:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Рекордите на станцията

За 15 години полет на борда на "Мир" са били 104 космонавта. Най-често там е бил Анатолий Соловьов (5 пъти). След него се нареждат Александър Викторенко (4 пъти), Виктор Афанасиев, Сергей Авдеев, Александър Калери и американецът Чарлз Прекорт (3 пъти).

На станцията са работили космонавти от 13 държави. Първият чужденец е бил сириецът Мухамед Ахмед Фарис, а последният - словакът Иван Белла. Интересното е, че на "Мир" са работили най-много американци.

Най-дълго на "Мир" е работил Сергей Авдеев: трите му експедиции продължават 2 години и 11 дни. Руският лекар Валерий Поляков пък е участник в най-дългия в историята космически полет - 14,5 месеца.

Комплексът "Мир" е работил в пилотиран режим 9 години 11 месеца и 20 дни без прекъсване. По време на полета станцията се е скачвала със 109 космически апарати. От тях 70 са безпилотни, а 39 - с космонавти на борда. 9 пъти с комплекса са се скачали американски кораби за многократно използване.

Рекордите, разбира се, не минават без поражения. На "Мир" са регистрирани около 1500 повреди. Най-сериозната авария стана на 25 юни 1997 г., когато в "Мир" се вряза товарният кораб "Прогрес" и проби модула "Спектър". Той се разхерметизира и досега е изолиран от другите отделения на станцията.
510
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД