:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Консулт

Да се санирам или да не се санирам

Обновяването на сградата и жилището не е чак толкова скъпо. Вноските са между 20 и 80 лв. при 10-годишен срок на погасяване на кредита
Снимки: "Сега"
"Я, какво хубаво слънце изгря. Точно бях почнал да си мисля, че минусовите температури няма да имат край тази година и то времето взе, че се пооправи. Последните невиждани студове почти ме бяха накарали да отида при хората в съседния вход и да им поискам телефона на момчетата, дето им лепяха стиропори по стените, и им слагаха алуминиеви дограми. Казват, че с тях по-топло било и по-малки щели да ми бъдат сметките за топло. Така като гледам това слънце, май няма да ми се наложи да си харча парите, които и без друго все не ми стигат".

Това вероятно са размишленията на доста от нас през студените дни. До колко са основателни те и дали не трябва наистина да предприемем нещо по тези въпроси? Какво ще направи държавата? Нали тя ни е построила панелните блокове, а после ни ги е продала с недостатъците им.

За да си отговорим на тези въпроси, май най-добре е да разберем какво точно представлява това саниране и какво ще стане, като го направим. Само по себе си



санирането не е само стиропор по стените и нова дограма



Обновяването на един традиционен български панелен блок, освен това, включва укрепвания на конструкцията на самия блок, хидроизолация на покрива, ремонт на ВиК системата и топлоизолация на общите помещения. Това в общи линии са необходимите дейности, за да се постигне най-добър резултат за живущите в едни блок или вход. Добрият резултат се състои в намаляване на сметките с около 30-40 % спрямо разходите преди санирането, което за апартамент с големина 80 кв. м и различни начини за отопление означава спестени средства в размер от 130 до 400 лв. на година. Ако санирането е направено качествено, със сигурност това би означавало и освобождаване от данък недвижимо имущество за срок от 5 до 10 години, усреднено това означава около 22 лв. за година на един апартамент.

Тук се крие и един подводен камък, който до този момент е по-скоро минус, но може да се превърне в още един стимул за собствениците да санират своите жилища. С внасянето на подобрения, данъчната оценка на апартаментите нараства. Това ще увеличи и такса битови отпадъци с около 8 % на апартамент за година. Напълно оправдано би било, ако общините вземат решение за опрощаване на това покачване за периода, за който се премахва и данък недвижимо имущество.

Другите положителни последствия за хората ще бъдат покачване на цената на техните жилища, удължаване на срока, в който жилищата ще бъдат обитаеми и, разбира се, по-голям комфорт.



Всичко това звучи чудесно, но на каква цена?



Конкретна цена за всеки апартамент ще може да се определи, едва след като бъде направено проучване на конкретна сграда и се определят строително-ремонтни дейности, които трябва да се извършат. Въпреки това направените до момента изчисления показват, че за един апартамент разходите ще варират от 4 до 9 хил. лв. в зависимост най-вече от големината и от това, дали се намира в краен или централен вход.



Участието на държавата и общините



Според националната програма за обновяване на жилищата държавата ще участва с 1/5 в общите разходи за санирането. Остатъкът от сумата ще може да се набави с кредит от банка или от Фонда за енергийна ефективност, който се очаква да започне да действа пълноценно в средата на тази година. Освен кредити, фондът ще осигурява гаранции. При всички положения общините също могат да инициират подобни възможности, които да доведат до намаляване тежестта на собствениците. Посредством пряко подпомагане, гаранции, организационно съдействие при осъществяване на самите процеси и т.н. Естествено подпомагането няма да дойде наготово. От живущите в блоковете се очаква най-малко да се обединят и да постигнат съгласие, за това какво точно ще се прави.

При едно доста голямо усредняване може да се каже, че изброените благини, които едно обновяване може да ни осигури, ще ни струва между 20 и 80 лв. месечни вноски, ако за цялата сума на санирането сме използвали кредит с период на погасяване 10 години. Може и да ни изглежда много, но и това, което ще получим в замяна никак не е малко.
 
***
13
1638
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
21 Март 2005 01:51
Да го санираш и да не го санираш, все ще го духаш!
21 Март 2005 07:32
СТИГА С ТЕЗИ РЕКЛАМИ ЗА МАЛОУМНИЦИ !
21 Март 2005 08:06
20 или 80
21 Март 2005 10:08
Като един от малоумниците за които е предназначена тази статия си направих проста сметка. Искат 9000 лв. за саниране на моята панелка при което щял сум да реализирам по 200 лв/г, т.е. за 45 г. ще си върна инвестицията ако панелката издържи толкова. Е преди време ни описаха панелката уж за сведение пък се оказа че са ни увеличили данъка щото сме си позволили подобрения. Айде стига с пунтове бе, омръзнахте ми.
21 Март 2005 10:23
а, санирайте. "Топлофикация" само това чака
21 Март 2005 10:57
Смях в залата ..икономии от топлоенргия ??
И догодина - увеличаваме цените на топлинната енергия защото дрън, дрън ...
Икономии от данък ??
Хе Хе - в следствие на вашите подобрения , данъчната ви оценка се увеличава ...
С една дума прах в очите .
Защо ?
21 Март 2005 11:06
Днеска вестника е на кредитна вълна, явно Райфайзенбанк е поръчала музиката. То стана, като SMS- игрите, давай народе новите управници ще дигат заплатите, затова вземайте кредити, щото ще почнат и рестрикции, ама след някой друг месец доста ще кукнат пред НС и ще ревнат мафия, прибраха ни ипотекираните жилища.
21 Март 2005 11:35
Като чета коментарите за санирането от последните две седмици, започвам да си мисля, че всички, живеещи в панелки, би трябвало да са социално слаби.
Защото от повечето постинги излиза, че държавата би трябвало да се погрижи за тяхната собственост.
Само че за тях държавата е нещо абстрактно, а това не е така. Държавата в този случай са всички останали, които не живеят в панелки - не само тези в монолитните градски сгради, но и хората на село, и хората на свободен наем. Защото откъде другаде ще дойдат средствата за такъв подарък, ако не от данъците, които всички плащаме?
Сега някой ще каже - от тези, дето източиха държавата. Да, но докато ( ако въобще ) се намери и приложи механизъм да се върне нещо от ограбеното, панелките ще продължават да се рушат. А и ограбеното, дори да се върне, не е ограбено само от живеещите в панелки.
Важно и другото - откъде накъде хората, които не живеят в панелки, за своя сметка ремонтират жилищата си ( поправят покриви, сменят инсталации, дограми, поставят термо и хидроизолации, и дори подсилват конструкции ), а тези в панелките очакват техните ремонти да са за сметка на някой друг?
Освен това, ако не им харесва схемата, предложена от държавата или съответната община, защо не си направят сдружения, не наемат консултанти и не се опитат да измислят нещо по-добро?
21 Март 2005 13:59
Въпреки, че и аз живея в панелак напълно подкрепям Simplified Solutions .
Всеки сам трябва да си финансира ремонта на жилището, иначе ще поискам държавата да ми поправи Ладата
21 Март 2005 14:33
Санирането е една голяма далавера проведена в бившите соц. страни. Левите правителства, които управляваха в тях присъединителните им фондове и други финансови помомощи успяха да пробутат навреме такива проекти и почти не ангажираха с разходи населението. С тази хватка тамошни нови строителни фирми набраха мускули!
Панелки в Италия има повече от целият бивш соц.лагер. Същото е и във Франция. Да не говорим за Германия, там има цели голями панелни градове!
Никой не говори там за саниране!
Не мислете, че тяхните са по-здрави или надеждни! Нашите са копие от тяхните само, че уякчени с по-висок коефициент на сигурност, каквато беше практиката по соц.времената. Тогава не се правеха чак толкова икономии на желязо и бетон(поне това имаше). Смената на дървената дограма с алуминиева, ако беше хубаво нещо, немаше да има изискване за хотелите с повече от 4 звезди да са с дървена дограма!
21 Март 2005 15:48
Статията нямам нерви да чета, но съм си санирал вече апартамента (панелен).
4-сантиметра пласт стеродур отвън, пластамасова дограма и температурата не пада под 15 градуса, без отопление и в най-студените дни.
Два климатика-инверторни и намалих консумацията на ток с 200 лв. на месец (в сравнение с реотаните в радиаторите). Долу-горе плащам колкото за парно, но при по-приятно затопляне (22-23 градуса когато съм вкъщи, 20 градуса, когато спя или отсъствам) и дистанционно програмирано регулиране.
21 Март 2005 16:21
Санирането е далавера, целяща да остави половината българи без жилища (онези които не си обслужват кредитите поради липса на средства). Санирането е необходимо, но не непременно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с някакви измислени закони. Който когато има възможност и сам се убеди в предимствата ще си санира жилището.Подмяната на канализацията и тръбите не е толкова скъпа и в един вход с нормални председател и касиер парите се събират за една година постепенно не с кредит. За съжаление след идването на демокрацията повечето касиери в блоковете решиха че безнаказано могат да усвояват средства от общата каса с фалшиви фактури и измислени майстори, с които се договарят за даден ремонт на по-висока цена и си делят парите. Разбира се ремонта е извършен некачествено и трябва да се повтори, но повторно вече пари никой не иска да дава и е прав. Това го споделям от собствен опит. Живея на последен етаж, който и след ремонта тече. Касиера действащ полицай, заплашва хората с оръжието, което притежава и ги рекетира за пари. В същото време си санира от общите пари своето жилище и сега чака да се приеме със закон задължителното саниране за да тегли кредит от наше име. Вече никой не му дава пари, но какво от това, той нашите пари ги изхарчи. Повтарям касиера е полицай. Санирането може да стане и без кредити с такива убийствени лихви, а постепенно, това е моето мнение.
21 Март 2005 17:45
нема да стане... в един вход има 20-ина апартамента с 20-ина чутури вътре... дето не им е ясно какво точно искат... доде се споразумеят за санирането, панелката ще се срути... ето как ще стане... като отмине риъл истейт треската след 2-3 години, ще се напоявят предприемачи, които ще почнат да изкупуват цели входове и блокове, за да ги ремонтират и дават под наем или просто да ги съборят зарад земята под тях... тъй ще стане, затуй хич не си давайте паричките за ремонти ами шиткайте панелите и купувайте нови апартаменти... който не стори туй сега, ще стане наемател на собствената си бетонена кутия след време... за баламите, дето сега дават луди пари за бетонено лего, не ми се мисли...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД