:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,133
Активни 245
Страници 2,035
За един ден 1,302,066

Влиятелна US агенция съветва уволненията да стават по-лесно

Българският Кодекс на труда давал много права на наемниците и отблъсквал инвеститорите
Американската агенция за международно развитие сравни трудовото законодателство в България, Унгария, Чехия и Словакия и установи, че най-голяма защита от уволнения имат тукашните наемници. Агенцията препоръчва на правителството да се премине отново на срочни трудови договори и да се намалят компенсациите за извънреден труд. Законодателствата на останалите три страни са най-либерални в ЕС, агенцията ги сочи за пример и предупреждава, че ако България не направи по-гъвкав Кодекс на труда, ще отблъсне инвеститорите.

Сред най-сериозните критики към нашия КТ е, че работодателите не могат да уволняват заради адаптация към нови пазари, намалено търсене на продукцията или въвеждане на нови технологии. Агенцията е против и защитата от уволнение на бременни, работници със заболявания и др.



Мнението на синдикатите и работодателите - в "България"
58
796
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
12 Юли 2004 00:44
Ако ни трябва съветник в тази област, то трябва да бъде европейска, а не американска фирма. На този етап поне, ние се готвим да се присъединим към Европейския съюз, не към Щатския такъв. Много сме далеч от тях ...за съжаление.
12 Юли 2004 00:47
Тая агенция принципно е права, но и не съвсем. Значи, действително безсрочните трудови договори и редица други клаузи са огромна пречка да се оттървеш от негодниците, които нищо не бачкат, а само чакат да дойде заплатата. От друга страна, обаче, не съм съгласен с крайностите, до които отива, защото не всички, които биват уволнявани, са негодници - напротив. При сегашните равнища на социална защита си е истинско престъпление да се предлагат подобни недообмислени и пришити от щатския контекст правила. Не ми се говори пък изобщо за предложението свързано с бременни, болни и пр. - това е просто нечовешко! Това означава, че всяка бременна жена ще стане потенциална безработна, само защото шефът и иска да има някой сигурен на работното място. Същото и с болестите - ха си се разболял, ха са те уволнили. Но и работниците са за бой - като си мълчат, това, което се канят да им наложат, в един момент ще им се стори приказка. Я да се пробват в Германия или във Франция да приложат подобни хватки, да видим за колко дни ще им се парализират държавите.
12 Юли 2004 01:12
Това са поредните американски канибализми.
Работодателите у нас нямат никакъв проблем да те wволнят, освен ако си болен, бременна, синдикален деец. Просто пишат - "във връзка със свиване обема на работа".
В Америка, поради големината на икономиката, поради високия дял наемни жилища, много лесно си намираш нова работа, често на ново място. Може да е ниско платена, но особено ако си без семейство, не е трагедия. Тук опитай от Видин, като затворят всички заводи, да си продадеш жилището и да си купиш ново в София.
А вече хрумването, че понеже 4 източноевропейски страни са успели да станат по-капиталисти от капиталистите, то България трябва да изпревари и тях и да стане най-социалноканибалската държава в ЕС, поражда само един въпрос - от какъв зор да го прави? Не може ли първо да види какво стана с предишните вивисекции - примерно със славната Зравна реформа, с която страната направо си беше първа в Европа /и 15-та ако броим Африка/.
12 Юли 2004 01:35
Твърдо ЗА подобни промени. Разбира се не всичко което се предлага трябва да се приеме, но сегашното положение е абсурдно за работодателите и икономиката. Погледнете - навсякъде седят 50-60 год. бавномислещи или 25-30 годишни полуграмотни пишлемета и никои не може нито да ги накара да се промянят , нито да ги уволни.

Преди повече от 10 години в България имаше един "член Капудалиев" в закона , според който всеки работодател имаше право да освободи работник с предизвестие "в интерес на работата". Тогава реално започнаха истинските промени (1992-93) и Българската икономика се задвижи напред - имаше ПАЗАР НА ТРУДА и всеки нает можеше да се страхува от уволнение и съответно да си върши съвестно задълженията. Отделно че в държ. администрация и държ.фирми се усетиха шпървите реални стъпки за промяна в мисленето.
Но червената некадърна номенклатура много бързо усети подводния камък и обърна закона. После той се оказа неудобен и за синята такава. Уви - едно от най-хубавите неща - правото ан уволнение "в интерес на работата вече го няма".

12 Юли 2004 03:16
Що па толкова сте се запритеснявали, че ще могат да ви уволняват?! Ако сте добри професионалисти никой няма да ви пипне, това аз ви го гарантирам. Всеки нормален работодател, занимаващ се с нормален бизнес знае добре, че ако си уволнява кадърните си кадри и се обгражда със гъзолизци, дето нищо не правят, скоро идва и неговия ред. Chapter 11 му викат тука . Аз викам по-добре да си върнем Бай Тошо, не само че не уволняваха ми и милицията събираше изметта от улиците и ги караше да работят насила ... о, да той умря горкия, бог да го прости, макар че не вярваше в него (като мен) ма все ще се намери кой да го наследи, Партията наша е на линия с млади ентусиазирани кадри.
А на "влиятелните американски агенции" искам да кажа само - абе що не кажете нещо по въпроса за заплатите ?!?, щото от "достоверен източник" знам, че са бая далеч от американските стандарти, а цените догонват американските май, на места ги и задминават даже. Те нашите се запритеснили за извънредния труд, че кой плаща такъв в България бе ало-о-о-о?!
На притеснените от уволнения - кат ви уволнят от БГ и сте кадърни специалисти, стягайте куфара и елате в Щатите, тука ще ви оценят и не се плашете, тука кадърни не уволняват напротив, знаят си интереса .
Ай със здраве.
12 Юли 2004 03:25
Вижте, това не е най-големия проблем на българските ”работодатели”. Нашите т.нар. ”бизнесмени” са от мутренско-мафиотски тип. Те са неграмотни, некомпетентни, не знаят чужди езици. Нямат никакъв нюх към парите. Назначават хора с връзки, а не по кадърност. В България няма пазар на работната сила по принцип. Не се знае колко получават хората за своя труд. На такива работодатели, само това им е проблема - да махнат бременните и болните. Мноооого ще спечелят от тая работа, няма що...

Апропо, не ме касае този въпрос директно. Не работя в България, а в хипер-конкурентна страна с изкючително силна защита на работниците и силни профсъюзи. Така че едното не пречи на другото - конкурентността не е задължително за сметка на правата на наемните работници.
12 Юли 2004 03:35
Много пламък /син, червен, жълт и т.н./, а че и пушеци, ама полза никаква. Първо, в Б-я никой не спазва въпросният "кодекс на труда", а второ - кой има трудов договор /демек работи официално/, че да има основание да се позовава на него? Това американче да си ходи в американско, пък да дава акъл на мексиканските работници в калифорния, там май имаше и някаква дейсвуваща трудова полиция или нещо подобно....
12 Юли 2004 03:40
emacs, Не ме интересуват Мутрите и техните бизнеси - щом нямат нюх към парите по-добре бизнесите им да си идат и на тяхно място да дойдат нови фирми водени от умни хора.
Икономиката и държавата трябва да се водят от икономически стимули и ИКОНОМИЧЕСКА ЛОГИКА, а не от това "наш човек", "лошо сем. положение" и пр. Да, ако има 2 ма души с еднакви възможности - нека оставят на работа този който е болен или бременната, но ако нещата опират до професионализъм - никакви псевдо закони не трябва да защитатават некадърниците и да връзват ръцета на мениджера.

Между другото - Собственика (мениджера) в една фирма трябва да има възможността да УПРАВЛЯВА, защото неговата основна задача е фирмата(организациата) да работи все по-добре и по-добре - от това ще скочат заплатите и съответно ползата ще е за цялото общество. А и повече социални помощи ще има.

Като има зле работеща фирма - това означава НИСКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ, НИСКИ ЗАПЛАТИ и СКОРОШНИ УВОЛНЕНИЯ НА ВСИЧКИ!! Е кое е по-доброто?

12 Юли 2004 04:45
Много им се иска да заприличаме на мексиканци, ама...
12 Юли 2004 04:45
bestbuy и emacs
почти изчерпахте темата
12 Юли 2004 05:06
КТ има нужда от промана по отношение на свободата на договаряне на работното време, заплащането, условията на работа, прекратяването на трудовите договори и т.н., но не и от връщането на безпринципността на срочните договори.
И сега няма никакъв проблем работник да бъде уволнен, стига да има принципно защо.
Проблема е с трудността на безпринципните уволнения, което пък е добре.
*
bestbuy,
Страха от уволнение не води до повишаване на качеството и дисциплината на работата, а точно до обратното.
Страха сковава инициативата и производителността, а възможността всеки момент да бъдеш уволнен те кара да мислиш повече за настроението на шефа, да си постилаш при конкуренцията, да не си даваш много много зор, да изцедиш каквото и колкото можеш и да бегаш. Вниманието ти да е всякъде другаде, но не и в съшността на работата.
*
В моята фирма прилагам точно обратния подход - всеки работник е абсолютно сигурен, че няма да бъде уволнен, ако реално няма за какво. Той е част от екипа със свой принос, инициатива и отговорност. Ако фирмата печели и има, има и за работника, ако е в труден период-просто няма от къде. Това свързва работника с фирмата и го стимулира. В края на краищата човек не работи само за пари...
12 Юли 2004 06:27
Оле-ле, !
Проблемът не е дали да останем както досега или да станем като щатите, защото и двете са пълна дивотия. Аз предпочитам да стане като в Германия - ако си гледаш работата, никой не може да те пипне доживот. Но си вършиш работата. Ей това е, което най-много липсва в България
12 Юли 2004 06:52
България към ЕС ли ще се присъединява, или ще става като в оня анекдот
"50 и някоя си мушмула" в американското знаме? Това вече си е чиста
загрявка за идването на мисията на Международния валутен фонд през есента в България. Това, което българските наемни работници са отвоювали
като свои права сега искат изцяло да им бъдат отнети. Явно Константин
Тренчев е прав, като в своето интервю по телевизията призова всеки да
заеме активна позиция. Къде отива сега логиката, която управляващите
афишираха в началото на прехода. Трябвало да има правила на играта,
регламентирани със закон. Сега след като вече се намаляват възможностите
за бързи и лесни печалби от ниската цена на труда в България ни призовават
да премахнем всички правила. Ако Американската агенция за развитие
иска България да бъде в истинския смисъл джунгла на трудовия пазар, то
това е друго нещо. Всячески и по изкуствен начин проамериканското влияние
започва да действа негативно върху приобщаването на България в Европа.
Дали ще позволят българските граждани и иституции това да се случи. Всичко
зависи от тях. Пък и исканията на Американската агенция за развитие си е
чиста проба отклоняване на вниманието от проблема с българските заложници
в Ирак.
12 Юли 2004 07:37
Шефът на малка американска фирма събрал четиримата си подчинени и казал:
- Трябва да уволня един от вас...
- Аз съм от малцинство! Ще те съдя за расова дискриминация - казал чернокож служител.
- Аз съм жена! Ако ме уволниш, ще те съдя за полова дискриминация!
- А аз ще те обвиня в незачитане на възрастните - казал побелял служител.
Тогава младия бял мъж размислил за момент и после казал:
- Мисля, че аз бих могъл да бъда гей...
12 Юли 2004 08:16
На крива ракета космоса и пречи...аргументацията с инвеститорите е толкова измислена, че не заслужава внимание. То бива гъзолизци и ибрикчии, ама чак толкова... В България пазар на труда няма, цената на труда е най-ниската в Европа, мижавата защита от Кодекса може да се заобиколи по 100 начина...Как се работи под непрекъснат страх от уволнение, някой пробвал ли е...тия аргументи с "намаляване обема на работа", "икономически затруднения" и прочие винаги могат да се изфабрикуват, като става дума за източване на предприятия...
Проблемът е българският бизнес, от мафиански тип...да сте виждали някой работодател да се хвали колко му е печалбата....ами не, щото той не усвоява доход от печалбата, а от разходите на предприятието краде...
КТ не е идеален, ама на Шулева перачката точно това и дай...да сте чули от Европата да отправят критики към КТ..., нали е затворена глава 13 от преговорите... Гъвкавост на труда....да сте чули за понятието в ЕС за flexicurity... Индустриалните отношения в БГ са недоразвити, много от нормите в ЕС, които регулират взаимоотношенията на капитала и труда не са в закони, а в споразумения между синдикати и работодатели, и никои не си и помисля да ги заобикаля....
Егати инвеститорите, щом до КТ опряха....то на Васко Василев ченгето бизнеса му е кървав - вижте как се "точи" да дълга с Ирак, свободни зони..то заради него и таквиз кат него са нашите момчета у Кербала...
12 Юли 2004 08:19
Срочните трудови договори са добра идея. Правиш "екшън-план" в началото на годината и в края и виждаш резултата от служителя. Ама болен, семейни проблеми, жената ражда, детето се жени... друг път. Само яко бачка не му е майката. Като ревете толково за нашия кодекс що не отидете в кое и да едържавно учреждение да си спомните какво значи "работа".
12 Юли 2004 08:35

Оранжерийни притеснения.
Както Ви харесва така да бъде винаги, да видим с какво ще компенсирате откраднатото по време и преди демокрацията.
Какво има за крадене сега в България, форумци? От "Златната младеж" има ли още?


Няма нищо по-хубаво за търсещия, амбициозния о това да е без обвързващи хартийки. Намираш по-добро - изчезваш! Щтракаш за спомен тъжните очи на бившия работодател, сияйното лице на новия и си пиеш кафето разглеждайки албума. Рарзредено с коняче, разбира се.

Само в двайсетина постинга колко лъжи и оправдания за мързеливците има. Къткайте ги да не станат по-малко! Що нямало работа!!?? Ами научени да чакат някой да измисли работа, пък умните, трудолюбивите и образованите ще се предложат тогава. За безрочно, всеотдайно, в името на човечеството и 13 века отлежалата мъдрост - с работа се гърбав става.
12 Юли 2004 08:51
Не съществува никакъв проблем т.нар. бг работодател да те уволни когато и с каквито си иска аргументи... За съжаление, мого да го кажа това от личен опит - викна ме шефа на (не)човешките ресурси в тази фирмичка и ми каза: Ти си много добър, съвестен, работлив и пр. и пр. обаче не ни трябваш - и това беше!
bestbuy ти да не би да си от бг работодателите? Егати гьонсурата!!! Това че на теб не ти пука за хората синьо лайно не значи и за другите е така!!!
12 Юли 2004 08:58
Параграфе, къде си?
12 Юли 2004 09:10
Ole-le, Прави си донякъде. Въпреоса не е да бъдат държани подчинените в страх от уволнение - това е 2 пъти по-вредно за работата, и съответно и за двете страни - работодател и работник.
Въпроса е да има все пак нормални отношения и разбиране , че когато работа няма, или съответния слуйител не е върши с желание - не могат да бъдат държани хора защото имало БЕЗСРОЧЕН договор.
В САЩ са в едната крайност - където всеки по всяко време може да те уволни, но пък БГ сега е бетер социализма - има хора, който са вечни на местата си - влез в която и да е община напр.

А на др. Dante - жал ми е за такива като теб. Ти не си разбрал истината, която ти е казал:
А тя е - ЗАЩО И ДВАМАТА ТРЯБВА ДА СЕ МЪЧИМ, когато твоите способности не пасват на тази фирма - ако си кадърен има поне 10 други места където ще бъдеш полезен и на себе си и на тях. Все едно Магдалена Малеева да се сърди , че не я искат в Нациаоналния по баскетбол.

Но след като плачеш за единственото място дето си се закачил, явно не си от кадърните. Но за лайномет ставаш - вервай ми!
12 Юли 2004 10:13
А КОГАТО РАБОТОДАТЕЛ ИЗВЪРШИ НЕПРАВИЛНО УВОЛНЕНИЕ И РАБОТНИКА ЗАВЕДЕ ДЕЛО КОЕТО СЕ ПРОТАКА С ГОДИНИ КОЙ ЩЕ ХРАНИ СЕМЕЙСТВОТО НА РАБОТНИКА ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ АКО НЕМОЖЕ ДА СИ НАМЕРИ РАБОТА?????
12 Юли 2004 10:17
Ако може това допълнение да се отнася само до администрацията: ДА, ДА, ДА. Но иначе Българското законодателство РЕАЛНО не защитава хората на наемния труд и премахването на малкото налични 'придобивки' си е живо лицемерие!!!
Bestbuy ти да не си като великия 'бизнесмен' /не му помня името, но беше купил завод МРАЗ и го разсипа, а и не само него/, който беше заявил преди време, че е готов да плаша 3000лв. заплата на онзи, който работи за него 6 дена в седмицата по 10 часа. Е, това вече никъде го няма!!!
12 Юли 2004 10:24
Купуващият, тебе да не те гони критическата А?! " 25-30 годишни полуграмотни пишлемета"
Комплексар, нищо че говориш и истини, ама си комплексар.
12 Юли 2004 10:47
Срочните трудови договори са мила родна перверзия, в които лъсва плиткият начин на разсъждение у практикуващите ги работодатели: "Ще бачка на пожар , пък после шут гъзов..." Почти всички дейности в които се практикуват срочни договори , изискват постоянно заемащи ги служители. Въпросната практика издава липсата на грамотност по критериите за наемане на служители от болшинството работодатели.Така де , що да се бъркат /ДЪЛБОКО/ у джобо за хюман рисърч консултанти , като може по "пробата и грешката" Кой да е чувал за дългосрочни политики , патернализъм и т.н. Каквито ни пролетариите, такива ни и капиталистите.
12 Юли 2004 11:08
Zakonat da e lesen za uvolniavane na hora, dokazali, che ne mogat da varshat tova, za koeto sa naznacheni. Zatova >-to strani imat t.nar. izpitatelen srok + klauza v trudovia dogovor, che pri dopusnata nemarlivost v rabotata ili seriozen incident ste badat uvolneni nezabavno. Nisto drugo kato novi tehnologii i tem podobni istorii ne mogat sa sa povod svesen rabotnik da se razkara. Problema e, che amerikanskia korporativen kapitalizam ne investira za obuchenieto na personala si. Samo iska bez da dava. Ako ne e tozi ste doide onzi. Pazara na rabotna sila ste dostavi "sveza krav". Da ama ne stoto horata ne sa predmeti da gi butash ot tuk tam. Zastoto noviat rabotnik teparva triabva da se vavezda v rabotata da ne govorim za adaptaciata mu kam kolektiva. Za izvanrednia trud-ili go ima ili izobsto go niama. Ako ima takav estesveno, che ste se plasta mnogo po-dobre ot "redovnia". Limit na izvanrednia trud do opredelen broi chasove e razumnoto, zastoto preumorenia rabotnik pravi > beli otkolkoto varshi rabota. Za sazalenie obache korporativnia kapital na Amerika oste ne vizda po-daleche ot pechalbata si i ne e nai-dobria primer, che da ni dava i saveti. Vse edno bandit da te uchi na moral.No. Thank you.
12 Юли 2004 11:45
Аман от тези американци, не им омръзна да си пъхат носа в на хората работите.Сега трябва да сме намаляли заплащането за извънреден труд.Че колко са фирмите в страната които плащат за извънреден труд?Аз лично не желая в страната ми да дойде някой нескопосаник и да ме кара да работя по празниците и след това да ми даде жълти стотинки.Щом не им излизат сметките да си стоят в САЩ!
Вярно е и другото, че народа НИ Е МАЛКО МЪРЗЕЛИВИЧЪК, ама съвсем малко!!!!
12 Юли 2004 12:05
Тази US агенциа случайно да отчита факта че малко наемници в България работят както пише в кодекс на труда.... случайно да има в америка някой който да работи 10 часа а да е назначен на 4 - заради социалното осигуряване че бил висок процента / и осгигуровките в цял размер да се удържат от наменика, защото работодателя не искал да плаща осигуровки, ама закона го задължавал/ .... случайно в америка нямой да е назначен на 100 лева а да получава 500 лева- отново заради данъците... Не може американска агенция да се меси в български кодекс на труда... първи трябва да се отчете факта че в америка всички разплащания са безналични, т.е. по сметка, а в България по-голямата част от плащанията са в брой. ей това нещо не го разбират американците..... там няма измъкване от данък върху доходите на физическите лица...там няма да се спестява от социално осигуряване , няма неотчитане на приходи...и целия западен свят ни се чуди на занимавката ни с касовите апарати и магиите с тях.... такова следене като тук в България за отитане на продажбите никъде другаде го няма ..... оперативен контрол към данъчмите служби са станали пъдари... с това отчитане на касовите приходи..... не Кодекса на труда асъзнанието на българина трябва да се промени , обаче то не е записано нито в един закон....
12 Юли 2004 12:18
Такива като бествай се мислят за остапбендеровци и което е по лошо повервали са си!!! Жалко! Пълно е в България с чалга и нещастници като бестбай дето смятат че знаят всичко и разбират от всичко, и че стават за всичко...
За туй сме толкова зле - всеки дърпа чергата към себе си без да мисли за другия...
12 Юли 2004 12:34
"Агенцията препоръчва на правителството да се премине отново на срочни трудови договори и да се намалят компенсациите за извънреден труд"
Е такова животно нема. Когато съпругат ми влиза в шибаната зона на централата и работи по 12 часа, 6 дни в седмицата, с 1 почивен ден, за 240 лв , като няма празник, няма делник, аджеба колко ли ще му стане заплатата без компенсациите за извънреден труд, се пита в загатката?Може би 100 лв, а с удръжките направо -без заплата.Така или иначе българина живее на фотосинтеза, та на кои му пука.
12 Юли 2004 12:57
Време ми е и аз да се включа у тоя весел ама неграмотен форум! Вече и аз ще се изказвам по некои въпроси.
Първо и най-важно - ТИЯ АМЕРИКАНСКИ СЪВЕТНИЦИ САВСЕМ НА СА В ЧАС!!! АМА НИКАК! НАПРАВО ЩЕ МИ ДОСЪСИПЯТ БИЗНЕСА В ПРАВЕЦ!!!!
Какви лесни уволнения бе? Аз и така едва си намирам работници да ми бачкат. Хем на всички им предлагам начална заплата от 500 лв. ЧЕСТНО!!! И доживотен трудов договор също!!! Ама не щат и тва си е. Досега никой не съм уволнил - те сами си бегат и се отказват и от парите и от договора. ЗАЩО БЕ? Все има некой у тоя форум де е работил при мен - да си каже къв му е проблема бе?
Каня секи кой иска да дойде да бачка при мен - пари колкото вие кажете!
12 Юли 2004 13:04
.../.то на Васко Василев ченгето бизнеса му е кървав - / дали знаеш колко си прав?
12 Юли 2004 13:07
Уважаеми г-н Данчев,
Ако отношението Ви към работниците, които 'си намирате да ви бачкат' е като това демонстрирано във Форума, не се учудвам че напускат!
12 Юли 2004 13:24
Време ми е и аз да се включа у тоя весел ама неграмотен форум! Вече и аз ще се изказвам по некои въпроси.
Първо и най-важно - ТИЯ АМЕРИКАНСКИ СЪВЕТНИЦИ САВСЕМ НА СА В ЧАС!!! АМА НИКАК! НАПРАВО ЩЕ МИ ДОСЪСИПЯТ БИЗНЕСА В ПРАВЕЦ!!!!

Какви лесни уволнения бе? Аз и така едва си намирам работници да ми бачкат. Хем на всички им предлагам начална заплата от 500 лв. ЧЕСТНО!!! И доживотен трудов договор също!!! Ама не щат и тва си е. Досега никой не съм уволнил - те сами си бегат и се отказват и от парите и от договора. ЗАЩО БЕ? Все има некой у тоя форум де е работил при мен - да си каже къв му е проблема бе?

Каня секи кой иска да дойде да бачка при мен - пари колкото вие кажете!


Чичко Паричко
12 Юли 2004 13:34
Тия американци са тотални безпросветници, като мутрите, които сега се подвизават по нашенско и се ласкаят да ги нарекат бизнесмени!
Проблемът в България не е, че трудно уволняваш. Големият проблем в България е, че трудно назначаваш кадърни хора. Защото са особено дефицитна категория.(Японците твърдят, че имат същия проблем и в щатите.)
Вие ми решете този проблем в България, пък после няма какво да се боите за инвестиционния климат. Аз като дойда да инвестирам, първо мисля за назначаване, а не за уволнения. Все пак добавена стойност създаваме само аз с ума си и работникът с труда си, останалото е местене на суровини, полуфабрикати и енергия от едно място на друго. Така че вие ми дайте кадърни работници, а аз в замяна съм готов да ви науча на поне 400 почтенни начина, как да се оттървете от некадърници.
Първият начин го излагам още сега: преставате да слушате дивотиите на всякакви измислени американски агенции...
12 Юли 2004 13:41
защо ли си мисля, че работнизите за винаги унижени от работодателите в БГ!? какви права има един работник в БГ? в туризма им се свиди по едно кафе повечко да им правят , за 12-часова нощна смяна в хотел както е по Кодекса на Труда, а се занимават с "фундаментални" проблеми! Елате в Германия да видите какво е "права и задължения на двете страни", но там Синдикатите са силни, хората плащат за защита на правата им, а те(синдикатите) си вършат работата, както някой спомена по - горе - "ще парализират държавата за няколко дена"!


takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
12 Юли 2004 13:45
Пак някой велик американски експерт се е изпуснал. Що се изказват тия без някой да ги е питал и за неща, дето нямат нищо общо с тяхната реалност. Много хора тук работят с фиктивни договори. Набиват им шута, когато на шефа му кефне и никой не тръгва да се съди, защото е загубена работа с нашите съдилища. Почти всеки бачка извънредно и не му се плаща за този труд. Синдикатите ни реално не действат. Вместо да получиш премия за добре свършена работа ти режат от заплатата за реално или въображаемо провинение. И за всичкото това блъскане ти дават жълти стотинки - е не може така до безкрай. Не само, че не трябва да се правят такива промени в кодекса, а трябва да се усили защитата за работещите. При нас е най-див капитализъм, всеки гледа да те изцеди за без пари, а после се чуди защо сам напускаш работа. Ми чудете се, а междувременно луковите глави в парламента може и да приемат тая дивотия.
12 Юли 2004 14:21
г-н Данчев, каква работа предлагате, виждам че за заплащането ще се споразумеем
12 Юли 2004 14:28
Тартамут_1, къвто кажеш такъв те правя! При мен и без тва всички са шефове. Даже и чистачката е началник-хигиенист. Ама ти си по умен и ти тредлагам я търг. директор, я гл. счетоводител я нещо друго. Избора си е твой.
12 Юли 2004 14:30
тъпите, нагли американци пак дажат акъл без никой да им го е поискал ! да си гледат скапаната демократично-полицейска държавица, дето е едва на някакви си 200 години, а да не се месят във вътрешните работи на другите държави!!! После защо ги взривявали .....То бива на всяка манджа меродия , ама чак пък толкова...
12 Юли 2004 15:39
ДА ПРИПОМНИМ КОЯ Е
Радост Драганова от "Огледала"-БТВ!


Въпросната дама е бивша проститутка в Пловдив и Стара Загора откъдето е родом.В същност истинското и име е Недка Димчева Георгиева.Родена в Стара Загора на 2.6.1975г. , където завършва средно образование . Там живеят родителите й , на ул. Граф Игнатиев № 33/а/13. Цялата автобиография на Радост Драганова е абсолютна измислица. Предполагам Недка си е сменила името заради няколко грозни прякора един от които е Недка щастливата пръдня/Недка-пухлата/ . Само , че още преди Слави да я лансира в БТВ Недка е била известна в Плвдив , където е следвала 93/94г. руска филология, като Неда -курвето , щото въпросната дама си е падала по яки борчета с глеми портфейли и съответно прекъсва руска филология и се прибира за известно време в Стара Загора. След което решава , че със старото име някак няма да й върви и се преименува на Радост.И така от бившата проститутка Неда - курвето , се превръща в изключително "талантливата юристка", "шампионка по синхронно плуване" Радост Драганова. С две думи слага кръст на гадното си минало и почва нов живот, нова кариера с измислена автобиография и най-вече е пример за подражание на всяка тинейдджърка в България.

Е, ако не ми вярвате, само ще ви кажа , че България няма шампиони по синхронно плуване и това много лесно може да се провери.

гр. Стара Загора

ул. Граф Игнатиев - 33, вх.А, ап.13

тел. е аналогов/всеки момент ще го сменят/

042/3-13-87

Освен това Нели Атанасова, не беше по различна . Като любовница на покойния небезизвестен бизнесмен Иво Карамански му роди син , който в момента е на шест години срещу скромната сума от 70 000$+ луксозен апартамент в София.

Е, питам се как така 2 бивши проститутки се озоваха в най -реномираната телевизия в България и съответно най-гледаното време?

В България има 2 ефирни телевизии -едната е БНБ, другата БТВ , или както е известна като телевизията на Рупърт Мърдок . Проблема е , че въобще БТВ няма нищо общо с медииният магнат Мърдок. Тя е създадена с пари на бившата държавна сигурност и съответно е собственост на хора от ДС -Гергов и се управлява от такива -Светлана Василева , съпруга на бившия посланик в Швейцария Красимир Станков . "Журналистките" в тази телевизия изпълняват и други функции , като например да забавляват господа от ранга на посланици , политици и пр.Но за съжаление хората в България нямат възможност за кабелна тв и са принудени да гледат противните същества , които им показват по телевизията и които създават новини , предавания тип латиноамерикански сапунени опери. Ама така е , че кой в България ще гледа нещо различно освен сапунен сериал поднесен тарикатски по най - гледаната телевизия. Е , поне се самозаблуждаваме , че никой не ни манипулира мнението . Гледаме американо - руски новини с грозновати проститутки , ненормални , инфантилни водещи на предавания , които ти дават морални съвети и се наслаждаваме на животеца.
12 Юли 2004 15:42
ее г-н Данчев, аз си помислих че нещо сериозно, пак вие търговски директор или гл. счетоводител.
Куца оферта
12 Юли 2004 15:55
Тартамут_1, е баш такива кат теб имах предвид по горе. Не щете да бачкате и тва е. Егати мързелите!

P.S. И спри да ми викаш господин, щото аз съм свикнал на "другарю"


Чичко Паричко
12 Юли 2004 16:14
Драги Регистре,
Не пиша без да знам, а понякога знам, но не пиша!
И какво сте нападнали "добричката" US агенция, нима не е ясно, че това си е поръчка, изпълнена от т.нар. "местни консултанти", дето се лигавят на всеки долар или евро от чужбина. Е верно, тия мангизи не са малко, ама съветите, които се дават, са си чиста проба на гърба на народа, дето само двете ръце има.
Били сме мързеливи - ами брате, за 150 кинта толкова. Същите мързеливци в чужбина срещу достойно възнаграждение чудеса правят!
В САЩ пазара на труда е крайно либерализиран, ама икономиката им е по-друго яче от европейската. И въпреки това, като те уволнят в САЩ - всичко плащат, до центче, а не като тук - бачкал, а пари на кукуовден!
12 Юли 2004 16:14
GEO 19,
ТУК СЪМ /вече/!
Снощи имаше свирепа гръмотевична буря в Бургас и изпоизгоряха хъбовете на Интернет-достанчиците/ аз съм на "Digicom"/! Едва към обяд ги пооправиха и сега имам сигнал!
Проблемът с АНТАГОНИЗМА/!/ между интересите на Работодателя и на Наемния работник НЕ е от вчера, и НЕ е лесен за намиране на компромисно решение!
Първо, аз съм на мнение, че проблемът около ТРУДНОСТТА сега за Рабогодателя да уволни Работника си НЕ е проблем на Работодателя, а на Работника! Според мен, на Работодателят БИ ТРЯБВАЛО да му е все едно КОЛКО работника му работят, защото: ако му работят ПОВЕЧЕ Работници- ще им плаща по-малки по размер заплати и осигуровки! А ако му работят ПО-МАЛКО на брой Работници- ще им плаща по-големи заплати и по-големи осигуровки, но РАВНИ по ОБЩ обем и в двата случая!!! Така че, част от Работниците е тази, която има ИНТЕРЕС друга част от Работниците да бъде освободена/ уволнена!/ от работа!!!
НО Работодателят , в този случай , ПЕЧЕЛИ, ако има БЕЗРАБОТИЦА- защото Безработицата сваля ЦЕНАТА на Работната сила! Следователно, Работодателят има интерес да създава ИЗКУСТВЕНО Безработица- като уволнява едни, за да останат другите под ГРОЗЯЩА ги ЗАПЛАХА от уволнение! А заплашен и уплашен Работник е лесен за ЕКСПЛОАТАЦИЯ- поради това, че му се плаща Заплата за прилагане на труда му/"Труд-Функция"!/, а НЕ Печалба за резултата от труда му /"Труд-Резултат"-произведената стока или услуга/.
Една от причините проф. Мръчков да заслужава орден "Стара планине" е именно Кодексът на труда /от 1986 г./! В този именно Кодекс , на представителя/директорът!/ на Държавата-Работодател НЕ му се предоставяха права ПРОИЗВОЛНО и СВОБОДНО да уволнява /и да назначава , също- там Колективът/бригадата, например/ даваше съгласие и за едното и за другото!/!!!
Проблемът има и друга страна. Например, фалитът на "Енрон" /и на други компании/ ИЗХВЪРЛЯ на улицата стотици и хиляди Работници- БЕЗ те да имат и грам мина, нали?! А и т.н. "Пазарна икономика", ако е неограничено /от държавата и Профсъюзите/ ЛИБЕРАЛНА , то НЕМИНУЕМО води до фалит на едни фирми и до просперитет на други. При българсите условия, обаче, просперират САМО фирми /и Собствениците им !/, които са от сектора на "Сивата икономика"/крият данъци, НЕ плащат осигуровки и т.н./. Тези именно фирми ще СПЕЧЕЛЯТ най-МНОГО при едно "американизиране" на СЕГАШНОТО бълтарско трудово законодателство! Защото, ще се увеличи още ПОВЕЧЕ Безработицата- значи, ще падне и Цената на труда!
МОЕТО мнение по този въпрос е: при липсата на СИЛНИ Профсъюзи в България днес и при наличието на голям процент "Сенчеста икономика" в БГ, "американизирането" на трудовото ни законодателство НЕ е в интерес на Наемните работници! А тъй като техния брой е с хиляди и стотици хиляди ПЪТИ по-голям от броя на Работодателите- аз предпочитем да е защитен интераса на Мнозинството, а НЕ на Малцинството! Мисля, че и на Демокрацията би трябвало да й е такава идеята и интереса?!КАЗАХ!
12 Юли 2004 16:32
ОТНОСНО т.нар. "СРОЧНИ" и "БЕЗСРОЧНИ" трудови договори:
АЗ предпочитав да съм на "Срочен" трудов договор с Работодател- а СРОКЪТ на изтичане на договора да настъпи след МНОГО години!
"Срок" в правото НЕ е просто ДАТА /година, месец, ден, /, а е прието от двете страни за ситурно и ПРЕДСТОЯЩО да се случи "събитие" ! Ако, като Наемен работник, договориш "срок" на Срочен договор, като този срокът ще бъде , например, "до обявен от Съд ФАЛИТ" на фирмата- НЯМА място за безпокойство!
А едно от юридическите тълкувания/ и практика има!/ да "безсрочен договор" е, че щом този договор НЕ визира предстоящо "събитие" /може и да е настъпването на една дата!/- такъв договор МОЖЕ да бъде прекратен едностранно ПО ВСЯКО ВРЕМЕ- без НЕГАТИВНИ последици за прекратяващата страна!
12 Юли 2004 16:33
Абе в нашия трудов кодекс, защитата от безработица обхваща посочените групи, но при "равни други условия" - т.е., ако от двама трябва да се уволни един, като двамата са с еднакви ценз, дисциплина и т.н. (къдърността верно трудно се доказва ...), остава този който по кодекс подлежи на защита - бременна, съпруга на войник, хронично болен и т.н. ... При технологично обновяване се закриват обикновено звена и в този случай няма защита - пудрят ни мозъците ... При временно намаляване обема на работа има и други начини, необременяващи финансово работодателя за труд - пращат се работниците в отпуск, намаляване на работното време и пропорционално заплащането и т.н. ...
Да, ние имаме трудово законодателство което силно се отличава от американското, но и условията и традициите у нас са други ...
12 Юли 2004 18:45
Абе, тез тъпи американци и болнични нямат. Ужас. Как така, другарищи!!?? Без болнични не може. Обидно за пролетариата и зищитниците на интереса му.

Преди около 4 месеца ми се обажда един българин, тъй и тъй семейство от три месеца в Щатите с двегодишно дете, тя работи той - не, какво може да се направи? Намира се работа, временна, лека работа, интересна при това, работи момчето веднъж, харесва му, питат го съгласен ли е да го викат отново - да, хубава работа, харесва ми... Обаждат му се втори път но......... бил настинал нещо и се схванал тук-таме. Сега пита защо не му се обаждат повече.
12 Юли 2004 18:50
За секретарките е лесно
Ако не спиш със нея , ще я изхвъприш че не ти е дала !
Ако пък е спала със тебе , за да не ти се урони авторитета пак ще я уволниш !
Бе демократи к`во да правиш ! Клинтон го показа , а и нашите комуняги (па и некои други) си го правеха ако не явно то поне се знаеше без много приказки !
12 Юли 2004 18:52
Другарю Данчев,
Тартамут 1 вероятно има намерение да разкрие собствена фирма за производство на климатроници. Затова му предложете летен стаж. Може пък
човекът да въведе ден на самоуправлението или пък да организира кръжок по качеството в бившите заводи за микропроцесорни системи. Тартамут 1 не
е мързелив, а е творческа личност - което между впрочем МВФ не харесва
в българите.
12 Юли 2004 19:06
Незнайко, Клинтън е артист по правене на сандвичи с пури. Уважавай изкуството бе, човек! Ама-ха! Бил я гонел! Тя за малко да го изгони от президентството, пък ти профсъюз искаш да и намериш. Да напише сега една молба за библиотекарка. Що предавания я викаха на интервюта за да и показват в едър план устните, милото лице, горката невинна невеста.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД