:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Паси пита ЕС как се освобождават заложници чрез фондация "Кадафи"

Външният министър реши внезапно да тръгне за Брюксел. Сейф ал-Ислам помогна миналата година на 14 похитени европейци
снимка: Борислав Николов
Българското правителство вероятно ще заложи на посредническата роля при освобождаване на заложници на фондацията на сина на Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам.

На това се дължи внезапното решение на външния министър да отпътува за Брюксел.

------------

Там той ще проучи европейския опит при освобождаване на заложници с помощта на фондация "Кадафи". "Внимателно обмислих и прецених, че е далеч по-важно да мога да се срещна с холандското председателство на Европейския съюз и да обсъдим създалата се ситуация", каза Паси.

Сейф ал-Ислам вече се намеси в българския случай, като призова групировката на Заркауи да пощади живота на българите.

"ЕС има голям опит в посрещането на подобни ситуации. Искам от първа ръка до получа сведения и да почерпя опит в тази посока", каза вчера външният министър.

Преди това той съобщи, че по достоверни данни вчера към 12 часа на обед Ивайло Кепов и Георги Лазов са били живи.

От което стана ясно, че българските власти са установили контакт с похитителите.

През август миналата година в Мали, столица на Гана, с помощта на фондацията бяха освободени 14 европейски заложници, отвлечени в алжирската пустиня от "Салафистка група за призив и бой". Заложниците бяха държани 5 месеца в плен с цел получаване на откуп. Деветима от тях бяха германци, четирима швейцарци и един холандец.

Въпреки че Берлин отрече, международните агенции съобщиха, че Германия е платила откуп. От фондация "Кадафи" уточниха, че той е бил 4.6 млн. евро.

Първоначално похитителите настоявали за откуп от 45 милиона евро, но при преговорите фондацията намалила цената.

Подобна посредническа роля на Либия не е прецедент. Преди 2 години Триполи помогна да бъдат спасени хуманитарни работници в Афганистан, а преди 3 години - европейски пленници на ислямисти във Филипините. И в двата случая главната роля изигра фондация "Кадафи". Във Филипините Либия плати на Абу Саяф общо 10 милиона долара за освобождаването на две групи заложници, като официално бе заявено, че парите са за "проекти за развитие" на изостаналите области, където станаха похищенията.

Тогава прозвучаха мнения на експертите по тероризма, според които със заплащането на откуп са били нарушени общоприети правила за справяне с терористите. Експерти също така разкритикуваха правителството на Филипините за това, че разрешава на Либия, участвайки в процеса, да обслужва собствените си интереси, за да си прави положителен "имидж" пред света. Не случайно 10-има чуждестранни заложници кацнаха в Триполи за церемония, предавана по телевизията, на която те горещо благодариха на Либия за помощта. Друг упрек беше за това, че Триполи публично обяви колко пари ще плати.
147
568
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
147
 Видими 
12 Юли 2004 00:37
Всяка стъпка водеща към освобождаването на нашите е добре дошла въпреки, че имам известни резерви относно Кадафито, а именно:
1. Точно в този момент отношенията ни с Либия са изострени във връзка с другите ни заложници.
2. Няма да се очудя, ако Кадафито е свързан с тези мюсюлмански терористи и по негова поръчка стават тези отвличания (за Абу-Саяф става въпрос), за да може той да се представи пред света за Цар/Председател Освободител.
Но пак повтарям, ако неговата намеса ще помогне, няма никакво значение какво ще ни каже Западът или който ще да е.
12 Юли 2004 00:49
чичо Др, и аз имам съмнение за фондацията Кадафи! Но забележи че много бързо е заминал Кадафито при Мубарак ! Не знам причината но някак си такова бързо пътуване ми е доста чудно ! И то за един ден става това !
Знае ли се какво ще се случи но ще има доста пощипвания оттук оттам !
Машината се е задействала , и май са разбрали че нямат сметка самите те , от какъвто и да било арабски тероризъм ! Може и да греша но все пак мисля позитивно за нещата ! Бе не е току-така , оно ще си покаже !
12 Юли 2004 00:59
Chicho Dr., горе-долу така смятам и аз. Съгласен съм, че в случай като този целта оправдава средствата. И дано този ход, колкото и странен да изглежда на пръв поглед да се окаже правилен. Само дано той не повлияе косвено в негативна посока на казуса с българските медици в Либия. Защото (не дай Боже!), ако след време от либийска страна се чуят оправдания от типа на "Не бива да ни упреквате повече, защото виждате, че ви помагаме където можем, ама където ви смятаме за виновни - sorry" тогава наистина ситуацията ще стане доста комплицирана.
А иначе Паси, ако иска да научи нещо, нека запомни първото правило за решаване на проблем с взети заложници - никога да не прави така, че да дава основание на чужденци да взимат българи за заложници, особено по политически причини!
12 Юли 2004 01:00
мека ти глава незнайко-бе ти или си дебил или нарочно хойш по нервите на ората
та нали има и двама мангъсари -египтяни отвлечени
заеби управия нема-колко постинга нацвъка днеска ?
12 Юли 2004 01:23
А те питат Кадафи дето спонсорира тер.орг. и им взриви п.самолет с невинни хора....а-а-а верно нали си плати...че и цаш...


Що не иде просто при Турците те ония до сега 12 парчета изкараха невредими от тоя батак.Па сигурно знят туй, онуй....ама не па ша са правим на велики на чужд гръб, sory глава.
12 Юли 2004 01:48
Адвисер , съгласен съм със съвета ти за Паси !
Ма май най-сигурния е не започвай пръв ИЗЧАКАЙ , и Удари както трябва !
Привърженик съм повече на тази система !
Пасито знае какво да прави , за да го е намислил ! Сигурен съм и дано не греша ! Въртележката е много силна във арабските страни , със нашите заложници ! Дано завърши благополучно !
12 Юли 2004 01:53
А бе цифров боклук 999+666 какво ти прави Незнаещия та го ядеш такъв бе тикво проста ???? Бегай легай и чайчето със лимончето , да не забравиш си сложи и успокоителните за наглост !
12 Юли 2004 01:58
Да питат сега бен Ладен как се освобождават медсестри.Идиоти!
12 Юли 2004 03:23
М-м-м..., да, тази вечер само клошари и соломончета са във "форума" ....
12 Юли 2004 03:32
Нямам нищо против евреите или който и да било. Уважавам усилията на всички, които правят всичко възможно, за да спасят тези двама българи. Но само едно не ми е ясно: Защо му трябваше на Соломон Паси да се показва по "Ал Джазира" /и то два пъти/ след като му е много добре известно отношението на аудиторията на тази телевиията към имена като Соломон.
12 Юли 2004 03:33
Заглавието е много готино и точно и казва накуп нещата вместо три страници анализи и коментари
12 Юли 2004 04:23
Бе що се потите , он знае какво да праи ! К`во ся ?!?!!
12 Юли 2004 04:33
Започва се помилването !

Financial Times: Новото иракско правителство ще помилва бунтовниците

12 юли 2004 | 04:16 | Financial Times

Багдад.

Новото иракско правителство възнамерява да помилва бунтовниците, които се сражават срещу силите на коалицията в Ирак. Това е заявил президента на страната Гази Яуар в интервю за вестник Financial Times . Той е посочил, че амнистията ще бъде обявена в рамките на следващите няколко дни. Яуар допълни, че ще бъдат помилвани само тези, които не са извършили престъпления като убийства, отвличания или изнасилвания. Иракският президент посочи, че веднага след това в страната отново ще влезе в сила смъртното наказание.
12 Юли 2004 04:58
nesnaecht, а дали има такива, които не са извършвали убийства, отвличания или изнасилвания???
12 Юли 2004 05:18
А, бе има ли новини за нашите? Имаме ли надежда за благополучен край?
12 Юли 2004 05:46
Когато бяха отвлечени италианци, единят италианец се нахвърли върху терористите и преди да го убият изкрещу " Вижте как умират италианци"
Изказването на президента беше малко като на утрепка.Не ми харесва поведението му.
Като успя да се появи по Ал Джазира трябваше да каже, че подобни инциденти представят арабските народи като варварски и ги излагат пред света, така щеше да подтикне самото общество в Ирак да се надига срещу тероризма.А той игра ролята на оплаквачка...

12 Юли 2004 06:00
Radoslave,
Само тъй. Иракчаните по цял ден мислят как да се дакарат пред света.
Точно като в наше село
12 Юли 2004 08:11
В последните дни институциите в България демонстрират пълна безпомощност и некомпетентност.Преди няколко месеца всички се надпреварваха да ни обясняват, че не сме застрашени от терористични актове, а след няколко дни като осъзнаха глупостта на твърдението, рапортуваха, че са готови за действие.Това ли е адекватното действие?Аргументите са, че това става в чужбина и срущу, хора, които са наети по частен договор.Призовавам ги да четат Конституцията не само по изборите и то с единствена цел да се прецакват една на друга партиите.Там е записано, че държавата защитава своите граждани и в чужбина, така че това да не се представя като някакво благоденствие от страна на управляващите.А освен това България не е само София.Паси прави поредния гаф като се мъкне да пита по цял свят.Брюксел не може да му даде акъл, защото през последните години не е водил агресивна политика и не е бил част от такава.Симеон отново демонстрира отношение като към поданици и не рачи даже да си довлече задника в София в най-напрегнатия момент.Президентът действа най-адекватно, имайки предвид ограничените му правомощия, успя да направи най-оригинален и ефектен ход.
12 Юли 2004 08:13
абе истината е че требва да запазиме добия тон, нека да ИМА дружба между нашите народи , и последно да кажа :нака който види турска , арабска и всякави подобер род свини да и смачква главите от бой, нема свесни от тях бе разберете го хора тва само с картечницата(таЯ танкиската)се оправя , аз от моя опит в живота знам че тия скотове са по лицемерни и гнусни и от американците , тва само требене до крак ..НАШАТА ЧЕСТ Е НАШТА ВЯРНОСТ!!!
12 Юли 2004 08:25
“Сейф ал-Ислам помогна миналата година на 14 похитени европейци”.
Великолепен бизнес. Текат му лигите и на АлБож също, като си протрива свинската четина.
“Българското правителство вероятно ще заложи на посредническата роля при освобождаване на заложници на фондацията на сина на Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам”.
Пред олтара и храма на свещената война срещу международния тероризъм всички средства и пътища са демократични и морални, сиреч богослужебни. Цивилизационният избор ще ни възвиси духовно и материално, ще спаси телата и душите ни.
АМИН!!!!!

Редактирано от - SultanBg на 12/7/2004 г/ 08:28:59

12 Юли 2004 08:29
ако така е казал италянеца евала
12 Юли 2004 08:37
мислиш правилно В Б но това е дълъг процес и трудна работа засега
12 Юли 2004 08:46
мисля си че това е перфектен начин кадафи официално да спонсорира терористите, те отвличат някой, фондацията посредничи и урежда тлъста сума, терористите остават с парите, кадафи с положителния имиджи и пред света и пред терористите, а заложниците - кой от къде е
12 Юли 2004 08:56
левски, прав си ама националистите като мeне и мойте другари сме на измиране и ни гледат на кръв в тоя смръдлив подчинен на малоумните американски филми свят, дай им само пари ебане и лицемерие до откат..ама докато има живи като нас ням да им е лесно на еврейско -арбските свини!!да живее ген .ромел, НАШАТА ЧЕСТ Е НАШАТА ВЯРНОСТ
12 Юли 2004 09:21
М-да!
А сега да видим, дали ще спонсорираме тероризма с плащането на откупа!
После току виж са ни обвинили във финансова подкрепа на тероризма!
Евала на Филипините! Монката да отиде и до там, че да се научи на туй онуй за борбата с терористите!
12 Юли 2004 09:30
Еееее .... Тази сапунка с митническо-черноборсаджийски аромат още ли продължава? А на мене полицайте ми викаха преди време, когато ми бяха задигнали едни терористи колата: да не тръгнеш да им плащаш .... Ама терористите беха православни и ми я върнаха само за Е3000
12 Юли 2004 09:42
viking battle,
това с ДШК-то (куполната картечница) ме изкефи!
12 Юли 2004 11:05
Добър ви ден на сите !
Не е чак толкова лоша и тази новина ! Така де трябва да се търсят всичко възможности , та ако ще свинкя у джамия да влезе !

Всички тактически стъпки от американска страна за спасяването на българските заложници са направени, заяви Елена Поптодорова

12 юли 2004 | 09:06 | Дарик радио, новини в 8 часа

Вашингтон. Всички тактически стъпки от американска страна за спасяването на българските заложници в Ирак са направени, това заяви в интервю за Дарик радио посланикът на нашата страна в САЩ Елена Поптодорова.
"Абсолютно всяко звено на администрацията и на военните са ангажирани по този въпрос. Те си държат пряката връзка по своите канали, на мен са ми дадени контакти за връзка с посолството на САЩ в Багдад, имам две имена, два номера за връзка, така че от тази страна нещата са покрити навсякъде. Тук и в София, вече и с отпътуването на колегите ни за Багдад и там на място от гледна точка на тактически стъпки наистина всичко е направено”, допълни Поптодорова.

Редактирано от - nesnaecht на 12/7/2004 г/ 11:06:10

12 Юли 2004 11:07
Добро утро драги форумци!
Заложниците само Паси може да ги спаси.Как?
Град Мусул е под контрола на кюрдския пешмерге Месут Барзани.
Месут Барзани е евреин.Армията му се обучава от МОССАД.Мислия че няма да върнат молбата на Паси.
Втория вариянт е изтеглянето на Българския контингент от Ирак!
Останалото , подкуп модкуп ПРАЗНО!
12 Юли 2004 11:10
Hi, Kara74!
Как правиш ти разлика между еврей и араби?
ПП. Глей какви ги пише Незнайко. За двама черноборсаджии иска да вкарва свинкя у джамия?

Редактирано от - Старшината на 12/7/2004 г/ 11:14:11

12 Юли 2004 11:17
Не мога да разбера докога шепа печалбари ще ангажират всички ресурси на държавата, за да си правят бизнеса.
Кой изпрати тези шофьори в опасния регион, въпреки всички предупреждения за там да се пътува само при необходимост? И защо те са тръгнали - за по 300 евро? И защо аз и всички данъкоплатци трябва да плащаме сега за това, че някой е решил да върти бизнес в опасен район, срещу по-големи печалби разбира се.
Питам трябва ли държавата да се ангажира до такава степен с тези заложници, при положение, че те не са изпратени там от нея, а напротив - изпратени са от някой дебеловрат играч, за да си върти бизнесчето, въпреки предупрежденията. И сега цялата държавна машина трябва да губи пари и време, да се ангажират държавните институции с това да се оправя батака, забъркан от някой играч, който решил да препродаде няколко автомобила в Ирак. Самите шофьори, както и техните роднини, са знаели накъде тръгват и какъв риск поемат. Снощи един техен колега си го каза: Ако и на мене ми дадат 300 евро и аз ще тръгна. И заради тази типично нашенска байганювска философия сега вместо да решава хилядите други проблеми, държавата се въвлича в спасяването на двама души с такава философия. Защото заради това двама шофьори да вземат по 300 евро и един играч да спечели няколко хиляди евро, сега цялата държава трябва да харчи многократно по-големи суми, да не говорим за ангажирането на десетки държавни инстанции и поредната ни просия по международни институции. Ако всички тези средства - и като пари и като ресурс се бяха вложили в здравеопазването например, нямаше десетки деца да се надяват на милостта на дарители, за да им се направят скъпоструващи животоспасяващи операции.
Човешкият живот е безценен разбира се. Но това трябва да го осъзнаят тези които пращат хора в опасни региони, както и тези които поемат риска да тръгват за там за пари. А не после държавата да се чуди как да ги спасява.
Дали фирмата, която ги е изпратила ще поеме всички разходи по спасяването им? Надали!!! А трябва!!!
12 Юли 2004 11:19
Здрасти Кара74, Старшинка къде се губите тия дена бе хора !?!! Уж почивни дни а вие беж на лозето ! Така се вино не прави !
12 Юли 2004 11:21
Здравейте търтеи, хрантутняци и други полезни и почтени люде!


Най-после добрата новина:


Рокфелер умре! На 94.


Уффф... По тежкото мина. Сега остава само да изчакам завещанието... Да не ме е случайно пропуснал де... И после че го удариме на живот. На целио форум по една лимонада от мене. Ехаааа! Че го удариме на живот, казвам ви.
12 Юли 2004 11:25
Здрасти Старши,
Незнайкото правилно да каже , грешно да каже чисто сърце има човека.
Ти за тоя Барзанито не знаеше ли че е евреин?
12 Юли 2004 11:27
Барабанист,





Чудесен пост. В десятката. Направи го болд и увеличи шрифта за да привлече повече погледи.,
12 Юли 2004 11:28
Здрасти, Незнайко. Из Родопите се мотая по тия горещини в края на седмицата. То и там топло, ама нощем става човешко. А бях останал без комуникации (паднаха бахтериите на всичко, а съм зарязал всичкото за зареждане ... )
Ти верно ли се връзваш на номерцата със "заложниците"? Не са се договорили за парите, а местните мурви си изкарват хлебеца с данданията. Де пък и да падне некой процент от откуп? Колко от закараните коли са били крадени, а?
12 Юли 2004 11:31
Пасито и всите други баламурици, мафиоти и олигофрени (на галено политици)...да одат да питат как се прави политика така че народа да е добре и да не щъка тук там да си рискува живота за пале хляб и щайга луканка......и двете страни във всеки конфликт имат причина да правят това което правят ...... затова господ не се меси щото и той сигурно вече не знае кой прав кой крив.....ако всички вие наистина искате мир и вярвате в него...тогава всички да почваме да се молим най близкия метеорит да обръща към нас и да ни фрасне по бързо та тогава да видим к'во толкова делим на тза планета.....
12 Юли 2004 11:37
Ef-
12 Юли 2004 11:38
Тупанджи, още от събота го казвам това!
Ама нали е некакси е възвишено 'сички да сме възвишени! Галфонът Слави почна - събра две мурви "на живо" да спасяват. Ама не им се отвори парашутът! После - и кьораво и кьопаво ...
Колко платени операции можеха да се направят с парите, изхарчени до тук?
Поне ПЕТ ДЕЧИЦА можеха да имат шанс да живеят!
12 Юли 2004 11:43
Маамустара, накарАхте ме и аз да ударя тъпана понеделнишки.
Кво ви брига кви са тия двамата бг клетници в Ирак - печалбари, комарджии, авантюристи, свалячи или празноглавци.
Ако са гепени от некви бандидити, държавата трябва да ги защити и тва е.
То по тая логика медиците в Либия сами трябва да се спасяват, щото и те са отишли там за пари или за да си варят ракията или да хойкат насам натам или прочие дивотии.
Виж, ако цялата иракска сага е неква инсценировка, както вика Старшината, е друга работа. Ама дали...
12 Юли 2004 12:17
До Барабанист,
Напълно съм съгласен с казаното по горе от теб...
Но, нека да не забравяме и за отговорността на държавата... Смятам, че в този случай, държавата също е виновна, заради присъствието на наши войници в Ирак....
А иначе си абсолютно прав, защото сега се харчат много пари, за неизвестно какво, без да е ясно какво ще стане... А има много просто решение- моментално изтегляне от Ирак....
Преди малко съобщиха, че МИ-6 са се отказали от твърденията си, че в Ирак е имало химически оръжия, и сега Тони Блеер е отново в криза, голям скандал...
12 Юли 2004 12:21
Те ти Пено ново двайсе!
Свинаров пък ги направипо БНР "пленници" !
И Паси говори за "пленници" пред франкофоните в Брюксел (ама чии го търсим при франкофоните ....).
През последните 24 ЧАСА:
- 5 ЧОВЕКА СА ЗАГИНАЛИ И 3О СА ТЕЖКО РАНЕНИ ПО ПЪТИЩАТА В БЪЛГАРИЯ!
- ЧУКУНДУРА 'ЗЕЛ 2 ПЛЕННИЧКИ ОТ ОКОЛОВРЪСТНОТО НА СЛИВЕН, МА СЛЕД КАТО СИ ПЛАТИЛИ (по 1 свирка) И СЛЕД НАМЕСАТА НА ООН, ЮНЕСКО, НАТО (+сенто, и сеато), 6-ти USF, Партията на Софиянски и Оркестър "Карандила (-тия - 2-ро к-во) - ГИ ОСВОБОДИЛ И ГИ ПРЕМЕСТИЛ НА СОФИЙСКОТО
12 Юли 2004 12:26
Вместо държавата да харчи луда пара за контингента в Ирак, можеше да оправи малко пътищата...
Убитите и ранените щяха да са по малко... Нали ?
12 Юли 2004 12:31
[font=Ar ial Black]Изхода е един единствен, да накараме нашето правителство да изтегли контингента от Ирак...
Всичко друго ще е временно и недостатъчно....
Въпроса е как.........?
12 Юли 2004 12:34
Даааа. Излизаме от Ирак и се озоваваме в Рая. По улиците (асфалтирани набързо за целта) тече мед и масло. Народът благоденства, но същевременно се чуди как така не се е сетил по-рано да се изтегли от Ирак та "Казано честно всичко (да) ни е наред..."
12 Юли 2004 12:39
Хитър 5ър,
Защо иронизираш моето предложение, когато е ясно, като бял ден, че това е най-правилното в този момент...
Ами ако, не дай си Боже, утре или други ден, някой терорист се разходи из нашата Родина и направи пакости... Тогава какво... ?
12 Юли 2004 12:41
5-ре , Старши , бе сите , интересно ми е как Иракската Комунистическа Партия знае със сигурност че са живи ???!!??!? Те това е важното , или и тая банда е със тях друго не ми минава през главата !


Може да се вярва на информацията, че заложниците са живи, заяви Хамид Муса

12 юли 2004 | 08:29 | Радио Нова Европа - "Блиц"

София. Може да се вярва на информацията, че двамата българи, взети в Ирак за заложници са живи, това заяви генералният секретар на Иракската комунистическа партия Хамид Муса в предаването “Блиц” по радио Нова Европа. Той каза още, че от тяхна страна са извършени много действия, с цел да се свържат с похитителите, но засега не могат да установят къде се намират те. По неговите думи пряк контакт с похитителите едва ли ще може да бъде осъществен. Хамид Муса добави още, че фактът, че вече 4 денонощия няма информация българските заложници в Ирак да са убити, е добър знак.
12 Юли 2004 12:45
Здравей господин Хитър! Това за меда и маслото не беше ли от 50-те години на миналия век? Адмирираш Барабанистта, но това все пак са българи. Апропо, знаеш ли защо не публикуваха мотивите на съда в Либия за нашите медсестри? Питам сериозно.
12 Юли 2004 12:45
Партнер, Зарежи го 5ър!
Голема грижа са му баш сега 'секакви терористи! Пази държавата и магарето си от подобна сволоч, 'щото от оня ден магарето му говори с глас човеческии! Сигур от глад, ама ...
12 Юли 2004 12:56
Старшина,
Така е.... "Сигур от глад, ама ..."
Болно ми е като знам, или поне си мисля, че знам каква пара се е похарчила на вятъра, заради контингента ни в Ирак... Иколко още ще се наложи да се похарчи, заради безумието на няколко наши политици.... А в същото време народица ни гине от глад и нищета.... Срам 5ре....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД