:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трети опит на "Фиат" у нас

Италианските коли ще се продават от нов, амбициозен дилър, зад който се задава една търговска революция - бъдещото "Автосити". "Ланча" за първи път е достойно представена в България
"Фиат" отново смени дилъра си в България - за трети път в последните 15 години. В много спортни дисциплини третият опит е последен, а често се случва да е и решителен. Интересно дали това важи и за търговията? Всъщност третият дилърски опит на "Фиат" комай наистина е последен, тъй като в Европа идат радикални промени в търговията с автомобили, които надали ще ни подминат. Те елиминират изключителните локални права, давани на отделни търговци. В Словения например "Фиат" отскоро си няма национален дилър независимо от традиционната популярност на италианските коли в бившата югорепублика.

У нас сега положението на "Фиат" изглежда трагично, но пък плановете са оптимистични - 8% пазарен дял след 3 г. (при 0,77% за 2004-а). Името на стария вносител "Ауто Италия" се запазва, но собствеността вече е прехвърлена на "Авто юнион холдинг", който се контролира от българо-английския инвестиционен фонд "Екуест инвестмънтс". Той бе представен от Георги Крумов, вносител и на "Мазда", с която регистрира сериозен успех. Неотдавна "Екуест" нашумя с плановете си да разтърси търговията с коли у нас чрез строителството на нещо като хипермаркети ("Автосити"), където на едно място ще се съберат търговци, банки, лизингови къщи, застрахователи, ресторанти, сервиз, полигон и т. н.

Та третият опит за "Фиат" може пък наистина да се окаже и най-силен. Новият продавач има солиден финансов тил, опит в бизнеса и големи амбиции. Първите му стъпки вече са направени. Миналата седмица бе открит истински бляскав шоурум - на края на София, по "Цариградско шосе", до експоцентъра. За първи път в България там е представена достойно и "Ланча". Следващия месец ще има отделна зала за "Алфа Ромео", а бяха споделени намерения за внос и на марки като "Мазерати" и "Ферари".

Основната интрига обаче е как ще тръгне добрият стар масов "Фиат", който всички познават, мнозина обичат, но все не може да заеме "полагащото му се място". Разбира се, трудно може да се сметне какво място му се полага. В Полша е лидер, а в Чехия е извън първата десетка. У нас традицията му е дълга и сложна. На ретропарадите винаги има по някое "Тополино", останало от близостта на Борисова България с Мусолиниева Италия, а по улиците масово още се движат наследени от социализма полски, съветски или югославски деривати на силни модели от 60-те и 70-те. Те всъщност бяха консуматорски мечти за поколения българи. При демокрацията "Фиат" стартира силно, дори през 1992-а отбеляза исторически връх от 10%. После се заредиха проблеми - у нас и в Торино. Виденовият срив удари по финансите на първия вносител "Вантотрейд", вторият така и не раздвижи нещата, пък и по негово време се развихри кризата в самия "Фиат". Италианците полека се изправят на крака. Обърнаха се към най-доброто от наследството си и пуснаха силни модели, съчетаващи артистичен дизайн с характерната нервност на механиката. Новата "Панда" бе посрещната с общоевропейски овации, а съживяването на "Ланча" и "Алфа Ромео" е наистина интригуващо.

У нас пък новият вносител обещава бързо да промени нещата на търговското поприще. Бе декларирано, че ще има "пълна ревизия на ценообразуването". Това не означава, че "Фиат" ще станат най-евтините коли, а по-скоро, че ще се въведат по-атрактивни лизингови схеми. Готвят се промени и в гаранционното и сервизното обслужване. Доста ще бъде вложено за промяна на имиджа и разграничение между "Фиат", "Ланча" и "Алфа". Плановете са оптимистични и се базират на големия скок в продажбите на нови коли и нас, както и на прогнозата, че възходът ще продължи и в следващите години.

От гледна точка на моделите като че ли най-много се залага на чаровните постижения при малките коли:"Панда" и "Пунто" - на "Фиат", "Муза" и "Ипсилон" - на "Ланча". Очакват се и други новости, които напоследък доста активно се готвят в Торино и Милано и неизменно привличат вниманието на големите автосалони. Може пък и да се задава нещо като ренесанс на италианските коли у нас.
 
"Фиат 124" бе прототип на моторизираната мечта за поколения българи.
12
1446
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
02 Ноември 2004 08:17
Моля ви се... Фиат, Ланча и Алфа и подарени не вземам...
02 Ноември 2004 09:20
---но все не може да заеме "полагащото му се място".---
Полагащото се място на тези подобия на автомобили е във Вторични суровини.


На чайчето - лимончето.
02 Ноември 2004 10:07
Фиат чрез Ферари са номер едно във Формула 1, но в живота са номер последен. Мерси. Предпочитам Тойота - последна във Формулата, но първа в живота.
Фиат е уникално неиздържлива кола, която с всяка изминала година буквално се разпада.
02 Ноември 2004 10:23
най-обикновена рекламна статия?
02 Ноември 2004 11:01
Тази статия буди голям смях в мене.
Георги Крумов ако е реализирал голям успех с Mazda то скоро БГ ще праща ракети в космоса. Mazda има продадени 282 автомобила за 2003 което е 1.64% от общите продажби в БГ. До края на септември са продали 252 което е 1.53% от продажбите на нови автомобили за тази година. (www.svab.bg) На пловдивския панаир единствено Mazda не предлагаше отстъпки. Бяха поставили подвеждащи табелки и като се поинтересуваш ти казват, че това е цена на най-ниския клас кола без никакви екстри и при плащане в брой. Освен това предлагат най-неизгодния лизинг на пазара. За да приравнят цените на колите и лизинга поне на 1.5 от този на колите от техния клас, са изключили всички екстри за един съвременен автомобил - екстрите се предлагат като опции. Харесвам Mazda но за съжаление е попаднала в грешни ръце. Горко му на Fiat! Лошо е, че хора които перат пари се занимават с такива хубави неща. Жалко е, че на г-н Крумов едва ли му пука колко коли ще продаде а още по-малко за клиена. Казвам го с болка и надежда нещата да се променят!
02 Ноември 2004 13:17
Буклуците на Европа- естествено в България, мое мнение-всички коли от този клас за нищо не стават. От опит го знам. Виж Honda е друго нещо.
02 Ноември 2004 13:23
За нашите пътища- само изпитана германска техника.
02 Ноември 2004 15:27
Абе, аз от де да знам че тука е пълно с глупаци, които нищо не разбират от автомобили. Фиатите били лоши ...?
Вие акъл имате ли бе, *****? Карайте си немските тарамбуки, лежете под тях като под москвич и после ми ги хвалете.
С моето Типо ви прайм смешни по магистрали и черни пътища, при това пътувам с всички екстри, фабрично, а не като вас да имплантирам климатици, халогени, и какво ли още не.
Освен това поддръжката е супер евтина, каквато можете само да мечтаете ...
Ай сиктир, разбирачи туземни, преди 15 години като си чучнахте задниците в немски москвич решихте че по добро от немско няма, каруцари ...
Ма после се оказа че Опелите ви по-бързо гният отколкото вдигат 100 км/ч.
Аман от келешлъци ....

------------------------
Мнението е редактирано от bot





Редактирано от - bot на 02/11/2004 г/ 15:33:03

02 Ноември 2004 15:31
Кане, ти си от македонско, да?
02 Ноември 2004 18:59
Фитипалди си спомни за неговия Fiat 124 ( на кадрото долу), вероятно версия Толиати. Нема лошу. Нищо че е запотен като Дон Домат.
02 Ноември 2004 19:19
кейн спортисто 'оди сери некаде другаде селски'



На чайчето - лимончето.
03 Ноември 2004 06:20
моля..моля..не обиждайте москвича Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД