепата си за това безумие - "освобождаването на Ирак".
Защо са влезли в Ирак? Доброволно?
Ако някой може да помогне, това са български мюсюлмани или посредници от арабска държава. Частни или духовни лица. Иначе момчетата ще отидат курбан за една болна, ужасна кауза - сплашване на всички които искат да имат каквито и да било отношения със сегашното Иракско правителство.
10 Юли 2004 03:03
Пак всички и най-вече от МВнР са си траяли Това част от прословутата "тиха дипломация" на г.Паси ли е?!?!?!
10 Юли 2004 05:03
Кой носи голяма част от вината?
" иракчанин, роден у нас, който се бил уговорил да пътува от Мосул за България с един от шофьорите. Той насочил българите да пренощуват на паркинг извън града."


Защо ги е посъветвал да пренощуват извън града?

Добре е, че има и иракчани в България които постфактум се опитват да помогнат с нещо, но "след дъжд качулка".
10 Юли 2004 05:13
Абе гащници такива,


Може ли някой от вас (предните) да ми отговори КАКВО Е ТРЯБВАЛО ДА НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВОТО, като сте такива специалисти по критиките?
10 Юли 2004 05:41
ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА, АКО НЕ БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ДАШИТЕ ДА СЕ ЕКСТРАДИРАТ ГРУПА ИРАКЧАНИ !
10 Юли 2004 06:59
Реципрочен отговор - да. И няма защо да се вземат нови заложници - нали вече част от терористите са в затвора(за чието освобождаване е тоя зор). Падат главите на нашите - падат главите на двама от техните в затвора. Е, официално не може, но винаги могат да бъдат застреляни при опит за бягство, а неофициално да се пусне нишан на "големите резани специалисти по отвличанията" какво следва след всяко техно действие. И повече "еротични снимки" от затвора нема да са излишни...
10 Юли 2004 09:04
Каква е тази асоциация, който има контакти с терористите???
И защо никой нищо не предприема срещу представителите на терористичните държави в България?
Те изпратили хората на уговореното място да чекет да ги отвлекат и изпратили човек да провери, а ние ще слушаме че "били научили от много уплашен човек в шок"!!!
Вярно, че звучи расистки, но единственното решение на такива проблеми е "око за око, зъб за зъб"...
10 Юли 2004 09:15
УРКО и шоп ен, с предложения от вас двамата реципрочен вариант ще зарадваме най вече самите терористи, тъй като иракчаните в чужбина са считани за предатели. Ако ще е реципрочен отговор то най-хуманният вариант би било три дена тотален бомбен килим на Мосул, Фалуджа, Кербала и др. без значение на обектите. До последния покрив. На война като на война. Докато цивилното население на една нация не е прекършено до степен сами да търчат да предават своите, победа не може да има. Справка - победният ход на германската армия преди около 60 години. Тази армия е нужна сега в Близкият Изток. Доста работа има за нея: и в Израел, и в Палестина, и в Ирак, и в Иран, и в Саудитска Арабия, та и в Либия.
10 Юли 2004 09:47
Много лоша новина по БТА в 8:51 а.м. българско време: освободен заложник-пакестанец видял да бъдат убивани трима души - иракчанин + двама чужденци. Случи ли се най-лошото?
10 Юли 2004 10:20
Голяма часта от мненията са глупави, без реална преценка на ситуацията
и са водени от емоциите. Твърденията за вина на правителството са несъстоятелни, двамата ни сънародници са наети по частен договор и държавата не може да бъде държана отговорна за техните действия. Към настоящия момент се прави всичко възможно, но за съжаление в такива ситуации, точно при тази групировка, вариантите за лавиране са силно ограничени.
10 Юли 2004 10:29
а бе jolly ти звучиш като гласа на някое министерство че те нашите воеводи ако мислеха като тебе още България щеше да е Турция
10 Юли 2004 11:00
Чичо Докторе, и аз го видях това във http://www.bta.bg.
Има ли друга информация?
10 Юли 2004 11:45
Подкрепихме САЩ, "освободихме" Ирак, "омиротворяваме" някакви шиити и т.н. Защо евреинът не каза - не ходете в Ирак, не търгувайте в Ирак, в Ирак е опасно? Може би защото така сам се опровергава за ГОЛЕМИТЕ възможности за търговия на наши фирми с Ирак, ако участваме във войната. Соломончо и Симеончо са мръсници и търгаши. Все за наша сметка, мамицата им!
10 Юли 2004 13:52
Ей така се прави



Турция действа много прагматично.

Официално заяви, че никога не е приемала исканията на терористи, но започна тайни преговори за освобождаването на пленените. Паралелно с това обаче страната бе залята от антивоенни протести, водени от профсъюзите и най-големите неправителствени организации. След щастливата развръзка турският външен министър Абдула Гюл призна: "Ние положихме големи усилия за тяхното освобождаване. Смятам, че неправителствените организации и профсъюзите изиграха ефективна роля за тяхното освобождаване. Затова трябва да им благодаря". На видеозапис, излъчен отново от "Ал Джазира", маскиран мъж заявява, че групировката "Джамаат ал Таухид и Джихад" пуска заложниците "заради мюсюлманите в Турция и демонстрациите им срещу Буш".
10 Юли 2004 15:45
Има вариант за действие, който ще удовлетвори интересите на всички:


Паси и царя да предложат да се разменят с шофьорите!


По този начин:
1. Невинните шофьори ще бъдат незабавно освободени;
2. Похитителите няма да имат нищо против;
3. Няма да има нужда Буш да освобождава всички иракски затворници заради двама български шофьори;
4. Паси и царя ще имат чудесна възможност да докажат пред света как отстояват твърдите си позиции, а същевременно се грижат за българските граждани;
5. След такава размяна България ще е все на полза - дори и похитителите да откажат да пуснат Паси и царя пак ще е добре за нас. Даже много по-добре!
10 Юли 2004 15:56
Според мен единствения начин да се помогне на двамата български заложници в Ирак е да се предложи размяната им с един външен министър, ако не е достатъчен, да им дадем и министър на културата, ако и той не стига -цял министерски съвет!
10 Юли 2004 17:58
Виждам че на някои форумци е на ръка поредното нещастие на българи.Пак започват да крещят Царят е виновен, Паси е виновен , Правителството е виновно.Абре още малко и че кажете че Царо е виновен и за земетресенията у Турция.
10 Юли 2004 20:27
Добър ден форум, добър ден shake! Май има надежда, да не чуе Дяволът! Ей, който чуе нещо, добро или лошо, да съобщава! Дано да е добро!
11 Юли 2004 06:39
Do"bratIa Strugacki":
Pich, mnogo hubavo go kaza tova za "evreina", ama ne moga da razbera, za6to si si izbral takav psevdonim???!!!??? Arkadii i Boris Strugacki sa ruski EVREI vse pak!!!???!!!
11 Юли 2004 08:48
ADVISER, , от много време не съм виждал такова конструктивно и оригинално мнение. Ще дам 1000 лв на този който успее да им го предложи в ефир!!!
Не се шегувам!!!
Иначе аз пак ще им кажа "моето си" което им казвам постоянно.....вечв 38 дни (днес изтича шполовината срок), и вече почва да им личи че го усещат.....да то идва и започва да им диша във връта, и какво ли не биха дали да продължи всичко по сащия начин:
.".....нека да не отдаваме такова голямо внимание ...."(сиреч: нека да продалжава така, по стария начин. Хората почти са забравили 800 дни, или че уж щяхме барзо да си върнем дълга(забравихте ли че това беше причината уж да идем там), ....
Не , всичко се помни, и още имат време да се разкаят!!!

ЗАЩОТО:

ГОСПОДИ МОЛЯ ТЕ ПРОСТИ НА ПОЛИТИЦИТЕ ОЩЕ 39ДНИ......
ГОСПОДИ АЗ ЗНАЯ ЧЕ НА ВСЯКА МОЯ МОЛБА СИ МИ ОТГОВОРИЛ, ЗАТОВА МОЛЯ ТЕ :
ДАЙ ИМ ШАНС , И НЕ ГИ НАКАЗВАЙ ОЩЕ 39 ДНИ....
А АКО И ТОГАВА НЕ СА СЕ ПОПРАВИЛИ, НАПРАВИ ТОВА КОЕТО ТРЯБВА.
ЗАЩОТО ТИ ЗНАЕШ КАК ИДВАХА И ИСКАХА ДА ПОМОГНАТ "НА СВОЯ НАРОД", А ПОСЛЕ КАК СЕ ПРЕВРЪЩАХА В СМУЧЕЩИ КРЪВТА НА БЪЛГАРИЯ ПАРАЗИТИ.
- ЗАТОВА ЧЕ РАЗВРАЩАВАТ МЛАДИТЕ И ДЕЦАТА НИ,
- ЗАТОВА ЧЕ ВИНАГИ ГИ ВОЗЯТ НА НОВИ МЕРЦЕДЕСИ,
А ЗАБРАВИХА , ЧЕ ТВОЯТ СИН СЕ КАЧИ НА МАЛКО МАГАРЕНЦЕ....
-ЗАТОВА ЧЕ СЕ ОПРАВДАВАХА, ЧЕ "ДЪЖДЪТ Е ИЗМИЛ ЦЯЛ КОРАБ С ЗАХАР", НО ПОНЕЖЕ ТИ ДАВАШ ВСЕКИ ДЪЖД, КАЗА :
-СТИГА!!!
-ЗАТОВА ЧЕ КРАДЯХА, И ОСТАВАХА НЕ НАКАЗАНИ-ТИ ГИ СЪДИ, ТАКА ЧЕ ДА СЕ МОЛЯТ ЗА СТОКРАТЕН СУРОВ ЧОВЕШКИ СЪД ВМЕСТО СПРАВЕДЛИВИЯТ ТВОЙ, КОЙТО ЩЕ ИМ ПРИГОТВИШ .
ЗАЩОТО НЕ ИСКАМ ДА ВИЖДАМ ПОВЕЧЕ УМИРАЩИ БЕЗ ЛЕКАРСТВА, ОТЧАЯНИ И ПРОКУДЕНИ БЪЛГАРИ.
ДА, ЗНАМ ЧЕ ЗАПОЧНА ТОВА ДЕЛО, И МЪТНАТА ВОДА КОЯТО ТРЯБВАШЕ ДА ИЗТЕЧЕ Е КЪМ КРАЯ СИ....
ЗНАМ ЧЕ И ТВОЯТА ПРОШКА Е ПРЕД НАС, НО ТЕ МОЛЯ ДА ПОБЪРЗАШ ЗА ДА ИЗЛЕЗЕ ГУРЧИЛКАТА И ОТЧАЯНИЕТО, А ПОСЛЕ НАПЪЛНИ ДУШИТЕ НИ С ТВОЯТ ЛЮБЯЩ ДУХ.
НАЛИ ТАКА СИ НИ ОБЕЩАЛ НА НАС БЪЛГАРИТЕ?

11 Юли 2004 09:09
така така
11 Юли 2004 09:29
В подкрепа на заловените наши съграждани в ИРАК ИНИЦИАТИВА "БЪЛГАРСКИЯТ ВЕЛИКДЕН" пусна своя анкета с единствен въпрос
"Трябва ли отвлечените български граждани да плащат сметката на американците ?"
Натиснете тук
Направете си труда и дайте своя глас!
Така смятаме, че ще дадем да се разбере, че присъствието ни там е само държавна и единственно политика.
Защо трябва да ни колят като животни за нечии болни амбиции?
Подкрепете ни! Вяврваме в това! И в българите!

Пратете на приятел на българите!
Преведете на език какъвто владееш и прати където сметнеш, че ще е от полза.

Инициатива БгВеликден
10-06-2004 София
11 Юли 2004 14:23
Българския Великден се излагат с тоя въпрос. Такаво малоумно нещо рядко се среща. Заради трагедията на двама души се поставя въпроса за някакви сметки. Удивително.........
11 Юли 2004 18:17
Нахлухме в Чехословакия – всичките “демократи” /едва след като получиха свободата/ проплакаха – “Ужас, това е агресия!”
Нахлухме в Ирак – същите тези “демократи” наричат това долно мероприятие внос на демокрация за облагородяване на тероризма. Хората ни наричат окупатори и направо ни гонят, искат да се махнем, ние продължаваме да ги “освобождаваме”.
Нека си отговорим на въпроса, кой провежда мероприятията? Естествено, че тези, които сме избрали да ни управляват. Ето къде е нашата вина и партизаните на Ирак /не мога да ги нарека терористи, защото в случая истинските терористи сме ние/ добре знаят това. Затова хващат обикновени хора от народа, за да се събуди най-после този заспал народ и да разгони собствените си държавни и международни терористи. И точно затова много методично партизаните атакуват, както цивилни, така и военни от “освободителната” коалиция.
Като гледам посърналите физиономии на нашите управници, почти съм сигурен, че знаят всичко относно условията за освобождаването, но не искат да си признаят това пред народа, за да не предизвикат вълнения. Похитителите имат условие към Америка, имат и към България, и за всяко условие държат по един заложник. Не е възможно да са изявили своите претенции към Филипините, а към България да не са. Това твърдение, че мълчат, е абсурдно. А нашите треперят, да не би по някакъв страничен канал да се разбере конкретното условие, поставено пред България. Те наистина ще си отдъхнат, ако българите бъдат по-скоро обезглавени и никой не разбере какво са искали “терористите” – изтегляне на окупационните войски или главата на Паси.


11 Юли 2004 18:21
- Георги от Б. Това твърдя и аз от два дни ! Тази мъгла около заложниците е крайно подозрителна.Има условия и към България.Властта крие.
11 Юли 2004 18:25
Информационната мъгла около заложниците е пълна. По принцип , това би трябвало да е от полза за самите заложници. В БГ вариант , не съм особено убеден , че такива са мотивите на упрауленците.От арабски източници стана ясно , че официалните ни власти са знаели за отвличането още вторник.Спомнете си , ние кога научихме И сега , най вероятно течащите преговори нямат нищо общо с скопената информация която ни се подава. Щом Арабската лига е посредник и има шанс да ги освободят , изводите са поне 2: Първо-Че арабите искат нещо И от нас /оставяме исканията към САЩ , които бяха пушилка/.И -второ , че нещата са се движили във времето доста преди ние да разберем от медиите.Нищо чудно и да са освободени , вече.А заплахата за екзекуция в 24часов срок просто е бил "най-острия" момент в преговорите.
12 Юли 2004 13:07
Komshulyk и Adviser, подкрепени от DULO, това е рационално предложение, но му е необходимо рационално изпълнение. Как можем да предложим на похитителите да поискат размяната на двамата невинни с Паси. И още нещо, това искане да стане достояние на народа. Белким тогава излезем на улицата и да попитаме Паси, или някой от неговата дружина ще отиде ли на тяхното място. И ако отиде там и от там ни посъветва да не се подаваме на терористични провокации, тогава ще му повярваме. То и "социалният" президент поиска освобождаването им, поради това, че са невинни. Да вземе тогава да предложи някой виновен, да сформират група и да поемат риска, да демонстрират патриотизъм, смелост, отговорност, международна солидарност и още колкото си искат "добродетели", но да не жертват невинните хора. И без това са ни жертвали по всички направления - робска цена натруда в България, европейски цени на стоките, ликвидирано здравеопазване, невъзможно образование и др. Стига жертви от наша страна! Нека тези, които искат жертви да ги дават от своите среди!
Предполагам, че добри специалисти по връзките чрез интернет знаят как да се осъществи на практика едно такова мероприятие на обикновените хора, чрез което малко да се притиснат безотговорните ни управници! Ако има такива нека да действат!
Моите извинения, че пропуснах в своето обръщение един обективен и рационално мислещ коментатор със сложно име: Muktada sakskoburg IDIOTSKI. Разчленявам името за по-голяма прегледност и поради това също моля за извинение.





Редактирано от - Георги от Божурица на 12/7/2004 г/ 20:17:45

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД