:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Смърт на актьор ще промени плановете в Народния

Юбилейният репертоар на театъра е богат, но едва ли лесно ще бъде заменен отишлият си на 45 години Николай Костадинов
Внезапно починалият в понеделник Николай Костадинов не беше медийна звезда като колегите си Андрей Баташов, Георги Мамалев, Филип Трифонов и др. Става дума за онази особена порода актьори, чието присъствие на сцената дори в малка роля влияе на целия спектакъл. Играта му е като на добрия защитник във футбола - не се набива непрекъснато в очи, но в определени моменти присъствието му е незаменимо.

Повечето роли на Н. Костадинов не са главни. Ще го запомним като Андрей и вуйчо Ваньо от Чеховите "Три сестри", Исай от Радичковата "Януари", Динко от Антон-Страшимировия "Вампир", Джои от Пинтъровата "Завръщане у дома", Васка Пепел от "На дъното" по Максим Горки.

Както е известно, професионалният път на Н. Костадинов минава през ДТ-Сливен, ДТ "София", МГТ "Зад канала", Сатирата и завършва в НТ "Иван Вазов", където е от 1998 г. Той беше един от малцината, които останаха на щат в националния ни театър, въпреки че повечето му колеги предпочетоха да бъдат на свободна практика.

Ненавременната смърт на този актьор неизбежно ще промени юбилейния репертоар на театъра. Костадинов играеше централната роля в "Кралят елен" от Карло Гоци (реж. Мариус Куркински) и една от основните роли във "Франческа" от Константин Илиев (реж. Маргарита Младенова), както и в "Албена" (реж. Иван Добчев). И трите представления са на голяма сцена и са печеливши за театъра; сега вече не се знае каква ще е тяхната съдба. Други важни роли в спектакли от настоящия репертоар на Народния Костадинов имаше в "Службогонците" и "Зимна приказка" (пак на голяма сцена). В част от новите постановки, подготвяни за юбилейния сезон, той щеше да се превъплъти в една централна ("Почивен ден" от Камен Донев) и няколко ярки второстепенни роли ("Хъшове" по "Немили-недраги", режисьор на която е Сашо Морфов).

В самата програма на театъра странен феномен е нашествието от моноспектакли през идващия сезон за камерните сцени. Те са пет: Радичковата "Лазарица" с Валентин Танев (реж. Крикор Азарян), "Даскал" от Жан-Пиер Допан с Велко Кънев (реж. Борислав Чакринов), "Чучи" от Азис Несин (реж. Искандер Алтън) с Красимир Доков, "Господин Ибрахим и цветята на Корана" от Ерик-Емануел Шмит (реж. Снежина Танковска) с Мариус Донкин и "Стават и такива работи" от Кънчо Атанасов (реж. Христо Христов) с Георги Русев. Засега не е ясно посланието на националния ни театър чрез тези пет монопостановки.

Други интересни предстоящи заглавия от афиша на НТ "Иван Вазов" са "С любовта шега не бива" от Алфред дьо Мюсе, постановка на Мариус Куркински (премиерата ще е чак догодина) и "Да си вземеш жена от село" от Уилям Уичърли (реж. Никола Петков). Премиерата на последното е на 22 октомври.



ТЕКСТ КЪМ СНИМКИ 1. "Посещението на старата дама" на Фридрих Дюренмат с режисьор Леон Даниел ще присъства и този сезон в Народния. СНИМКА: Иво Хаджимишев
2
6899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
22 Юли 2004 10:15
Поклон пред паметта му и на него и на Радой Ралин!
22 Юли 2004 19:27
Цял живот не се е набивал на очи, ама сега баш блеснал.


Без лоши чувства, съболезнования на опечалените.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД