:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хоби

Стилът на маймуната като бойно изкуство

Наподобяването на движенията на животното се превърнало в нестандартен прийом в ръкопашните схватки
председател на кунфу център "Сюангуей"



Една от разновидностите на "животинските" стилове в китайските бойни изкуства Ушу е старият стил на маймуната (хоу цюан), възникнал на базата на близкото наблюдение и подражание на поведението на тези животни. Впрочем появата му не е случайна, защото присъствието на маймуната в китайските традиции е много силно. Още в епохата на Западната династия Хан древните ръкописи говорят за известен "танц на маймуната", който виден държавен чиновник изпълнил на пишно тържество. Легендарният военачалник от епохата Мин Ци Цзигуан в своето известно произведение "Нова книга" описва тридесет и две форми на движенията на чан цюан (дълъг юмрук), а също и стила на маймуната. Почти по същото време виден китайски пътешественик представя част от обучението в манастира Шаолин по следния начин:

"В Китай има майстори на ръкопашния бой, които умеят да се завъртат, да скачат и да падат като маймуна." В книгата "Усвояването на земите на юг от река Янцзъ" подробно са представени три комплекса на обучение в хоу цюан.

В процеса на разитието си стилът на маймуната се разделя на няколко направления, които имат свои специфични особености. Въпреки това основните черти си остават неизменни, основани на имитацията на ловкостта и подвижността на маймуната, като същевременно се съхраняват техническите особености на китайските бойни изкуства. Съществуват много движения, които съвсем точно имитерат маймуната: изплашената маймуна се спасява с бягство; маймуната бере плодове; маймуната скача; маймуната виси на лиана; маймуната влиза в пещерата и т.н.

Особено важно при практикуването на този стил е да се вживееш в образа, да съхраниш чисто съзнанието си; да се движиш непрекъснато; да стъпваш ловко и да запазиш подвижността на тялото. Подобно на маймуната трябва да огъваш раменете си, да протягаш шията си, да окръгляш гърба и да свиваш цялото тяло, да сгъваш лакти и колене.

Придвижването е на пръстите на краката с малки и къси крачки, ловко и бързо. Всичко това се съчетава с множество скокове и акробатични изпълнения, типични удари и защити, блокове и уклони на тялото, бързина, смелост, стабилност и точност на движенията.
1663
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД