:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 189
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Водата временно с по-ниски цени

При съмнения в сметката най-добре е първо да се съди ВиК, а после да се плаща
Строителното министерство е изготвило инструкции до всички ВиК дружества в страната, с които ги задължава да спазват действащия член 193 от Закона за водите до второ нареждане. Това означава, че повечето от тях трябва да намалят цената на водата, макар и временно, защото не могат да начисляват повече от 25% от загубите в крайната цена.

Онзи ден депутатите се опитаха да удължат с още една година преходния период, през който водните дружества могат да начисляват всичките си загуби в цената. Той изтече на 27 юли. В много от ВиК предприятията загубите достигат до 80-90% от водата. Ако промяната мине на второ четене през пленарна зала днес - последния ден на лятната сесия, - сегашното положение ще се възстанови идната седмица, когато промените в закона ще влязат в сила. В противен случай ще се чака до есента.

"Няма значение колко време ще трае това положение. Ако ще и за три дни да е, те нямат право да начисляват повече от 25% от загубите", коментира пред "Сега" зам. строителният министър Валери Николов. Според него технически е напълно

възможно в рамките на един и същ месец ценообразуването да става по два различни начина. Николов дори допусна, че ВиК фирмите може да дават по две бележки за юлските сметки, но някои от фирмите го опровергаха - начинът, по който е образувана цената, досега никога не е бил отбелязван в сметките, изтъкнаха те.

Гражданите имат два варианта за действие, ако сметнат, че дружествата ги мамят. Те могат да предявят установителен иск, преди да са платили сметките, или осъдителен иск след това, коментира председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Владимир Екимджиев.

"Лично аз препоръчвам първия вариант. Процедурната хватка при него е, че в такова дело не абонатът, а ВиК дружеството се натоварва със задължението да докаже как се е получила сметката. Ако гражданинът плати, а след това съди, доказването на задължението пада върху него, при положение че той не разполага с нужната информация за това", коментира юристът.

Самата асоциация води досега успешно няколко дела за установяване на цени на парното и срещу ценообразуването му. Екимджиев обаче уточни, че в случая с водата трябва да се водят индивидуални дела. Колективно дело би било непосилна работа, тъй като е свързано с призоваване на много свидетели.
2
326
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
29 Юли 2004 22:58
Интересна формулировка - "нареждане да се спазва Закона"!
Друг е въпросът, че в МРРБ няма човек, който да е наясно какво всъщност означава да се калкулират 25% загуби по простата причина, че разходите се правят за доставка и обработка на цялото количество вода постъпващо в системата, а се делят на фактурираните обеми - тоест "загубите" са променлива резултативна величина, която зависи от много фактори!
Самите ВиК дружества нямат значителни постъпления от други дейности, които да компенсират "наднормените" загуби визирани в Закона за водите.
Текстът може да бъде определен като пожелателен и популистки и без практическа стойност - какъвто беше и текста в Наредба 9 за сроковете за задължителният монтаж на водомери. Това дава сериозно основание да се замислим за нивото на професионализма в ресорното Министерство...
30 Юли 2004 13:38
Хайде първо да се хванем и да оправим доматите. Можим една седмица за не купуваме домати.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД