:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Откраднати очи" е най-добрият български филм

Ирландец спечели Голямата награда на 9-ия "София филм фест"
Снимка: Булфото
"Откраднати очи" на режисьора Радослав Спасов по сценарий на Нери Терзиева заслужено спечели наградата "Кодак" за най-добър български игрален филм на годината. Миналата година отличието отиде у Зорница София за "Мила от Марс".

Статуетките на фестивала, който от две години има и състезателен характер, бяха връчени на заключителна церемония в НДК вчера, макар че прожекциите продължават с пълна пара още седмица, а в Дома на киното - чак до края на месеца. Досегашното 9-о издание на СФФ бе най-амбициозното - бяха показани 184 игрални, документални и късометражни филма от цял свят.

Наградите присъди жури, оглавявано от именития сръбски режисьор Сърджан Драгоевич ("Хубаво село хубаво гори"). Помагаха му актрисите Катя Риман и Асумпта Серна, авангардистът Зигфрид и Весела Казакова. За протокола: българската представителка в журито играе главната роля както в "Откраднати очи", тъй и в "Мила от Марс". В конкурсната програма на феста по регламент се състезават само дебютни и втори филми.

Голямата награда "Стела Артоа", която има покритие от 5000 евро, спечели ирландецът Лени Ейбрахамсън за "Асам и Пол". Същият филм спечели и наградата на ФИПРЕССИ, която се присъжда от друго жури.

Специалната награда на журито си поделиха "От земята на мълчанието" (Иран) и "Червеният сив камион" (Сърбия и Черна гора).

Наградата "Джеймисън" за български късометражен филм, придружена с 6000 евро, спечели "Преди живота, след смъртта" на младия режисьор Драгомир Шолев - познат участник в надпреварата и от предишните й издания. Отличие за най-добър оператор пък получи наистина най-добрият български оператор - Емил Христов за "Смисълът на живота".

За първи път бяха дадени награди и за най-добър питчинг (публично представяне на проект за филм) - на "Дау" (реж. Иля Хржановски, продуцент Артьом Василев) и на "Балкански блус" (реж. Зорница София, продуцент Николай Киров).

Призът на публиката за най-популярен филм на фестивала отиде при разпространителя на акламирания по цял свят "Навътре в морето" - на испанския режисьор Алехандро Аменабар.

Наградата "No Man's Land" за най-добър балкански филм, която е придружена от кашон с едноименното вино, получи "Животът е чудо" на Емир Кустурица.
2
1394
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Март 2005 10:36
От всички изброени филми, ако трябваше да препоръчам само един, то това е "No Man's Land".
15 Март 2005 10:45
Сега видях, че No man's land e споменат само като име на награда, но има филм със същото заглавие, старичък, от преди 4-5 години, но е едно от най-силните неща показващи безсмислието на войната плюс балкански характери показани със симпатия и чудесно чувство за хумор.
[http://www.imdb.com/title/tt0283509/]
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД