:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,282,850
Активни 86
Страници 10,349
За един ден 1,302,066
Успехи

Голямата изненада се казва "ПроМобил"

С адекватна пазарна политика бе осъществен бум в продажбите на "Рено"
Когато през февруари 2000 "Мото Пфое" шумно огласи, че е придобил правата за внос на "Волво", мнозина коментираха, че това ще отслаби позициите на "ПроМобил" на нашия пазар. Всъщност получи се точно обратното - "ПроМобил" увеличи продажбите си на автомобили "Рено" над 2.3 пъти и изпревари по брой на продадени леки автомобили всички вносители с изключение на "Деу-България".

Динамиката на автомобилния пазар през 2000 г. (според статистиката на СВАБ за продажбите на автомобили) показва стабилно, макар и не голямо като цяло, нарастване на търсенето на нови автомобили в България. Общо за годината са продадени 13 069 нови автомобила, което е с 1111 броя повече от съответната цифра за миналата година. Това означава ръст от 9.2% на пазара на нови автомобили. Тази тенденция на нарастване е изключително радостна, особено на фона на 2,4 пъти намалелия внос на стари автомобили в България. Това се дължи както на нарасналата покупателна способност на населението, така и на популяризирането на покупките на нови автомобили на лизинг.

Общият поглед върху пазара на нови автомобили показва, че като най-купуваните автомобили в Българиясе утвърждават френските марки -"Рено", "Ситроен" и "Пежо". За 2000 г. продадените френски автомобили са общо 3453. След тях остават германските ("Форд", "Опел", "Фолксваген", "Мерцедес", "Ауди" и БМВ) с общо 2850 продадени нови автомобила. Едва на трето място остават южнокорейските "Деу", "Хюндай" и "Киа" с общо 2471 продажби. Този факт говори, че вкусът и предпочитанията на българина стабилно се ориентират към европейските стандарти за качество.

Голяма част от продадените нови автомобили - 4327, са леко- и тежкотоварни (тежкотоварни 221, лекотоварни 4106). Това е с 19% повече в сравнение с 1999 г. Пазарът на леко- и тежкотоварни автомобили в България продължава да се разраства, след като през 1999 г. отбеляза ръст от 7%. Най-търсената марка сред лекотоварните автомобили остава "Пежо", която запазва водещата си позиция от 1999 г. без особен ръст на продажбите. Значително увеличение на продажбите в тази група (27%) обаче осъществява "Автомотор Корпорация" със "Ситроен". Сред камионите най-стабилно остава присъствието на "Мерцедес" с 2.3 пъти увеличени продажби. И тук най-голям ръст обаче показва "ПроМобил".

Останалата част от продажбите - нови леки автомобили - са 8742. В сравнение с 1999 г.пазарът на леки автомобили отбелязва ръст от 4,8%.Сред тях все още популярни са автомобилите от клас мини (1098 продажби), като безспорното първенство в този клас и тази година остава на "Деу-България" с "Тико" и "Матис" въпреки огромния спад в ръста на продажбите. Интересно е, че близо 70% от тези продажби са реализирани за таксиметрови фирми. Този факт е показателен за разликата в разбиранията на българина за таксиметрова услуга в сравнение с тези на западноевропейците, където за таксита се използуват коли от по-висок клас и с по-големи дименсии.

Истински значимо разместване сред вносителите на най-популярните леки коли се наблюдава в позициите на "ПроМобил" ("Рено"), които от десети по продажби на леки коли през 1999 г. се нареждат втори след "Деу" през 2000 г. Анализът на ръста на продажбите на автомобили като цяло също показва, че "ПроМобил" убедително налага "Рено" на българския пазар, бидейки абсолютен лидер в ръста на продажбите си спрямо 1999 г. С ръст от 130% тази марка води далеч пред "Опел" (25%, марка, реализирана на пазара с усилията на четири вносителя), "Шкода" (2.5%), "Пежо" (1%) и "Форд" (0.8%), без да става дума за "Деу", които отбелязват спад от 34%.

59% от продадените леки автомобили - 5179, са само от клас B и С - най-популярните в България семейни автомобили. Тук се наблюдава ръст от 14% спрямо 1999 г. Сред тяхабсолютното първенство отново държи "ПроМобил" с "Рено" -тази марка притежава близо 1/6 от пазарния дял в тези класове за 2000 г. с 871 продадени автомобила. Далеч след нея следват останалите марки с най-много продадени автомобили като "Шкода" (523), "Пежо" (455), "Деу" (444), "Форд" (524), "Лада" (412) и "Опел" (283). Трябва да се отбележи, че в клас В това изключително нарастване на продажбите на "ПроМобил" (над 16 пъти) се дължи отчасти на новия модел "Рено Клио Символ", създадено специално за Източна Европа. След пускането на "Рено Клио Символ" през май 2000 г. "ПроМобил" успява да реализира 383 продажби в клас В за 2000 г., за разлика от 1999-а, когато продадените автомобили със същата кубатура и дименсии са 23. От друга страна нарастват предпочитанията на българските купувачи към "Рено" в клас С - продажбите на "ПроМобил" в този клас се увеличават близо два пъти - от 246 на 488 автомобила, с което "Рено Меган" стана най-продаваният автомобил у нас. Немалка роля за това играе добрата пазарна политика на фирмата, благодарение на която през 2000 г. цената на "Рено Меган" стана изключително по-достъпна за българския купувач.

Интересно е да се отбележи, че в рамките на този клас "Лада България" показва тенденция към възстановяване на пазарната си позиция от 1998-а, когато тя осъществи 568 продажби. След спад на продажбите от повече от 2.5 пъти през 1999 г. "Лада България" бележи ръст от 89% за 2000 г. Трябва да се вземе предвид обаче, че този ръст се дължи до голяма степен на държавни поръчки.

През 2000 г. се затвърдяваотливът от пазара на луксозни и спортни автомобили(клас D до Н). След спад в продажбите от близо 6% за 1999 г. следва спад от 7% за 2000 г. Този спад в общия брой на продажбите обаче е за сметка само на определени вносители, като най-добра позиция запазва "Балкан Стар" с марките "Мерцедес" и "Крайслер", отбелязвайки дори увеличение на продажбите в този клас от 62%.

Не може да се каже същото обаче за джиповете 4х4. Там се наблюдава лек ръст на продажбите, като в категорията SUV1 - малки джипове, първенство държи "Дару Кар" с "Роувър" с продадени 98 автомобила за 2000 г. Следват "Тойота" с 58 и "Сузуки" с 51 продажби. В по-горния клас SUV2 с най-много продажби е "Хюндай" (128), следван от "Лада Нива" - 87, и "Деу" - 77.

В категорията на вановете френските автомобили окончателно надминаха по продажби единствените сериозни конкуренти в класа - "Деу" и "Шкода". Тук лидери остават "Ситроен" и "Пежо", а през 2000 г. на трето място по продажби излиза "Рено" с новото "Рено Канго".

Един поглед към цифрите за 3 години назад показва стабилно нарастване на пазарния дял на "Рено" - близо два пъти за 1999 г. спрямо 1998 и над 2 пъти за 2000 г. спрямо 1999 г. Интересен е фактът, че след като през февруари 2000 г. "ПроМобил" продаде бизнеса с продажбите на "Волво" на "Мото Пфое" и се съсредоточи единствено върху "Рено", "ПроМобил" успя да реализира най-голям ръст в продажбите на "Рено" досега. Противно на очакванията продажбата да доведе до изгубване на позициите на "ПроМобил" и разширяване на тези на "Мото Пфое", се случи точно обратното - през 2000 г. "ПроМобил" увеличи пазарния си дял значително повече отколкото "Мото Пфое", чийто ръст за 2000 г. след придобиването на "Волво" е едва 6.6%.

Ако добрият маркетинг и гъвкава политика на "ПроМобил" продължат да удържат на предизвикателствата на пазара, те скоро биха могли да превърнат "Рено" в българския избор. Фирмата с успех доказва, че може да осигури за прагматичния българин кола, която да е достатъчно практична, но същевременно съвременна, за да не го отпраща в миналото. И да му изгради имидж като сериозен клиент на автомобилния пазар.
2045
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД