:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 227
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДВУБОЙ

Уил Смит срещу Айзък Азимов

В "Аз, роботът" чернокожата суперзвезда е технофоб и - по стар обичай - спасител на човечеството
снимки: александра филмс
Айзък Азимов сигурно би се обърнал в гроба. Ако можеше да види какво са направили с неговата "Аз, роботът" и въобще масивното му творчество, базирано на изкуствения интелект и трите (по-късно четири) съчинени от него Закона на роботиката.

В надписите на филма всъщност под сурдинка си признават, че той е само "вдъхновен" от едноименната книга. Ето ви обаче и цялата история: проектът стартира под заглавие "Hardwired" - мрачна крими-мистерия с роботи, много близка по дух до творбите на Азимов. Тогава продуцент е "Дисни", а кандидат-режисьор - Брайън Сингър ("Обичайните заподозрени" и "Х-мен"). Те обаче се отказват от проекта и той достига до "Фокс", които се докопват до правата за филмиране на Азимов. След което го връчват на режисьора Алекс Прояс ("Градът на мрака", "Гарванът") и сценариста Джеф Винтар (не ви и трябва да знаете). По-късно се намесва и сценаристът Акива Голдман, който трябва да скрои текста по мярката на Уил Смит - да не би, така, да е тесен в раменете на тъмнокожата суперзвезда. Смит се сдобива с ролята на ченге-технофоб, който нещо не ги одобрява роботите - съществена част от живота в недалечното бъдеще. Скепсисът му води до спасяване на човечеството. И т.н.

"Аз, роботът" попада в едно жанрово деление със "Специален доклад" и "Изкуствен интелект". (Поне са проявили здравия разум да не крадат от "Матрицата".) Само че каква е разликата? И двата са на Спилбърг.

Това си личи от всеки кадър, колкото и Прояс да е майстор на футуристичната визия. На този филм му липсва както елегичната сантименталност на "Изкуствен интелект", така и задъханият екшън на "Специален доклад".

Не че този не е задъхан екшън. "Аз, роботът" се гледа леко и на един дъх, макар да е дълъг къмто 3 часа. Позирането на Смит традиционно малко дразни, защото вместо да си стои при комедийните роли в стил "Лоши момчета", рапърът е решил да се прави на сериозен актьор. Не успява. Но и никой не му се сърди за това - макар че магистралните преследвания със свръхбързи коли и мотори вече сме го гледали в "Лоши момчета". Отрядът по специалните ефекти, виж, е свършил работата си безупречно. Както и в други филми - бъдещето (2035) според концепцията на Холивуд може и да не е розово, но пък изглежда добре.

---

Трите закона на роботиката

(По-късно Азимов прибавя и "нулев закон", който именно е залегнал в идеята на филма)



Закон 0: Един робот не трябва да причинява вреда на човечеството или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество.

Закон 1: Един робот не трябва да причинява вреда на човешко същество или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество, освен ако това не нарушава по-висш закон.

Закон 2: Роботът трябва да се подчинява на заповедите, които получава от човешките същества, освен ако те не противоречат на по-висш закон.

Закон 3: Роботът трябва да защитава собственото си съществуване, стига тази защита да не е в противоречие с по-висш закон.

---
 
Рапърът не пропуска филм да покаже своите умения на две гуми.
12
2072
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
17 Септември 2004 08:25
Аре бе, Бейби Джеймс, поне филмите можеш да гледаш, преди да ги коментираш... Странно как си пропуснала този път да направиш паралел с "мрачната визия на LOTR"; може би, защото си гледала най-после Матрицата-Революции и имаш нов фаворит?


*

И, като стана дума за LOTR, се присетих - дали Рейджо Бегинс е оцелял след вчерашната експедиция в Мордор? Дали са му стигнали свещите?
17 Септември 2004 10:07
Споко, жив е Даже по едно време нервно се оглеждаше и питаше:" абе къде са ромите, защо няма роми
*
Прояс е пич, дано големият бюджет не го е съсипал по начина, по който съсипа второразредния режисьор на хорър филми Сам Рейми

Редактирано от - Booya на 17/9/2004 г/ 10:09:15

17 Септември 2004 10:47
и сценариста Джеф Винтар (не ви и трябва да знаете).

е то ако и авторката знаеше щеше да си каже кво е сценарирал[/quote]
17 Септември 2004 11:10
Язък Азимов...
-
А иначе всичко е по местата си:
Поне са проявили здравия разум да не крадат от "Матрицата".
Дали пък верно го е гледала изобщо???
-
Простете г-н Booya, ама второразрядният на хорорите беше Питър Джаксън ; )
17 Септември 2004 11:12
Forza,

Wanna bet?
17 Септември 2004 11:25
Простете, mr. Forza, мисля, че Сам Рейми също се вписва в критериите на AJ за второразряден режисьор на хорор филми ; )
17 Септември 2004 11:46
Уил Смит срещу Айзък Азимов



Глупаво заглавие. Уил не може да се пребори и с върха на косъмче от веждата на Азимов. Пък и законите на роботиката не са само тези. Явно критичката не е чела българските фантасти и особено "Петият закон на роботиката".
17 Септември 2004 11:47
Жалко наистина, че го няма Айзък Азимов да напише няколко нови закона - за кинокритиците ...
17 Септември 2004 12:04
аре, Туип, нали си мой човек...
Закон 0: Един(на) кино-критик(чка) не трябва да причинява вреда на човечеството или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество.
Закон 1: Един(на) кино-критик(чка) не трябва да причинява вреда на човешко същество или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество, освен ако това не нарушава по-висш закон.
Закон 2: Кино-критикът(чката)трябва да се подчинява на заповедите, които получава от човешките същества, освен ако те не противоречат на по-висш закон.
Закон 3: Кино-критикът(чката) трябва да защитава собственото си съществуване, стига тази защита да не е в противоречие с по-висш закон.

могат да се приложат и за настоящата "хапеща" другарка в този вес_ник

_
copyright 2 Kapitanot:
"Който отива за мечки в гората, отива майна и тва е"

Редактирано от - Best Fiend на 17/9/2004 г/ 12:07:01

17 Септември 2004 12:20
Злосторнико, не мислиш ли, че се надценяваш малко?
17 Септември 2004 12:22
неблагодарник такъв

_
copyright 2 Kapitanot:
"Който отива за мечки в гората, отива майна и тва е"
18 Септември 2004 03:11
6-ти закон на роботиката:
Ако роботът е жена, подписваща се ту като Джеймс, ту като Димитрова, останалите закони на роботиката НЕ важат
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД