:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 611
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сетила се Мара да се побара

Министърът на строителството Евгени Чачев внезапно откри колко глупости е натворило собственото му ведомство
Регионалният министър Евгени Чачев явно добре си е починал покрай коледно-новогодишните празници. Няма друго обяснение за ранната му страст към четенето. Вчера призори обаче направо е ударил десетката - открил правилното четиво, макар и в неправилно време.

Висшият ни чиновник обяви на всеослушание как в 4 часа сабахлем най-сетне прочел един от законите, дето подопечното му ведомство е написало и дето той трябва да изпълнява. И открил, че в него се дава амнистия за голяма част от незаконното строителство. Това е записано черно на бяло в обнародвания в "Държавен вестник" Закон за устройство на територията. Амнистията наистина е солидна - като се започне от сгради, вдигани до 7 април 1987 г., които са без строителни книжа, та се стигне до постройките, зидани между 8 април 1987 г. и 30 юни 1998 г., ако са декларирани от собствениците пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г. Има и още - правилото се отнася и за незаконните сгради, строени след 30 юни 1998 г. до 2 януари тази година. Те обаче трябвало да се декларират до 2 юли 2001 г. и да покриват определени условия - като другите градежи извън закона. Не е необходимо да размишляваш кой знае колко дълго, за да разбереш, че става дума за бая строежи.

Та вчера в кулоарите на Министерския съвет на министъра му светна, че това не било съгласувано с него.



"Това е законът "Бакърджиев-Зегова"



Той е внесен в Министерския съвет още през май 1999 г. Аз лично съм възпирал моя предшественик навремето за неговото внасяне, тъй като законът не е достатъчно доработен. Колегите депутати се трудиха доста върху него и до известна степен го доведоха до приемлив вид. Не знам как се е получило в последния момент това. Не е излязъл така от Министерския съвет, такива текстове изобщо нямаше", недоумяваше министърът.

Тандемът от бившия строителен министър Бакърджиев и заместничката Ваня Зегова е добре известен на българите. Той се прочу най-вече покрай показното взривяване на мавзолея. А защо Чачев, също заместник в министерството по него време, не е проследил какви дивотии влизат в закона, е въпрос с отговор в бъдеще време.

Предшественикът на сегашния министър, Евгений Бакърджиев, помолен за коментар, само запита: "Това Чачев ли го е казал?" И добави, че няма коментар. Не се правело така. Нямало да има отговор от негова страна, докато не чуел за какво точно става дума.

Всичко хубаво, ама пак става късно. Както по принцип се получава у нас. Защото тепърва ще се събират архитекти, строители и надзорници и ще бистрят нормативната уредба. Вярно, браншовиците от отрасъла открай време пищяха срещу новите правила, ама кой да ги чуе. Законът влиза в сила до 31 март тази година, така че ситуацията може и да се пооправи. Но нали



можеше изобщо да не се стига до паника?



А министър Чачев можеше, вместо сега да обяснява, че законът не бил съгласуван с него и че мазалото е сътворено от други, да си прочете овреме нормативната уредба. За това обаче време не е имал. Но намери време да разказва по вестниците, че като седнал на министерското кресло, заварил състав от т. нар. къси полички - две педи над коленете, с недоказано образование, които не различават панелна сграда от пакето-повдигащи се плочи.

Хайде сега да се сетим що манекенки трябва да са дефилирали из това министерство и каква ли работа е вършил редовият инженерно-технически (пък и ръководният) състав. Но все пак ведомството е шепа народ, а законите засягат цялото народонаселение и малкото собственост, която му е останала.

А най-лошото е, че може да станем за пореден път просто свидетели по прехвърлянето на горещия картоф. А междувременно в името на закона - миналия и сегашния, както предшественикът, така и сегашният строителен министър поразчушкаха бая незаконни постройки. Или поне вдигнаха голяма медийна пушилка. Дано и този път просто не се окажем вкарани в поредната показна акция.
1454
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД