:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Частните лечебници набират мощ

През тях минават 1/5 от пациентите. Задава се управленски компромис за финансирането им
Частното здравеопазване се разраства и влияе по-силно при вземането на управленски решения. Частните болници са 46, а медицинските центрове в доболничната помощ - над 100, обяви д-р Стайко Спиридонов, председател на сдружението на болниците с частно участие. За сравнение държавните и общинските лечебници са около 280, а поликлиниките - 140.

Здравната каса има договори с 51 частни болници и медицински центрове. Близо 20% от здравно осигурените българи се лекуват в частни болници, през нас минават и 14 на сто от кешовите плащания, обяви Спиридонов. Тези лечебници обикновено имат и медицински центрове за доболнична помощ, което обяснява високия процент на преминалите през тях пациенти.

Частниците настояват от догодина НЗОК да им позволи да искат доплащане от пациентите за лечение по клинични пътеки. В момента договорите с касата не позволяват това. Тя обаче не плаща 100% стойността на лечението. Затова лечебниците решават проблема, предлагайки на пациентите да плащат за лукс условия - като телевизор и самостоятелна стая. Това излиза по 50-100 лв. за целия престой, обясни Спиридонов. Ако се регламентира доплащането, всяка болница ще решава колко да иска допълнително, поясни той. То може да се покрива и от допълнителния здравен фонд, ако пациентите се осигуряват доброволно.

Според директора на НЗОК Иван Букарев няма пречка частните лечебници да искат доплащане, но ако това се наложи, болните ще се замислят дали да се лекуват там. Той обаче не каза дали въпросът ще се регламентира догодина.

Доплащането в частните болници трябва да се освободи, смята обаче зам. здравният министър Олег Хинков. В държавните също трябва да се регламентира копеймънт, но с малки суми. Така пациентите ще търсят лечебниците по медицински, а не по социални причини, смята той. МЗ планираше такава промяна от 2005 г., но впоследствие се отказа.

Депутати от НДСВ начело с шефа на здравната комисия Атанас Щерев отдавна искат държавата да финансира и частните болници. От МЗ обаче не са съгласни. Решението частниците да могат да искат официално доплащане би било компромисен вариант.
234
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД