:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Джоузеф Естрада помоли за 5 дни отсрочка да си събере багажа

Филипините пъдят президента си

Демонстранти "за" и "против" обвинения в корупция лидер се сбиха в Манила
Обвиненият в корупция президент на Филипините Джоузеф Естрада помоли вчера за 5 дни отсрочка, докато се оттегли от властта, съобщи Ройтерс. Той помолил и за прошка, добавя агенцията.

По конституция Естрада ще бъде наследен от вицепрезидентката и най-върлата му политическа опонентка Глория Аройо. Подкрепата си за нея декларираха армейският шеф ген. Анхело Рейес, военният министър Орландо Меркадо и още трийсетина генерали от запаса. Шефовете на полицията също обърнаха гръб на президента в немилост.

Манила вчера бе арена на сблъсъци между привърженици и врагове на Естрада. Полицията разтърва сбилите се.

Срещу обещалия вече да се оттегли президент вървеше процедура по импийчмънт заради корупция, злоупотреба с обществено доверие и нарушаване на конституцията. Обвинението бе повдигнато от 11 сенатори, според които Естрада е натрупал незаконно 63,5 млн. долара в сметка в "Пи Си Ай Банк" на името Хосе Вилярде. Парите били от подкупи от босове на хазартния бизнес.

11-те сенатори обвинители подадоха оставка преди 3 дни като протест срещу решението на Сенатския съд за импийчмънт да не се разсекретява сметката в "Пи Си Ай Банк". Въпросното решение разгневи и опозицията, и улицата. Усетил, че нещата се влошават, Естрада обяви вчера сутринта, че е наредил на адвокатите си да предоставят нужните документи за банковата сметка и делото по импийчмънт да продължи. Това обаче вече не задоволи противниците му. Плъзна слух, че е подготвен самолет, който да откара Естрада в САЩ, а накрая се разбра, че президентът е повел преговори с хората на Аройо и обещал да се махне до 5 дни.
 
Противници на Естрада полегнаха под лозунг с искане за неговата оставка, докато чакаха как ще се развият събитията около оттеглянето му от поста. Вчера в страната бе обявена обща стачка.

Като на кино

Бившата кинозвезда от 50-те години Джоузеф Естрада стана президент на Филипините през юни 1998 г. Той бе прочут със слабостта си към нощните пиянски гуляи и с многобройните си деца от различни жени. Според филипинската преса децата му били 10, като сред по-отрасналите имало дори една "Мис Филипини".

Самият Естрада не се притесняваше много от острите критики на опозицията заради злоупотребите му и не спираше да демонстрира високо самочувствие. "Всичко е точно като на кино. В началото на филма бият героя, а в края той побеждава всички", цитира Ройтерс една от любимите сентенции на Естрада.
440
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД