:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правна кантора

Ухапан от бездомно куче може да съди общината за вреди

За домашните животни отговорност носят стопаните им
Каква би могла да е защитата ни от бездомните кучета. Кого бих могла да съдя при ухапване от бездомно куче? По кой закон мога да предявя претенциите си? А ако нападението е от домашно куче, което се разхожда без каишка - кого да съдя?Пенка Добрева, СофияЗа проблема с бездомните кучета отговорност носят общините. Общинските съветници гласуват мерки за обеззаразяване на животните и тяхната евтаназия. Проблемът отдавна съществува в София и в някои от големите градове.

Съгласно чл. 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) пострадало от ухапване лице може да съди общината за нанесени материални (разходите за лекарства, лечение, психолог) и неимуществени вреди (болката, уплахата, стреса). Като солидарно отговорно юридическо лице може да се привлече към отговорност и фирмата, на която общинският съвет е възложил изпълнение на задълженията по ограничаване популацията на кучета, котки, хищници и т.н.

Съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейностняма определение що е това бездомни кучетаЗаконът предвижда след залавянето им от определените служби и фирми на общината, кучетата да се държат две седмици в кучкарник и едва след това да се пристъпва към тяхното умъртвяване. Този срок предизвиква много спорове - защитниците на животните отдавна искат той да се премахне, както и да се премахне самата евтаназия, други пък искат съкращаване на този срок. Но той е необходим, защото в общински кучкарник може да попадне и нашият домашен любимец.

Задължение на кметовете на общини е да организират улавянето и изолирането на скитащи кучета и да осигуряват финансови средства за провеждане на санитарни мероприятия с тях, включително и кастрирането им с цел предотвратяване на размножаването им.

При условие, че нападението върху човек или върху друго животно е извършено от домашно куче (с или без намордник) отговорност за неговите действия носи стопанинът му, по силата на чл. 49-51 от ЗЗД. Вредите също са материални и морални. Делото е гражданско и започва най-често в районния съд свнасяне на 4% държавна таксавърху стойността на исковете за обезщетение.

Напоследък съдебната практика познава развитие - става дума за осъждане на собствениците на такива животни и по наказателен ред за причинени леки, средни или тежки телесни повреди от техните любимци.

Съгласно наредби на общинските съвети и по силата на Закона за ветеринарномедицинската дейност се носи и административна отговорност от 50 до 500 лева за нерегистрирани (необявени) в общината кучета. За отглеждането им се плаща общинска такса, а в Етажна собственост се внася допълнителна такса за почистване като за 1 обитател, но не по-малко от 1 лев.
1906
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД