:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,200,273
Активни 200
Страници 15,881
За един ден 1,302,066

Отговори

Отговор на шахзадачатаВ първата партия Бенкьо-Тал се е играло 1...f4! 2. Тв8 (Ако 2.ехf4, то 2...е3 3.Те1 ехd2! с триумф) 2...Оh3 3.Jxf8+ Дхf8 4.ехf4 Дв8! Към тила на противника! 5.Ке2 Дв1+ 6.ос1 Дс2! с матов акорд. Втората партия Битман-Тал завършила така: 1...Кхg4! 2.fxg4 (Или 2.Охg4 ТхH1) 2...Тхh3! Нова жертва! 3.Тхh3 Дхg4+ 4.Цh2 Txh3+ 5.Дxh3 Kxf3+ и пред огромни материални лишения белите спират съпротивата.

БриджОтгв.: От коза и страничните цветове имате готови 8 взятки. Купа Q не може да смятате за 9-та - КJ са явно в Изток. Налага се значи да се изработят 2 вз. от карото. Наистина в ранен стадий на играта невинаги е леко да се прецени чистене, като в случая, на 4-и коз. Единствена в ситуацията е купа 5! Продължавате с каро 3 и при каро х също от Запад, най-доброто е каро 8 - импас срещу 10-ката в Запад (навярно придружаваща 1 от топ-фигурите!). Спечели ли обаче Запад с каро К (А?) и продължи с купа, няма значение дали в мора сте с Qх или сек Q. А ако карото спечели с К(А) Изток, трябва да сте готови за силен дефанс - игра в трефа за събаряне на А-то. Тогава не сте ли разчитали на 3:3 в каро (малко вероятно!) - след трефа А (Запад е покрил Q-та ви с К!) влизате в ръка с цакане на трефа 2 и 2-о каро до Q-та. Останал ли е Запад с А10х (К10х) в цвета, ще спечели веднага за блокаж и сега става ясно защо е нужна трефа х в мора. Имали ли сте трефа Q сек (Запад е бил сигурно с 6 карти на КJстил е 2!), не може да играе трефа и ще продължи с купа. Е (И) печели с К и ще настои с трета. С това се идва до финала:

В Север каро Q и 10х трефи; в ръка - коз и каро J9.

Какво да прави Запад с каро 10х и трефа J (сек)?! Просто нищо - хванат в т. нар. "джетисън'с скуиз" (англ.!) - такъв с евтл. чистене на блокиращ оньор (в сл. каро Q!) Т.е. чисти ли каро х (при трефа J е ясно) от мора - каро Q и J9 в цвета са 9-ата и 10-ата взятка.

При II вариант - Запад печели и I каро и играе купа, скуизът върви и в ендшпила:

мор - каро Q (сек) и трефа А10х; ръка пика х, каро J9 и трефа Q;

Запад: каро 10х и трефа КJ. Така и Колинс събрал 10-те взятки.
335
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД