:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Отлагат въвеждането на втората група нови домейни

Алтернативна компания планира да изземе правата на ICANN
Снимка: Ройтерс
Въвеждането на втората група домейн имена от високо ниво се отлага за неопределено време, съобщи ZDNet News. Сайтът се позова на официално съобщение от организацията за регистрация на имена и адреси в Интернет (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers-ICANN). Списъкът от новите домейни от високо ниво включваше съкращенията "biz", "info", "name", "pro". Те бяха предназначени за регистрация на предимно търговски и информационни сайтове. Предвиждаше се и въвеждането на по-екзотични имена като "coop", "aero" и "museum" за сайтовете на специализирани организации.

Основна причина за задържането са последствията от кризата в електронния бранш, както и проблеми около преговорите между представителите на корпорациите в мрежата и операторите, които са ангажирани с домейните от новия списък. Междувременно ръководството на ICANN бе обвинено в некомпетентност по въпросите на регистрирането на новите адреси в мрежата. Според ръководителя на компанията RegistryPro Ltd., придобила през ноември правата да регистрира уебсайтове в новосъздадената зона "pro", всички са били уверени, че бизнесът ще потръгне още в края на миналата година. От компанията Afilias LLC, раздаваща домейните "info", са по-големи оптимисти и твърдят, че до май ще имат вече първия си клиент.

Както съобщи Wired News, в отговор на решението на ICANN

основателят на компанията Idealab Бил Грос обяви, че планира фирмата му самостоятелно да се заеме с въвеждането на по-голямо количество домейни, сред които .store, .firm, .mp3, .pic, .movie, .game, .sport, .kids, .chat, .xxx, .euro, както и малко странния .duh. Официалната организация ICANN не посмя да допусне толкова много имена наведнъж заради опасения от хакерски атаки и се спря само на седем нови адреса. Според специалистите всеки, на когото му е изгодно да регистрира сайт с адрес .movie, може да затрудни големите кинокорпорации, ако те искат да пуснат в своята зона страница на нов филм.

За използването на новите домейни ще е необходимо да се преконфигурират огромен брой DNS сървъри по цял свят. Idealab смята да убеди по-голямата част от провайдерите в необходимостта от промяната. За временно ползване предлага да се въведе специално пригоден модул към уеббраузърите, който безплатно да се изтегли от Интернет или да се инсталира на новите компютри. Засега ICANN не е реагирала на намеренията на Idealab. Собствениците на правата за разпространение на домейн имена обаче имат намерение да проведат разследване дали действията на компанията са правомерни.
771
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД