:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

В семейството на Димитър Шойлев всички са българофили и левскари

Големият хирург казва, че дори и кучето на човек трябва да е от джинс
Снимки: Личен архив и Николай Дойчинов



Малко е да се изтъкне, че професор Димитър Шойлев е име легенда в областта на спортната ортопедия и травматология. Той е и основател на известната клиника "Диана" в София, която ръководи от цели 26 години. Днес тя е и средище за обучението на студенти и специализанти по ортопедия, спортна травматолотия и колянна хирургия. Много известни наши спортисти са продължили кариерата си благодарение на вещата хирургична помощ на професора и неговите асистенти. Д-р Шойлев е от големите специалисти, които не обичат да разказват за себе си. Той смята, че



работата трябва да говори сама за майстора си.



Поради тази причина е лаконичен за своя всеотдаен труд. Негови пациенти са не само спортистите. Хирургът е търсен от всички, които се нуждаят от уменията му. Болни от цялата страна и от чужбина звънят на професора и търсят компетентната му хирургическа намеса. Талантливият хирург е бил председател на Българското ортопедично дружество. Той е представител на България в Световната асоциация по ортопедия и травматология. Член е на научните дружества по ортопедия в Полша, Македония, Турция, Гърция, Франция и др. Председател е на столичната лекарска колегия.

Д-р Шойлев завършва медицина през 1959 г. След това работи десет години във Варшава при световноизвестния ортопед Адам Груца. Днес професорът твърди , че е ученик на акад. Груца и на създателя на Лионската школа по хирургия на коляното - проф. Алберт Трия. В своите над 200 научни публикации, учебници и монографии Шойлев се придържа към правилото, че хирургията изисква винаги голяма всеотдайност и честност в отношенията с пациента.

В рода на професора и по бащина, и по майчина линия няма лекари. Всички Шойлеви обаче са големи българофили. Дядото на хирурга Петър Шойлев заедно със своя брат Геора Шойлев взема дейно участие в борбите за Освобождението на България. Той отстоява българските интереси срещу някогашните домогвания на Сърбия да направи от Трънско една сръбска провинция. Петър Шойлев е роден в с. Вукан, Трънско, през 1856 г. Той става известен със своята търговия на дребен и едър добитък. Търговията му надхвърля пределите на Трънско и той добива популярност в цяла България като търговец от първа величина. В продължение на 40 години изнася за Цариград, Одрин, Солун и др. градове по 15-20 хиляди глави дребен добитък и по 2000-3000 глави едър добитък, който е събирал предимно от Трънско. Като крупен търговец той често е заплащал цялото мито на изнасяния от всички търговци добитък за Турция, като по този начин е изпълнявал и банкова служба. С това е бил известен в цялата страна.

Синът на търговеца Петър Шойлев-младши (баща на професора), завършва Роберт колеж в Цариград и финанси и търговия в Страсбург, като до 9.9.1944 г. работи в София по професията си. За времето си е един от малкото високообразовани българи. Петър Шойлев е и фанатичен родолюбец. За него България стои над всичко. Оженва се за Тодорка Христова от известната фамилия Токунци от Цариброд, с която създават прекрасно семейство. Синовете им Александър и Димитър са известни български спортисти по баскетбол и волейбол и страстни левскари. Изобщо



любовта към "Левски" е религия за нашето семейство,



споделя днес професорът. Брат му Александър Шойлев е бил отличен столичен адвокат, известен със своята изключителна честност, болезнена прямост и подчертано достойнство. Може би точно тези качества са станали причина на 24-годишна възраст да бъде въдворен в лагера Белене през 1951-а за цели две години.

Днес професорът споделя, че полага всички усилия, за да постигне предначертаните си цели, но ако случайно не успее, си казва: "Бог ме опази. Така е трябвало да се случи." И не съжалява, не се ядосва. Чувството за хумор, (така характерно за хората от Трънския край) не е чуждо и на професора. И ако го питат откога датира влечението му към медицината, отговаря с усмивка: "Откакто ме избраха във втори клас за хигиенист."

Голямата любов на проф. Шойлев е актрисата Ванча Дойчева. Тя става смисъл на неговото съществувание. "Нека Ванча също разкаже за своя род. Тя има с какво да се гордее", предлага професорът.

Голямата ни актриса Ванча Дойчева е дъщеря на писателя и журналиста Любомир Дойчев. След завършване на педагогическата гимназия в Ямбол баща й следва дипломация и консулство в Свободния университет в София. Пише поезия и сатира. Редактира и сътрудничи на много наши печатни издания: в. "Пладне", "Барабанче", "Горчив смях", "Мисъл и воля", "Съвременник", "Хоровод", "Вестник на жената"... Бойка Вапцарова пише в спомените си: "Вапцаров се беше сприятелил с писателя Любомир Дойчев, който тогава работеше във в. "Железничарски подем". Той насърчи Кольо да сътрудничи и го посъветва да пише детски стихове. Тогава бе написал поемата "Влак", напечатана в приложението "За нашето дете", в бр.7 на "Железничарски подем".

Дълги години Любомир Дойчев е главен редактор на сп. "Лов и риболов". От ученическите си години се занимава с историография и е един от известните изследователи на предосвобожденската ни епоха и особено на живота и делото на Васил Левски. Издал е десетина книги за Апостола и неговите сподвижници. Публикувал е стотици статии, очерци, есета за великия българин. Първата му книга "Левски в светлина" (1943) е вече библиографска рядкост. А последната - "Спомени за Левски" - излиза от печат няколко месеца преди смъртта на писателя (1991 г.) и се изчерпва от книжарниците за часове. В Ямбол на негово име вече е кръстена улица, която наесен тържествено ще бъде осветена.



Ванча е изключително благодарна на съдбата,



че е израсла в щастливо семейство, в което грижата за децата, духовните занимания и любовта в отношенията винаги са били на преден план.

Покойната й майка Анка (от известния дупнишки род Хаджиатанасови) е завършила с отличие Американския колеж в Симеоново и е говорила три езика - английски, немски и френски. Пред нея се е откривала блестяща научна кариера в университета, но тя решила да се посвети на семейството. Обгражда с изключителна любов и грижи сина си Румен и дъщеря си Ванча, а до края на дните им гледа в дома си възрастните си родители, свекър, леля и вуйчо. Ванча разказва с вълнение и за брат си Румен, доц. д-р на биологическите науки, създател и ръководител на катедрата по екология в СУ "Климент Охрлидски". Студентите и приятелите му с обич го наричали Христос заради безкрайната му доброта, безкористност и пълна отдаденост на науката. Нелепо умира на 60-годишна възраст. Ванча се гордее със своите прекрасни племенници - Петър и Любомир Дойчеви, които са отлични студенти по музикална педагогика и финанси.

Очите на актрисата блясват щастливо, когато разказва за своя дядо по бащина линия - Дойчо, един от първите есперантисти в България. Дойчо Колев е пътувал като началник гара от град на град заедно със семейството си. До пенсионирането си е началник на Сточна гара в София.

Онова, което особено сближава дядо и внучка и заради което на смях се наричат един друг колеги, е



преклонението и любовта им към театъра.



На пенсионна възраст дядо Дойчо завършва 2-годишната театрална школа към Военния театър и няколко години играе на сцената му ролите на воеводи, паши и графове. Снима се и във филма "Опълченците на Шипка". Висок, представителен, общителен, със сини очи и дълбок гръден глас, дядо Дойчо е омайвал всички около себе си. Умира на 90-г.

Освен на най-близките си хора Ванча е благодарна за своето израстване и на учителя си в театралната академия - проф. д-р Кръстьо Мирски. Него тя нарича свой втори духовен баща. Изиграла над 200 роли в Народния театър, телевизията, киното и радиотеатъра, Ванча смята, че професор Мирски я е научил да съчетава разнородни нюанси във всяка своя роля, което я прави неповторима и многопластова.

Наскоро голямата ни актриса се завърна от турне в Америка. С колеги от различни театри е поканена от българската общност по повод 24 май да представят "Двубой" на Вазов в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Чикаго и Лос Анджелис. Навсякъде българската колония ги посреща с възторг и изпраща със сълзи на очи.

27-годишната красива дъщеря на Ванча и Димитър - Анна, е "умницата" на мама и татко. Тя е завършила с отличие "Международни отношения" в Икономическия институт. Брат й Януш е следвал в Националната спортна академия и сега е в рекламния отдел на "Мобилтел". За своите деца проф. Шойлев споделя: "Те не искат да живеят в чужбина. Нацията ни може да разчита на тях, защото като дедите си са страстни българофили."
10031
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД