:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 595
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ноев праща хеликоптер с експерти в базата край Призрен

Изследват военните ни в Косово заради урана

НАТО ще обсъжда на 9 януари използването на обеднен уран на Балканите
Екип от лекари и специалисти по химическа и радиационна защита заминава днес с вертолет за Косово, за да изследва военния ни контингент там, съобщи военният министър Бойко Ноев. Експертите трябваше да заминат вчера, но поради лоши метеорологични условия излитането на вертолета беше отложено за днес, поясниха от пресцентъра на МО.

На 39-те души от инженерния ни взвод към германските мироопазващи сили в югопровинцията ще бъдат направени пълни изследвания, включително за радиационно облъчване, каза Ноев. Ще се мери и замърсяването на околната среда там. От министерството обещаха резултатите да станат известни веднага. Досега нашите войници са били изследвани преди заминаване и след завръщане. Извънредното изследване е заради повишения обществен интерес, обяви министърът.

Тревогата бе вдигната, след като Италия поиска в сряда от НАТО информация за употребата на снаряди с обеднен уран в Косово и Босна и възможната им връзка със смъртните случаи на войници, служили в региона. 6-има италианци са починали до момента, разследват се общо 30 случая на заболявания.

Съветът на НАТО и политическият комитет на пакта ще обсъдят на 9 януари въпросите, свързани с използването на оръжия с обеднен уран на Балканите, предаде АФП.

До момента нямаме доказани случаи на заболяване, предизвикано от войната, включително и този на сержант Данаил Данаилов, заяви още Ноев. В края на март миналата година сержант Данаил Данаилов от първия български взвод беше върнат в страната след остра интоксикация. Лекарите в германската военна болница установиха наличието на рабдомиолизис - разпад на мускулатурата. Той беше лекуван повече от 6 пъти в различни болници, но не беше установена причината за отравянето.

В момента чакаме Германия да приеме с-т Данаилов за изследване, каза МО шефът. Той не смята, че ведомството му се е забавило с решаването на здравословния въпрос на сержанта, защото имал основание да вярва на българските лекари. Според него лекарите от ВМА били категорични, че заболяването на Данаилов не е причинено от службата му в Косово.

В същото време редакцията на "Сега" разполага с изследвания на невролози от ВМА и ИСУЛ, които след биопсия са установили атрофия на мускулатурата на раменния пояс. В момента Данаилов се намира в родния си град Свищов. Според майка му той и сега се чувства зле, косата му капе, а кожата му е обрината. Мускулите на гърдите също го болят, както след отравянето в Косово.

Ако нашите и натовските изследвания покажат, че съществува някаква опасност, новият български взвод, който заминава за Косово, ще получи специални инструкции, каза още Ноев. Българското военно министерство ще изиска официална информация за случаите на заболяване сред войниците на чужди контингенти, каза още Ноев. До момента такива данни постъпвали само от медиите.

Според Ноев видът на използваните в Югославия оръжия бил известен не само на министерството, но и на широката публика и те не били опасни за здравето. За повече от година измерванията на екоминистерството не показали замърсяване у нас с обеднен уран.
527
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД